Jump to content


Kvalitet pojedinih vinil izdanja


Srle

Recommended Posts

Sta kazete za Box-Set Bjelo Dugme 10 vinila za oko 260 e.

 

Izdala je Croacia Records remasterizovano u Engleskoj.

 

Uz BoxSet izasao je ,ja mislim , prvi "domaci" SACD "Kad Bi Bio Bjelo Dugme".

 

Mislim da danas nema kupaca za tu vrstu muzike, i da je Dugme odavno reklo šta je imalo. Ko ima regularna izdanja Dugmeta, ima ih odavno, i ne verujem da će investirati 260 eura da bi dobio remaster 2014.

 

 

Prodaće se to gastarbajterima. Ipak je tiraž samo 1000kom. Voleo bih imati, pogotovo Å¡to sada već ne mogu da naÄ‘em pristojnu ploÄu Dugmeta, ali svako, ne bih dao te pare, ni blizu.

 

TakoÄ‘e, voleo bih da ovaj potez Jugotona bude 100% uspeÅ¡an i Jugotonu profitabilan. To će ih navesti da remasterizuju i druge domaće albume. (Sem Azre. JoÅ¡ su posvaÄ‘ani sa Å tulićem. :D ) Kvalitetno oÄuvani vinili domaće muzike su već kod kolekcionara, i ovo Å¡to se sada može naći na tržiÅ¡tu su uglavnom krÅ¡evi koji nikom ne trebaju i koji samo u krug menjaju vlasnike. Koliko god nekada bila mass produkcija vinila, sve se to vrtelo na Toscama i Turandot-ima, i joÅ¡ onda je malo primeraka pažljivo korišćeno i Äuvano.

Link to comment
Share on other sites

Da li možda neko od članova foruma kupio vinyl box set Iron Maidena?

 

Mozes pogledati ovde (utisci pocinju pred kraj prve teme):

 

http://forums.stevehoffman.tv/threads/finally-iron-maiden-black-vinyl-reissues-coming-in-september.373388/

 

http://forums.stevehoffman.tv/threads/finally-iron-maiden-black-vinyl-reissues-coming-in-september-part-2.388717/

 

Review-ovi su me odvratili od kupovine, mada, mozda kupim jedan ili dva albuma...

Link to comment
Share on other sites

Može li neko da mi kaže na koju foru ovi tanuÅ¡ni vinili Å¡tampani u NemaÄkoj, imam neke kompilacije, sa tim malim rezom i tankim vinilom zvuÄe tako dobro i ne gube visoke pri kraju ploÄe?

 

Zato Å¡to je joÅ¡ jedna od uobiÄajenih gluposti, koju audiofili usvajaju prostim klimanjem glave da vinil, da bi bio dobar mora da bude debeo i masivan (180 g, itd...).

 

Tanko, savitlijivo, reizdanje, pa joÅ¡ iz GrÄke -a razbija kako svira!

 

shrqP9.jpgf7lbID.jpg

Link to comment
Share on other sites

Imao sam italijansko izdanje Atom Heart Mother albuma, fijukalo je kao biÄ kad maÅ¡eÅ¡ ploÄom a zvuk je bio odliÄan (zamenio sam ga tek engleskim izdanjem, mada i tu mislim da je razlog viÅ¡e bio u "prestižu" nego u samom kvalitetu, al' ajde, da ne cepamo dlaku na Äetvoro...). ViÅ¡e puta je pominjano na forumu da debljina vinila nije proporcionalna sa kvalitetom otiska (ili obrnuto).

 

RekavÅ¡i sve ovo, ipak viÅ¡e volim debelu ploÄu, nekako mi se Äini da će duže trajati.  :blah

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Skoro nadjem Springsteen-ov "Tunnel of love",holandski press,ploca u mint stanju ali tanka mozes komotno da je savijes skoro pa na pola.Pustis je a ona svira samo tako,sve je tu odlican snimak,dubina,bas.Od "Ain't Got You" do "Valentine's Day" svojski sam se trudio da nadjem neki sum,krckanje...ama bas nista,sve super,cool.

Izvadim jednu od omiljenih od Coltane-a "A love supreme",nova,na onoj tankoj folijici ispisali sitnim slovima:originalne master trake,snimak bolji niste culi niti cete ikada cuti,bolje uradjen omot niste videli niti cete videti..i jb-iga sta sve jos,i sve to na ovom audiofilskom 180gr. vinylu.Vinyl debeo mozes konja da ubijes,stavim je na gram,kad ono snimak odlican ali nov vinyl pocne sa sssss,krc,krc,puc...eeee 'ebem ti 180/200gr i njihovo marketinsko proseravanje.

