Jump to content

NShappy

Članovi
 • Posts

  1,791
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

About NShappy

 • Birthday 03/18/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su volieli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

NShappy's Achievements

 1. Bilo koji Xiaomi power bank. Ali računaj da svi power bank imaju DC/DC pretvarač, koji nije baš da je idealno napajanje za audio uređaje.
 2. Aha, čekaj čekaj, CCA digitalni izlaz radi (svetli), ali DAC-ovi ne prepoznaju signal?!? Da li svetlo vidiš i na drugom kraju kabela, ovom koji ide u DAC, kada zaviriš u njega?!? Lepo se to vidi da svetli. Biće da tebi nešto u tim DAC-ovima nije setovano kako treba. Trebalo bi da se postave da rade u PCM režimu. Obrni okreni, jako je mala verovatnoća da je nešto u CCA tako neispravno da ceo CCA radi, digital-out svetli a ne radi. Koji DAC su bili u pitanju?
 3. Da, ima i takvih adaptera... Poenta jeste prvo proveriti da li na tom CCA radi optički izlaz. I naterati ga da zasvetli. Jako teško da je samo on neispravan. Dalje, pokušati unapređenje zvuka externim DAC-om, a ne zamenom celog streamer-a. ...naravno, sve su to eksperimenti. Novi napredni skupi streamer će sigurno dati bolji zvuk. Samo DAC srednje klase, možda hoće možda neće. Na pamet mi padaju neki modeli FiiO ili iFi, ali nemam iskustva sa njima. HiFi zabava...
 4. Treba videti šta je sa tim digitalnim izlazom? Da li je zaista neispravan, ili nešto grešiš? Digitalni izlaz na CCA je optički, ali je "sakriven" unutar analognog 3.5mm konektora. Treba ti ovakav neki kabel. Sada se uopšte ne sećam kako, ali u CCA treba uključiti taj digital audio out. Ne radi po defaultu. U principu, kada proradi, zaviriš unutar 3.5mm konektora, trebalo bi da svetli crveno. Tada bi CCA dalje kačio na neki stand alone DAC Dakle, na DAC only, ili eventualno neko pojačalo sa digitalnim ulazom. Time bi trebalo da se dobije nešto napredniji zvuk. CCA je odličan uređaj i u svom rangu cene nema konkurenciju. (Tj. nije je imao, jer se više ne proizvodi (što je velika šteta )). Ali poenta je što treba značajno više novca da bi se dobio bolji zvuk nego što ga daje CCA sam po sebi. Dakle, ako utvrdiš da ti optički digitalni izlaz ipak radi, možeš isprobavati samo DAC-ove, a ne full streamer-e.
 5. NShappy

  Laserski Gramofon

  Pa ne pravi laserski gramofon flac po difoltu. Taj ko je ripovao je pravio flac koristeći ELP kao izvor. Sam ELP daje analogni signal na izlazu, prorporcionalan brazdama ploče. ELP i nema AD konvertor u sebi. Prvi ELP je napravljen krajem 80-ih i vrlo malo je izmenjen do danas. Princip rada nije uopšte menjan. FLAC kao pojam tada nije ni postojao, jel? Izlaz je RCA line out, PHONO out, ili XLR. Obzirom da se svaki pravi po porudžbini za poznatog kupca, kupac bira opcije za priključenje. U principu, ima opcija da se RIAA pegla u samom ELP, a može i u klasičnom phono prepojačalu (što je u ovom slučaju, po meni, bzvz) Ja da poručujem, uzeo bih XLR. ... ... ... Pollux, uzimaj to i ne filozofiraj. Bićeš prvi ovde koji to ima, a sve nas zanima. Naravno, ako je u ispravnom i očuvanom stanju, sigurno će lako otići dalje ako tebi ne legne. Možda čak možeš kontaktirati proizvođača te da ti kaže neku istoriju uređaja, starost i eventualne servise. Proizvode se za poznate kupce i sigurno imaju trag svakog proizvedenog primerka.
 6. NShappy

  Laserski Gramofon

  Da li još neko osim ELP proizvodi laserske gramofone za čitanje vinila?
 7. NShappy

  Laserski Gramofon

  Jeste, i to je mana... Ali ostajem pri stavu da bih to kupio da sam Baja Patak. Za ne crne, krive i prljave ploče, imao bih drugi gramofon. Kada se pokvari/potroši, odneo bih ga lično u Japan, i tamo sačekao da ga poprave. Pio bih sake, jeo suši, slušao pesme gejši, obišao bih planinu Fuji, japanske radnje HiFi-ja i fotoopreme...
 8. NShappy

