Jump to content

Krca44

Članovi
 • Posts

  3,561
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Everything posted by Krca44

 1. Na Korf blogu prvo procitajte seriju tekstova o uparivanju zvucnice i rucke, taj njihov kalkulator je baziran na drugacijim velicinama od standardnih kalkulatora. P.S. Izvinjavam se za off.
 2. Pajo kod mene se sa gaznom silom od 1,2 gr cuje ( kod glasnog slusanja muzike ) nesto sto tesko mogu da objasnim... Kao da je muzika tesko i malo usporeno reprodukovana, a na pasazima bez muzike ili tihim pasazima dodatno se cuje kao da igla neprirodno "jako" naleze / prati brazdu. Ovo su slusni utisci i asocijacije koje oni dodatno bude u meni - stvarno ne znam kako da opisem drugacije. Definicija instrumenata je maksimalna ali opet uz taj jak utisak da igla previse jako gazi brazdu. Gazna sila je na 1,1 gr sada uz tendenciju gubitka definicije sa daljim smanjenjem...mada kaze mi kolega da postoji zona na donjem kraju preporucene gazne sile gde se definicija pojavi ( ovo jos nisam ispitao, uskoro cu posto trebam zameniti teske i duge srafove sa novim odgovarajucim ). Inace skoro smo nesto pricali na temu rezonantne frekvencije koja je kod mene nominalno na oko 6,5 Hz-a... interesantno otisao sam na Korf Audio blog i uneo sve poznate podatke u njihov kalkulator i dobio grafike po kojoma malo fali da zvucnica i rucka na 1210mk2 rade idealno. Taj njihov kalkulator je nesto drugaciji od standardnih.
 3. Nemoj molim te da gubis vreme. Da ne idemo u iznutrice elektronskih vaga i principa rada. U Sevr-u biro za mere i dalje koristi prema potrebi jako velike terazije koje se kalibrisu finim tegicima sa jedne strane, posto ni tamo igla pokazivac nije potpuno vertikalna. 😁
 4. Ne slazem se da je 0,1 gr preterano pogotovo ako zadjes u podrucje maksimalno preporucene gazne sile. Na primer ja koristim Jico hyperelipsu ( Shure V15/3 ) za koju sam Jico ne daje nikakve podatke a pitanje je da li je komplijansa bas ista kao kod originalnih Shure igli. Ako se vodim pretpostavkom da bi gazna sila mogla biti od 0,5/0,75-1,2 gr.... kod mene se cuje da je 1,2gr vec previse. Shodno tome smanjio sam gaznu silu. Sem toga mislim da se ti parametri menjaju tokom koriscenja, kao sto rece Insides. 0,01 gr je smatram nepotrebno i pitanje je koliko je to precizno kod jeftinih vaga.
 5. Ne mora elektronska vagica biti ultra precizna, samo je zgodna za brzu promenu zvucnica ( vec montiranih na shell ). Dolazi mi neko u goste i donosi mc trafoe, moram staviti Benz - sa vagom koja radi to je cas posla, ne moram da radim precizno "nulovanje", namestim sve za minut maltene. To je smatram glavna korist elektronske vage, sem kod rucki koje nemaju nikakvo obelezavanje kod zadnjeg tega. Sa takvom ruckom je neka vaga zaista potrebna.
 6. 1210mk2. Dok je funkcionisala ocitavanje se blisko poklapalo sa pokazivacem na rucki. Prvo uradim "nulovanje" rucke i podesim gaznu silu, kasnije proverim vagom. To je bio proces ali vaga vise nije pouzdana. Sto se tice rucke tu sam ulozio poseban trud kod "nulovanja" tj. da rucka zaista lebdi slobodno, bez tolerancije +0.1 ili -0.1 gr. Obicno podesavanje prema manualu, samo pazljivo uradjeno.
