NShappy

Članovi
 • Content Count

  1,381
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About NShappy

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 03/18/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su volieli mladi kada sam i ja bio mlad...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. NShappy

  ULTRA HD realno kada ga ocekivati?

  Nije problem brzina downloada kod nas, već mali broj onih koji seed-uju. Što veći fajl izaberem da skinem, to je manji broj onih koji ga seed-uju. Skinem I ja nekada top kvalitet, ali ne pričam o tome, već da je potreba za tim top kvalitetom značajno manja.
 2. NShappy

  ULTRA HD realno kada ga ocekivati?

  Jeste da je za bezkompromisni kvalitet potrebno da 4K ili 8K budu veliki, pa je potreban i nosač, ali gotovo sam siguran da su zahtevi za beskompromisnim kvaliteom veoma mali i retki na maloprodajnom tržištu. Kada pregledam sajtove "za laku nabavku medijskih sadržaja", odmah upada u oči da najviše seed-ova imaju najkompresovaniji fajlovi, filmovi od 2-6GB. Isti ti u boljim kvalitetima, seed-uju se višestruko manje. A onda i sebe uhvatim da mi je film 2-6gb sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta da se pogleda. Samsara ili Baraka kao nešto što vredi imati i u full native kvalitetu su toliko retki slučajevi, da sam ubeđen da će i video nosači polako da izumru. A kada gledam mass filmsku produkciju, posle prvih 5-6 minuta filma, zaboravim da uopšte obraćam pažnju na (ne)savršenost slike. Netflix tipa sevisi će to sve to da oduvaju, samo da se rašire i na tržišta slična našem. Pogovoto što će stream servisi medijskim kućama i vlasnicima autorskih prava, dati mnogo bolju kontrolu distribucije sadržaja, nego u slučaju da prodaju nosače. Većina piratskog sadržaja se krade baš sa nosača. Nije ih problem krasti ni sa streaming-a, ali tome će se lakše stati na put.
 3. NShappy

  LINN & NAIM republika

  Da li dobro vidim da je potrebno da pravim novi nalog? Ne može se logovati na stari?!?
 4. https://www.gigatron.rs/pretraga/?c.0=HI-FI+zvučnici&c.1=Pojačala&c.2=Mrežni+audio+plejeri&pojam=yamaha Ali ništa to oni nemaju na lageru, već poručuju po potrebi.
 5. NShappy

  Streaming servisi,Tidal,Spotify,Qobuz

  Ja mislim da ova tema zahteva posebnu temu, da ne gušimo ovu o stream servisima. Slažu li se administratori?!?
 6. NShappy

  Streaming servisi,Tidal,Spotify,Qobuz

  Pored ChromeCast-a, postoji i ChromeCast Audio. On je samo za zvuk... Dok ne definišeš budžet, nema smisla mnogom pričati dalje. Evo da se malo izučava: https://www.hifichoice.co.uk/news/browsemodern.asp?at=213&atg=26 https://www.whathifi.com/products/streaming/music-streamers Ponuda je ogromna. Ne može se isplivati dok se ne definišu zahtevi.
 7. NShappy

  Streaming servisi,Tidal,Spotify,Qobuz

  Ne znam da li si ispratio savremene trendove u audio tehnici, ali network stream-eri su uglavnom, budućnost HiFi-ja. Zato je ponuda ogromna i raznolika. Ide od 40€ (npr ChromeCast Audio (to ti je slično k'o Airport Express, ali Andorid-ovo)), preko srednjeklasnih HiFi komponenata Yamaha, HK, Onkyo, Pioneer (i svi ostali), viši srednji, Technich, Maratz, neki Sony HighEnd, pa do namenskih network streamer-a High End proizvođača Linn, Naim, McIntosh, Auralic... Dakle, raspon cena je od 40-20000€. Ded, gde želiš da budeš u tome? Ja imam Naim, pa posle toga koliko lepo svira, kreće priča koliko je stream praktičan, i da u kući, otkada imamo stream servise, 20x više slušamo muziku, i 10x manje gledamo TV.
 8. NShappy

  Streaming servisi,Tidal,Spotify,Qobuz

  WiFi DAC baš nije da je jasan pojam. Da li ti treba network streamer/player?
 9. NShappy

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Nemojte se ljutiti zbog kruške. Htedoh reći, da nema institucije koja po defaultu štiti onu stranu koja je (nekome) očigledno u pravu. Dokazivanje koja strana je u pravu je ogroman posao, i vrv neisplativ kupcu. Nažalost. Zahvaljujući tome, i prolazi toliko prevara "na finjaka" na KP.
 10. NShappy

