Jump to content


lazyman

Članovi
  • Posts

    46
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by lazyman

  1. Evo, poÅ¡to sam tek sad nabavio neke ploÄe koje su prazne sa jedne strane da odgovorim. PoÅ¡to znam kakav je anti-scating mehanizam unutra, ponaÅ¡a se onako kako sam oÄekivao: Kada se spusti igla ona ide do neke pozicije na ploÄi i tu stane. Anti scating je tako pravljen da se pojaÄava prema centru, tako da igla ostaje tamo gde je ta opruga vodi, znaÄi mogu da podesim da bude negde na polovini ploÄe i na dalje prema centru, ali se uvek vraća u liniju na koju je podeÅ¡ena. znaÄi, ako spustim na poÄetak ploÄe, ide u sredinu, a ako spustim na kraj, vraća se na sredinu. takav je tu anti scating.
  2. Može li neko da mi kaže na koju foru ovi tanuÅ¡ni vinili Å¡tampani u NemaÄkoj, imam neke kompilacije, sa tim malim rezom i tankim vinilom zvuÄe tako dobro i ne gube visoke pri kraju ploÄe?
  3. Nemam praznu ploÄu ali nabaviću neku. Imam samo jednu koja ima prazne segmente, i koliko mogu da ocenim kad se spusti ne te delove ostaje na mestu, tako da bi anti skating trebalo da je ok. Nego, concorde pro mi bolje prati brazdu, ta neka mesta gde mi ta Audio Tehnica AT95E preskoÄi, ortofon isprati. Da li je to zbog duplo veće gramaže ili je on prosto otporniji na ta oÅ¡tećenja i bolje prati brazdu? Hoću da iskljuÄim mogućnost oko montaže, mislim da sam je dobro montirao ali možda ima neÅ¡to Å¡to ne znam.
  4. Nije, Äak je na maksimumu. Ali, Äini mi se da taj antiscating slabo pomaže. Ne znam da li je to u redu, ali ovde je antiscating izveden tako da mu je sila najveća pri unutraÅ¡njim brazdama ploÄe, a na spoljnoj trećini ploÄe praktiÄno i ne radi, znaÄi sila mu je sve veća kad igra ide ka centru ploÄe.
  5. Dobro, provozao sam to sa malo većom gramažom od 5 grama (sad će se neki uhvatiti za glavu).. nakratko unazad bez kontra tega, neka bezvezna kompilacija hitova, nebitna. Ima taj rez popreko ali i u pravcu okretnja ploÄe pa povlaÄi iglu na unutra. i opet preskaÄe, džaba. Nego, imam zanimljivu pojavu na par ploÄa.. Concorde lepo svira i toleriÅ¡e i neke ogrebotine, ali Audio Tehnica AT95 prosto iskoÄi na unutra, prema centru ploÄe kod nekih oÅ¡tećenja. Concorde ide sa 4 grama a AT95 sa 2. E sad, pokuÅ¡ao sam taj AT-95E Å¡to taÄnije da montiram, i protractorom a i pazio sam da odstojanje igle bude pravilno, da vrh igle bude na taÄnom odstojanju od onog navoja. AT-95E mi uvek lepÅ¡e svira pri kraju ploÄe, na unutraÅ¡njim rezovima, ali me nervira Å¡to preskaÄe kod tih nekih ogrebotina koje ortofon proÄ‘e bez problema. MeÄ‘uti, primetio sam da ruÄica ide malo na dole sa AT-95, ali nije moguće bazu ruÄice viÅ¡e spustiti da je dovedem u horizontalu jel je već u najnižem položaju. Može li to da utiÄe? Da je VTA neodgovarajuće pa da zbog toga ta glava povlaÄi na unutra?
  6. Pozdrav. Zanima me da li je neko naiÅ¡ao negde na blanko spoljaÅ¡nje omote, tvrde, kartonske, imam nekoliko ploÄa samo sa unutraÅ¡njim papirnim omotom ali bih da ih pristojno zaÅ¡titim.
  7. Naravno i oÄekivano Zapis pokvari ali me zanimalo može li se to preskakanje bar ispraviti, ali ono, nikakve vajde.
  8. the Robert Cray band - Don't be afraid of the dark, izdanje PGP RTB 1988, neverovatno kako dobar zvuk. Iznenađujuće za RTB.
  9. Pa, treba biti pažljiv, jednom mi se desilo da zagrebem jel mi je gramofon u malo nezgodnom položaju, treba da reÅ¡im problem sa prostorom, a i taj concorde mi ima malo nezgodnu tu osovinu, nekako je predugaÄka. Problem je Å¡to dosta ploÄa koje recimo kupim licitacijom na limundu imaju te ogrebotine. Mislim da jedna od 5 bude baÅ¡ odliÄno oÄuvana, a najgore su one "vizuelno ocenjene"
  10. Evo prvo-- definitivno kad se proÄ‘e sa većom gramažom, smanji se pucketanje i preskakanje, tj nema ga, ali se zvuÄno uniÅ¡ti zapis, Å¡to sam i oÄekivao, dakle, i nema baÅ¡ neke koristi od ove intervencije. ÄŒak i glava sa manjom iglom ipak oÄitava ova oÅ¡tećenja
  11. A poÅ¡to mi gramofon vrti i napred i nazad i na 33 i 45 i 78 obrtaja, primetio sam da kod nekih ploÄa gde ja ta ogrebotina nastala valjda preletanjem glave dok se ploÄa okretala, pa nije popreÄna, ploÄa zna da preskaÄe kad se vrti unapred ali ne preskaÄe kad se vrti unazad. probaću malo eksperimente na nekim ploÄama i iglama koje sam spremio za bacanje.
