NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,695
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by NShappy

 1. Naim se uglavnom dobro gađa sa Linn, i sa Neat zvučnicima. Ima li njih u bližoj okolini? Ok, ne znam za Uniti Nova... Nego, ček bre, u kojem si ti to Texas-u kada imaš sobu 3.5x3.5?!? Zar nisu njima tamo plakari te veličine? Živiš u plakaru?
 2. To je uglavnom tako, sa trackin-zima koji idu direkt kod nas. Onog momenta kada se nekoj pošiljci doda tracking koji ima za odredište Srbiju (ne znam sada koja su prva i poslednja slova), u našoj pošti se dobija status Prispela, što ne znači da je pošiljka stigla u Srbiju, već da je pošta dobila obaveštenje da stiže pošiljka sa tim i tim brojem. Ovo je automatizovno u nekom njihovom inter-post sistemu. Zaista stigla u Srbiju će biti kada status bude: 11003 Izmenična Pošta - PRISPELA Imam jedan paket iz Kine, koji ide preko Turske. 3-4 dana nakon slanja iz Kine, tracking je u Turskoj preimenovan u RH.......TR, i tog momenta se kod nas pojavio status Prispela. A sada je već 15-ak dana u Turskoj. I od ranije sam imao brojne pakete sa Ali-ja koji su još u toku dana bili poslati, i odmah u momentu slanja kod nas dobijali status Prispela. Sve je to palo u vodu od kada CH, HG i SG pošta zvanično ne šalju u Srbiju određene kategorije pošiljki. Mislim da je ozvaničeno 23. aprila. ... Baš taj ne-baš-dosledan status PRISPELA, kao i "Arrived at destinatin country" (kada paket zapravo stigne u prvu tranzitnu zemlju) je ono što je dalo boost silnim zabunama kod nas, i podgrejalo hejt prema našoj pošti.
 3. Kao što neko reče, ne može se pogrešiti ni sa jednim od ovih all-in-one uređaja u ovom budžetu. Naim, Linn, Hegel, Moon, Devilaet, do sada nisu napravili loš uređaj (osim što možemo filozofirati vrede li koliko koštaju). I kao što neko drugi reče, niko ih nije poslušao sve, niti uporedio. Dakle, moraćeš nekako sam da se izboriš sa dilemom. Jedino što može da ne štima, jeste uparivanje tog nekog all-in-one sa nekim zvučnicima. Tu moraš prvo malo da Googlaš, šta kaže svet, pa onda i da počuješ šta se čuti može, i šta je dostupno za poslušati. Ništa nisam pomogao? A?
 4. Ako kalem negde češe, čuće se kao krčanje zvučnika. Može se desiti da se čuje samo pri većim glasnoćama.
 5. Uglavnom, odlično je što su i Amerikanci opet "na konju". Sami lete u nisku orbitu, biće uskoro u ponudi bar još jedna letelica koja može da taksira gore dole (Boingova). Nadam se da sada neće opet da se umrtve i batale dalji razvoj. Tužno je što Rusi nikako da se konsoliduju i nekako krenu korak napred. Kinezi će možda naterati USA da se malo takmiči, ali sve to je jako sporo. Napredak će da se meri u decenijama.
 6. Pa nije ispod radara. Ko prati astronautiku, zna koliko je ovo značajna vest. Međutim, istraživanje svemira je već duže vreme toliko u zapećku, informacije toliko nebitne ljudima (kod nas da ne pričam), da nije čudno da nema nekog hype-a oko toga u medijima. I "zanimljivo", ako negde i krene priča na tu temu, nekako se pojave neki likovi koji celu priču okrenu na negativnu stranu, i obesmisle temu.
 7. MTK sistem (to, preko mreže) je odavno napušten. Kod nas nije nikada ni zaživeo k'o svet. RTK, i u poslednje vreme GSM mreža su danas glavni metod daljinskog pristupa brojilima. A sve to nema veze sa Aliexpressom. Jel?
