Jump to content

Aibo

Članovi
 • Posts

  1,293
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Aibo

 1. Sa obzirom koliko se majstora i zanatlija odlilo iz zemlje, i još uvek se odliva, što je rezultovalo time da ih prosto nema dovoljno i da na njih čeka mesecima... Nešto se ne bih uzdao u skorije oduzimaje cena. @williamwallace Podrška za poduhvat i želim da ti sve pođe po planu. Mi ostali pratimo razvoj i uživamo. [emoji106]
 2. Aibo

  Hi-end girls

  Da razbijemo gramofonski i retro lobi malo. 😄
 3. Aibo

  JBL Ti2K

  Slušao prošle godine JBL 240Ti koji svira vrhunski. Jesu stavljene nove kvalitetne komponente u skretnicu ali nisu menjane vrednosti. Ne znam kakvi su bili fabrički ali sada im je teško naći manu.
 4. Aibo

  Topping L30

  Te falinke su bile na prvoj seriji. Mislim da ako serijski broj počinje sa 1, to je ta problematična, od 2 je valjda sređeno. Ne držite me za reč oko brojeva, bolje izguglati kome treba. Jbg. puštaju kupce da budu beta testeri. Nažalost nisu jedini, mnogo stariji i veći proizvođači rade isto.
 5. IcePower 1200AS1 je ustvari samo one-channel driven AS2 kom se skidaju nekorišćene komponente na izlazu i cena za pedesetak evra. Tj. AS2 kada je one channel driven automatski baca 1200W na 4 oma (umesto 700W) i sve ostale brojke identične AS1. U praksi se razlika čuje lako u kontroli basa i da možeš da otpanjiš glasnoću više a da nemaš osećaj da si preterao. Nije benifit izolovan samo na bas i glasnoću ali se tu najlakše uoči. Moja inicijalna ideja je bila dva "prava" mono modula, ali posle tog saznanja da je isti modul sa automatskom raspodelom snage u pitanju sam pomislio da je malo skuplja stereo ready varijanta korisna za nedaj bože situaciju gde jedan odapne, pa drugi može samostalno da radi dok se prvi sređuje. Mislim da ta fleksibilnost vredi malo veće cene.
 6. U dual mono varijanti su. @sondek Vrlo muzikalni i organski. Koji je beše amp kod tebe?
 7. Ovo nije deo mog sistema ali je zahvaljujući kolegi Dejanu bilo par dana na slušanju... i gledanju. 😍 Pa bi bilo šteta da ne podelim sličice.
 8. Čekamo podršku i za te ostale aplikacije, širok je ekosistem i jedino je logično da kreću od svoje domaće aplikacije. Bubble UPnP se aktivno razvija i apdejtuje, biće sigurno... tiha voda.
 9. Da, Windows ti resempluje sve. Probaj Exclusive Mode, trebalo bi da se čuje napredak jer Windows baš i nema dobar resampler.
 10. Hm, ne znam šta se dešava, možda prosto nisu svim korisnicima istovremeno otključali najvišu rezoluciju ili su prosto bagovi tranzicionog perioda. Pretpostavljam da će se sve ispeglati vrlo brzo i biti kod svih korisnika. @ab Vidim da kačiš screenshotove sa Qobuza što nije isto, tamo jesu 96 svi navedeni. Izvori za ove albume su im očigledno različiti jer brza pretraga nalazi 192 verzije u prodaji, npr. na ProStudioMasters, Discogs, itd. Svakako mi nije poenta da promovišem Tidal već sam ove primere koristio kao pokazatelj da ta najviša rezolucija prolazi bez MQA procesa. Kako to realno zvuči u poređenju sa Qobuzom ću malo bolje poslušati tek kada ova FLAC priča proradi i na mom strimeru.
 11. Za connect nisam lično probao ali sam pročitao na njihovoj izjavi. Što se tiče 192, evo tri albuma od mene: https://tidal.com/browse/album/77698515 https://tidal.com/browse/album/77623825 https://tidal.com/browse/album/77652771 A vidim sada i Father je priložio jedan odličan. Inače na slici koju si okačio deluje kao da je prosto odaban High kvalitet, što ti možeš da spustiš bez obzira šta piše gore za album. Korisno je samo ako neko ima limitiran internet protok. Klikni na taj High logo i prosto promeni na Max za početak. Ako ti DAC i dalje izbaca 44.1 posle toga iako si odabrao MAX, onda verovatno OS radi downsampling. Na Windowsu se to zaobiđe tako što se čekira Use Exclusive Mode da Tidal dobije direktnu vezu sa DAC-om... Ne znam kako je na drugim operativnim sistemima.
