Jump to content


Hifi na strogoj dijeti


Aibo

Recommended Posts

Baš zanimljiv koncept... Proslediću link Andreju pa može da razmišlja na temu. 

Voleo bih nekada, u malo daljoj budućnosti, da imam tako pažljivo i vanserijski rešene konekcije kroz ceo sistem. Za to su najpogodniji maloserijski uređaji gde je sve ručno montirano, pristupačno i lako izmenjivo. Naravno ima smisla poptuno tek kad je i ostatak uređaja na nivou, pa zato za mene i jeste malo dalja budućnost.

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, InSides said:

Решљиво је то - и задовољити ергономију, и избегнути лемна места потпуно.

Ovo (slicno kao na fotografiji) i jeste neki koncept mekih konektora.

ALI to su muski konektori ostaje pitanje ne samo konstrukcije vec i tipa montaze komplementarnih zenskih RCa konektora i toj izvedbi je mozda teze uraditi.

Ali postoji vec nekoliko tipova fabrickih parova, Tako da mislim da je ot dovoljno. Jedino ostaje problem sto se zenski konektoro ne mogu uopste ili bez ostecenja zameniti u svim uredjima...

U vezi sa ergonomijom - svi znamo da se jednim potezom to narusava, kada se previse priblize zenski konektori na saijama. Cela zamisao oko dimenziju prstiju i konektora jednostavno prestaje da postoji... I muka ziva prici a kamo li jednostavno ubaciti ili izvaditi konektor. Cesta praksa - mala distanca izmedju konektora i kod zvucnika takodje.

Link to comment
Share on other sites

35 minuta ranije, Majda said:

kada se previse priblize zenski konektori na saijama

Чини ми се да постоји стандард који каже да је најмање растојање (center-to-center) = 3/4" или 19mm. Свакако, у борби за што мањим справама, стандарди се често газе.

Link to comment
Share on other sites

Pa kod mene je jasno otvoreniji i zategnutiji zvuk ovih VBS žica. Duelund ima tu svoju punoću i mekoću, prijatan je kabal sasvim i ja sam u nekom trenutku zaista hteo da ga ubacim na sve pozicije. Ali u smislu rezolucije i prostornosti zvučne scene ne može da parira VBSu, i ono što smo pričali, ne leži mi prosto na izvorima gde zatvara i zaobljava malo previše zvuk. Ja sam to registrovao na DACu a ti na CD playeru. Na pojačalu je najbolje kliknuo do sad.

VBS žice samo na pojačalu i imam (a konektori su svuda), pa tek treba da nabavim za izvor i letvu... Samo prvo policu novu pa kad se pretumba sve da vidim koje će mi dužine trebati.

Link to comment
Share on other sites

On 31.1.2021. at 2:58, Aibo said:

 

@Delija

Ne drami majke ti, niko nije dirao ni D'Agostino-a, ni Cardas, ni Audiqest, niti im zatvarao fabrike. Brend, tradicija i poverenje uvek nose svoje, ali i ti brendovi su od nekud počeli pre nego što su postali sinonimi koji su danas. Pa evo i mi smo ovde imamo FTA koji je počeo da se širi ovako lokalno i pisanjem forumskih članova a sada izlaže na svetskim sajmovima i nudi cenjenje modele od 1K€. Čemu sarkazam sarkazma radi?

 

so-tell-me-did-you-file-a-police-report-

 

Previse olako se ovde "licitira" sistemima od 6 cifara. Koliko njih je uopste poslusalo takve sisteme? Ili uopste videlo - a da to nije neki Hi-Fi show?

Ni na jednom forumu jos nisam "video" toliko sistema (i sprava) koji vrede 10 puta vise nego sto kostaju :rolleyes:

Treba malo i stati na loptu, spustiti se na zemlju...

 

cat-lion-mirror-sm.png

 

Link to comment
Share on other sites

Sto se Andrejeve zice tice - izneo sam svoje vidjenje u drugoj temi.

Ne volim nikome da kvarim sneska, ali hocu da je vidim propisno izolovanu. Onda je to pravi proizvod. Do tada je poluproizvod, ma koliko dobro zvucala ovako sirova (par meseci dok ne korodira / oksidira). Iskreno me zanima kako ce zvucati tako propisno izolovana - jer izolacija nije ni malo nebitna stvar kada je zica u pitanju. Naprotiv.

Sa jedne strane, podrzavam sve domace sto valja, ali ne volim ni preterani hype kod kog se precutkuju bitni detalji. Ne ulazim uopste u pomalo nespretan "marketing" i u to ko po kojoj ceni sta dobija i zasto. Taj deo me stvarno ne zanima. Ali ovo iznad napisano me stvarno zanima.

