NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,599
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

About NShappy

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 03/18/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su volieli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. NShappy

  Mladi i muzika

  Pa, tačno jeste da smo uplovili u sistem koji degradira ljudski mozak, ali pre će biti da je to spontani proces, posledica razvoja koji ne možemo da pratimo. Naš hardver (mozak) je star milenijumima, a treba da obrađuje informacije 21. veka. Neće biti prvi put u istoriji da je progres (ili "progres") nadmašio sposobnost društva da se nosi sa njime. To što će neko prepoznati problem kao mogućnost da stvari okrene u svoju korist, ne znači da je taj neko problem i izazvao.
 2. Da, tako je... Kinez može da produži delivery time, i to će verovatno uraditi. Ali svakako, ako ne stigne u tom produženom roku, opet dispute, i dobićeš pare nazad. Ako ne produži, pare dobijaš za 5 dana.
 3. NShappy

  Mladi i muzika

  Knjiga Plitko, autor Nikolas Kar, govori baš baš o ovoj temi. Preporuka za pročitati. Beskonačne količine nekontrolisanih informacija, ubiše mozgove velikog dela populacije. Bilo istraživanje u valjda Britaniji. 90% tinejdžera nije u stanju da zadrži pažnju na jednoj stranici teksta A4 formata.
 4. Najveća pljačka na ovom podneblju, od postojanja ovog podneblja, jeste zaplena devizne štednje u bankama od strane Slobinog režima, i planirano režirana hiperinflacija da se stanovništvu pokupi ono što nije bilo u bankama. Svi ovi posle su ili gori, ili još gori, ali onaj onda je najgori. Stepenovanje po tome ko je gori je filozofsko pitanje. Mogli bi se opasno zavaditi ako nas neko natera da ih rangiramo po "kvalitetu". U svakom slučaju, jedni su uvek uticali na druge, i (uglavnom nesvesno) postavljaji temelj za svoje naslednike, takve kakvi su. ... ... Energija vetra je ogromna, a ono što vetrogeneratori mogu da uzmu iz vetra može se izraziti u promilima. Gušća šuma na površini ekvivalentnoj jednoj vetroelektrani, takođe utiče na vetar na istom području. Ali sve to je nemerljivo malo kada se gleda širi region. Ne postoji izvor energije koji nema uticaj na okolinu. I solarni paneli na velikoj površini povećavaju albedo tog lokalnog područja, što opet povećava lokalnu temperaturu.
 5. Tu i tamo po nekim radnjama, viđam kutije za islužene baterije. U Novom Sadu znam bar 2 radnje gde ih ima, (Lidl i Halogen u Vršačkoj...) Od kada se prva takva kutija pojavila u Novom Sadu (mislim da je to bilo u velikom Tempu), sve baterije nosim u neke od tih kutija. Problem je što ih ima samo sporadično, a i tamo gde su bile, sada nema, presele ih na drugo mesto i slične guposti.
 6. Nebitno "mnogo" u odnosu na ukupnu potrošnju nafte. A i ako dođe ili do sran*a, ili do potpunog nestanka nafte, ili do nekog srećnog prestanka potrebe za naftom, siguran sam da će poslednje žive bušotine i rafinerije raditi za vojne potrebe. Ako dođemo u situaciju da vojsci nafta treba a nema je, e onda, kome se j*b* i za HiFi, i za ekologiju, i za Tesla vozila.
 7. Pa dobro vdzele, sve je to tačno. Osim za podmornice. Većina glavnih ide ne uranijum. Poredak danas i funkcionisanje nisu tajna. Sadašnji poredak jeste samo jedna od faza svetskih poredaka do sada. Imali smo i robovlasništvo, pa smo ga prevazišli, prevazići ćemo i sadašni poredak, milom ili silom. Sistem o kojem pričaš je svestan toga, postoje dve strane na tom tasu, druga je sve veća i jača, svesne su obe strane da ovako ne može doveka, i nadajmo se da će se na nešto novo preći bez (previše) mrtvih. Ali ovde ipak pričamo o tehničkoj strani budućeg rešenja problema. Nafta će se tegliti još dugo, ali sa ovakvom potrošnjom, nestaće naglo. Koliko god bili loši, spominjani moćnici nisu glupi (mada, sada uz Trump-a, počinjem da sumnjam... ). Svesni su da moraju biti spremni za neke prelomne trenutke, i da totalni slom nikome nije u interesu, čak ni njima.
 8. Apsolutno tačno. Najlonke kese nisu problem ako se pravilno odlažu. Ali što se tiče kesa, ideja je da se koriste torbe za višekratnu upotrebu, i da jednu koristiš godinama. Mi u kući tako već godinama. Papir se danas uglavnom proizvodi od poljoprovredom gajenih brzorastićih sorti drveta. Gotovo niko više ne seče prirodne šume da bi proizvodio papir, osim ako šumu već ne seče iz drugi namera, pa drvo završi u papirnoj industriji. Doduše, to dalje povećava potrebu za poljoprivrednim zemljištem, što opet dalje, smanjuje količinu zemljišta pod šumama.
 9. Studija iz USA iz 2016. kaže da kada bi hipotetički, sva vozila odjednom postala električna, trebalo bi im povećanje proizvodnje struje od oko 25%. Ali to su studije pojedinaca, kreću se od 25 pa i do 40%, i ne nalazim neke zvanične i jasno dokumentovane. U svakom slučaju, decenije će biti potrebne da se broj EA značajno poveća. A proizvodnja struje će pratiti potražnju. Ali, neke stvari su jasne, globalno gledano (dakle, ne lokalno "u Beogradu")... Količina nafte je ograničena. Broj vozila i vozača (populacije) u svetu će rasti (bez obzira koliko se trudimo da optimizujemo korišćenje vozila (i broj vozača ) SUS motor je najneefikasniji sagorevač goriva koji se danas korisiti. Savremena TE 2-4x efikasnije troši gorivo nego SUS motor isto to gorivo, (koje god bilo). Procenat proizvodnje el.energije iz obnovljivih izvora rapidno raste iz godine u godinu.