 8. Ako misliš na potrošnju struje unutar brojila, za rad brojila, ta struja se troši na račun distribucije. Brojilo ne zaračunava potrošaču svoju sopstvenu potrošnju. I brojilo sa antenom, i ovo bez, troše neku minimalnu el. energiju, ali ne zaračunavaju je potrošaču. Ako misliš da antenski kabel koji prolazi pored tvog brojila troši tvoju struju, onda možeš i da nastaviš da pišeš stručne tekstove o 5G mrežama, HAARP-u, chemtrails-ima.... Lako se postane stručan na temu, ali aluminijumska kapa obavezno na glavu, da ne mogu da te špijuniraju.
 9. Šta fali ako ide? To je antena za SIM karticu u ovom drugom brojilu, za daljinsko očitavanje.
 10. Prouči temu nazad. Objašnjeno je kako otvaraš nalog korišćenjem VPN, i kako se VPN u globalu koristi.
 11. Jok. Mora VPN ako želiš da se iseliš.
 12. NIšta od tehnike ne gubi na vrednosti kao televizori, i sa time se ne treba opterećivati. ...osim, šta da radim sa starim, kada nas zagolica novi?!?
 13. Zapravo taj neki besmisleni "...arrived at destination country..." status za nepraćene pošiljke (ko ga izmisli ), jeste ono što unosi najviše pometnje i zabune, i deluje za je on glavni krivac za tekst sa Efektive, koji počinje sve više da se šeruje kojekuda. Slušam da se komentariše i u elektronskim medijima. Pomalo i razumem hate koji neobavešteni bacaju na našu poštu, kada pročitaju ...arrived at destination county. A pošiljka ne stiže. Pre nekog vremena, da li AliExpress, dal' polazne ili tranzitne pošte, uneli su izmene u sisteme praćenja, i zapravo napravile veliku zbrku. Sećam se da je i mene zbunilo kada sam prvi put video to ...arrived... Moje prve AliExpress kupovine jeftinih drangulija nisu imale taj problem. Nepraćena pošiljka je jednostavno, dobijala status "...in transit...", i tako bila ili dok ne potvrdim da je stigla, ili do isteka protection perioda kada je automatski dobijala starus finished (ako ne pokrenem dispute).
 14. Arrive at destination country, za nepraćene pošiljke, ne znači da su u Srbiji. Može biti, ali ne mora. Za takve pošiljke se ne zna gde su.
 15. Pošiljke sa LP... nemaju praćenje van zemlje polaska. Arrived at destination country znači samo da je ušla u džak koji je krenuo ka prvoj trazitnoj destinaciji. Pošiljke sa LP... se nikada ni neće pojaviti kao praćene kod nas, niti bilo gde u tranzitu. Arrived at destination country jeste malo bzvz. Unosi puno zabune, ali tako je. Naša pošta pošiljke sa full tracking-om mora da unese u sistem po istovaru sa aviona, i da isporuči primaocu, inače je ona ta koja pošiljaocu (indirektno kupcu), nadoknadi gubitak pošiljke.
 16. Da, u pravu ste. Gomila drugih low cost gadgeta će da trpi.
 17. Nemaju problem sa cenama, ali imaju sa isporukama. Teretni transport brodovima i željeznicom je uglavnom ugovoren i popunjen mesecima unapred. Poštanske pošiljke su u 90% slučajeve išle kao sekundarni transport na običnim putničkim letovima, i kao dopuna na kargo letovima. Celokupna infrastruktura prenosa poštanskih pošiljki je prilagođena tako da male pošiljke idu avionima. Luke i željeznice nemaju uopšte mogućnosti da hendluju pojedinačne džakove sa poštom. Pošto je putnički avio saobračaj pao na 15% nekadašnjeg, sada jednostavno nema mesta da se sve negde uglavi. Trenutno je situacija kritčna i sa velikim kargo transportom toliko, da se u lukama vrši licitacija kontejnera, utovara se onaj koji najviše plati. Za velika tržišta se snalaze, jer za njih vredi poslati ceo vanredni cargo let. Za buraniju ne vredi. Unutar EU su se snašli sa vanrednim kargo letovima, tu i tamo sa većim brojem putničkih, i nemaju problem sa unutrašnjim transportom. Ali van EU, na manjim tržištima je ozbiljan problem. Ceo hype dižu likovi koji su u životu poručili 2-3 stvarčice sa Ali-ja u poslednjih 2-3 meseca, tražili najjeftinije prodavce, upali u problem od 3-4€, i sada slažu kockice iz nepotpunih informacija. Jesu naša pošta i carina spore, ali sve je na kraju stizalo, na vreme. Pošiljku sa praćenjem ne mogu da ukradu, a i ako ukradu, štetu prodavcu nadoknađuje naša pošta, tj. tačka gde se tracking-u gubi trag. Pošiljke bez praćenja možda i mazne neki poštonoša, ali od hiljada pošiljki, to je zanemariv promil.