  Laserski Gramofon

  CA-RIA, to je full analogno. Nema veze sa digitalijom. Ni u jednom momentu se signal ne pretvara u binarni kod, niti ima nekih AD-DA konverzija. Jednostavno, laser gotovo kao kamera "snima" neravnine u brazdama i to pretvara u zvuk. Laserski kertridž ELP nema veze sa laserima u CD-ima. Potpuno druga priča. Da, 5 laserskih tačaka čita signal. Ali cela glava je set. Koliko se sećam, nije problem ako crkne, menja se to. Ali samo u Japanu. Mada, pišu ljudi i da su te glave jako dugotrajne. Tehnologija je bila obećavajuća, čak su i Sony/Technics/Pioneer tu nešto gledali, tendencija je da bi masovnost drastično oborila cenu (mada, i čovek što je to razvio i što ih sada proizvodi je držao patent), ali je onda CD već krenuo masovno, i niko nije želeo da ulaže u neke iz korena nove tehnologije čitanja vinila. Bila je opširnije priča o njima ovde negde na forumu, ali niko tada nije imao iskustva sa njima kod nas. I ne mogu sada da uđem u trag toj priči. Koliko se sećam priče, problem ELP i prašine i nečistoće na pločama stoji. Sitna light zrna prašine igla ni ne oseti. A laser tu štucne. Ne znam kako se manifestuje u zvuku. Takođe, ploča koja nije savršeno ravna se ne može slušati na ovom ćereslu. Golema prednost je što uopšte ne oštećuju ploče. Nema fizičkog kontakta sa brazdama vinila. Ploča na njima postaje neuništiva, može se slušati neograničen broj puta. Znam da se koriste za arhiviranje nekih posebno jedinstvenih i neprocenjivih ploča. Ja bih to kupio da sam Baja Patak.
 9. Uf bre.... Jeste gradonacelnik na granici pismenosti, ali nije on smislio slogan. Prevodi se kao: Novo. Sada! Jeste inspirisano sprdnjom na prevod Novog Sada kao New Now, ali ipak treba shvatiti kao igru reči a ne kao (baš) toliko neznanje tima koji je radio kampanju.
 10. Pronalaze se tu i tamo neotpakovani primerci stare tehnike. Dakle ono, baš neotpakovano, zaboravljeno u nekom magacinu/ormanu/prodavnici... Ne mora to uopšte biti potpuno ispravno (najčešće i niije), može biti delimično ispravno, neke funkcije rade a neke ne, ali takvi uređaji jesu dobra polazna tačka za sređivanje i dovođenje u odlično radno stanje. A pogotovo u vrhunsko vizuelno stanje.
 11. Obzirom da materijal lemova može uticati na zvuk, može biti da Karan planirano koristi određene materijale za lemljenje određenih tačaka. Dakle npr, da ovakav lem koristi samo na nekim tačkama, dok se na nekim drugima koristi neki drugi lemni materijal. Time sa jedne strane fino tjunira zvuk, a sa druge, ukupna količina nedozvoljenih materijala ostaje u dozvoljenim granicama. Čak je i Sony znao da koristi različite lemove za različite delove istih uređaja u cilju poboljšanja zvuka.
 12. Pa ideja je da opkurne gluposti neće prolaziti. ...što se nešto baš nije pokazalo kao tačno od kada su elektronski mediji postali široko dostupni...
 13. Pa generalno, svako može da uploaud-uje svoju muziku na te servise. Zato i ima koječega.
 14. Da, to... Dobra usluga košta. Jeftina usluga je loša. Sredina je u Srbiji često problem.
 15. Kurirske službe u Srbiji se mogu sortirati po "lošoći", a mi jedino što možemo je da biramo one najmanje loše. PostExpress je tu negde, na početku liste (ili na kraju, zavisi od smera sort funkcije ) kao najmanje loš. Ok, to ne znači da ne treba da ispravljaju probleme u sistemu i da ne treba da se trude da budu... ...još manje loši. Kada pišete adresu, nađite PAK broj, i adresujte prema njemu. Tu ne bi smelo biti greške. I ja sam jednom imao ozbiljan problem zbog istog naziva ulice u različitim delovima pridruženih zaselaka zajedničkog imena Beograd. Al' eto, desilo se jednom od mnoštva slanja. Od tada, uvek napišem i PAK. Inače, veliki je problem kurirskih službi (i ne samo njih) u Srbiji, pritisak da cena bude što niža. Kolju sami sebe. Kome ne odgovara aljkavost naših službi, neka pošalje DHL-om. Rade i oni u Srbiji. Kod njih su greške veoma retke. Oni su zapravo ne samo najmanje loši, već skoro pa i dobri.
×
×
 • Create New...