 7. Meni je elektronska vaga Analogis posle cca. 4 godine upotrebe crkla - software je poblesavio, ponasa se isto i sa novom baterijom - gaznu silu netacno prikazuje i promene od pola grama pokazuje kao promenu od 0.1 gr. Vec sam resio da pazarim klackalicu, zahvaljujuci ovoj recenziji pokusacu pazariti Shure. Hvala Insides !
 8. Ima interesa. Skoro sam menjao karbon cetke i na kraju zavrsio sa AT6011 jer ono sto prave kinezi uopste ne valja, na primer.
 9. Postoji i PiK Audio ili P&K, oni ne rade sa toroidima, koliko znam motali su skoro za nekog repliku Dynaco mreznog trafoa npr.
 10. Rade i preko mail-a samo je to malo sporiji proces u odnosu na telefon.
 11. Moze da se proba zatvaranje otvora nekim sundjerom, carapama i slicno... pa da se poslusa ima li nekog pozitivnog efekta.
 12. Vynil engine - uclanis se i skines user manual, eventualno servis manual ako ima.
 13. Kod mene u cevnom sistemu definitivno postoji razlika izmedju prvog sata i posle dva sata...od ukljucenja. Pritom ne pricam o nekom ekstra kvalitetnom sistemu na kojem bi se culo talasanje svake travke na vetru.
 14. Ja sam pokusao da kupim delove kod Mouser-a. Nasa carina mi je kao fizickom licu odbila uvoz. Pa sad vec duze narucujem preko domace firme koja radi uvoz. Dakle ne moze bas uvek da se kupi direkt uz svu volju da platim pdv i carinu..
 15. Sta ce ti promena pojacanja ? To bi samo bila komplikacija. Za MM zvucnicu ti realno ne treba vise od 40dB do 44-45dB sto se cesce srece kod cevnih phono-a. Otpor i kapacitet nisu problem. Kakva ce biti prezentacija u odnosu na Rega phono moze samo da se nagadja, sem da ce na neki nacin biti drugacija.
 16. To je mozda takozvani hummdinger ( cini mi se da ga tako zovu ) za minimalni shum sa grejanja.
 17. Ne niposto ! Imas kvartet EL34, kazes da jednu ne mozes biasirati. Samo zameni mesta da utvrdis da li je cev ili na toj poziciji ne mozes da biasujes kako treba.
 18. Pa stavi bilo koju drugu cev iz postojeceg seta i probaj...mada sad to mozda i nije vise do cevi.
 19. Majda generalno se slazem s tobom, da mogu merio bih, a narocito se slazem sa metodom za merenje RIAA transfera. Sa cime se ne slazem : 6S3P u ovom kolu ima pojacanje 30, dinamicki kapacitet nominalno 75pF, u praksi autor je kod sebe odgovarajucim instrumentom izmerio 100pF, ja uzimam da je kod mene 100-120pF. Isto vazi i za 6n16, nisu mnozeni datasheet podaci vec je autor uzeo u obzir gain u kolu ( Sstrsat ). Sem ovoga da izvines mnogo komplikujes - cilj je dobar zvuk. Nije tesko doci do njega sa ovom zvucnicom uz malo probe. Sasvim solidni rezultati se dobijaju koriscenjem bilo kojeg komerc aparata sa 150pF na ulazu. Krca Izvinjavam se za off
 20. Probacu da budem kratak. Treba znati osnovne podatke o kapacitetu, makar zbirno. Kabl rucke + interkonekt + phono input ( ukupno kako daju proizvodjaci, bolje ako se zna vise ). Shure tvrdi da je optimum 47K-...cca.70-75K + 400-500pF. 1 - zona 47K , manje od 150pF ukupno - sredina ume da iskoci u prvi plan sa potisnutim basom i visokim tonovima, prosto receno. 2 - zona 47K, oko 250-300pF, sredina se izbalansira sa basom i visokima ili moze biti blago povucena. 