Jump to content


NShappy

Članovi
 • Posts

  1,805
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by NShappy

 1. Moralo bi da moze na svakom izlazu iz Grčke da se overe papiri. Ali ne mogu se na svakom dobiti pare. Global Blue je posrednik koji u vaše ime uzima PDV nazad i vama vraća pare odmah na izlazu iz zemlje na svom šalteru. I to je jedini način da pare dobijete odmah. Ali za to, Global Blue uzima neku ne malu proviziju. I nema njihov šalter na svakom izlazu. Ako kupujete kod prodavca koji nema saradnju sa Global Blue, mora on lično da vam vrati iznos poreza na dodatu vrednost, i do njega je kako će to organizovati. On to može učiniti tek kada dobije nazad papire overene na granici. Nekada se morate lično vratiti u radnju (Mađari često rade ovako), ili da mu pošaljete overene papire a on vam nekako pošalje ili uplati pare.
 2. ^^ Veliko pivo na Exitu je 330din. Malo mislim da ni nema...
 3. Ovakvim HiFi-jem bi i moja žena bila oduševljena.
 4. Idealno je baš kao na slici. Kakav bre door stoper?!? 😱 Pa nisu kablovi gramofon da im treba clamp!
 5. Pa taj napojni kabel je pravilno postavljen pre letve a ISPOD zvučničkog kabela, i to pod 90 stepeni u odnosu na tangentu na krivu kabela za zvučnik, u tački gde su najbliži. Tako da je to sve ok. Korišćenje rolne toalet papira je odličan DIY koji radi posao skoro koliko i namenska rešenja, ali za daleko manje para. Treba ponekad i uštedeti. Ne mora se uvek biti perfekcionista. Bitno je samo da je papir 100% celuloza, bez izbeljivača.
 6. Ja bih samo da dodam, taj PP5500 phono preamp je bzvz. nacrtan na slici na KP. Piše da je phono peamp, a na slici ja kao ulaz nacrtan sintisajzer?!? Phono preamp (predpojačalo za gramofon) podrazumeva RIAA ekvlizaciju signala, koja je potpuno besmislena da bude na putu signala iz bilo kojeg drugog izvora uključujuću sintisajzer. Dakle, to je ili phono preamp sa RIAA karakteristikom i kao takav je neupotrebljiv za bilo šta drugo osim za gramofon sa MM zvučnicom, ili je neki linearni (pred)pojačavač za bilo šta drugo OSIM za gramofonsku MM glavu (ali može da radi kao linearni pojačavač inače slabog signala).
 7. Zna li neko, 'oće li biti nekih reizdanje Azre na vinilu?
 8. Da, Jugoton u BG ima web-shop. Već poručeno.
 9. Gde bi još mogla da se nađe?!? Negde bliže Novom Sadu?
 10. Tja, "po koji veoma dobar", ništa to ne znači kod naših SFRJ fabrika. Sve je nedosledno osim ako se neko nije uključio striktno sa idejom (i sposobnošću (vezom)) da izgura nešto svoje (bolji kvalitet npr). Spomenuti jazz-eri npr, ili producent albuma nazvao direktora PGP-a pa ovaj javio predradniku da pazi šta rade oni tamo dole u pogonu i "...donesi jedan primerak gore de se presluša..." Spomenuti album "U škripcu", eto mož' biti je da je prepodnevna smena koristila reciklirani vinil (samleveno sve sa etiketama), a poslepodnevna otpakovala novu turu svežeg granulata jer recikliranog nestalo (javašluk zaposlenog na mlinu ), pa izašla serij(ic)a daleko bolja od PGP-ove standardne. Naši vinil preseraji su povremeno doštampavali vinile ne kao reizdanje, već samo "ovo se dobro prodaje, ded dodaj još 2-3000 komada", bez evidentiranja kao posebnih serija. Dakle, sem za neke poznate po lošem masteru ili matrici (uvek loše), ili neke druge poznate kao uvek dobre (neko nadgledao proces), ostalo je mačka u džaku.
