Jump to content


NShappy

Članovi
  • Posts

    1,835
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

About NShappy

  • Birthday 03/18/1973

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Novi Sad
  • Interests
    Sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

NShappy's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Conversation Starter
  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

  1. Aha, ok hvala... Moram otići da vidim i probam te novosadske.
  2. @Iron man Jel ima ovo negde kod nas da se vidi/proba? Da li su to originali?
  3. Mene zaista čudi da uz sve kerefeke koje se nude za (skuplji) HiFi, niko još nije ponudio opciju 3f napajanja, uz npr d/Y odvojni trafo.
  4. E, a znate li šta je najbolja zaštita od prljavštine iz mreže, komšijskih aparata za varenje, loših čopera i kineskih invertora?!? 3f motor koji se okreće naponom iz mreže, zamajac, te 3f generator koji nam napaja potrošač. Jedan ovakav set nam je trunuo u magacinu godinama. Rekoše mi da je služio davno da napaja neku tada osetljivu lelektroniku, početkom sedamdesetih. Ali se niko nije sećao šta je to tačno ovaj set napajao. 3f napon sa generatora je išao na ovakav 3f živin ispravljač, ali njega nisam zatekao. Zamajac je inače omogućavao da se u slučaju nestanka napona mreže, sve i dalje vrti i napajaja potrošač još 30ak sec, dok ne krene dizel.
  5. Svi veliki vetrogeneratori imaju mogućnost okretanja i menjanja smera kompletne glave sa generatorom, da se optimizuje smer vetra prema lopaticama turbine. Koji bi bio smisao da glava ne može da se rotira, a vetar duva bočno u odnosu na vetrenjaču?!? Po potrebi se menja i korak lopatice da se optimizuje brzina vetra prema snazi koja silazi sa generatora. Takođe, za potpuno zaustavljanje vetrenjače (servis ili prejako olujno nevreme), lopatice idu u položaj nula, tj. stoje tako da je smer vetra paralelen sa lopaticama, i aktivira se mehanička kočnica. Ali tada pored odgovarajućeg koraka lopatice, i glava mora biti okrenuta u smeru vetra da zaista ne bi bilo nikakvog obrtnog momenta na vratilu turbine. Bez postavke lopatica u položaju nula, neprestanog praćenja smera vetra i zakretanja i glave i koraka lopatica da se smanji uticaj vetra, nema te kočnice koja bi zaustavila turbinu velikog vetrogeneratora u slučaju olujnog nevremena (koje smo npr. imali letos oko NS). Veliki vetrogeneratori sada već veoma retko imaju sinhroni generator na 50Hz. Sada ili rade DC pa ide na invertore, ili imaju stalne magnete u rotoru, rade AC u datom momentu optimalnog broja obrtaja i frekvencije, a zatim sve to ide preko AC-DC-AC pretvarača u mrežu na 50Hz.
  6. NShappy

    Dva Technics a?

    Pa da, ako je jedina razlika bolja glava i imanje PP u skupljem, onda nema dileme, uzmeš jeftiniji.
  7. NShappy

    Dva Technics a?

    Pa neki prodaju i daleko skuplje gramofone bez ikakve glave, jel? Ima ih i bez ručki. Mislim da je ovde poenta, evo ti dobar gramofon za 'iljadu €, evo ti neka i glava čisto da gramofon može da se koristi dok ne kupiš bolji pick-up po sopstvenom izboru.
  8. Pa, ja ako budem uzimao, uzeću neku iz ponude kod nas, i to nakon što je vidim uživo. Ne bih se usudio da uzimam na slepo neku repliku, bez obzira koliko da je hvale neki drugi kupci. Nego, zna li neko, koja je cca ukupna dubina/dužina, fotelja + tabure (normano odaljen za noge)?!? Vidim ovde da je fotelja 84cm, tabure 54, dakle oko 140cm. Koliko je optimum da tabure bude udaljen od fotelje? I drugo pitanje, da li taj nogoodmarač može poslužiti kao priručna sedalica?
  9. Uf pa naravno da je originalna još skuplja no faktor inflacije. Ipak je ovaj Eames danas vanvremenski klasik. Bogati su još bogatiji no onomad, pa im lakše pada plaćanje ovakvih klasika dizjana. A mi sa dna srednje klae, eto možemo kupiti odlične kopije za malo preko 'iljadarke €. Naš čeka blaži restiling stana. Nešto razmišljam da se umesto sada već pomalo ofucane garniture za sedenje, uzme samo trosed i jedna Eames replika. 🤔
  10. Jesi li ikada probao? Ne razumem baš animozitet prema toj metodi. Svako ko ima ploče i razmišlja o metodama čišćenja, mogao bi bar da proba lepkiranje, na nekoj nebitnoj ploči.** Metoda je praktično besplatna a izuzetno efikasna. Teško je zamisliti nešto efikasnije. A 300€ je i dalje ozbilja svota za vlasnike 50-100-200 ploča. Komplikovana jeste, ali ne deluje mi mnogo gore od procedure koju 空也 korisit. A ploče tako treba očistiti svakako samo jednom, odmah nakon nabavke. Posle više nikad. ... ** Ako nemate nebitnih ploča za probu, ima na buvljacima nemačkih šlagera '70-'80-ih, na pločama, za 50-150din ...odlično za vežbanje lepkiranja. Ja svaki novi lepak probam na singlici Novih Fosila. Lepkirana je bar 20x. I dalje se čuje podjednako loše kao i posle prvog lepkiranja. Ali posle prvog se čula daleko bolje nego pre lepkiranja. A da ne spominjem kako je izgledala pre tog prvog čišćenja lepkom.
  11. Za manje kolekcije ploča, lepak je zakon...
  12. Heh, evo i design nagrade: https://www.red-dot.org/project/unitra-wsh-805-64546
×
×
  • Create New...