NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,278
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About NShappy

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 03/18/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su volieli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. NShappy

  Plastični omoti i papirne kese za ploče

  I ja sam na eBay uzeo nešto slično. Jako su dobri. Zahvaljujući papiru, nešto su krući i ploče se vrlo lako ubacuju. Sve ploče sam nakon lepkiranja, prepakovao u njih. Mala mana može biti što u slučaju spoljnih omota koji su knap veličine (oni najjednostavniji jednostruki), ovi unutrašnji tesno ulaze. Za takve spoljne omote (srećom, nemam ih puno), koristim i dalje ove obične bez papira. Ko ima vremena da sačeka, ova eBay opcija je najbolja koja se može naći.
 2. NShappy

  Synology DS119j, mrežni HDD

  Prodato. Može katanac...
 3. NShappy

  Samsung 8K TV

  Ako ti je video prioritet nad fotografijom, pogledaj i šta Panasonic sada nudi od novijih modela MILC kamera. Ja već neko vreme ne pratim tržište. BTW, evo još malom detalja o "smrti" klasičnih video kamera: https://www.lightsfilmschool.com/blog/5-successful-dslr-feature-films#
 4. NShappy

  Samsung 8K TV

  Hi hi, sećam se potresa kada je Canon na tržište izbacio 5D MkII, prvi DSLR sa FF senzorom koji je imao kršten video. Posle kratkog vremena, počeli su se pojavljivati video zapisi potpuno nepoznatih autora, ali takvih, recimo, osobina (mislim na osobine video zapisa), da su video majstori i filmadžije ostale bez teksta, uz komentare da je to fake, i da se bez Panavision velikoformatnih filmskih kamera, najskupljih Kodak filmova skeniranih frame po frame, i objektiva od 10+k$, tako nešto ne može nikako dobiti. Npr, snimanje videa u mračnoj sobi, uz samo svetlo sa monitora, sa standardnim framerate, bez šuma i zrna, a da to zaista i izgleda kao mračna prostorija osvatljena monitorom. Za kratko vreme, 5D je ušao u najskuplju video i filmsku produkciju. A video kamere? Tadašnje i najskuplje broadcast-ing kamere su mogle samo da podviju rep. Dve tri godine kasnije, prestala je proizvodnja 3CCD kamera. A i Panavision je morao hitno da pređe na digitalu. Imao je 5D tada mnogo svojih mana, mnogo, nešto i nije mogao (recimo, da fokusira), ali neki fičeri su bili novost, čak i za Hollywood.
 5. NShappy

  Synology DS119j, mrežni HDD

  Na prodaju Synology NAS drive (mrežni HDD), model DS119j: https://www.synology.com/en-global/products/DS119j Kupio sam dva komada u Mađarskoj, jedan sam zadržao sebi, drugi je na prodaju. Slike u nastavku su od ambalaže, a uređaj je unutra, nov neotpakovan. Vrlo sam zadovoljan kako radi, jer radi tačno ono što mi treba, a to je da šeruje multimediju po kući. Dakle, smart televizori, network player-i, računari telefoni i tableti, vide ga kao mrežni disk, i puštaju multimediju sa njega. NAIM network player čita sve sa njega u nativnom formatu. Pored storage multimedije, može da radi i kao još jedan backUP bitnih podataka, uz instant access. Postoji i mogućnost pravljena personalnog cloud-a, radi kao torrent client (probano), može biti i automatski backUP, server video nadzora, i proizvođač kaže, još mnogo toga (ali nisam stigao sve da probam i setujem (manjak vremena)). Uređaj se naravno, fabrički isporučuje bez HDD-a. Ubacujete po želji vaš HDD. Za više detalja, proučiti: https://www.synology.com/en-global/products/DS119j#specs Cena, 90€. Prednost ličnom preuzimanju negde u NS, ali ako ne bude brzo kupaca u NS, može i slanje. Kontak na PP. Edit: Da napišem možda nekom koristi. Ovaj NAS je odlično jeftino gotovo rešenje. Imam ga zadnje 2-3 godine, i radi bukvalno bez i jedne greške. Lako se podešava a namene su mu brojene . Kod mene uglavnom služi za mulitimediju i privatni mail server. Da dodam još da se preporučuje za njega WD Red. Ja imam od 3 TB Slike:
 6. NShappy

