InSides

Članovi
 • Content Count

  1,133
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by InSides

 1. Због малог интереса, F1 клон иде на конзервацију и назад у плакар. Молим кључ на теми. Хвала.
 2. Мислим да ово јесте проблем. Не фраза сама по себи, мишљење је валидно зато што долази из искуства, али... ...када генерално причамо око "бољег", већина нас ентузијаста може хладном главом разматрати технологије и приступе без да генерализујемо. Али понекад, у жељи да скратимо дискусију, кажемо винил / CD, и тиме ефективно генерализујемо дебату - "сав винил је лош, сва дигиталија је добра".
 3. Дали је коначно дошло време да дискутирамо квалитет мастера уместо типа њихових носача?
 4. Хвала за ово. Alan Silverman увек има шта да каже... ...неостварена жеља ми је пар семестра на TISCH-у.
 5. Прва два албума AAOC за Atlanic издавачку кућу, Bap-Tizum и Fanfare for the Warriors. Ово су реиздања 4 Men With Beards (*), набављени као NOS (sealed). Хвала Дискогсу. (*) 4MWB по интернет форумима генерално важи за "етикета за избегавати". Наводно режу виниле директно са CDa. Можда зато су убацили велику налепницу на ова два албума "cut from master tapes". Што се тиче ова два издања (тачније, ова два комада), звуче прилично добро.
 6. Не вреди. И ово сада је тражење длаке у јајету... само да не буде досадно.
 7. Можда. Али једино кад овај садашњи оде у вечна ловишта. https://help.devialet.com/hc/en-us/articles/360000973669-Streaming-sources-in-Expert-Pro-with-Core-Infinity#h_Sources Немам у близини Expert Pro да видим како ово шљака. ^^
 8. То би се ваљало проверити, независно од употребне вредности овде. Наводно постоје хабови који то могу, али нисам проверио лично. Принципијелно, јесте. Све више сам на мишљењу да и код мене би ваљало прописно поделити дигитални ланац како сам и навео у ранијој поруци. Најмање на (1) сервер / јадро, (2) плејер / ендпоинт и евентуално (3) складиште / НАС. Само да нема толико плоча за куповање.
 9. InSides

  Na gramofonu..

