Jump to content

prophet

Članovi
 • Posts

  6,362
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

About prophet

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Mediterran

Recent Profile Visitors

10,766 profile views

prophet's Achievements

 1. Evo jedne slike sa jednog druženja kod @Majda od pre 10 godina. Cev je GU81, čisto da se ima uvid o dimenzijama:
 2. Da, uz mali osvrt na ovo. NAT je upao u tu marketinšku borbu sa specifikacijama i velikim snagama. Razumem, drugačije ne bi opstao na tržištu. Doduše zadržao je versatilnost na nekim svojim modelima, postoji HIGH i LOW opcija. LOW opcija mnogo bolje radi. Pretpostavljam a i znam da je dosta njih išlo na varijantu statika/planara u toj kombinaciji pa otuda potreba za tim HIGH režimom. Ali kao što rekoh nije to ni približno LOW režimu. Sa druge strane gledano, uz 90db eff zvučnike (pošteno napravljenih i deklarisanih) taj LOW režim je više nego dovoljan. Bukvalno otkida kako dobro radi. Sad, postavljam sebi pitanje odakle potreba za SE tolike snage, duplo veće od one dobijene iz 211 SET? Čak bih i tu verovatno radije išao na PSE. Slušao sam i to takođe jako dobro radi. Mislim da je NAT to uradio po porudžbini. Napomena, govorim isključivo o pojačavačima snage. Slušao duži niz godina, na svojim zvučnicima. Ovo svakako ne pišem da bih demoralisao gradnju jednog ovakvog pojačavača, pravi je blagoslov svaki takav nov uređaj i zdušno navijam da se to realizuje.
 3. Frekventni odziv ovo lepo oslikava. Ne bi me čudilo da je to bila intencija konstruktora. Pribegavalo se tome i kod tranzistorskih pojačavača, već pomenuta engleska pojačala a radili su to i japanci na pojedinim modelima. Govorim o boost-u od +6db na 100Hz. To i na dobrim zvučnicima može da deluje zanimljivo, mogu misliti kakav efekat ima u kombinaciji sa kreštavcima pa još single ended velike snage. Imam jedan takav kombo, Klipsch sa hornama i takav tranzistorac. Koristim ga za outdoor u letnjem periodu. Inače taj tranzistorac iznenađujuće lepo svira, ima mogućnost i da se skine taj boost, koji je btw implementiran preko povratne sprege. Po mom mišljenju konstruisati uređaje na taj način je blasfemija.
 4. Ma da, egipatska i surferska Vranjanka.Pevaju svi iz istočnog dela Rimskoga carstva kojeg su Otomani kasnije okupirali. Mali osvrt na Ruse. Malo su poznati njihovi uratci ovde kod nas pa i u svetu generalno. A ima ih zaista sjajnih. Ipak treba zaploviti njihovim delom interneta, samo oprez ko je ljubitelj, to putovanje može da traje nedeljama, mesecima... Nekoliko stvari sam zapazio: - nekako su "odsečeni" u pretragama na internetu u odnosu na zapadni deo civilizacije - imaju neverovatno stručne pojedince koji - prave fenomenalne uređaje . koje ne žele da komercijalizuju, obično show-off primerak za ličnu upotrebu. U fazonu imam svoj posao za koji upotrebljavam svoje znanje a za ovu HiFi zajebanciju izdvojim malo slobodnog vremena i nešto jednostavne matematike i napravim babaroga uređaj. U principu i kod njih treba gledati originalne projekte a ne one što kopiraju sto puta prežvakano.
 5. Naravno, kad puštaju "Vranjanku"😀
 6. @sondek po opisu bih rekao da je to urađeno kako treba. Hvala na prenetom iskustvu.
 7. prophet

  Laserski Gramofon

  Po sećanju, ELP je sam morao da razvije tehnologiju za lasersko očitavanje i pozicioniranje. U to vreme mislim da je samo NASA posedovala tu tehnologiju i naravno nije bila rada da je podeli sa drugima. Otuda i visoka cena. Koristi se 5 zrakova, deo za pozicioniranje iznad brazde a deo za očitavanje. Kongresna biblioteka u USA ih koristi za preslušavanje vinila bez oštećenja. Znam da je u Bugarskoj postojao jedan primerak pre ihaj godina. Naravno signal je u analognom domenu. Bilo je govora da je mogao da čita i polomljene vinile. Lično, voleo bih da imam takav gramofon. Čišćenje vinila je must za iole ozbiljniji gramofonski sistem. Jedini problem koji vidim je kako eliminisati mogućnost da se vlakno ili čestica prašine nekako ne zakači na vinil dok ga ne postavimo u ladicu. Prenesi utiske svakako. Interesantno bi bilo videti način na koji je NAT rešio ekvilizaciju i predpojačanje.
 8. Malo domaće radinosti
 9. Mislim da im podaci na sajtu nisu tačni. Ukoliko je zvučnik sa pasivnom skretnicom mislim da nema teorije da bude 98,5db efikasan u bas segmentu, čak i ako su dva vezana u paralelu. . Teško da postoje toliko efikasne bas jedinice. Takođe, kompresioni sa hornom ispred sebe mislim da je daleko iznad tih navedenih 98,5db. Zatim, čemu posebna verzija za single ended? To se u startu napravi da radi i sa single ended. Mislim pravio sam pa znam. Pogotovo sa 211 SET, probao sam i to kida. Večito neki marketing, netačni podaci. Eto u startu eliminišu sami sebe iz ozbiljne priče. Btw, greota da arčiš BD15 za dipole. Pravljeni su za BR, a i tako traže da im se upuca snaga. Za opseg preko 100Hz je druga priča, može tako kako si zamislio ali tu već ima da se probere što šta. Čuvaj BD15 za dobre dvosistemce.
 10. Zvučnici su Roma, pojačalo Kondo Ongaku. Čest partner na prezentacijama.
×
×
 • Create New...