sondek Posted January 28, 2024 Report Posted January 28, 2024 Kad baš nema drugo, a uhvati neizdrž, dobro je i lošije izdanje. Nije sve u zvuku, al kad moze da se bira uvek sto bolje Quote
HMrules Posted January 28, 2024 Report Posted January 28, 2024 Što se tiče remastera, lično sam se uverio da su svi Bernie Grundman remasteri fenomenalni, naročito što se tiče Pink Floyda, imam The wall i Wish you were here, čista desetka.Za Zeppeline ću razmotriti, mada mislim da ću se pre opredeliti za remastere.Послато са SM-A725F помоћу Тапатока Quote
popolvuh Posted February 12, 2024 Report Posted February 12, 2024 Možda malo OT, ali budući da spominjete remastere - meni su i svi Steven Wilsonovi remixovi/remasteri odlični. Recimo King Crimson i Jethro Tull remasteri njegovi su mi toliko dobri da niti ne pomišljam na originale. Po meni, vrlo ispravan tonski balans je postigao u svojim remixevima. Quote
HMrules Posted February 16, 2024 Report Posted February 16, 2024 Super, možda nabavim King Crimson, tako da mi je ta informacija korisna.Послато са SM-A725F помоћу Тапатока Quote
srdjan_cvetkovic Posted February 16, 2024 Report Posted February 16, 2024 Aj da dodam i ja nešto u vezi remastera… Bitlsi, poslednji remasterovani crveni i plavi album su vrhunski urađeni (u pitanju je ograničena serija sa crvenim i plavim vinilima, crne vinile nisam slušao, njih nemam), pa ako ih neko pikira da zna. Quote
HMrules Posted February 18, 2024 Report Posted February 18, 2024 On 16. 2. 2024. at 9:38, srdjan_cvetkovic said: Aj da dodam i ja nešto u vezi remastera… Bitlsi, poslednji remasterovani crveni i plavi album su vrhunski urađeni (u pitanju je ograničena serija sa crvenim i plavim vinilima, crne vinile nisam slušao, njih nemam), pa ako ih neko pikira da zna. Hvala na informaciji. Baš sam gledao ta izdanja i smatram da je dobro imati ih u kolekciji. Quote
HMrules Posted May 1, 2024 Report Posted May 1, 2024 Očekujte uskoro reizdanje Bijelog Dugmeta-Bitanga i princeza.https://fb.watch/rOd3_YeoxM/ Quote
ketklou Posted May 3, 2024 Report Posted May 3, 2024 On 5/1/2024 at 7:24 PM, HMrules said: Očekujte uskoro reizdanje Bijelog Dugmeta-Bitanga i princeza.https://fb.watch/rOd3_YeoxM/ Bojim se da ce, na zalost, uz reizdanje ici i onaj bezvezni Ivezicev omot Quote
pompi Posted May 28, 2024 Report Posted May 28, 2024 Pozdrav svima! Interesuju me iskustva, mišljenja, zamerke, pohvale i sl. onih koji su imali prilike da poslušaju različite presove ovog albuma. Slobodno, bez ustručavanja. Quote
Aoxomoxoa Posted May 28, 2024 Report Posted May 28, 2024 https://www.discogs.com/release/1474477-Pink-Floyd-Atom-Heart-Mother Posedujem ovo izdanje u M- stanju. Omot uradjen za cistu desetku. Sto se tice zvuka,voleo bih da cujem original.Sve je tu,nije (pre)svetao kao neki japanci...ali mi se cini malo anemicnim(mekanog zvuka). Mada imam cd (nemacko prvo izdanje) sa istim "nedostatkom". Pa se pitam da nije tako u originalu? Quote
popolvuh Posted May 29, 2024 Report Posted May 29, 2024 https://www.discogs.com/release/8926246-Pink-Floyd-Atom-Heart-Mother Imam ovo izdanje i A strana definitivno zvuči mekano. Bubnjevi pogotovo. Sve skupa nekako dosta "u daljini". Ovo što kaže kolega gore - i ja bih rekao da zvuči anemično. Quote