 11. Greška... za brisanje... (Edit taster vam je stvarno bzvz. postavljen)
 12. Ako nekoga zanima, ovaj Hisens "televizor" sa odgovarajućim platnom ima izložen za probu u Gorenje/Hisense salonu na Novom Naselju u NS. Izložen je u odgovarajuće zamračenoj prostoriji (a možete razmaknuti zavese i videti i kako radi u normalno osvetljenom ambijentu). Požur'te dok zaposleni u radnji nešto ne poremete... Inače, nemam mnogo iskustva sa iole valjanim projektorima, ali ovo meni deluje odlično. I ima prednost nad klasičnim projektorom. Jednostavnija je postavka u prostoru, plus što je samo platno manje osetljivo na ambijentalno osvetljenje. Prilagođeno je osvetljenju sa donje strane te mnogo bolje "ignoriše" okolno svetlo.
 13. Kao i omaž satovi ili garderoba bez oznake brenda. Nije problem proizvoditi i prodavati dokle god ne pokušavaš da ih uvališ kao original. Vlasnik originalnog dizajna bi mogao da se ćera sa proizvođačima replika, ali samo u pojedinačnim i dosta komplikovanim sporovima.
 14. Nema old look šmeka bez kolodijumskih ploča...
 15. Čime ćeš skenirati negativ tog Ilforda za takav bilbord?!?
 16. Pa poruči od njega svoj proizvod. Odustani kada ga on uplati tebi.
 17. Heh, nisam znao da je Kyocera ikada proizvodila HiFi... Sad sam malo googlao. Nije bilo puno toga, ali je bilo zanimljivo.
 18. Ovakva zavijanja se ponekad događaju ako je neka od gumica previše zategnuta, tj. kraća od originalne. Takođe, dešava se da motor pobrljavi i jednostavno, nije sposoban da drži stabilnu brzinu, dal' iz mehaničkih ili električnih problema.
 19. Vintage komponente, nekada kao i danas, bilo je raznih. To što ima vintage look i što je 40+ godina staro, uopšte ne znači da je onda/nekada to uopšte bila dobra sprava. I tada su firme radile jedan dva premijum modela gde su uprli svo znanje da bude vrh, i onda gomila "sličnih", koji su slični samo stilom i dizajnom, a unutra mediokritet. (Japanci su pogotovo bili maheri u tome). A onda još kada prođe 40+ godina... Imam jedan Philips 684, prelepo izgleda. Za početak, uopšte mi nije jasno kako je uspeo da preživi tako netaknut i (spolja gledano) očuvan. Kada sam ga uzeo na KP, izgledao je kao evo upravo izvađen iz kutije u radnji. Ni jedan ni najsitniji ris ni na metalnim ni na plastičnim delovima?!? Unutra, ni trunčica bilo kakve prašine. Kao da je izvučen nov, a bio zaboravljen, iz magacina neke propale radnje ili nekog šifonjera. Iako skroz ispravan, čuje se jadno. I mehanički selektor ulaza prekida na jednom od ulaza. Ok, treba refresh, elektroliti i bla.bla.bla... Biće i to iz sentimentalnih razloga. Ali nikako iz nekih smislenih/logičnih/isplativih/audiofilskih. To je i onda bio niži HiFi rang, iako izgleda vrlo slično onim nekim jako traženim spravama. Htedoh reći, vintage sprave, apsolutno sto posto sigurno trebaju refresh. Čak i ako su prividno ispravni, sigurno se ne čuju onako kako su se čuli novi, i kako bi trebalo da se čuju. Taj refresh ponekad može biti ozbiljna investicija, pogotovo ako ne radimo sami (a koliko nas to zaista radi (a da nije eto, zamena 2-3 dela)). Refresh ponekad nije ni moguć, ako je otišao neki specifični deo, mehanički ili električni. Spomenuti Philips, predstoji sajdžijsko rasklapanje mehaničkog selektora i pokušaj popravke. Već sam ga zagledao, takav ne postoji za zamenu. Ako popravka mehanike ne uspe, ostaje tako, delimično ispravan selektor. A onda, kada i uradimo refresh, opet dobijamo mediokitetni HiFi srednje klase, OSIM, ako nismo nabavili neke ondašnje vr' sprave spominjane ovde u tem, one neke Maratnz/Sansui... Balavim i ja za njima, ali to je jako retkost naći. Ono što postoji, već je kod nekog fanatika i retko izlazi na tržište. Najčešće ih viđamo na slikama na eBay. Ostalo, ako onda nije bilo vr' HiFi-ja, neće to biti ni danas šta god mu mi radili. . . . BTW, zna li neko kome mogu nositi tog Philipsa na refresh?!? U pitanju su sentimentalni razlozi za neisplativ refresh...
