Jump to content


popolvuh

Članovi
  • Posts

    30
  • Joined

  • Last visited

About popolvuh

  • Birthday 03/17/1980

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Zagreb

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

popolvuh's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Dedicated
  • Collaborator
  • First Post
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Ja isto imam neku stolnu lampu s najobičnijom LED žaruljom iznad gramofona i pod tim svjetlom isto vidim neke tanke crtice koje ne vidim čak niti kad s pločom izađem na balkon i svjetlo dana. Ludo. I isto mi nije dobro od te lampe haha. Ali da, baca me to u nedoumice kad ocjenjujem ploče koje prodajem. Jer prema standardima koje sam gledao, praktički sve bih morao klasificirati kao VG+, a radi se u 95% slučajeva o savršenim pločama - takve iste dobijem u original plastici zapakirane iz dućana.
  2. Zanimljiv princip po kojemu ispada da sam kao prodavač konzistentno išao sam protiv sebe. Prodao sam solidnu količinu ploča koja je po zvuku savršena, ali vizualno imaju onih sitnih "hairline" tragova na sebi (koji nastaju najčešće čak i već zbog toga što je izvorno ploča bila u običnom papirnatom unutarnjem omotu pri čemu je ponekad i jedno vađenje iz omota dovoljno da ostavi takav trag) zbog kojih sam stavio da su VG+, a po zvuku su čisti NM.
  3. Možda malo OT, ali budući da spominjete remastere - meni su i svi Steven Wilsonovi remixovi/remasteri odlični. Recimo King Crimson i Jethro Tull remasteri njegovi su mi toliko dobri da niti ne pomišljam na originale. Po meni, vrlo ispravan tonski balans je postigao u svojim remixevima.
  4. Kako na diskogsu može biti original, kad diskogs nije postojao 1964? Gluposti pričaju ljudi da na diskogsu ima originala.
  5. Je li moguće da je netko toliko retardiran? Next level.
  6. Sten, čestitam na novim zvučnicima, siguran sam da je sistem super. Sjećam se svojeg dojma da uvijek kada si pisao ranije da si nekako ostao naklonjen onome što su ti pružali ML, tako da me ne čudi da si ovako završio. Također, jako dobro ti izgleda soba. Jako mi se sviđa to da nemaš nikakvih ormara i velikih polica iza ili između zvučnika. Također, svaka čast da nemaš ni TV na zidu iza zvučnika, pristup meni po guštu.
  7. Zadnjih par stranica me bas vratilo u film audiofil.net-a. Steta. Ne razumijem zasto ova nasa ljubav tako cesto uzrokuje prepucavanja, nadjebavanja, komplekse i "moj tata je jaci od tvog" ponasanje. Uzivajmo u nasim sistemima i u sistemima kolega i samo lagano. P.S. nikakvo zakljucavanje teme ne smatram smislenim. Samo moderirati.
  8. Prvo - nejasno je što misliš pod "kolekcionar". Znači li to onaj koji sakuplja "sve ploče"? Ako je tako - to bi po meni bila besmislena aktivnost i potpuno nemoguća. Ako kolekcionar skuplja "neke ploče", onda je pitanje koje to ploče skuplja i zašto. S obzirom na ovo iz prethodne rečenice, tj. koje ploče i zašto skuplja, će se formirati i kriterij toga što je "valjano skupljanje" ili "što se računa", kako ti kažeš. U slučajevima koje ti navodiš - stariji albumi gdje postoji originalni pressing i reizdanja, moj kriterij je uvijek omjer kvalitete zvuka i novca. I taj omjer će mi isto varirati u smislu da ću htjeti platiti više za album koji mi više znači, tako da će mi sama želja za specifičnim albumom modificirati omjer kvalitete zvuka/cijene. Inače, ploče su serijski proizvedena industrijska roba. Dakle u ovoj klasi proizvoda zapravo nema "originala", nema aure djela, nema autentičnosti u Benjaminovom smislu tako da je cijela ova diskusija o tome "što se računa" pomalo promašena. To je možda i centralna poanta s obzirom na ovo što govoriš o "pravim" izdanjima klasičnih albuma, kao što su ovi Rolling Stones npr. Ako ćemo zapravo, originala tu nema. Možemo taj pojam "originala" rastegnuti do besmislenosti tako da kažemo da je cijela serija "originalnog pressinga" original, ali to je, kako sam rekao, vrlo nategnuto. također, je li repress sa istih matrica koji mjesec ili godinu kasnije "original"? Je li repress sa istih matrica u drugoj tvornici/državi original? I također, što ako je kasnije reizdanje bolje od "originala"? Tu je opet onda distinkcija s obzirom na kriterij kolekcionara - skuplja li netko poče kao historijske artefakte ili kao medij s kojeg sluša muziku u najboljoj mogućoj kvaliteti?
  9. Izgleda kao MK I (metalni tanjur vidim). Ako jest, tu ima jako puno mogućih velikih poboljšanja. Prije svega novi centralni ležaj, delrin tanjur i nova verzija suspenzije subšasije. I napajanje, naravno.
  10. ProAc zvučnici su mi svakako vrlo dragi i ne sumnjam da tvoji odlično zvuče, bilo bi ih lijepo čuti. Jedno vrijeme sam imao ProAc 1SC u manjoj sobi u kojoj sam nekada bio i to je bio vrlo suptilan i lijep zvuk. Ako može jedna preporuka - budući da i ja imam Gyrodec - obavezno nabavi Orbe spindle/clamp. To je jedna od stvari bez kojih više ne bih mogao živjeti. Jedna od stvari koja bi mi bila odlučujuća kada bih uzimao neki drugi gramofon je da ima tako dobar i efikasan clamp na šaraf. Uz tu stvar sam praktički zaboravio kako izgleda val na LP-u. Ovaj standardni koji prodaju uz Gyro, na pritisak, ne funkcionira ni blizu tako dobro. Orbe clamp i spindle bi trebao biti default i na Gyru.
  11. Već neko vrijeme znatan dio vremena slušanja posvećujem klasici i u skladu s time nabavljam razna izdanja i moram reći da serija koju sam već spomenuo ovdje, ali tek kada je izašlo prve 4 ploče - "Original source" na Deutsche Grammophonu - kontinuirano zvuči odlčno. Ako se netko dvoumi, moje iskustvo je takvo da se potpuno isplati ići na ova izdanja. Vrlo prirodan timbar instrumenata, koherentan zvuk (u smislu toga da ništa ne iskače i da je frekvencijski raspon dobro ujednačen), jako dobar zvuk prostora u kojem se sviralo i nevjerojatna dinamika. Također, na zvučno gušćim dionicama gdje svira puno instrumenata ili na mjestima gdje su dinamički uzleti nema sužavanja zvučne slike ili javljanja nedistinktivnosti među instrumentima. Ponovno - nemam puno iskustva s klasikom, ali imam i originalnih engleskih Decca iz kasnih 60ih i ranih 70ih, nizozemskih Philipsa iz ranih 70ih, Telarca koji mi zvuče odično iako su digitalni - i iako sve te ploče zvuče jako odbro, meni osobno ništa od toga ne zvuči ni blizu ovome. Nadam se da će nastaviti još dugo vremena s ovom serijom i obuhvatiti što više djela i kompozitora.
  12. Svr to sto se prodaje na oglasima, sto vidim i u oglasnicima na koje se vi referirate i na njuskalu, sve mi to izgleda ili kao likovi koji nemaju pojma o plocama i hi-fiu, ali su procitali u novinama da su ploce ponovno "in", pa sad misle da bilo koji krs mogu prodati za masne pare (a realno, sve je to vise-manje krs i stapom to ne bih dirao) ili naprosto zmukljari i trgovci u najnizem smislu te rijeci. Dobro samo za izvor (tragi)komedije.
  13. popolvuh