 18. U svakoj temi o Ali-ju kod nas, neko linkuje taj tekst sa efektive, po nekoliko puta. Evo ga i ovde, drugi put za par dana, što i nije toliko loše. Tekst je bzvz. jer Aliexpress loše funcioniše već dugo, prvo zbog zagušenja oko 11.11, pa black friday, pa božić, pa kineska nova godina, pa strajk pošte kod nas, pa korona... Sa svim time zaredom se niko ne uspeva izboriti. Zbog korone, avio letovi jedva dotižu 15% onih pre korone. I to je glavni razlog problema sa porudžbinama. Ozbiljni problemi sa malim kupovinama preko internacinonalnog neta postoje u celom svetu.
 19. Pokušavao sam ja sa takvom temom, ali nije se primila. Čak se utopila u neku drugu.
 20. I njima više ne stiže nego što stiže. Ceo svet kuka na on-line kupovine preko granica. Plus što je u okviru EU lakše poslati paket iz Kine, jer za celu EU mogu da šalju na jedno mesto, za gde se zadesi link, te onda da distribuiraju unutar EU.
 21. Tako su svi razumeli. Problem je što niko nije izneo ni jedan jedini dokaz o tome. Teoretski, Huawei bi mogao kroz update da ubaci žešću špijunažu u sve svoje proizvode, i korisnici ne bi bili svesni toga. Teoretski... Ali to svakako, teoretski, može svaki IT proizvođač bilo čega.
 22. Naim vidi play listu, ali je ona njemu empty... Neke druge liste vidi, i svira ih, ali su to liste lokalnih fajlova. Sećam se za Onkyo network receiver koji sam imao ranije, moglo je da se uređaju pristupi preko browswer-a, ukucavanjem IP adrese. Tu se mogla naći tabela u koju su se stavljale adrese radio stanica, i posle su se lako nalazile preko UI na samom receiveru ili u Android aplikaciji. A to apsolutno nigde nije moglo da se pročita u manualu. I na Naim može da se pristupi iz browser-a, ali ne može ništa korisno da se uradi. ...sutra nastavljam da se igram sa Naim-om. Mora to nekako da radi.
 23. Probao, ne radi na Naim NAC172. Vidi playlistu, ali je ona empty. Gde grešim?!? NAC172 je starija generacija uređaja, možda ovo i nije podržano.
 24. Hehe, pa ok, radio je oduvek podrazumevao nekog tonca koji sedi za nekom miksetom i drnda zvuk da bude (njemu) bolji. U poslednje vreme, radio podrazumeva i razne expandere, normalizatore, kompresore i slične kerefeke. Dobar radio se od lošeg razlikovao od toga koliko živi (ili neživi) tonac, dobro radi svoj posao. ...za razlika od kupljenog izdanja (ili danas, stream servisa), gde bi zvuk trebalo da dobijemo u izvornom kvalitetu, onako kako ga je umiksovao tonac u studiju, u saradnji sa izvođačem. Dakle, radio nije radio ako ne "doradi" zvuk. Al' sam mudar. A?!? ... ... ... Idem da probam da napravim ove liste što je NL savetovao.