Jump to content

Krca44

Članovi
 • Posts

  3,546
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

About Krca44

 • Birthday 07/09/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  BG
 • Interests
  Muzika, Istorija, Stripovi, Knjizevnost, Anticki Autori, Lampaska Tehnika, Gramofoni & Vinyl, Kazetni Vrpcasi, Magnetofoni / Koloturni Vrpcasi

Recent Profile Visitors

3,555 profile views

Krca44's Achievements

 1. To je mozda takozvani hummdinger ( cini mi se da ga tako zovu ) za minimalni shum sa grejanja.
 2. Ne niposto ! Imas kvartet EL34, kazes da jednu ne mozes biasirati. Samo zameni mesta da utvrdis da li je cev ili na toj poziciji ne mozes da biasujes kako treba.
 3. Pa stavi bilo koju drugu cev iz postojeceg seta i probaj...mada sad to mozda i nije vise do cevi.
 4. Majda generalno se slazem s tobom, da mogu merio bih, a narocito se slazem sa metodom za merenje RIAA transfera. Sa cime se ne slazem : 6S3P u ovom kolu ima pojacanje 30, dinamicki kapacitet nominalno 75pF, u praksi autor je kod sebe odgovarajucim instrumentom izmerio 100pF, ja uzimam da je kod mene 100-120pF. Isto vazi i za 6n16, nisu mnozeni datasheet podaci vec je autor uzeo u obzir gain u kolu ( Sstrsat ). Sem ovoga da izvines mnogo komplikujes - cilj je dobar zvuk. Nije tesko doci do njega sa ovom zvucnicom uz malo probe. Sasvim solidni rezultati se dobijaju koriscenjem bilo kojeg komerc aparata sa 150pF na ulazu. Krca Izvinjavam se za off
 5. Probacu da budem kratak. Treba znati osnovne podatke o kapacitetu, makar zbirno. Kabl rucke + interkonekt + phono input ( ukupno kako daju proizvodjaci, bolje ako se zna vise ). Shure tvrdi da je optimum 47K-...cca.70-75K + 400-500pF. 1 - zona 47K , manje od 150pF ukupno - sredina ume da iskoci u prvi plan sa potisnutim basom i visokim tonovima, prosto receno. 2 - zona 47K, oko 250-300pF, sredina se izbalansira sa basom i visokima ili moze biti blago povucena. 3 - 47K , 400pf (+) svi instrumenti snazno iskacu u prvi plan sa izrazenom definicijom - kao da je zvuk "napucan", odlicno za pop-rok... ima se utisak kao da je ovakva reprodukcija nastala nekakvom kompresijom. Sve ovo sto sam napisao moze da se podvede pod subjektivno posto nema merenja nikakvih + ima uticaja i kako se sistem shtimovan + licne preference. Stavka 1 se ponavljala na dva cevna aparata, od kojih bar za jedan mogu razumno smatrati da ima relativno dobro uradjen RIAA filter - kad RIAA nije dobro uradjen npr. u niskim tonovima, ne pomaze dodavanje kapaciteta na ulaz. Licno preferiram stavku 2 - zavisno od celog phono aparata, podesim da budem negde oko 300pF ili malo manje. Utvrdjujem probom - pocetnim stanjem bez kondenzatora na ulazu. Ako reprodukcija ne zadovoljava, npr. nema basa - gledam koliko mi fali do 250-300pF ukupno. Dodam najblizu vrednost. Nije naucna metoda ali u kontinuitetu mi daje rezultat koji zelim. Primer - 1210 mereno sa LCR metrom, od headshell-a do RCA konektora - 82pF, manje od proseka. Phono sa 6S3P oko 100pF do 120pF sa kablom i konektorima ( max ). Dodato 100pF, treba probati 68-75pF. Za phono sa 6n16, dodao 220pF, nisam imao 150pF pri ruci - sama cev ima oko 25pF + 25pF za zicu i konekciju. Ovo je probano sa gramofonom ciji kablovi imaju 230pF i u tom slucaju nikakav C nije dodavan na ulaz ( iako bi mozda trebalo staviti neki minimum iz nekih drugih razloga ). Itd., sa jos nekim phono aparatima. Sustina je ne dodavati ako apsolutno ne treba - i onda paziti sta se dodaje, tip konda i minimum. Eto na kraju roman i nista merenje
 6. Majda vidi ovako - znam za Milerov efekt, znam koliki je gain prvog stepena 6s3p-ev...itd - da ne tupim dalje - istina je nemam odgovarajucu mernu tehniku i da kapacitet koji vidi zvucnica nije bas prosti zbir... Poenta je da sam radio na sluh zajedno sa svim dostupnim podacima - nisam bas potpuno napamet ubacivao kondove i samo slusao sta se desava. Onako usput tacno je i to da ja krojim zvuk prema krajnjem rezultatu koji dobijem na zvucnicima...ali isto tako moze da se kaze da su rezultati konzistentni na tri razlicita phono preampa, kad se svi tehnicki poznati podaci uzmu u obzir ( za svaki aparat ide razlicit kapacitet ). Uostalom pricamo o poziciji na kojoj se izuzetno lako cuje sta se desava... i vala lako se cuje kako Shure V15/3 menja reprodukciju u odnosu na kapacitet koji postoji i onaj eventualno dodat. P.S. Kad budem imao mogucnost da merim osciloskopom onda cu to i raditi. P.P.S. Nisam ja radio nista drugo do ono sto proizvodjac zvucnice preporucuje u odnosu na postojece stanje, korekcija/kompenzacija minimalna.
 7. Hvala na ponudi, iskoristicu kad dodje vreme za te probe, verovatno krajem proleca, po nekom mom internom rasporedu. Nemam konektorski izlaz na 1210-ki, treba zalemiti kabl direkt na postojecu pcb. Imam neki sa shirmom tanji i Dunavkove zice, samo nisam siguran da one mogu da se upotrebe bez shirma.
 8. Probacu obavezno. Polako se sticu uslovi da se to uradi, sa pravljenim i/ili gotovim kablom.
 9. Kondovi na phono ulazu su cini mi se najgora opcija. Misljenja sam da bi u slucaju potrebe bolje bilo promeniti ic kabl i tim putem dodati kapacitet, umesto umetanja kondenzatora. Ostaje da proverim.
 10. Hvala Deki Znam za radnju i izbor koji imaju, Nebraska Surplus ima takodje veliki izbor. Tih polystyren kondova ima od "obicnih" do odlicnih, LCR fscex bi trebali biti bolji. Proba na raznim lokacijama nije bas jednostavna a da se ne svodi na memoriju, kako je nesto radilo pre dan-dva, bar za amatere.
 11. Treba probati svakako, samo htedoh reci da se neki tipovi kao polystyrene tesko nabavljaju. Nisam nikakav strucnjak, samo sam pomalo probao, na ulazu u cevni phono, kad treba kapaciteta. Silver mica iz danasnje proizvodnje mi je tu daleko najgori izbor, trenutno koristim Wima fkp2, polystyren probam kad nabavim potrebnu vrednost.
 12. Rade ko danas aktivno proizvodi styroflex-polystyren ? LCR archi zadnje zalihe a neke kondove u vecim vrednostima je za njih pravila druga firma, pa je i toga nestalo...
 13. Ima li dovoljno materijala da se napravi statistika - grafik divljanja od do...
×
×
 • Create New...