pompi Posted May 29, 2024 Report Posted May 29, 2024 On 28.5.2024. at 13:59, Aoxomoxoa said: Pa se pitam da nije tako u originalu? Pa.. izgleda da jeste. Imam italijana, kod mene je 30 godina, ni tad nije bio u reprezentativnom stanju a pogotovo sada posle bezbroj preslušavanja, (omiljeni Floyd album). I pored anemičnosti zrači neverovatno prijatnom toplinom, da je u dobrom stanju ne bih ga ni menjao. Skoro sam nabavio i nemačko HOR ZU izdanje. Nema tu toplinu ali je jasniji i slojevitiji pa se čuju neke stvari koje na italijanu ne čujem. Da je u opisanom stanju, (recordsale ga ocenio sa NM ali je i VG pod znakom pitanja), ne bih ga menjao. Tako da sam u potrazi za trećim. Da, i HOR ZU ima tu anemičnost, kad je već tako nazvasmo, hehe.. 4 sati ranije, popolvuh said: Imam ovo izdanje i A strana definitivno zvuči mekano. Bubnjevi pogotovo. Negde pri polovini A strane dolazi do stišavanja nivoa zvuka. Na HOR ZU izdanju primećujem da se tada menja boja bubnjeva. Na italijanu sam primećivao samo stišavanje ali ne i menjanje boje. Hvala vam što ste podelili impresije, živeli! Quote
sondek Posted June 8, 2024 Report Posted June 8, 2024 Nedavno sam kupio Wild wood, pa mi je zvuk bio malo čudnjikav. Nije ovaj album, ali izgleda da je danas proizvesti dobru ploču mnogo veća nauka nego pre 50g. Sve se radi preko qrca danas Quote
sondek Posted June 8, 2024 Report Posted June 8, 2024 Poručih neka ecm nova izdanja, tačno mi postaje stresna kupovina novih ploča, u strahu sta će da stigne... U startu mozda valjaju, mozda i ne valjaju, posle 5 slusanja već nisu iste. Onda kupim neku starudiju iz 70-tih na berzi, a ona briše pod novim pločama. Sve skuplje, a sve lošije... fcnsht. Quote
popolvuh Posted June 10, 2024 Report Posted June 10, 2024 ECM izdanja ne kupujem, ali u zadnje vrijeme baš dosta ploča uzimam i to svašta. Ako se radi o reizdanjima, uvijek pazim naravno koja izdanja uzimam i informiram se o tome je li stvar odrađena kako treba jer tu ima najviše muljaža i pokušaja brze zarade od strane labela. Jeftina reizdanja klasičnog rocka su recimo obično srednja žalost. Ali ako to stavim na stranu, koji god novi album sam uzimao u zadnje vrijeme - prosječno gledano doista visoka razina zvuka. Novija eksperimentalna, avangardnija muzika, elektronika, nezavisna muzika općenito - jako dobro. I znam da je popularno kenjati po GZ-u recimo, ali imam doista puno ploča štampanih tamo u zadnje vrijeme i na zvuk uopće nemam prigovora. Uključujući to da je vinil sam dovoljno tih i bez nekog naročitog pucketanja (s tim da nisam jedan od onih kome dva "puc" na strani smetaju - smeta mi kada je to neka anomalija koja se kroz 10+ sekundi čuje u svakom okretu ploče i sl.). Ono na čemu doista mogu poraditi jest to koliko su im ploče često zaprljane. To da. Jednako tako, zna ih biti i sa onim "tanjur" warpingom. Inače, što se tiče ove zaprljanosti npr. i toga da se tu i tamo nađe i ploča koja ima ogrebotinicu iako je nova i zapakirana u celofan - taj slučaj sam imao čak i sa QRP presinzima naručenih od legit dućana iz Njemačke, s najboljim shippingom, pakiranjem, skladištenjem ploča i sl. Vidim da se u zadnje vrijeme i o Optimalu u nekim kontekstima loše piše - njihovih dosta pressinga sam isto uzimao u zadnje vrijeme. Recimo ova nova Deutsche Grammophon "original source" serija klasike - to sve zvuči apsolutno izvanredno, ploče ravne, bez ikakvih defekata, top zvuk. Nedavno uzeo i najbolje izdanje Nirvaninog In Utero albuma - originalni Albinijev mix, ploča iz 2013. godine na 2 45RPM ploče, štampano u Optimalu - nevjerojatno zvučeća ploča. Što se tiče ove nezavisne muzike koju spominjem, nema smisla da sad navodim imena (ako netko želi, navesti ću, ali sumnjam da će ikome išta značiti ta imena), ali to su ploče koje nabavljam redovno u rasponu 20-30€ (govorim o novim izdanjima ili pak albumima koji su izdani prije već dosta vremena ali su "in print", nisu nikakva reizdanja) - sve zvuči jebeno. Nedavno uzeo novi album Rafaela Torala, Spectral Evolution - cijena potpuno normalna, zvuk fantastičan, vinil bez greške. Da skratim priču - jedini prigovor koji imam i koji ima neki tip konzistencije u mojim narudžbama jest prljavost novih ploča. Tu i tamo i male ogrebotinice iako je ploča nesumnjivo nova, u celofanu - vjerojatno zbog sitnih komadića vinila ili smeća u pakungu. U nekim