NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,518
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

About NShappy

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 03/18/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su volieli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Na čemu reprodukuješ? Meni tako radi na Naim-u. Iz podrške Naim-a u rekli da "njihovi inžinjeri rade na rešavanju problema", i tako već tamo negde od početka ove godine. Koliko sam ukapirao, Naim ne podržava ovaj njihov novi codec što koriste. A zašto nešto svira a nešto ne, ne kontam... Zbog svega toga sam za sada odu stao od Tidala.
 2. Ej Wili, javi kako je prošla operacija.
 3. Koliko sam razumeo, šraf je negde duboko u rupi, na dnu "bunara". A otvor bunara je tik uz "liticu" zvanu baza gramofona. Nanošenje bilo kakvih lepkova i tečnih metala može samo da pogorša situaciju. I to mnogo da pogorša, jer je veoma teško proceniti potrebnu količinu, plus je nemoguća misija NE dodirnuti "zidove bunara" dok alat spuštamo na dno do šrafa. Sama remenica je od čelika, i to izgleda nekog malo boljeg, pa je i širenje rupe koja je par mm uz bazu gramofona, komplikovana rabota. Vrlo vrlo zajebata situacija. (Što Wili već zna, jel...) Dugačka leva burgija od 2-2.5mm je zaista idealno rešenje. Jel nema to negde na eBay?!? Evo, ovde imaš leve burgije, ali su uglavnom kratke. Možeš razmisliti o nekoj opciji da je nadogradiš. Možda čak i preciznijim varenjem. Ili lemljenjem u cevčicu u koju burgija lepo ulazi.
 4. Verovatno si probao da osvetliš rupu i vidiš kako to izgleda iznutra. Da li se vidi koliko je sažvakan, ono, potpuno kružna rupa, ili se i dalje nazire 6-to ugaona rupica jednog imbusa?!? Ako je baš lepa kružna rupica na šrafu, ne pomaže ništa sem nekog bušenja. Ako ima neki šestougao, kakav takav, treba napraviti i alat koji će da prati rupu, jel?
 5. Ko ima baš skupu el. opremu, može biti da mu se isplati da ugradi nešto ovakvo na razvodnu tablu. Nije jeftino, a nije ni 100% garancija u najgorim slučajevima, ima i nekih komplikovanih uslova oko postavljanja, ali često zna da pomogne, pogotovo ako vas distribucija napaja preko vazdušnih vodova. Ono, bandere i žice po njima do vaše kuće. Ako ste u zonama gde ste uglavnom vezani podzemnim vodovima, pa još ako je i lokalna distributivna 20kV TS vezana podzemnim vodom prema TS 110/20kV, onda je verovatnoća da vam tehnika strada od udara groma veoma mala. Inače, prenapon nezgodan za elektroniku možemo dobiti i iz mreže kablovske televizije, pa i iz Telekomove telefonske parice. Strada proporcinalno, ono što je priključeno, a ponekad, neočekivano, "nešto što je priključeno na nešto drugo". Ne znam da li modemi i ruteri imaju galvanska razdvajanja?!? Za sitne pare, imate i surge protektore, produžne kablove sa prenaponskom zaštitom u sebi. Bolji modeli su veoma efikasni. Kod mene su TV, IT oprema, uglavnom sva elektronika, vezani na surge protektor. Još ih nisam stavio na frižider i klime, ali razmišljam...
 6. NShappy

  Smesne slike

  Uf da, jednom sam dangubeći na YT, naleteo na te predstave sa dronovima. Jako dobro uzgleda.
 7. Još kada bi mogli da sredite onu nekadašnju ćirilicu i ščćžđ...
 8. Imam ja jedne matore Filigranske pločnike od Azre, nalepnice su razbacane random na 4 strane na dve ploče. Mislim da ni jedna ne gađa onu stranu koja svira. Doduše, te dve ploče su urnisane od slušanja i pucketaju do neslušljivost. Kasnije sam kupio mnogo bolje očuvan album koji sada poneklad pustim. Kod njega su nalepnice postavljene kako treba.
 9. Može preko AUX-a. Treba ti kabel 3.5mm na 3.5mm, oba muška kraja.
 10. Dok smo bili srednješkolci, povezivali smo dva para zvučnika na jedno pojačalo, i to tako što smo zvučnike vezivali redno. I to je radilo neobično lepo. U pitanju su to tada bio jedan par onih NorskAudio Baltic 90 zvučnika, jedan par Ei AS-803, i pojačalo Ei PS200. Na jedan kanal vezivan po jedan niški i jedan Baltic zvučnik na red. Pozadi u hladnjak pojačala je duvao jedan PC ventilator. I to je radilo na punoj snazi (utišavano/pojačavano od pesme do pesme tek toliko da nema čujnih izobličenja), satima, na mnogim žurkama. Čulo se veoma dobro, i nikada ništa nije crklo. Zender, ako ti treba neko trajno rešenje, onda batali ovakvu priču. Ako treba samo povremeno, probaj vezivanje zvučnika na red.
 11. Naravno da nisu svi isti. Neki su loši, neki su užasno loši, a neki još gori. Ipak su apstinenti najveći problem.
 12. Ehm, pa da, sličnu pločicu kontakt je imao i moj Grunding. Ako se ne pogode ili ne dohvate, od stanica se čuo samo radio BG1, i to kada sam baš blizu Crvenog Čota. Za plombu ne znam šta da ti kažem. Idi kod tog majstora, i žali se da od njegove popravke, ne hvataš ni jednu stanicu.
 13. Eh, konačno mi neka korisna informacija. Ako sada loše hvata stanice (a do popravke je hvatao dobro), može biti da se antena otkačila, ili je zaboravio da je prikači. Imao sam k'o mali jednog Grundiga na kojem sam vežbao rastavi/sastavi, i prilikom sastavljanja, trebalo je obratiti pažnju da tamo neki lim legne na neki drugi lim, a ovaj bio vezan na antenu. Ako se promaše, možda se čula jedna stanica. A ček bre, sada nema mogućnosti uopšte da radi na baterije?!?
 14. Pa da, pitanje je koliki je intenzitet tog zujanja, i kako je majstor rešio problem. Da li je ubacio drugi trafo i sredio grec i kondenzatore, ili je ubacio neko switcher-sko napajanje tipa punjača za telefon. Nešto verujem da ni fabričko napajanje u ovoj skalameriji nije bilo ne znam kako valjano.