  Наручен!
 10. Хвала на предлогу. Почео сам разматрати ово од пре неки дан, од када је @Aibo напоменуо да постоји. Ова опција се не може поредити са NUC-ом, највише због тога што не може да погони Roon Core, већ само да вози endpoint. Allo користи неки алтернативни чипсет за Ethernet (AX88179), али са ограниченим протоком (~330Mbps). Свакако, ако се икад пребацим на неки алтернативни софтвер (типа Volumio) то би била интересантна опција за срце дигиталије, а не само endpoint.
 11. Mea culpa, требао сам бити јаснији. Наиме, због различитих разлога, хтео бих реорганизовати тај простор, и треба ми алтернативни компјутер који би изигравао Roon Core. Алтернативни = мањи зато што једина друга локација за ту ствар је орман са мрежном опремом у којег овај садашњи не може да стане. Зато почињем да размишљам око опције типа NUC, а садашња машина, колико и да ме боли губитак, би ишла на огласе.
 12. Не везујем диск на RPi. Само мрежу за везу са Roon Core-ом, и USB за везу са Devialet-ом. Дискови са материјалом су део Roon Core компјутера. То могу и да пробам, чисто да видим како то шљака.
 13. Има RPi4 гигабитну мрежу - тестирање доступно овде показало просечан пропуст од 900+ Mbps... ...иначе, размишљам склопити комбинацију која би била класични стример (ОК, endpoint). Све мање складирам музику локално, и лична аналитика показује ослоњавање на стриминг сервисе око 80% времена. Што се тиче Roon-a, пробао бих и Volumio и сличне дистрибуције. Циљ је добити ефикасније решење, али никако на штету високих перформнси.
 14. Ових дана, силом прилике, улетела могућност играња са Raspberry Pi 4, верзија за 4GB-а RAM меморије. Колега који ми позајмио питу je хардвер ентузијаст и купио ово као додатак своје домаће лабораторије, нарочито због обећања за нативну поддршку за хардвер декодирање видеа високе резолуције. Нажалост, софтвер који би то искористио поприлично каска, тако да није још у могућности да упосли питу где би он хтео... ...моја срећа. Коначно да упослим комбинацију два компјутера за репродукцију музике (control + player), а да то буде околина која је мени комфорна (Roon). Компјутерћић испоручен спакован у изванредно дизајнираној и израђеној кутији, произвођача FLIRC. RPi4 је интересантна комбинација због (1) јачег процесора, (2) веће количине доступне меморије, и, можда најважније (3) посебни USB контролер чип, модел VL805, који је PCIe путањом везан за Broadcom SoC. Због ових ствари, између осталог, виша потражња хлађења, па ова алуминијумска кутија (са интегрисаним јастуком за SoC) се савршено уклапа. За даљи ток експеримента, урађено следеће: Садашњи компјутер, чији опис добрано почиње овде, релегиран да ради само као Roon Core; USB кабал скинут; RoPieee инсталиран на питу, активиран RoPieee XL; USB кабал повезан између пите и Devialet-а; Ethernet повезан директно на гигабитни switch; Након повезивања пите на мрежу, сачекао 15 минута да се RoPieee ауто-конфигурира; Додао нови "уређај" преко Roon Remote апликацију за iOS - нисам ништо морао чачкати око мреже; Roon / RoPieee препознали Devialet-а, и дали ми опцију да само потврдим, што и јесам. И, када музика просвира, ланац у Roon-у изгледа овако: Ланац је веома сличан ранијем, с'тиме да је сада (1) само замењен корак који репродукује сигнал и (2) Devialet ради преко ALSA-е уместо ASIO. И сада, најважније, како то свира? Није горе. Ово је можда највећи комплимент који могу да овако дам. Разлике помеђу коришћења пите и директнe везe компјутера са Devialet-ом су релативно минорне. Ако баш морам да упоредим, рекао би да је пита тонски уједначенија на уштрб екстрема детаља (или транспарентности, ако баш волите). Могао бих да живим са било коју од ових две опције... ...мада би можда, у скоро време, био принуђен да бирам. (*) Морам напоменути да је убацивање пите у систем релативно неповољно по питу. Изведба је, што би рекли "hip" људи, прилично "ghetto". Користим свичер за напајање, локализација је потпуно неадекватна, а уложено време релативно кратко. И чак и тада, ова се опција веома добро држи. Разумним човеком и ово доста, (нарочито са овом кутијом) - за релативно малу инвестицију, ако се упошљава Roon, добија се изванредно звућећи (и лепи!) стример. Свакако, нико није оптужио нас аудиофиле да смо разумни. Мислим да би се хтео мало позабавити овим, нарочито зато што у комбинацији са RoPieee XL-ом, добијам интегрирани DLNA. (*) Свакако, то подразумева да овај постојећи компјутер иде из куће, и смислим неку алтернативу за Roon Core са мањим просторним отиском.
 15. Јесте. (*) Честитам на избору и принову, иначе. (*) Конкретно RME 9632 HDSP, када сам упоређивао са EMU 1212m. Разлика перформанси је била незначајна у моме систему тада, у корист RME картице, што није оправдавало њену значајно већу цену (бар 3х пута, пре 10+ година). Пар ствари: Ако ово је тачно RME 9632, а не HDSPe AIO, онда се ради о картици која се прикључује на PCI магистралу, а не PCIe. Интересује ме зашто та опција која реално ограничава промене матичне плоче за пар година, када очекујем да се понуда плоча са PCI слотовима драстично смањи? Дали се размишљало о изради посебног кабла уместо коришћење њиховог breakout кабла (ако се користи S/PDIF) директно од DB-9 конектора? Осим ако се инсистира коришћење посебног S/PDIF кабла, израда правилно терминираног кабла је свакако боље решење од оног breakout-а релативно сумњиве израде (то је случај свих тих breakout-а чија је једина предност је убацивање сијасет конектора на ограничени простор PCI bracket-a - најгори случај кои сам икад видео су breakout кабли за Lynx L22, картица баснословне суме за то време). Дали DAC који се користи има активни дигитални излаз? Ако јесте, релативно ефикасан а јефтин начин синхронизације clock-ова се може урадити са картицама овог типа (софтвер картице се подеси да је извор clock-а DAC али то изискује реални извор clock-a). У противном, RME-ов Word Clock Module (WCM) је интересантна идеја за лаку екстензију могућности картице око clock-a. Алтернативна опција која се овако омогућава је да се DAC подреди/пороби (slave-ing) clock-у картице. Могао бих и више, али не би да трујем тему.
 16. Audioholics су, као ресурс, имали потенцијал за вредност (мада више у surround варијантама) за валидне, без сра*а информације у овом хобију... ...нажалост, жеља за диференцијацијом, у комбинацији са интензивним покушајима да се што више допадну главним спонзорима, довела од ово жалосно стање сада. Свели су се на скелетну поставу (најурили људе) и подлегли сензационалистичким, клик-бејт приступима.
 17. Слажем се, генерално. Али не и овде. Тиме што је назвао видео "дали скупи каблови звуче боље од јефтиних" је свео евентуалну дискусију на цену као једини параметар.
 18. Ах, Gene DellaSala, и његови циљани крсташки ратови... (*) (*) ...није ми јасно зашто не помиње скупе каблове његове омиљене фирме Blue Jeans Cable.
 19. Ау, одлично! Нисам знао да је неко урадио mother board на бази Compute Module-а (осим Westlake-a).
 20. Онда иде у обзир и (1) ово (XMOS), као и (2) ово + ово (XMOS и могућност одабира прецизнијег осцилатора - типа Crystek CCHD-957, исто набављив овде). (*) (*) Задња опција је најскупља, али теориски се може извести за предложени буџет укључујући монтажу. ЕДИТ: Свакако, предложени Singxer већ има интегриран изолатор и неку верзију Crystek CCHD осцилатора).
 21. Amanero (*) је био популаран избор (€79 + €16). Нисам сигуран да још јесте. Такође, треба утврдити дали је I2S "input" релативно приступачан у том уређају. (*) Свакако, можда се не жели модифицирати ДАК, али чини ми се да се тако само унапређује исти. И још, избегава се један кабал.
 22. Зашто не уградити USB>I2S плочицу унутар ДАКа?
 23. InSides

  Kvar zvučnice

  Надам се да мултиметар који сте користили није аналогни. Која је вредност базне струје (current) тог мултиметра? Јесте ли додали отпорник да лимитира струју?