slučajevima možda rukovanje u tvornici. Ali što se tiče zvuka novih izdanja, mixeva, mastera i generalno stanja ploča unatoč ovome što sam naveo - sve doista dobro. A cijene su zanimljiva stvar - jako jako variraju po raznim dućanima i raznim izvorima. Znači ista izdanja na raznim mjestima. Ja sam sada našao mjesta s kojih uzimam i ako imaš sreće da nađeš dućane čiji repertoar se poklapa s tvojim ukusom, pa možeš raditi manji broj velikih narudžbi - to cijenovno ispadne odlično. Zapravo me čudi koliko toga što želim uspijevam naći baš u toj zoni 20-30€. Nedavno sam imao jednu narudžbu gdje sam imao 4 ploče, svaka od njih je bila ispod 20€, ludo. Znači nije da nema ploča koje su jeftine, a nisu nikakav trash presing. U svakom slučaju, kad gledam koliko me košta odlazak u dućan gdje kupim 5 gluposti i koliko koštaju ploče - ploče mi uopće ne izgledaju skupo. Sve ovo navodim jer svako malo mi iskoči neki YT video sa stavom "ploče su skupe", "time to stop buying records", "record collecting goes to hell" i sl. Mislim da je to uvelike neki popularni trend da se tako govori. Quote
Krca44 Posted June 10, 2024 Report Posted June 10, 2024 Da li je neko kupovao Craft reizdanja jazz muzike ? Vidim reklamu da je Kevin Gray radio pripremu i da je stampano u RTI fabrici ali me zanima da li je neko do sada kupovao ta izdanja i kakva su ? Primer : https://www.juno.co.uk/products/cannonball-adderley-bill-evans-know-what-i-mean-vinyl/994161-01/ Quote
savudin Posted June 10, 2024 Report Posted June 10, 2024 Imam ja Chet-a od prošle godine RSD mono, vrhunsko je izdanje. Quote
Parton Posted June 14, 2024 Report Posted June 14, 2024 Komentar sa jednog foruma... "As for the new Blue Note releases I’ve had mixed results. The worst for me have been the “Classic Vinyl Series”. Several brand new copies arrived with millions of micro scratches, no idea as to the cause. Many more new records came on poorly pressed vinyl that had so many pops and clicks that it made the record unlistenable. The tone poets series has been the best for me so far but many are flawed, arriving with damage, in some cases stray shards of vinyl were packaged with the record causing damage resulting in repeating clicks. Hopefully Blue Note records is addressing this issue with its pressing plant." Quote
sondek Posted June 15, 2024 Report Posted June 15, 2024 On 10. 6. 2024. at 19:56, Krca44 said: Da li je neko kupovao Craft reizdanja jazz muzike ? Vidim reklamu da je Kevin Gray radio pripremu i da je stampano u RTI fabrici ali me zanima da li je neko do sada kupovao ta izdanja i kakva su ? Primer : https://www.juno.co.uk/products/cannonball-adderley-bill-evans-know-what-i-mean-vinyl/994161-01/ Danas sam je baš video na berzi. Opet su podigli shipping na Juno.co.uk pa se mozda nekom i ta cena isplati(mislim da je 55), meni ne. Sreća u ćerku koja je na studijama u inostranstvu pa sam se te shipping brige rešio. Kod nas shipping 15eur za jednu ploču, do Češke 9 za dve ploče sa Juno. Isplanirao sam inače baš to izdanje da poručim, imam ga na XRcd. Brutalno zvuči, mozda i najbolje zvučeći CD koji imam. Imao sam dva komada, pa sam jedan poklonio prijatelju, pok.Milanu Karanu. Ko voli CD neka slobodno pazari XRcd , vredi teksta novaca. Quote
Krca44 Posted June 15, 2024 Report Posted June 15, 2024 2 hours ago, sondek said: Danas sam je baš video na berzi. Opet su podigli shipping na Juno.co.uk pa se mozda nekom i ta cena isplati(mislim da je 55), meni ne. Ja retko porucujem ploce da dodju ovde jer su cene sada na granici sa carinom. Preferiram stara izdanja, japanska ili neka druga, zavisno od cifre/stanja - samo i cene za japanska izdanja su otisle navise poprilicno. Sada trenutno kad gledam manje me kosta ta ploca nova ( pod uslovom da je kvalitetan press ) nego da trazim japansko izdanje i molim se da me neko ne prevari jer ocena skoro pa vise nista ne znaci, kakva je ploca znam tek kad je stavim na gramofon. Pocela je masovna ocena odokativno, bez pustanja da se cuje kakva je ploca - to sad samo retki rade...a ima i takvih koji to rade pa daju vise ocene or realnog. Quote
