Jump to content


Krca44

Članovi
 • Posts

  3,727
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

About Krca44

 • Birthday 07/09/1973

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  BG
 • Interests
  Muzika, Istorija, Stripovi, Knjizevnost, Anticki Autori, Lampaska Tehnika, Gramofoni & Vinyl, Kazetni Vrpcasi, Magnetofoni / Koloturni Vrpcasi

Recent Profile Visitors

4,838 profile views

Krca44's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. Hvala Licno nisam specijalista za MC ali dok sam imao mogucnost da koristim - preferirao sam SUT ispred phono preamp-a, bez obzira da li je phono cevni, diskretni ili sa operacionim. Neki opet vise vole dobro napravljen tranzistorski MC pred-stepen - takozvani head-amp a neka phono pre su u startu dizajnirana samo za MC ( Paradise je odlican primer ali vrlo skup i tesko je doci do gerber-a za pcb a i delova ). Treba da probas svakako kako radi sa MC zvucnicom kod nekoga ako ikako mozes.
 2. Kad se pogleda preamp i uporedi sa datim opisom - nalazim da je opis verovatno namerno neprecizan jer svaki balon ima u sebi dve triode, sem zadnjeg reda cevi - pretpostavljam da su to EZ81 i 6S19 mada mi uopste ne izgledaju tako ali tesko reci sa slike iz tog ugla... pre bih rekao da izgleda kao izlazni stepen ( ECC82 iz njihovog opisa ) - sto rece Nixie ima mnogo trioda. Sta si tacnjo menjao od cevi u odnosu na sliku - mozes li dati opis redosleda odozdo na gore gledajuci sliku ? Zanima me iz radoznalosti, ako nije problem. P.S. 6N1P nije ECC88 mada u odredjenim operativnim uslovima te cevi mogu da se zamene, razlika je grejanje koje je kod 6N1P duplo vece ( svi drugi podaci ukazuju na zaista razlicite cevi ali - zavisno od operativnih uslova mozda mogu da se zamene - ja sam to uradio jer sam mogao i nisam cuo neku ekstra razliku - 6N1P originalno zamisljena je ipak radila bolje pa sam je vratio ).
 3. Ti crni kondovi su elektroliti i taj TDK / Epcos je dobar izbor. Ono sto smo komentarisali su oni plavi pravougaonik blokovi + ostali blokovi i jedan Mica kond i RIAA sekciji ( sredina preampa, gledajuci odozdo na gore posle prva tri reda cevi.
 4. MC stepen ulaz nije "lampashki" - u pitanju je hibridni stepen - oni ga frajeri nazivaju "kaskadni" sto bi znacilo da prvo gain daju 2x SK170 pa onda 6N1P al' nesto mislim da su se mozda malo zajebali u opisu jer se ovo standardno ne radi tako vec onako kako je Allen Wright pokazao tj stepen je "kaskodni" - dole su paralelni tranzistori a gore su cevi ( i to sve zajedno cini jedan stepen ). Postoji mala mogucnost da mozda gresim al' ne mislim tako. Takav stepen moze da radi sa MC glavama. To mu je namena, da se moze koristiti MC bez SUT-a. Za total pojacanje MC stepena i ostatak phono-a daju podatak 66-68 dB i to moze da se koristi za "standardne" MC glave od 0,5mV. Dodatno je ono sto treba da znate jeste da u ovakvom stepenu shum jeste znacajno manji nego u cisto cevnom - kod mene je Pointe Record imao takav stepen za MC ali je gain bio samo 56 dB sto je meni bilo nedovoljno za MC zvucnicu sa cca. 0,5mV izlaza. Takav hibridni stepen je na moje iznenadjenje spustao "noise floor" preampa toliko da se shum cevi koji je postojao sa MM stepenom vise uopste nije cuo ( kad se aktivira MC stepen ). Odnesi kod nekog pa probaj, samo znaj da cak i takav hibrid nije predvidjen da radi sa manje od 0,3 mV sa zvucnice - ispod tog praga mozda se ipak pojavi shum od cevi. P.S. "Low output" MC zvucnice medju sobom imaju gradaciju : 0,3-05 mV zatim 0,10-0,25mV i manje od 0,10 mV - npr 0,015 mV ( za ovo zadnje ti fakat treba SUT ).