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Srećko i Anubisgrau, bez uvrede, vi k'o da ste pali s' kruške... Nemojte slučajno da pomislite da štitim prodavca, ali... Možete se vi žaliti KP, pa onda kao drugi korak ići na sud, ali na svakom sudu, ali i pred KP administracijom, treba dokazivati neispravnost jednog vrlo složenog uređaja. Nije da je prodavac poslao panj u paketu, ili da je poslao spaljen/spržen/raskupusan uređaj, ili npr. da je poslao potpuno drugačiji uređaj od onog prikazanog na oglasu, pa da je prevara odmah očigledna. Na sudu, ali i pred KP administracijom, ko bi bio taj koji bi ekspertizom potvrdio da je uređaj zaista neispravan?!? Bilo je baš na KP, a spominjano je i ovde na forumu, da su kupci preuzimali ispravan uređaj, vadili deo koji im je potreban i menjali ga svojim neispravnim, pa pokretali žalbu da im je poslat neispravan uređaj. U skladu sa zakonom i na sudskom procesu, ne može ni sud ni KP odmah po default-u da veruje jednoj strani, već mora da se pokrene parnični spor na kojem su obe strane jednake. Bilo koji sud mora obe strane u sporu gledati ravnopravno, a onda da obe strane dokazuju koja je upravu. Pa još u ovakvom slučaju, uz nezavisnu ekspertsku anallizu. Baš me zanima ko bi u Srbiji dao ekspersku analizu temperature McIntoch pojačala?!? A i što se tiče zakona o zaštiti potrošača, on se odnosi na pravna lica, ne na kupoprodaju el. krša, pojedinac pojedincu. Nama je potpuno jasno da je prodavac znao za neispravnost, ili da bar sada zna, ali ipak, ja ne bih smeo da ga silim da nekom vraća 5k€ samo zbog priče na forumu. Kupac bi možda mogao da preti prodavcu (to bih možda ja uradio), prijavljujući ga inspekciji za neprijavljenu delatnost, na gomili oglasa na jednom portalu, a inspekcija ako bi se htela time pozabaviti, lako bi dokazala neprijavljeu delatnost i trgovinu "iz stana". Ali slabo se nešto inspekcije bave time.
 11. NShappy

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Za primer... Pre dosta godina, Canon je besplatno menjao senzore na jednoj seriji kompaktnih fotoaparata, i to godinama posle prestanka proizvodnje tog modela. Senzori su bili felerični, baš baš velika serija. Manifestovalo se kao halucinogeno ljubičaste fotografije, sa nekim prugama preko cele fotke. Moj tadašnji A70 se našao među njima. Zamena senzora je vršena u Canon servisima, bez ikakvih pitanja, samo je trebalo doneti fotoaparat sa neispravnim senzorima. Model je iz 2003. godine, ja sam ga uzeo 2004, a kampanja zamene senzora je važila valjda do 2013. Moj fotoaparat je kupljen nov negde u Nemačkoj, a ja sam ga kupio na oglasima, novog neraspakovanog. Do kvara je došlo posle 4-5 godina. Ranije sam ga kao polovog prodao kolegi sa posla. Kada je crk'o, još godinu dana je tavorio u fijoci, jer nismo znali za besplatnu zamenu. Kada sam čuo za to, odneo sam ga u tadašnji Canon servis u BG (postojala su dva servisa). Uzeli su aparat, tada star 7-8 godina, bez pitanja gde je i kada kupljen, zamenuli senzor, i vratili nam ga ispravnog. Radi i dan danas. Canon je isporučivao nove senzore, i pokrivao troškove servisera, za fatoaparatić od 200€ nov, star 8 godina (koji je već tada bio bezvredan na tržištu polovnih). Jedino je vodio evidenciju serijskih brojeva servisiranih aparata. Niko ovde nešto ne zamera distribureru (ne može on ništa da uradi ako Mc ne želi da priča sa distributerom koji NIJE prodao određeni uređaj). McIntoch je ovde ispao njanjav, pogotovo ako je greška serijska.
 12. NShappy

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Alek, a ko sada prodaje taj isti McIntosh na KP? Da li ga je prodavac ipak primio nazad?
 13. NShappy

  LINN & NAIM republika

  Tja, mobilni telefon radi do 3W. I pri tome ga držiš na uvetu. Kućni WiFi predajnici za EU rade nešto mislim do max 300mW (citat potreban...). I pri tome si na bar 30cm od njega (ako je u laptopu), ili na par metara ako je ruter u pitanju. Energija EM zračenja opada kvadratno sa udaljavanjem od izvora. A i WiFi koliko radi, zavisi od toga koliko je opterećen. Pravo istraživanje uticaja EM zračenja na telo je nemoguće napraviti, jer se ne mogu formirati kontrolna (na koju ne postoji apsolutno nikakv moguć štetni uticaj bilo čega) i eksperimentalna grupa (na koju bi od evetualnih štetnosti, delovalo samo i jedino EM zračenje).
 14. NShappy

  Forum - tehnički i drugi problemi

  Chrome, Firefox i Egde, apsolutno identični problemi.