  12. E, hvala na odgovorima. PoÅ¡to sam sa gramofonima doÅ¡ao u kontakt preko DJ-inga, kada sam poÄeo da puÅ¡tam ploÄe 2001 godine, imam DJ gramofon i DJ zvuÄnicu, i ostale su mi neke tupe igle koje praktiÄno ne koristim za sluÅ¡anje ploÄa. Ono Å¡to se deÅ¡ava je da mi se kolekcija u poÄetku sastojala uglavnom od MAXI singlova koji svi imaju dubok rez i od elektronske muzike gde i nema puno tihih deonica, tako da su mi ova oÅ¡tećenja bila nepoznata. MeÄ‘utim, kako sam u poslednje vreme poÄeo da kupujem neka starija lp izdanja i jazz ploÄe, koje imaju te tiÅ¡e deonice, postao sam svestan i ovog problema, koji se ne deÅ¡ava sa maxi ploÄama. PoÅ¡to imam ortofone concorde pro i par tupih igala za bacanje, mogu probati samo preko tih kratkih deonica da preÄ‘em većom gramažom, tako neÅ¡to sam i radio kod nekih ploÄa koje su preskakale, naravno onda sluÅ¡ljivo sa ortofonom baÅ¡ toliko, ali mi se Äini da Audio Tehnica AT-95 koju imam i koristim za te starije ploÄe sa manjim rezom i dalje ok reprodukuje, jel mislim da ide neÅ¡to duble u brazdi.
  13. To sam video, može li se to raditi onim mikroskopom za iglu?
  14. Pozdrav. Pre neki dan sam sluÄajno prstom udario ruÄku na glavi i igla je skliznula preko ploÄe, i napravila popreÄan rez preko jednog dela ploÄe. Naravno sad se ovo Äuje, a zanima me postoji li neki naÄin, nekom krpom ili neÄim da je istrljam da se taj rez nekako smanji, sve mislim da igla hvata malo tog zareza po povrÅ¡ini ali je zapis u dubini brazde i dalje ok. i drugo, nek ploÄe koje sam kupio polovne znaju da preskaÄu, isto uglavnom kod nekog oÅ¡tećenja koje ide popreko ali i nije skroz ravno, nego je verovatno nastalo tako Å¡to je neko sluÄajno gurnuo iglu dok se ploÄa okretala. Može li se i ovako neko oÅ¡tećenje makar ublažiti, jel te ploÄe obiÄno preskaÄu prema napred.
  15. Nekako sam dosad slabo uoÄio neku vezu izmeÄ‘u debljine vinila i kvaliteta zvuka. Neki tanki su super, a opet neki debeli žali bože plastike.
  16. Ili recimo nešto ovih gabarite, idealno za sobu... Ovo je poslednji izum, zasad je to vrh inovacije u audio svetu.
  17. Ja sam zbog neÄeg mislio da je taj bwaslo, al sad vidim da nije, i ne znam, dosta sam toga Äitao pa sam pobrkao. InaÄe ima Danley prodaju u MaÄ‘arskoj, i to jesu razglasne kutije, taj SH50 i recimo TH115 su negde oko 3000€ komad, Å¡to i jeste ok cena za kutije u tom rangu ali daleko od mojih mogućnosti. A i sam akustiÄki princip me zanima, jel ljudi su sa dosta jeftinim drajverima uspevali dobiti dobre rezultate (naravno, bilo je mnogo viÅ¡e promaÅ¡aja.)
  18. Eruption - Leave a light, na Jugotonu, neki primerak mi je zapao Äuje se kao loÅ¡a kaseta, visoki kao traku kad mulja. Da li je lo otisak ili je moguće da je ploÄa drljana nekom teÅ¡kom iglom ?
  19. Evo ovde: http://www.diysoundgroup.com/forum/index.php?topic=19.0 Ima Äak i neki spreadsheet za proraÄun dimenzija, a i sam Tom Danley pomaže nekim savetima.
  20. Da li je neko pokuÅ¡ao izgradnju synergy horne? Mislim na hornu tog principa, po ideji Toma Danleya. I da li je iko imao priliku da ih sluÅ¡a. Iako Äovek ne radi za hi-fi tržiÅ¡te, i malo informacija je dostupno, znam da postoji jedan dosta uspeÅ¡an pokuÅ¡aj izrade kutije po ovom principu u Madjarskoj. Ima li zainteresovanih za izradu ovako neÄega?
  21. A ima li negde u NS ili Subotica, to mi je dosta bliže?
  22. Hvala na informacijama. Nisam iz Beograda i nije mi baš jeftino da dolazim, pa tražim preko interneta šta me zanima.
  23. http://www.discogs.com/label/7082-Cosmic-Sounds?sort=year&sort_order=desc Od izdavaÄke kuće Željka Kerlete. SluÄajno sam naiÅ¡ao na ovo, nisam ni znao da postoji, da li ih neko kod nas prodaje ?
  24. lazyman

    ORTOFON

    Ok. Jedno pitanje za iskusnije, poÅ¡to sam kupio gramofon sa tom Concorde pro glavom i iglom, i pretpostavljam da je igla potroÅ¡ena, verovatno nepravilno poÅ¡to je korišćena sa pravom ruÄkom. NaroÄito u zadnjoj trećini ovih starijih LP ploÄa primeti se da nestaju Äinele, i vokal je izmenjen, kako god se to zove ono kad se s pretvara u Å¡ Da li je to jedan od simptoma istroÅ¡ene igle ?
×
×
  • Create New...