Link to comment
Share on other sites

Oksidacija jeste br.1 osobina bakra,ujedno i velik problem pri proizvodnji kablova.Da neko raspakuje firmiran kabl posle par meseci i vidi ga oksidiranog to bi bio skandal.Izraz Oxigene free coper,ili ti OFC nije slucajno nastao...o zastitama bakra od oksidacije se bas cesto prica/pise.Dh labs recimo sve svoje kablove od monokristalnog bakra prevlaci tankim slojem srebra zbog toga.Ono doduse unosi svoj karakter.

Link to comment
Share on other sites

A malo se sad vrtimo u krug. Andrej je već pisao da neće oksidirati jer ima jedinstven način dobijanja koji je specifičan. Ja sam već pisao da sa svoje strane mogu samo da verujem čoveku na reč. Za sada je prvi konektor već pola godine kod mene i sija se kao prvi dan. Ovaj je čak van upotrebe već neko vreme, stoji ovako neuštekan na polici.

50897972322_f6810dd296_z.jpg

Ako bude oksidirao, to ću lepo i napisati... a sigurno bi i još makar neko od trenutno 5 članova foruma za koje znam da su ih nabavili. 

Sa jedne strane mi je muka više o VBS priči u koju mi se pretvorila tema... a sa druge ne želim da ne pohvalim nešto samo zato što će neko time da bude pogođen i uđe u bullish mod.

BTW, @Delija umesto humora nakon tuđih utisaka, baci radije i ti neki utisak o npr. svom paru 3K€ žica pa onda mi malo da sudimo tvojim utiscima, količini hype-a... I sad ne kažem ovo jer imam nameru da ismevam što si potrošio 3K € na set kablova... već prosto, daj malo korisne diskusije umesto večite sumnje u tuđe utiske, sisteme, uši i namere. Jer ako ćemo svi kao pussies da ćutimo o onome što sami plaćamo i stavljamo u sistem, a budemo humoristični i sarkastični kad neko drugi to uradi, čemu sve... Lično znam nekoliko članova foruma koji se zbog dominantno sarkastičnih opaski ustežu da aktivno učestvuju u podeli utisaka. 

Što se mačeta i lava tiče, slažemo se i na pogrešnom mestu to nalaziš... ja sam od onih što je npr. iz McIntosh sobe pretprošle godine izašao širokih očiju i nisam palio muziku narednih dana kući dok se nisam "izvetreo" od onog zvuka. Takođe za ove kablove nisam rekao da će da zatvore bilo čiji biznis i da će da obezvrede tvoje skupe kablove, to si onako pošteno sam konfabulirao jer te je možda žacnulo...  ali valjda ti je glupo da tako kažeš pa si prebacio na humor. Ja tvrdim samo ono što sam u svom osrednjem sistemu uspeo da čujem, a to je da su takvi kakvi su dali bolji zvuk od nekih sasvim solidnih brendiranih kablova koji su išli od ~200 pa sve do 600€. I mislim da je informacija najvrednija upravo onima koji kao i ja nikada neće imati 600€ za kabal... pa će možda i oni progledati kroz prste završnoj obradi zarad zvuka. A to što oni neće napraviti moj sistem da zvuči kao tvoji Devialet-i, Confidence i kablovi od 3K€... meni stvarno nije problem niti je to ikad bila tema. Poenta je da sam se na te VBS žice oduševio jer su mi donele ono što drugačije ne bih mogao da priuštim u ovom ili bilo kom bliskom trenutku u životu. A to ne pričam napamet već sam slušao i te što ne mogu da priuštim i priznao im sve kvalitete.

Meni je sa mojim budžetom odnos kvaliteta koji VBS ima vrlo velika stvar, tebi sa tvojim nije. Ti ćeš tu završnu obradu platiti 1000-2000 € a ja tu opciju čak i nemam... već mogu da biram između komercijalnog kabla od 150€ u lepoj izolaciji i tupog zvuka ili Andrejevog kabla od 150€ u termobužiru i sapa crevu ali daleko lepšeg zvuka. Ali stvarno nema potreba da zbog toga ni da je omalovažavam tvoje ili bilo čije hi-end komponente... a ni ti moje oduševljenje ovim koje zaista imaju daleko bolji odnos cena/zvuk od komercijalnih proizvoda koji se kupuju od distributera.

 

Link to comment
Share on other sites

@jedni i @drugi:

IMHO što se tiče marketinga, Andrejevi kablovi i štekeri su postigli svoj cilj: priča se o njima!