 5. Eh sada cim se pomene horna to je za svadbe....
 6. Znamo ( ili bar ja znam da to uopste nisu isti pojmovi - Sensitivity i Efficiency ) - sto se tice Faital 12" to je napisano onako u malo u shali kao i ceo post jer je Faital italijanska firma - nisam detaljno i skoro proucavao njihov katalog 12"-15" drajvera. Medju pro drajverima - koliko sam video generalno u toj klasi 10"-12"-15" vrlo su retki lako pokretljivi - ono sto sam video, tad kad sam gledao - jeste da uopsteno ima vrlo malo tih velikih "midbass-eva" lake pokretljivosti, mora da se izadje i pro kategorije da bi se naslo ( nemoj molim te da me pitas koji, proslo je sigurno dve godine od kada sam gledao ).
 7. Za MC ti ne treba SUT - trebalo bi da imas vise nego dovoljno pojacanja za neki opseg 0,3-0,5mV, mozda i nize ali za to nisam vec siguran. Izgleda sasvim pristojno uradjeno ( ne znam koliko je kostalo ). Jedino sto ti realno fali jeste mogucnost da menjas vrednost otpora za MC....mada da bude jasno i neki famozni japanci stavljaju samo 100 Ohm-a na ulaz. --------- Ne znam sta se neki ovde bune - pogledajte npr. original EAR 834 i pogledajte kineske kopije istog - nijedno nije bolje radjeno od ovoga. Ako su kondovi MKP ( cak i MKT za kuplovanje ) to ce radi ok pod uslovom da su konstruktori bar malo znali sta rade - isto vazi i za ceo RIAA filter.
 8. Pa Rade posalji nam recimo Faital HF106, hornu i Faital 12" drajver, lako pokretljiv x2 - napravicemo kutije za to i publikovati.
 9. Svaki veliki proizvodjac to moze da uradi ali zasto bi - to je kontraproduktino za njihovu zaradu. Licno gledao bih amp ali s(a) obzirom kako su cene poludele za polovnu robu....
 10. Poslalji mi jedan komad, sta ce ti dva ?
 11. Pa jel guras FR opseg dole do DC-ja skoro ? Ako se pali / gasi sekvencirano nece mu stradati nista. Ali ako upali preamp pre DAC-a onda mozda hoce.
 12. Starostavne knjige za gradnju cevnih pojacala kazu da ploce koje nose trafoe trebaju imati sledece debljine : Celik - 1mm / Aluminijum - 3mm. To ti je osnovni odnos. P.S. Pritom se ne misli na "limariju" koju nasi proizvodjaci kutija poturaju kao Celik - naravno ima raznih Celika ali ovi nasi ga bas preterase.... 0,8mm "Celik" se savija od trafoa za Pavouk ( ono bese 30W trafo na jezgru od 50W ). Moja "eksperimentalna" 0,8mm kutija je savijena na mestu trafoa. Limarija - ili da znas tacno koji tip Celika ti treba. P.P.S. Experimentalna metalna ploca 0,5mm od japanskog Sansui komerc gramofona iz 70-ih je pojam cvrstine za ovo sto valjaju kod nas - nema nikakvog flexi savijanja ni sa 100W trafoima.
 13. Ako je bas problem sa prostorijom treba probati kompresione kutije.
 14. Krca44

  Šta se sluša ?

  William Parker - Flower In A Stained-Glass Window & The Blinking Of The Ear ( Centering / AUM Fidelity 2018 )
 15. Ma more smene su cene kad se pogledaju cifre kvalitetnih kompresionih drajvera za moderne ( ili stare ) horne. Na onom TNT sajtu jednom otvarali kutije od vise stotina keka i nasli unutra drajvere od po 30 Eu - i to je neki prosek kod 90% proizvodjaca do cifre od 1,000 Eu za par kutija ( i za vece cene vazi taj odnos ).
×
×
 • Create New...