prophet

Članovi
 • Content Count

  5,483
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

1 Follower

About prophet

 • Rank
  OBK
 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Mediterran

Recent Profile Visitors

8,518 profile views
 1. Prica o VOX-u https://youtu.be/oQud4emaSek
 2. Izgleda da SME prestaje sa prodajom rucica. https://www.stereonet.co.uk/news/sme-leaves-the-tonearm-business?fbclid=IwAR1nn8q561kn21WlAh0VL_RItaY5B_0cA008WFDaiU1u1tNKJHiSywj8bvc
 3. Ovo si jako lepo napisao. Boldovao sam delove koji itekako imaju veze sa onim kako slušamo i šta čujemo.
 4. Prihvatam. Koliko ovih dana ću otići na Beogradski Univerzitet i poništiti ocene iz predmeta "Digitalna obrada signala" i "Kompresije". Toliko mogu da učinim, ne verujem da mogu da utičem na to da se mojim učiteljima zabrani dalji rad na univerzitetu. Stvarno misliš da to što si napisao ne znam? U dobrom delu govorimo o istim stvarima, s tom razlikom što ja nemam animozitet ni prema kome i što bih želeo da konkretnije porazgovaramo o uskim grlima kako ih ti navodiš.
 5. Na šta konkretno misliš? Izgleda da nije samo moj utisak da izbegavaš konkretnu diskusiju i umesto toga preusmeravaš diskusiju u pravcu da ideš na to da diskvalifikuješ člana foruma kojeg nisam naveo u svom komentaru. Nadao sam se da ćeš kao inženjer dati kvalitetan doprinos i ukazati na eventualne propuste ili potkrepiti nešto od navedenog. Po ovome što si napisao vidim da to nije slučaj, da nisi ni pročitao napisano i vidim da od kvalitetne diskusije nema ništa. Možda je i moja greška što sam to očekivao, imajući pre svega u vidu jednu kvalitetnu raspravu u kojoj su uzeli učešće @lalelala i @nkrgovic a mislim da si i ti dao svoj doprinos.
 6. Digresija je vaša reakcija na moj predlog dat InSides-u. Jitter o kojem je reč nije taj jitter na koji misliš. Pročitaj o čemu je Piri pisao. Majda nije idiot, naprotiv. Niko ne spori da se dobiju isti podaci posle "raspakivanja". Govori se o celokupnom procesu, dinamički.
 7. Ko je i gde u temi tvrdio da nisu identični? Kada se FLAC "raspakuje" dobije se identičan sadržaj početnom WAV-u. Pretpostavljam da nije problem da razjasniš ovo o čemu je Josef Piri pisao: https://www.audiostream.com/content/jplay-responds-open-letter Ukratko, polemiše o tome da pod pretpostavkom da komp isporučuje bit-perfect na izlazu da svi softverski polejeri i operativni sistemi trebaju da zvuče isto. Verujem da si i sam svestan činjenice da to nije tako u praksi. Dalje dodaje svoj stav da u digitalnom audio pored činjenice da je izlaz bit-perfect potrebno da bude i "timing-perfect". Takođe navodi da svi mere jitter DAC-ova dok ne postoji metodologija da se izmeri computer jitter. Drugi to definišu kao source jitter. Kao razlog za ovu razliku između različitih soft plejera navode matematiku oko floating point kod zaokruživanja grešaka, CODEC-e... Dalje, navodi se da softveri za ripovanje koji ne koriste Accourate-Rip zvuče lošije. Kod FLAC fajlova postoji izvestan offset (broj nula u samom track-u pre nego što music data startuje). Kažu da taj offset ima uticaja na audio kvalitet. Kažu da ova eventualna razlika između formata fajlova nestaje ukoliko se koriste mrežni plejeri, pretpostavljam zbog protokola... Ovo što sam ukratko naveo su isto pisali inženjeri, jedan od njih je radio u Intel-u kao vođa tima koji je izradio Pentium. Nije mi bila namera da otvaram polemiku, samo sam dao predlog članu foruma koji je btw iz iste branše i kojeg mislim da nije umesno da u bilo šta ubeđujemo ni ti ni ja a pogotovo ne @dj.nik @svi Nivo diskusije je jako nizak, pun malicioznosti i mislim da eventualne frustracije iz privatnog života ne bi trebalo u tolikoj meri ispoljavati na forumu. Umesto toga nadam se da ćete konstruktivno prokomentarisati nešto od gore napisanog. Meni je posebno interesantan deo vezan za "timing-perfect" i "offset".
 8. Tačno, na kraju krajeva na pomenutim mestima potrebno je prvo uploadovati log fajl. To su opšta mesta, odgovorio sam samo vezano za "nabavku" iz neproverenih izvora. Na to sam konkretno mislio kada sam govorio o nekontrolisanim uslovima. Nije zgoreg što si to pomenuo, nekome može biti od koristi. Mislim ipak da se treba potruditi prilikom odabira verzije određenog albuma. Danas je to poprilično olakšano zahvaljujući internetu. Pogledati šta su originalna izdanja. Za dosta albuma postoje i podaci kako su snimani, ko ih je snimio, u kom studiju, da li su nasnimavani i još dosta interesantnih stvari. Za mene je to integralni deo slušanja. Slično onome kada se uzme omot od ploče, s tim što zna da bude i dosta detaljnije. Da, danas postoje i dopunjena izdanja sa dosta alternate take-ova. I to je zanimljivo. Naravno svako ima pravo da sluša muziku onako kako želi.
 9. To ne bi trebalo uzimati za ozbiljno. Ovo su ipak kontrolisani uslovi, mislim kad čovek sam ripuje. Što se interneta tiče, postoje mesta gde se mogu nabaviti provereno dobri ripovi. Takođe nije bez značaja mogućnost odabira konkretnog izdanja kao i poređenja različitih izdanja jednog istog albuma. Tu se čovek sa svačim sretne. Ponajviše sa CD izdanjima, remasterima ... Kao polaznu osnovu nije loše koristiti dobar gramofonski setup sa po mogućstvu originalnim izdanjem istog albuma. Potom pronaći digitalnu verziju rađenu sa original master tape, ukoliko takva postoji. Ovo sve naravno za stariju muziku, ne novosnimljenu.
 10. Mislim da je tako bolje. Mada za Devialet ti to i ne treba, za ovaj drugi sistem je interesantno.
 11. Ostaješ u digitalnom domenu, bez DAC-a? Realtime A/D streaming?
 12. prophet