    AAA vinyl club

    Ovo sa cijenama je kako se uzme. Istina je da polovna klasika obično manje košta iz nekog razloga, ali ono što valja isto nije jeftino. U svakom slučaju, ovo su izdanja koja po meni vrijede u potpunosti novac koji koštaju - vrhunski odrađeno. Moram reći da sam oduševljen i time da konačno klasika dobiva pravi audiofilski tretman, a da nisu neke edicije u 300 primjeraka i koje koštaju po par stotina eura.
  14. popolvuh

    AAA vinyl club

    Za one koji slušaju klasiku, ne znam jeste li poslušali išta iz nove Deutsche Grammophon-ove "Original source" serije. Meni su prvi albumi stigli prije nekoliko dana (za sada Stravinsky i Schubert, danas bi mi trebali doći Mahler i Beethoven) i izdanja su apsolutno za svaku preporuku. Vrlo dinamično, prekrasno prirodan i stvaran timbar svih instrumenata, prostor u kojem je snimano se savršeno čuje, vinili ravni, nisu prljavi, tihi. Imam originalnih Decca izdanja iz ranih 70ih, nizozemskih Philips izdanja iz njihove analogne faze, digitalnih Telarca (koji su doista dobri, iako digitalni) i ništa od njih nije ni blizu ovome. Ljubiteljima klasike, svaka preporuka. Nisu jeftine ploče, ali nisu ni skupe...gledajući koliko obična izdanja koštaju ili koliko nas u europi dođu izdanja usporediva s ovima iz amerike, ovo je super cijena. Više informacija: The original source series DG dućan: DG shop - Original source
×
×
  • Create New...