Jump to content

NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,748
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

About NShappy

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 03/18/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su volieli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ortofon 2M Bronze? Razmisli i o tome da slušaš taj red neko vreme. Ne žuri da ga menjaš. Ne uleći odmah u zamene kretridža dok ne rešiš sa sobom šta ti je trajnije rešenje za phono premap. Koliko god da je kertridž važan, PP je podjednako važan. Nemam pojma kakav je integrisani PP u toj Yamahi, ali znam da se retko koji napredniji vinil korisnik oslanja na integrisana rešenja.
 2. Pa sada, o svakoj zvučnici ćeš naći podeljena mišljenja. Ti što su "argumentovano" kudili BM Gold, da li je to bilo u kontekstu poređenja sa nekim drugim BM?!? Sa nekim od 1990€ (postoje Benc-i i od 3-4k€)?
 3. Znam... Trenutno nemam gde da ga stavim.
 4. Sada sam našao vremena da pogledam na prošloj strani linkovan video: Xiaomi na stranu, zanimljiv je deo gde prikazuje panel ili "platno" baš za short throw projektore što je kupio odvojeno od projektora, sa detaljima kako taj "panel" radi, kako se ponaša kada se osvetli sa drugih strana, kako izgleda tekstura pod uvećanjem. A ima prikazan i primer slike na belom zidu i na tom panelu. Razlika je ogromna (u korist panela, naravno). Vredi pogledati samo da se shvati značaj površine na koju se projektuje slika sa uređaja. Zanimljivo zapažanje, prednost ultra
 5. Hehe, omiljeno poređenje sa automobilima na svim forumima... Ali automobil posle 3-4 godine ne ide na reciklažu i otpad. I najbogatiji ga prodaje dalje. Vozila 3-5 godina stara i dalje imaju vrednost od bar 60% cene novih. Takav automobil nije neispravan sa rupama na farbi, niti vire federi iz vozačkog sedišta jer se na njemu najviše sedelo... I najgora krdža od kola se koristi bar 10-15 godina, na bilo kom tržištu.
 6. Tu se sada proizvođači češkaju i misle sta dalje?!? OLED može cenom dole ako bude mass. Ali velika većina kupaca nisu teach frikovi kao mi ovde, i bole ih patka da TV menjaju svakih 2-3 godine. I bole ih patka da razmišljaju koliko statike ima na panelu. Ako posle 3-5 godina panel nije jednako osvetljen, on je njima neispravan. I pored mnogo truda, nisu ubedili većinu prosečnih kupaca da TV mora u đubre posle 2-3-5 godina, a i regulatorna tela za el. otpad i zaštitu potrošača su ih opasno naguzili. U EU od sledeće godine će sva tehnika imati oznaku i ocenu popravljivosti. Ne mora k'o Gru
 7. To je opcija da ukloni odeđene statičke delove slike. OLED ima burn-in, i tehnologije koje se bore protiv njega se bore da statička slika ne stoji sve vreme na ekranu, a ne da pikseli ne degradiraju različito, jer to ne mogu da postignu. Tamo neki blesavi USA citizen će ostaviti Netflix na pauzi satima, povezati računar, Ili će 24/7 da gleda filmove u 21:9 formatu, a onda želeti novi TV jer površina ekrana nije ravnomerno osvetljena. Na preporuku sitnim slovima u manualu će da kaže "I piss on it...." ...mislim, nebitno, da ne ulazimo u raspravu. Ako mikro LED brzo zaživi, OLED će ist
 8. Da znam, naravno. Ali u gadged geak slengu, laserski projektor na 30-ak cm od panela, pod velikim uglom, plus strogo namenski panel zovu laser TV. Projektor koji stoji daleko od platna, zovu projektor.
 9. Mož' biti... Mada, mož' biti i da će projektori u istoriju, a zamenuće ih laserski tamo gde je potrebno da se radi projekcijski. Inače, srećem i mišljenja da su i OLED-i ćorsokak, i da proizvođači to uviđaju. Jednostavno, dugoročno gledano, proizvođači ne mogu da reše problem burn-in-a. Plazma koliko god da je imala burn-in, mogla je da se oporavi. OLED ne može. Velika većina kupaca kao prvo, ne želi da robuje uslovima šta kako i koliko (ne)sme da gleda. Kao drugo, na razvijenim (razmaženim) tržištima ne mogu burn-in da izbace iz garantnih uslova, plus što velika većina kupaca želi d
 10. Laserski TV je priča za sebe i nije da se poredi sa projektorima. To su različiti uređaji. Sam panel, ako ide u paketu sa laserskim "televizorom", čini tu osnovu prednost, i daleko je to od "platna za projekciju". Panel je konstruisan da prima svetlo iz određenog ugla, i reflektuje ga pod određenim uglom. Zapravo, pre bi se reklo da on prelama svetlo a ne da ga reflektuje. Usmeriti u takav panel "normalan" projektor uopšte nije upotrebljivo jer će rasipati svetlo kako ne treba. Meni su i dalje su laserski TV prilična nepoznanica. Zainteresovali su me tek posle ovog testa na bench-u.
 11. Nije ovo poziv na diskusiju šta je kome bolje. Već eto da skrenem pažnju... Projektore svi znamo, televizore, OLED, LED, znamo svašta o njima. Laserske TV-e, kladim se da 80% onih što se razumeju u tehniku, i ne znaju za njih. A kamo li ostatak populacije. Laserski TV je vrhunski proizvod za nešto između projektora i TV-a, a sa mnogo inča dijagonale. Daje daleko bolju sliku od projektora, osim kada smo u potpunom mraku, i daleko je jeftiniji od TV-a kada se ode u velike dijagonale. Gledao sam laser TV na kratko u show room u Media Markt-u. Nisam se zadubio. Ali osvetljaj i ukupan
 12. Kada smo već kod ovakvih uređaja, pogledajte pažljivije recenziju ovog. Ne verujem da će ovo ikada postati mainstream, ali ja da imam para i veliku man cave prostoriju, ne bih oklevao da kupim ovakav gadgdet.
 13. Nabaviti specifični namenski LCD display za neki takav uređaj uopšte nije moguće. Koristi tako ako je moguće, ili daj u neki centar za reciklažu el. otpada i kupi drugi.
 14. "Zvuk van zvučnika" ponekad može biti posledica toga da su zvučnici povezani u kontrafazi. Tj. da je jedan od dva komada vezan "pogrešno", plus na minus i obrnuto. Proveri polaritet vezivanja, da li su zvučnici pravilno povezani na pojačalo. Ovo u praksi ne treba da se radi, često smanjuje basove, ali nije štetno za uređaje. Čak slobodno možeš probe radi povezati jedan zvučnik naopako, da vidiš efekat. Vidim i da ti je kombinacija sa "širokim zvukom" dosta komplikovana, čak nisam siguran ni da sam je razumeo. MBP, "buđavi AUX kabel", mikseta, XLR, monitori (gde ti je tu pojačalo ).
×
×
 • Create New...