  Slobodna tema

  ^^ A misliš da su ova ostala pilad, po drugim marketima, dovedena u grad sa salaša, gde su kljuckala crviće i semenke po dvorištu?!?
 7. NShappy

  Samsung 8K TV

  Oba filma me ne zanimaju. Od materijala koji me zanima, ni 0.1% nema u nekom valjanom, ni HD-u. Znam da na YT ima fantastičnih 4K HRD semplova. Gledanje prezentacionih semplova proizvođača televizora (duže od 10-ak min) me zanima koliko i turbo-folk. Poenta onog mog pisanija jeste da se i FullHD materijal u punom FullHD kvalitetu, nalazi na kašičicu. Još treba da se pogodi da u toj kašičici ima i ono što nas zanima da gledamo. Kašičica 4K je još manja. Za pun potencijal 4K, ni HDMI2.1 još nije zaživeo k'o svet. Koj' onda andrag kupovati 8K televizor?!?
 8. NShappy

  Samsung 8K TV

  Pa, i dalje je ostalo da je obrada 45% dobrog videa, svetlo/postavka/kamerman 45%, a sama (iole dobra) kamera jedva 10%. Nego, gde stadosmo?!? Rano je za kupovinu 8K televizora. Ja da se pitam, sada bih najpre uzeo kršten FullHD OLED 55", nego bilo koji 4 ili 8K eLCeDe. Obzirom da mi za mojih 2.8m odakle gledam TV, za FullHD mi treba 55", veći i ne mogu da smestim sobu, FullHD je skroz dovoljan. Na sadašnjem Sony televizoru, više mi smetaju budalaštine u UI (jbt. to k'o da niko nikada nije testirao pre puštanja na tržište), i loša slika (zbog malog bit-rate i velike kompresije) na svih HD kanalima, zatim preglomazni i teško nalazivi video zapisi a da FullHD pokazuje pun potencijal, beskonačno velika cena (i praktično nepostojanje) legalnih a kvalitetnih FullHD sadržaja, neke priča o 10-bit HDR zapisima, samo sam čitao o njima, a čuo sam da postoje da se skinu i promo semplovi od po 10-ak minuta, i bla.bla.bla... I ispravljam se šta sam rekao ranije. Ne 1%, mislim da ni 0.1% svog danas world-wide gledanog videomaterijala (bilo TV, bilo legalan bilo nelegalan stream, bilo download piraterija), ne dostiže pun potencijal ni FullHD-a, a kamo li nekog 4K.
 9. NShappy

  Smesne slike

  A to da je ta knjiga najtraženija, tvrdi ta Kija i njen izdavač. Jel?
 10. NShappy

  Oprema za kafic

  Ahm, sada vidim malo bolje, ima 2x30m2. Tu može i 2x2 zvučnika, ali k'o što neko reče, postavi ih višlje. I najbolje dijagonalno. Njih može da tera neki 5.1 receiver. Ne preteruj sa dužinom kablova. Izvor, PC ili laptop sa optičkim izlazom. Receiver da ima optički ulaz.
 11. NShappy