 12. Eversolov player je 3rd party aplikacija pa još uvek nije dobio ovu opciju. Tidal Connect takođe još uvek ne podržava Hi-Res FLAC... Pa tu i dalje sve ide po starom. Ali evo ga test, na PC Tidal aplikaciji pustim album koji je u 24/192, namestim MAX kvalitet i isključim softverski MQA unfold (koji je ionako ograničen na 96kHz maksimalno). To je zakačeno na Topping D70 Pro DAC koji ne podržavama MQA hardverski... i on uredno registruje 192kHz PCM. Dakle, ako nije raspakovao softver, a hardver ne može... onda stvarno puštaju 192kHz FLAC.
 13. Tidal aplikacije za Android, iOS, Windows i Web dobile Hi-Res FLAC opciju. 3rd party softveri će doći na red nešto kasnije.
 14. Meni je takvo etiketiranje zidova u odnosu na slušaoca takođe najlogičnije ali većina zapadnjaka kao glavni orijentir uzima upravo zvučnik a ne slušaoca, pa im je sve okrenuto. Tako da opšti konsenzus po tom pitanju očigledno ne postoji.
 15. Nivo zakretanja definitivno zavisi od disperzije zvučnika, blizine zidova i oblika prostorije. Tražimo balans direktnog i reflektovanog zvuka koji daje dobar miks fokusa i ambijenta. Meni npr. trenutno najviše prija neko relativno blago zakretanje ka slušnoj poziciji... sve preko toga nabaca zvuk previše u centar. Potpuno isti zvučnici kod kolege Dejana gledaju pravo u slušaoca i takva postavka tamo daje jednako lepu zvučnu scenu kao kod mene manje zakretanje, jer su sobe različite. Tako da nikakva generalizovana preporuka realno ne pije vodu čak i kada su zvučnici identični. A po pitanju TV-a se po mom skromnom mišljenju diže preterana frka. On jeste reflektor ali isto tako je i svaki zid, kao i prozori. Pritom TV stoji iza zvučnika na mestima druge refleksije i ima manji upliv od bočnih zidova i prozora. Tj. više doprinosi opštoj "živosti" sobe nego što nešto direktno muti. Kada sklonim TV koji je okačen direktno na zid i ostane samo go zid, ne čujem neku preteranu razliku. Tek postavka apsorbera ili difuzora ispred njega ili umesto njega menja stvar vrlo primetno. Pritom se meni lično ne sviđa kako na mestu TV-a zvuče absorberi, jeste da bude malo dublja zvučna scena ali se zvuk ispije od sredine pa naviše i postane mrtav. Meni je lično to još gore od TV-a. Ćebence je takođe absorber, vrlo tanak pa efektan samo kod visokih frekvencija. Ako je soba cela na živahnoj strani pa visoke frekvencije malo previše pevaju, onda njihovo suzbijanje na bilo koji način može da prija zvuku, pa i prebacivanje ćebenceta preko TV-a (ili bilo koje druge velike ravne površine u prostoru). U suprotnom i to može da ubije zvuk i umrtvi ga. Ono što hoću da kažem povodom TV-a je da on nema nikakav specijalno negativan uticaj koji nema bilo koja velika i ravna površina. Pritom nije na mestu prvih refleksija kao pod, plafon i bočni zidovi... i to što se uklanjanjem ili prekrivanjem njega postiže može da se postigne i sličnim tretmanom na mnogim drugim površinama koje nisu "prozor u svet".
 16. Nije Delija kriv, majke mi. [emoji16] Samo ono kad konačno sebi priznaš da jedan aktivan sub može da uradi više, a na manje prostora, od 4 glomazna bas trapa... Arendal i Rythmik ako se ne varam takođe. Mrzi me da proveravam baš sada. Ali da, od lako dobavljivih kod nas SVS.