3 - 47K , 400pf (+) svi instrumenti snazno iskacu u prvi plan sa izrazenom definicijom - kao da je zvuk "napucan", odlicno za pop-rok... ima se utisak kao da je ovakva reprodukcija nastala nekakvom kompresijom. Sve ovo sto sam napisao moze da se podvede pod subjektivno posto nema merenja nikakvih + ima uticaja i kako se sistem shtimovan + licne preference. Stavka 1 se ponavljala na dva cevna aparata, od kojih bar za jedan mogu razumno smatrati da ima relativno dobro uradjen RIAA filter - kad RIAA nije dobro uradjen npr. u niskim tonovima, ne pomaze dodavanje kapaciteta na ulaz. Licno preferiram stavku 2 - zavisno od celog phono aparata, podesim da budem negde oko 300pF ili malo manje. Utvrdjujem probom - pocetnim stanjem bez kondenzatora na ulazu. Ako reprodukcija ne zadovoljava, npr. nema basa - gledam koliko mi fali do 250-300pF ukupno. Dodam najblizu vrednost. Nije naucna metoda ali u kontinuitetu mi daje rezultat koji zelim. Primer - 1210 mereno sa LCR metrom, od headshell-a do RCA konektora - 82pF, manje od proseka. Phono sa 6S3P oko 100pF do 120pF sa kablom i konektorima ( max ). Dodato 100pF, treba probati 68-75pF. Za phono sa 6n16, dodao 220pF, nisam imao 150pF pri ruci - sama cev ima oko 25pF + 25pF za zicu i konekciju. Ovo je probano sa gramofonom ciji kablovi imaju 230pF i u tom slucaju nikakav C nije dodavan na ulaz ( iako bi mozda trebalo staviti neki minimum iz nekih drugih razloga ). Itd., sa jos nekim phono aparatima. Sustina je ne dodavati ako apsolutno ne treba - i onda paziti sta se dodaje, tip konda i minimum. Eto na kraju roman i nista merenje
 21. Majda vidi ovako - znam za Milerov efekt, znam koliki je gain prvog stepena 6s3p-ev...itd - da ne tupim dalje - istina je nemam odgovarajucu mernu tehniku i da kapacitet koji vidi zvucnica nije bas prosti zbir... Poenta je da sam radio na sluh zajedno sa svim dostupnim podacima - nisam bas potpuno napamet ubacivao kondove i samo slusao sta se desava. Onako usput tacno je i to da ja krojim zvuk prema krajnjem rezultatu koji dobijem na zvucnicima...ali isto tako moze da se kaze da su rezultati konzistentni na tri razlicita phono preampa, kad se svi tehnicki poznati podaci uzmu u obzir ( za svaki aparat ide razlicit kapacitet ). Uostalom pricamo o poziciji na kojoj se izuzetno lako cuje sta se desava... i vala lako se cuje kako Shure V15/3 menja reprodukciju u odnosu na kapacitet koji postoji i onaj eventualno dodat. P.S. Kad budem imao mogucnost da merim osciloskopom onda cu to i raditi. P.P.S. Nisam ja radio nista drugo do ono sto proizvodjac zvucnice preporucuje u odnosu na postojece stanje, korekcija/kompenzacija minimalna.
 22. Hvala na ponudi, iskoristicu kad dodje vreme za te probe, verovatno krajem proleca, po nekom mom internom rasporedu. Nemam konektorski izlaz na 1210-ki, treba zalemiti kabl direkt na postojecu pcb. Imam neki sa shirmom tanji i Dunavkove zice, samo nisam siguran da one mogu da se upotrebe bez shirma.
 23. Probacu obavezno. Polako se sticu uslovi da se to uradi, sa pravljenim i/ili gotovim kablom.
 24. Kondovi na phono ulazu su cini mi se najgora opcija. Misljenja sam da bi u slucaju potrebe bolje bilo promeniti ic kabl i tim putem dodati kapacitet, umesto umetanja kondenzatora. Ostaje da proverim.
×
×
 • Create New...