  Samsung 8K TV

  Pa, nećeš. Bojim se da si znanjem zaglavio negde u prvoj deceniji 21. veka. A ne znam ni čemu zajedljivost. Pa ja prvi ovde tvrdim da je 4K prenaduvani hype da se zamažu oči kupcima. Kod televizora, 4K još nekako, ali kod kamera sa 1/2.3" senzorima, 4K je k'o onih 360kW PMPO na minilinijama iz 80-ih. 3CCD kamere se više ne proizvode. Zamenuli su ih kamere sa velikim CMOS senzorima. Sony RX100 v4 npr, će zbog značajno većeg senzora, dati daleko bolji video zapis u svom FullHD nego ova senzor prcmoljak video kamera sa svojih 4K. Ako hoćeš lep, ali baš lep video, gledaj neke od Panasonic m4/3 fotoaparata, ili neki od Sony MILC-eva, ili neki drugi napredni kompakt sa bar 1" senzorom. Od pojave prvog DSLR sa video modom tamo negde 2008. (Canon 5D MkII), video produkcija se za par godina izvrnula naglavačke. I to od one Holiwoodske, preko najnad'kanijeg video broadcasting-a, pa do napredne amaterske, a bogami i one home video produkcije (ko malo hoće da se raspita). A brzina ovog izvrtanja je ostavila bez teksta matore filmadžije. Mnoge od njih i bez posla. Danas, set naprednog FF MILC-a ili DSRL-a sa par objektiva, može da nam da ono za čega je ranije moralo (za ne malo bogatsvo) da se iznajmljuje Panavision sa kamionom opreme.
 12. NShappy

  Samsung 8K TV

  Sve je to divno i krasno, što će marketing odeljenje velikim slovima napiše na boku, ali znate li koliko su senzori i optike ovakvih džepnih kamera još uvek daleko od onoga što i FullHD može da priušti, a kamo li 4K? Mislim, jbt, pa ova kamera ima 1/2,3" senzor?!? Tolicni senzor(čić) ne može da nam da ni 720, a da zaista valja, i da bude u rangu onog što tehnologija reprodukcije može da prikaže.
 13. NShappy

  Oprema za kafic

  Ako baš hoće sam da radi, onda... 2x neki 5.1 receiver, i 2x4 kom JBL Control ONE (ili još bolje taj Canton XL). Ili neki 9.1 receiver, plus isti set zvučnika. Kasnije može da se doda i neki sub. Sve mnogo zavisi i od veličine te dve prostorije. Svakako mora više od 2x2 zvučnika za ikakvo ispunjevanje prostora. Za bolje od toga, mora profesionalna pomoć.
 14. NShappy

  Samsung 8K TV

  Seća li se neko prve poplave LCD televizora u radnjama kod nas? Slika je (u radnji) bila savršena, nenad'ebiva u odnosu na dotadašnje CRT-ove, ali... ...slika u radnjama se puštala sa tada nekih uređaja ispod police, na kojima je pisalo "not for sale, only for shop presentation..." i slično. BR je tek bio u začetku (u Srbiji si mogao kupiti otpilike 0 blye ray diskova), tek šačica izdanja je i u svetu postojala na valjanim izvorima, DVD i DIVX ripovi su bili vr' što smo mogli nabaviti (i to većina njih u 4:3 formatu), a televizija je još radila na betaMAX, u najboljem slučaju na miniDV, po pravilu u 4:3 formatu. I danas, ja b' rek'o da se manje od 1% svih pogledanih pokretnih slika, pogleda u valjanom FullHD. Ako i toliko. S'ronje iz kablovskih i TV kuća, naravno traže pare da gledate njihov program (što je ok), ali ako želite da isti program gledate u nativnom kvaliteu u kojem je izašao iz njihove miksete, morate da platite JOŠ (što je već malo manje ok)! I mene čeka kupovina novog TV-a, ali pitam se, i 4K, kada će biti standard za korišćenje, i kada i za koje pare ću moći da gledam nešto što nisu 4K demo presentation semplovi?!? I kada ću tom kvalitetu moći da gledam nešto što mene zanima?!?
 15. NShappy

  Oprema za kafic

  Poslušaj Father-ov odgovor. Ozvučavanje lokala je vrlo pipav posao, da ne bude drndanje umesto muzike, da bude ujednačeno ozvučeno, da na bude da nekome smeta a neko ne čuje ni šta svira (vrlo čest slučaj), da muzika može i da se čuje ali i da se priča za stolovima, da ne košta boga oca, da arhitekti ne gunđaju na postavku, da električari ne gunđaju na instalaciju... Sve ovo je vrlo teško postići bez mnogo iskustva u sličnim poslovima.