 17. Subwooferi su još jedno realno rešenje za ovakve goruće probleme. Još kad je ovako usamljen mod kao kod Laleta, i jedan sub sa podešavanjem faze i PEQ bi mogao da udara kontru tačno tu gde gori. Dva monoa još veću slobodu peglanja... Jeste opet DSP u igri ali van glavnog lanca kroz koji ide ceo zvučni opseg, u oblasti gde mnogo više registrujemo SPL od rezolucije. Nije ni to baš jeftino i uvek praktično ali kad se dođe na nivo na kom je Laletov sistem, deluje kao realna opcija o kojoj se barem može razmisliti.
 18. Inače, koga ovo zanima, Roon integracija je odrađena dobro. Prvo su nešto mutili (koristili sertifikat drugog Zidoo uređaja) ali je u ovom trenutku sve zvanično sređeno i sertifikovano baš za DMP-A6. Nativna aplikacija i dalje ima nijansu bolji zvuk ali je Roon jako blizu i zapravo zvuči bolje od UPnP veze koja je ovde na dalekom trećem mestu po kvalitetu zvuka. Ovo me je začudilo jer u nekim ranijim iskustvima i sa drugim strimerima to nije bio slučaj (tada je UPnP bio bolji od Roon-a). Očigledno je da bilo koji od ovih protokola može biti implementiran manje ili više dobro na različitim uređajima.
 19. Hvala! Čita eksterni hard, kačio neki stari od 500GB koji ima nešto muzike na sebi i vidi je uredno, može da se doda u library. Ne mogu da nađem do koje veličine info nigde ali za M.2 SSD je max 4TB. Nisam planirao jači model da isprobavam.
 20. Naći ćemo vremena već... [emoji106] ... A za Ficusa, pa on čovek vodi biznis i u tome nema ništa loše. Cene su takve kakve su u skladu sa zvukom, tržištem, slikom brenda... A cenovna politika opet i učestvuje u kreiranju percepcije brenda, pa je to sve zatvoren krug. Normalne stvari skroz. Sa druge strane, sve što je pisao kao entuzijast i dalje može da se nađe, čak i on sa svog sajta nije uklonio ta rana pisanja, pa svako može da proba da lampizira nešto na svoju ruku ako je cilj sam zvuk. Ali to naravno zahteva vreme (a vreme jeste novac), cimku, ne nosi sa sobom prepoznatljivost, itd. I tako, nijedna priča nije nužno bolja ili lošija samo su drugačije. Traže drugačija ulaganja i donose malo drugačiji vid zadovoljstva i nagrade na kraju.
 21. Vrhunski je novi Ai DAC a o izgledu i izradi je već nepotrebno pričati. Slušao sam ga u gostima, u sistemu koji je mnogo sličan mom. Samo mi emotivno trenutno više prijaju ovi lampaši što smo pravili (uređaj levo od pretpojačala) tj. Lampizatori za sirotinju. [emoji16]
 22. Pa ne greju se puno, ipak je to D klasa i Goran koristi hladnjake koji idu uzduž kutije, proreze i ispod i iznad njih. Ko koristi samo šasiju za to ko englezi biće solidno topla verovatno. Slažem se za novi krug, imaće šta da se čuje. Dogovaramo se. [emoji106] Da, sad je Fulcrum varijanta. Hvalio sam se i ranije u temi, morao sam da slikam pakovanje i daljinac između ostalog. [emoji1] Biće prilike da se sluša Spirit Wind naravno. Sve bolje radi jer mu je sve bolja zaleđina.
 23. Hvala. Nisam proveravao razlike u grejanju ali sad eto razmišljam zbog tvog pitanja, moralo bi da se pojedinačno manje greju jer rade samo pola radog vremena. 🙂
 24. Dva komada IcePowera bolja nego jedan. Verovatno najveća razlika je u bas području koje je i moćnije i pod boljom kontrolom - pod konac što bi se reklo. Lako se čuje i veća dinamika, atak, rasterećeniji zvuk generalno i lepše raslojen. Takođe ostaje sabran na većim glasnoćama nego ranije. Planirao sam ovo već neko vreme ali prošle nedelje u gostima kod kolege Dušana čuo demonstraciju 2 vs 1 na njegovim Focusima... i odmah sutra cimao Gorana koji je srećom imao frišku turu. 🙂
×
×
 • Create New...