Drugi je par rukavica diskusija na temu koju je Stereoplay svojevremeno nazvao High End or High (Sp)end?

Podržavam kritički ton diskusije o monokristalnoj galanteriji u onom segmentu koji je konstruktivan i argumentovan. To svakako neće škoditi Andreju i može mu biti korisna smernica za dalje.

Pošto ništa drugo nemam da kažem na ovu temu ni kao poznavaoc ni korisnik ovih kablova/štekera vraćam se u ulogu posmatrača.

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, bkrmar said:

Kolega dragi, ne pominji termin Hi-End da tema ne ode u još veći problem :D 

E, ako Delijin sistem ne možemo da okarakterišemo kao Hi-End... ili makar Hi-Endčić... onda nek ide život a i cela tema u peršun. Mada ga možda koče oni Lapp kablići. :lol:

Ja njegovu temu pratim redovno kao slikovnicu i temu za maštarenje... samo još utiske malo kad bi delio, mašala.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Aibo said:

E, ako Delijin sistem ne možemo da okarakterišemo kao Hi-End... ili makar Hi-Endčić... onda nek ide život a i cela tema u peršun. Mada ga možda koče oni Lapp kablići. :lol:

Ja njegovu temu pratim redovno kao slikovnicu i temu za maštarenje... samo još utiske malo kad bi delio, mašala.

Ma šalim se, naravno da je hi-end. Ali nije "end of hi-end" :) 

 

Link to comment
Share on other sites

@Aibo

Pricamo o zici - ne o konektorima. 

Naravno da oksidira. Neki, nazalost, to vec dobro znaju.

Konektor se lako i ocisti ako treba - zica mnogo teze.

 

Ne secam se da si ti pominjao sistem od 6 cifara - neko drugi jeste. Nisi pazljivo citao.

 

Zasto "challenge-ujem" ovakve price?

Zato sto ce pocetnici koji citaju doci do totalno pogresnih zakljucaka o znacaju kablova u sistemu i njihovom tezinskom faktoru i uticaju na zvuk.

To je nezavisno od Andrejeve zice - za nju sam koncizno napisao sta mi je tacno zanimljivo.

 

Sto se tice omrazenog Transparent-a - nema sta da se prica. Legao je dobro u sistem i to je to. Da li je podigao klasu sistema? Naravno da nije.

 

I mamu mu njegovu - jel mora sve da se gleda preko cena i novca?

Postoji J dobar razlog zasto nisam zeleo uopste da predstavljam aktuelnu verziju sistema. Ali zez sam napravio kada sam predstavio prvi Dynaudio sistem, tako da je vec bilo kasno. Glupo je bilo da ostane na pola puta.

 

I manite se nesrecnog hi-end-a. Lepo kazem da se fraza olako koristi. 

E ovako nesto jeste hi-end i moze tablu da nakaci ako hoce :D

https://systems.audiogon.com/systems/615

yes

 

Link to comment
Share on other sites

@ivanp Kucaj samo "monokristalni bakar" na KP i izaći će...

@Delija Moja je logika bila da ako nije konektor, neće valjda ni žica od istog materijala... ako ima drugačijih iskustava, dajte da delimo i to pa kom opanci kom obojci.

Apropo Hi-End, znam da je nebo granica ali ja biram da tvoj sistem i njemu slične zovem Hi-Endom jer eto lično verujem da imaju pravo da nose to ime. Ako je nešto u top par procenata svih sistema koje audiofili posedjuju, to je što se mene tiče itekako hi-end. A za tih par promila teške egzotike mogu da kažem upravo to - da je egzotika. 

Po istom principu i najjeftiniji Ferrari smatram super-autom iako ih ima i 5x skupljih. Prosto ima taj neki momenat kad ti postaje jasno da je proizvod, iako ne apsolutno najbolji, vrhunski u svakom pogledu i bolji od 95% svega drugoga što je ikada napravljeno. 

Ali to je već terminologija i finalno jeste nebitna. Kontam da može da zasmeta samo nekom ko je u onih 0.1% na vrhu i ne želi da se meša sa sledećih 2% plebsa. :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

Ako stvari nisu onakve kakve "nekima" deluju na prvi pogled (a i drugi i treci) - a to je da je zica neizolovana i nezasticena - imas savrsenu priliku da objasnis kakve stvari stvarno jesu ;) 

A ko je tebi rekao da je gola zica na prodaju? Ja zicu koristim za izradu kablova, naravo, ide u izolaciju, tako da ne vidim svrhu tvog pitanja. Ako te zanima vise o tome , imas gomilu strucne literature, pa se obrazuj ili jos bolje upisi studije...Ja besplatne casove ne dajem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...