 20. Pitanje je da koliko su, i da li su uopšte danas potrebni dekovi na tržištu?!? Postoji određeni broj ljubitelja retro uređaja i tehnike, to stoji. Ali ko bi od njih kupio nov dek od par stotina € (a bliže >1000€ ako je iole valjan). To k'o kada bi neko pokušao da proizvodi CRT televizore ili VHS rekordere?!? Nema to nikakvog ekonomskog smisla. Taj dupli Tascam je mislim jedni novi dek što se sada može nabaviti, i on je očigledno namenjen na prvom mestu studijima (obzirom na dizajn), eto tek toliko da se može poslušati nešto zalutalo iz arhive.
 21. Tja, prodaće čitavih 999 komada.
 22. Bilo koji Xiaomi power bank. Ali računaj da svi power bank imaju DC/DC pretvarač, koji nije baš da je idealno napajanje za audio uređaje.
 23. Aha, čekaj čekaj, CCA digitalni izlaz radi (svetli), ali DAC-ovi ne prepoznaju signal?!? Da li svetlo vidiš i na drugom kraju kabela, ovom koji ide u DAC, kada zaviriš u njega?!? Lepo se to vidi da svetli. Biće da tebi nešto u tim DAC-ovima nije setovano kako treba. Trebalo bi da se postave da rade u PCM režimu. Obrni okreni, jako je mala verovatnoća da je nešto u CCA tako neispravno da ceo CCA radi, digital-out svetli a ne radi. Koji DAC su bili u pitanju?
 24. Da, ima i takvih adaptera... Poenta jeste prvo proveriti da li na tom CCA radi optički izlaz. I naterati ga da zasvetli. Jako teško da je samo on neispravan. Dalje, pokušati unapređenje zvuka externim DAC-om, a ne zamenom celog streamer-a. ...naravno, sve su to eksperimenti. Novi napredni skupi streamer će sigurno dati bolji zvuk. Samo DAC srednje klase, možda hoće možda neće. Na pamet mi padaju neki modeli FiiO ili iFi, ali nemam iskustva sa njima. HiFi zabava...
 25. Treba videti šta je sa tim digitalnim izlazom? Da li je zaista neispravan, ili nešto grešiš? Digitalni izlaz na CCA je optički, ali je "sakriven" unutar analognog 3.5mm konektora. Treba ti ovakav neki kabel. Sada se uopšte ne sećam kako, ali u CCA treba uključiti taj digital audio out. Ne radi po defaultu. U principu, kada proradi, zaviriš unutar 3.5mm konektora, trebalo bi da svetli crveno. Tada bi CCA dalje kačio na neki stand alone DAC Dakle, na DAC only, ili eventualno neko pojačalo sa digitalnim ulazom. Time bi trebalo da se dobije nešto napredniji zvuk. CCA je odličan uređaj i u svom rangu cene nema konkurenciju. (Tj. nije je imao, jer se više ne proizvodi (što je velika šteta )). Ali poenta je što treba značajno više novca da bi se dobio bolji zvuk nego što ga daje CCA sam po sebi. Dakle, ako utvrdiš da ti optički digitalni izlaz ipak radi, možeš isprobavati samo DAC-ove, a ne full streamer-e.
×
×
 • Create New...