Link to comment
Share on other sites

Coltane-a "A love supreme",nova,na onoj tankoj folijici ispisali sitnim slovima:originalne master trake,snimak bolji niste culi niti cete ikada cuti,bolje uradjen omot niste videli niti cete videti..i jb-iga sta sve jos,i sve to na ovom audiofilskom 180gr. vinylu.Vinyl debeo mozes konja da ubijes,stavim je na gram,kad ono snimak odlican ali nov vinyl pocne sa sssss,krc,krc,puc...eeee 'ebem ti 180/200gr i njihovo marketinsko proseravanje.

 

Impuls! repress iz ovog veka je u pitanju? AmeriÄki? Ova: http://www.discogs.com/John-Coltrane-A-Love-Supreme/release/2421268 ?

Ako jeste, ta ploÄa je vrlo tihog Å¡uma. Bar kod mene. 

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je bas taj reprint,moj primerak lepo zvuci,ali ima na pocetku suskanje i javlja se tokom slusanja jos par puta,ne kazem da je nesto znacajno,ali ja ocekujem od nove/neotpakovane ploce da je operisana od toga.U suprotnom to smatram polu-proizvodom.

Verovao ti ili ne,taj "tunnel of love" i to neko holandsko reizdanje staro 20+ godina zvuci bolje od americko/audiofiskog sranja.

Relativno skoro izbunarim na limundo aukciji na 1530din (i to posle bar 15-sinje potrage) Waits-ov "Swordfishtrombones",nemacki press,zvuk,otisak kao iz sna.Vinyl takodje nema ni trunke traga od suskanja,znaci kao sa cd-a.Taj zvuk i sam vinyl nikako ne mogu porediti sa onim gore pomenutim Coltrane-om.

Slazem se gore sa Ringe-om da je danak lose proizvodnje,kontrole proizvoda..etc,i te kako izrazen i kod novih vinyla.

Link to comment
Share on other sites

Dubina brazde na ploÄi je zanemariva u odnosu na debljinu ploÄe, makar i ove najtanje. Debljina ne utiÄe na kvalitet zapisa, nije ni logiÄno.

 

Ali sama vinil smesa, dal' je krta il' elastiÄna, il' ne daj bože plastiÄna, dal' je materijal homogen, dal' je pregrejan pri Å¡tancovanju, ili nije bio dovoljno zagrejan kada je presovan, ima li neÄistoća ili nema u samoj smesi, ima li praÅ¡ine u prostoriji gde presuju (i koja padne na matricu), i sliÄno, sve je bitnije od toga koliko će debeo vinil biti.

 

S' obzirom da imam roÄ‘u tehnologa (u penziji) koji se ceo život bavio plastikama i gumama, (nema on veze sa audio vinilima, al' nema veze), znam da u industriji plastike postoje silne varijante ovih i onih aditiva koji se nekad u mikronskim procentima dodaju u razliÄite plastike da se dobiju razliÄite osobine, Å¡to mehaniÄke, Å¡to hemijske, Å¡to termiÄke. Neki od tih aditiva su tajne i patenti kojekakvih korporacija i nema zamene za one najbolje.

 

A tu smo tek kod vinila. A onda joÅ¡ da priÄamo i o rezanju one poÄetne matrice, pravljenju press matrice....

 

I sve je to bitnije od debljine.

 

Zar nije negde bila priÄa da su recepture onih najboljih smesa iz zlatnog doba vinila zagubljene i baÄene sa gaÅ¡enjem velikih preseraja tamo krajem 80-ih i poÄetkom 90-ih?!? Mislilo se da viÅ¡e nikad nikom neće trebti.

Link to comment
Share on other sites

Cela ideja debelih vinila je samo u većoj krutosti (manjoj deformabilnosti) ploÄa. Manje se "vitopere". BaÅ¡ niÅ¡ta viÅ¡e od toga. 

Sa druge strane, bolje "Äuvaju" geometrijske (termiÄki izazvane) nepravilnosti proizvodnje. 

Kako NShappy napisa, sve ostalo je važnije. 

 

Edit:Možda i nije "niÅ¡ta viÅ¡e od toga". 

Možda bi se moglo razmiÅ¡ljati i o manjim amplitudama vibriranja ploÄe (i viÅ¡oj frekvenciji) kod debelih ploÄa. Mora biti da ima i ovakvih razmiÅ¡ljanja pro/contra 180g. 

Možda teža ploÄa, joÅ¡, drugaÄije "interreaguje" s matom (analogija s klampom). 

Koliko je sve to Äujno... 

Link to comment
Share on other sites

Zato Å¡to je joÅ¡ jedna od uobiÄajenih gluposti, koju audiofili usvajaju prostim klimanjem glave da vinil, da bi bio dobar mora da bude debeo i masivan (180 g, itd...).

 

Tanko, savitlijivo, reizdanje, pa joÅ¡ iz GrÄke -a razbija kako svira!

 

shrqP9.jpgf7lbID.jpg

Mislim da Grci nisu imali "štampariju" već da su vinili presovani u Holandiji.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...