  Šta se sluša ?

  To je jos Branko Kockica govorio...
 13. Izvini, nisam se tebi direktno obratio. Ovo nije poziv za bilo kakvu diskusiju. Samo predlog jednom članu foruma. Probaj da pišeš bez malicioznosti. Ne znaš ko su mi bili učitelji pa bolje ne komentariši.
 14. Probaj ako budes imao vremena da ripujes kompletan CD kao jedan WAV fajl uz odgovarajuci CUE i to zvucno uporedis sa odgovarajucim FLAC istog CD-a.
 15. prophet

  Za ljubitelje ploča 2

  Uh.... toliko dobrih ploča. Postoji izreka - "Great minds think alike". Drago mi je da je na prvo mesto stavio Elingtonov Masterpieces, pisao sam detaljnije o ovom albumu. Naravno i albumi koji slede... Ono što je dobro u ovom video snimku je činjenica da je izdvojio reizdanja koja su u zvučnom smislu vredna pažnje, mnoga od njih bolja od originalnih. I kroz celu priču se provlači - "...all analog, original master tapes..." Ima tu još dosta značajnih albuma koji nisu pomenuti, ali kao što rekoh akcenat je na dobro zvučećim reizdanjima. Dobro je što sam saznao da je na vinilu izdat album Jimi Hendrix - Miami Pop Festival. Čovek je bio na tom koncertu. Kaže da zvuk nije bio tako dobar ali da bubnjevi zvuče odlično. Setih se diskusije sa @Patolog vezano za ovu svirku, tačnije numeru Foxey Lady i moju reakciju : "Al je baja isprašio ove Ludwig-e " i njegov odgovor: https://www.diyaudio.rs/topic/6927-šta-trenutno-slušam/?do=findComment&comment=225440 Samo zbog toga bih voleo da posedujem ovaj vinil. Suština priče u narednih par sekundi: