NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,584
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

About NShappy

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 03/18/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su volieli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vidi da nemaš neke tonske kontrole ili ekvilajzer koji su vezani za korišćeni ulaz. Ima to na nekim modelima, da se za svaki ulaz podešavaju ekvilazeri ili tonske kontrole, čiji je položaj onda memorisan uz taj ulaz, pa se menja sa promenom ulaza. Možda je neko babrao pa ostavio neke bezveze pozicije za sve ulaze osim za BT.
 2. Većina tih nekih medija plejera ima svoju logiku pravljenja library-ja, koja i mene smara za medalju. Windows medija player, iPod touch, iTunes, neki Sony player na telefonu, smoriše me za medalju. (Sony je još bio najmanje loš). Retko koji daje da se library pravi između ostalog, i po našim folderima, npr...
 3. Evo stigao je, pa da podnesem utisak. Ovaj case, lepo izgleda (tako bušan na sve strane ), disk se jako malo greje, tj. dobro se hladi, a brzina rada je rangu bilo kog naprednog USB3 eksternog HDD-a. Ne znam kakav još može da bude a da je bolji od ovog. Dakle, preporuka stoji. Uzeo sam USB-C varijantu, svakako budućnost USB konekcije. Nadam se da ću do proleća izbaciti i poslednji ne-C priključak iz kuće.
 4. Ček bre, gde je tu "vazdušni jastuk"? Ova gornja ploča stoji na kuglicama. Kuglice na nekoj loptasto udubljenoj podlozi. Gde je vazdušni jastuk? Da li je baš pravi vazdušni jastuk, kao kod hoverkrafta (potpuno bez kontakta između gornje i donje površine), ili ima neki gumeni balon koji je naduvan vazduhom?
 5. NShappy

  HDD Player

  Imaš i Google Chromecast audio kao najbudžet varijanta, a i nije toliko loš kad se upari sa valjanim DAC-om... Retki su streame-ri bez nekog DAC-a, a da su dalje kompatibilni sa bilo kojim DAC-om.
 6. NShappy

  Portable

  Pa, drugu temu sam otvorio, jer u ovoj priča nije kretala u pravcu telefona. Odlutalo je na slušalice i ampove za slušalice. Ideja je bila da postoji tema samo za telefone kao on-the-go audio plejere. Pogotvo, na forumu jeste bilo spominjanja telefona kao plejera, ali razbacano da više mesta. Sada kako se kreće, obe teme ispale o telefonima. Mogle bi da se spoje, uz primereniji naslov. Kako to inicirati? Edit Chowek: rešeno.
 7. Pored ovol'ke teme na forumu...
 8. NShappy

  Portable

  ...i pojavljuju se noviji. Mada, sada smo se malo raspinuli u dve teme:
 9. Tja, i ta zaječarska piva, prave se između ostalog i u Heineken pivari u Novom Sadu (bivša Rodićeva MB pivara), koja se nalazi tačno preko puta velike gradske deponije. Ta deponija se tu širi i samo dopunjava tamo negde od '60-ih godina prošlog veka. Ok, njihova voda ide kroz reversnu osmozu. Ali ipak, deponija preko puta...
 10. Hm, da, cluod-ovi sada blokiraju sync kada vide da su podaci kriptovani. Odavno ne pratim novosti. Hvala na ljubaznom odgovoru.
 11. Evo jednog sjajnog case-a za grejajuće diskove, bušan sa svih strana https://www.aliexpress.com/item/32922717810.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.28404c4dwEjs2P Treba da mi stigne ovih dana. Napisaću utiske.
 12. Znam kako radi cloud, koristim obilno, ali dojmim se da ne znaš kako rade kripto virusi (cryptolocker). Ne napadaju oni cloud servis, već tvoj računar. Kreću da kriptuju (šifruju, zaključavaju) sve podatke na tvom disku. Ovo rade na identičan način kao i kada želiš sam sebi da kriptuješ određeni fajl, da ga ne bi mogao čitati niko osim tebe. Uz određeni ključ, otvaraš fajlove bez problema. Kripto loker, tu kod tebe, lokalno na tvom računaru, radi isto to, ali ne daje ti ključ, već traži određeni iznos (najčešće u bitcoinima, (uplata tvorcu virusa)) da ti pošalje ključ. Svi tvoji fajlovi su tu, ali zaključani, zauvek. Cloud ne zna da su tvoji fajlovi zaključani, tj. da ih nisi ti zaključao. On ih tako zaključane jednostavo sinhronizuje kod sebe. Imaš sve svoje sačuvano na clud-u, ali zaključano i dalje. Ono malo što sam ispratio, oko 3% zaraženih odluči da plati. Do sada su svi koji su platili, uglavnom i dobijali ključ.
 13. Što se backUP-a tiče... ...mnogi previde da su trenutno najopasniji kripto virusi, koji vam trajno kriptuju sve podatke na disku, a to se automatski odmah prenosi i na coud. Za baš ono dragocene podatke, tipa porodične fotografije, mora da postoji i neki off-line back-up. Može i na cloud-u, ali bez da se radi automatska sinhronizacija. Apsolutno tačno! Bez dileme... +1 ... Nego, pokretač temer pitao za eksterni HDD. Da ponovim preporuku. Ako je pouzdanost bitna, kupiš najbolji mogući interni 2.5" HDD, onaj za laptope. WD Black npr. Kupiš neki externi HDD case, i ubaciš disk u njega. Iz nekog razloga, današnji eksterni HDD-i ne traju dugo. Laptopovski HDD-ji su još uvek koliko toliko ok. ... Eksterni SSD-i, (obzirom da za eksterni backUP predpostavljamo treba puno prostora), su još uvek skupi, čim uđemo u TB priču. Mada, i tu će cena da pada (i nije baš da mi je jasno u čemu se eksterni SSD razlikuje od flash drajva )?!? ... Eh da, HDD kada crkne, i kako god da crkne, spašavanje podataka je moguće. Nije jeftino, ali je moguće i uglavnom je uspešno. U slučaju pokojnog SSD-a, ako sam dobro ukapirao detalje, spašavanje podataka nije moguće, jer se podaci kriptuju i random redosledom raspoređuju po flash memoriji. Podatke if flash čipova možeš da pročitaš, ali bez podataka iz kontrolera (koji najčešće crkava), to su samo gomile jedinica i nula. Sklapanje i enkripcija tih podataka nije moguća. NSA ili CIA možda i mogu, ali obični smrtnici i njima dostupne tehnologije ne mogu.
 14. Da, Zaječarsko pšenično je trenutno jedno od boljih niskobudžetnih piva kod nas po radnjama. Sasvim je u rangu i sa mnogo skupljim uvoznim alternativama.
 15. Eksterni HDD-ovi, po kvalitetu, nemaju mnogo veze sa ovim što se prodaju kao komponente računara. Pogotovo sa onima što su se radili kao sistemski pre 5-10-15 godina. Neobično mnogo crkavaju, baš ti eksterni. Znam jer smo za firmu nabavljali desetine komada, različite i proizvođače i modele, od nabavke do nabavke, i jedno bar 10% crkne još u garantnom roku, a još 20% u sledećih 2-3 godine. Ovi obični interni, crkavaju mnogo mnogo manje, u skladu sa zvaničnim statistikama. Ali za eksterne, neka zvanična statistika ne postoji. Zanimljivo, neki koji se prodaju kao exsterni, sastoje se od standardnog HDD-a sa SATA priključkom u externom kućištu (koje je zapravo USB->SATA adapter), a neki su tako pravljeni da su na istoj štampi i elektronika za HDD i USB hardver. Ovi drugi ne mogu da se po potrebi ubace kao interni u računar (da se uradi dijagostika i eventualno spasu podaci), niti njihov case može da se koristi ubacivanjem drugog HDD-a. Oni prvi, ako počnu da zezaju, mogu da se prebace u drugi case, ili u kućište računara. Imali smo neke Transcend koji su crkli, a ispostavilo se da je crkla USB->SATA elektronika. Isti HDD sada radi drugom case-u. A opet, jedan WD, nešto je crklo, ali kada se otvori, unutra nema SATA konektora, sva elektronika je integrisana na jednoj pločici, te se ne može probati da li je problem u samom HDD ili negde u USB->SATA elektronici. Nisam mnogo pomogao, jel? Moja stav jeste, da želim baš pouzdan eksteni HDD, ja bih danas uzeo neki bolji interni HDD, i posebno neki HDD case. I to case da USB-C konektorom. Ja poručio ovaj. Sviđa mi se što je tako "šupljikav". Još čekam da stigne.