 10. Otkuda vam ovo? Liči na linkovanu studiju o neisplativosti izolacije na kućama, koja je sjajan primer zamene teza i nepoznavanja materije. A deluje i da niste čitali već ispričane postove baš na tu temu, ovde u ovoj temi. Ako mislite na litijum i kobalt, baterije mogu da se proizvode iz sirovina koje kopaju deca ašovima, ali postoje i robotizovani i hermetički zatvoreni rudnici za iste sirovine. Najviše litijuma se dobija iz naprednih rudnika po Australiji, Čileu, Kanadi, Portugaliji, Kini... Primeri iz Konga i Ruande su ogledalo uređenja tih država, a ne električnih vozila. I svakako su mizeran procenat ukupne proizvodnje retkih elemnata. U sličnim državama, neka druga deca ručno rudare sumpor, živu, olovo... Savremene fabrike baterija su 100% zatvorenog ciklusa, i najgore što iz njih izlazi od otpada, jeste ono što zaposleni naprave u toaletima. Litijumske baterije se uspešno recikliraju. Kakvo odlaganje?!? Kina je veoma nepredovala u električnim vozilima, i tamo se sve ostarele baterije vraćaju na reciklažu, uz potpunu iskoristivost retkih elemenata iz njih. U jednom momentu u (daljoj) budućnosti, količina recikliranog litijuma u proizvodnji novih baterija će nadmašiti količinu novog iskopanog. SUS motor je posle parne lokomotive, najgori primer za stepen iskorišćenja nekog sagorevanja. Osim za čvrsta goriva (koja ne mogu u SUS motore, jel ), svako drugo gorivo je efikasnije sagoreti u TE sa kombinovanim ciklusom, pretvoriti u el.energiju, te puniti baterije da bi se vozali. Na stranu što se procenat struje dobijene iz obnovljivih izvora povećava. Jedno vreme se verovalo da je vodonik gorivo budućnosti za mobilne potrošače (vozila), ali to je izgubilo smisao nakon pojave litijumskih akumulatora. Vodonik se dobija potrošnjom struje, a efikasnije je istom strujom direktno terati vozila. ...doduše, ovo je sve globalna i dugoročna priča. Lokalna kratkoročna (Srbija u sledećih 10-ak godina), to je već neka druga dimenzija. ... Studiju koja kaže da su EV loša po okolinu, da nije radio VW pre dizelgejt afere?
 11. Ajde molim te, pažljivo pogledaj emisiju potrošačkog savetnika koju sam likovao gore, te nemoj ovde da širiš dezinfomracije molim te. Ili bar priznaj da te plaćaju proizvođači kotlova...
 12. Pa globalno gledano, nuklearna energija je jedino moguće dugoročno rešenje, na svetskom nivou, sa sadašnjim prirastom stanovništva, i sa sadašnjom stopom rasta potrošnje energije po glavi svetskog stanovnika. Međutim, misli se na torijumske reaktore (trenutno ne postoji ni jedan aktivan u svetu ), i na spominjanu nuklearnu fuziju (takođe, još uvek ne komercijalno raspoloživu. A neće ni biti bar još 50-ak godina ). Sadašnja nuklearna fisija je takva kakva je. Svakako ne bih voleo da je vidim kod nas, a da aktuelna vlast (bilo koja tada bila aktuelna) postavlja stručne kadrove po trenutno aktuelnim kriterijumima za zapošljavanje, i da se oprema kupuje na našim tenedrima...
 13. Greška... molim brisanje.
 14. Napisao ja ovo pre 15-ak strana, pa da ponovim... Interesantno, niko ništa nije prokomentarisao. Dojmim se da retko ko čita druge postove ovde, osim svađalačkih. Nisam u toku sa našim TE sada, ali mislim da su sve dobile nove sisteme filtracije. Ali to je samo za čađ i pepeo. Izduv je sada lep, čist i na oko proziran, ali CO2 i tamo neki azot-sumpor-tertra-ovo-ono ostaju i ne mogu se fitrirati. I ostaje da koristimo najlošiji mogući ugalj koji se još može korisiti, jer samo takav imamo. ... Sada ću ja još malo o ekologiji i energetici u Srbiji... Strašno ne iznervirala emisija Potrošački savetnik, gde mrtvi ladni tvrde da se izolacija objekata ne isplati, uz insinuacije da je to samo propaganda prizvođača izoacionih materijala. Ko ima živaca da pogleda: http://potrosackisavetnik.com/da-li-se-isplati-ulaganje-u-izolaciju-kuce/ ... CNG i vozila? Iskoristivost CNG u vozilima je oko 18%. Iskoristivost istog tog gasa u savremenoj TE sa kombinovanim ciklusom (ide prvo gasna turbina, pa kotao, pa parna turbina) je preko 60%. Sve uz gubitke u prenosu, akumulatorima i motorima, kombinacija prirodni gas -> TE na prirodni gas (najsavremenija) -> prenos/distribucija -> el.automobil, daje 50% veću iskorisitvost tog gasa nego da se odmah prži u SUS motoru. Plus što deo toplote iz kondenzatora pare iz TE možeš zimi da guraš u sisteme daljinskog grejanja. Time iskoristivost TE na prirodni gas raste na >80%. Ali se slažem, obzirom da nemamo te savremene elektrane na zemni gas, nemamo ni svoj gas a nabavka je i dalje komplikovana politička igra, bolje bi bilo da idemo ka CNG vozilima.