Aoxomoxoa Posted June 15, 2024 Report Posted June 15, 2024 Volim i ja japanska izdanja,pogotovu sto su sve (second hand) koje sam narucivao u NM- stanju...verovatno da prodavci imaju neko strahopostovanje prema njima,pai i ne pustaju na gramofon? Ipak,u zadnje vreme bacam akcenat na nabavku americkih izdanja...vise prijaju mojim usima,zvuk je puniji...kod roka tezi,kako treba da bude ( Led Zeppelin II,izdanje iz 1977 zvuci brutalno ). Japanci su za nijansu svetlijeg karaktera... Samo sto je USA press teze naci u NM- stanju. Quote
Krca44 Posted June 15, 2024 Report Posted June 15, 2024 Imam dva Miles-ova albuma na japanskim izdanjima, dobio za rodjendan - korice i vinili izgledaju bukvalno kao novi... ali kad pustis plocu pa taj jedan ne moze da se slusa koliko puca, drugi, Newport cini mi se - samo B strana. Uzas. Zavisno od naslova imam izdanja od VG do NM - samo vecina tih VG je prodavana kao NM. Quote
sondek Posted June 16, 2024 Report Posted June 16, 2024 Oni su poznati za cuvanje ploča ali i manijaci za čišćenje ponekad. Te sto pucaju su verovatno bile čišćenje nečim sto ne treba, recimo čistim alkoholom. Dug je period i raznoraznih gluposti se koristilo za čišćenje, samo treba otvoriti bilo koju temu pa se moze videti raznorazne "pameti" na tu temu. Čak je jednom i vlasnik linn na pitanje čime čistiti ploče rekao nesto u fazonu čime se sve čisti vise je toga sto steti pločama i trajno ih u isti nego sto pomaže, pa bolje nečistiti osim karbonakom četkom i očistiti iglu. Samo kad se setim onih skalamerija za vlaznu reprodukciju... A recimo to ke S.Anje bilo popularno. Ti su psihići za sva vremena onistili cele kolekcije. Izgleda kao iz radnje, a ploča kao pored logorske vatre. Imam par takvih japanaca, ali recimo kod joce sa berze sam kupio jako puno japanaca i nisam naleti na tako nesto već bas sa discogs direktno iz japana. Inace slažem se u potpunosti da su USA stara izdanja bolja od japanaca...baš jako dobro opisane zvučne razlike. Lepši srednji ton i kod japanaca nekako jeste svetlije sve. Uključujući i to pucanje, na mnogo neprijatnijoj frekvenciji je kod japanaca, pa vise smeta. Sad si me podsetio na to pa mi je zao jednog američkog starog pressa Tupelo Honey u odličnom stanju sa jučerašnje berze. Doduše izeš gramofondžiju kome smeta puckanje, to je samo prerušeni digitalnac ???. Quote
Krca44 Posted June 16, 2024 Report Posted June 16, 2024 8 hours ago, sondek said: Oni su poznati za cuvanje ploča ali i manijaci za čišćenje ponekad. Te sto pucaju su verovatno bile čišćenje nečim sto ne treba, recimo čistim alkoholom. Ma ne Sondek, ne mozes promasiti zvuk koji je losa igla napravila u brazdi + par stotina pustanja jer se nekom svidjalo a pritom nije menjao igle uopste jer je mislio da dijamant vecno traje. Stalno pucketanje sa cestim glasnim pucanjem. Pokazivao sam plocu jednom drugaru, jednu od te dve - odokativno covek maltene nije mogao da veruje da se ploca ne moze slusati, zaista izgleda kao ganc nova. I ja sam u prvo vreme mislio kako su Japanci pazljivi prema plocama ali kako sam kasnije nabavljao sarenis - zakljucio sam da je to samo njima pripisana osobina, kad je vinil u pitanju. Imam Jimmy Giuffre - the Jimmy Giuffre 3, staro USA Atlantic izdanje koje je nekim cudom prezivelo kao skoro pravi NM, ali to je specificno - retka ploca koja se jos redje slusa i nije na radaru vecine koja slusa jazz - tonski je odlicna sa snaznim kontrabasom, pun zvuk u celom opsegu ta tri instrumenta. Quote
Recommended Posts