Jump to content


Aibo

Članovi
  • Posts

    1,315
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by Aibo

  1. Tako je, Jeff-ov projekat je SW. Šteta što ne stiže još makar nekoliko da doda u biblioteku.
  2. Napajanje koje se nalazi u primerku kod Srđana je ovo: https://www.beatechnik.com/product-page/lps-a6-eversolo-dmp-a6 Kao što reče kolega, napravljeno namenski za A6 i zamena je na šraf i na klik. Uz napajanje stiže čak i kvalitetniji flet kabal koji spaja napajanje sa ostatkom uređaja. Pravi lepu razliku i za streaming i za DAC sekciju pa od mene ima toplu preporuku za sve vlasnike A6-ice, kako god da se koristi. Jedino što treba napomenuti je da otvaranje uređaja poništava EverSolo garanciju. Mada, originalno napajanje može i da se vrati po potrebi.
  3. Ispravljeno. Prva je bila sa Tidala a sve ostale Qobuz.
  4. @Roolieman Super, čestitke na prinovama. [emoji106] Drago mi je ako je moja recenzija malo uticala da se ti uređaji probaju jer to zaslužuju. Preamp je poznati hit već duže vreme i ima zadovoljnih korisnika širom sveta. Videću sa Goranom i taj DAC da isprobam nekad. Slažem se inače da bi sajtu prijalo renoviranje i uključivanje novih uređaja.
  5. Tako su stalno. Samo ponekad ih poguram nazad ako dolaze gosti sa malom decom.
  6. Čini se da ćemo dobiti još jednog člana AI familije. 🙂 Nisam inače znao da je stigao novi DAC u standardnoj liniji, to je interesantan info. Verujem da će većini biti zanimljiviji od elitne varijante.
  7. Malo sam se zabavljao snimanjem rada sistema na zahtev nekih patrona. Korišćen je Tascam DR-100MKIII rekorder sa parom Oktava MK-012-01 mikrofona. Oni su zgodni za igranje jer imaju izmenjive kapsule. Na kraju su korišćene one sa omnidirekcionim pikap paternom jer prenose tonalitet i osećaj prostornosti realnije od kardoidnih i shootgun koje sam takođe probao u raznim postavkama. Jeste da ne može da se sluša sistem kroz video, ali ne može ni kroz slike pa opet kačimo, gledamo, igramo se... 🙂 A kad je već napravljen rekoh da ga podelim i ovde. Tenutan popis sistema je inače ovakav: Mreža: Gustard N18 pro swich, iFi iPower Elite napajanje na ruteru Strimer: Allo DigiOne Signature (Shanti napajanje, GentooPlayer OS kao Roon bridge) DAC: Lampucera DIY lampaš Predpojačalo: Acoustic Invader Fulcrum Pojačala: Acoustic Invader x 2 Zvučnici: Spirit Wind DIY
  8. Verovatno zavisi i sa čim se bajpasuje. Ja sam u svom Spirit Wind zvučniku pre nekog vremena baš na Silver Z stavio Miflex KPCU-01 bypass i solidno se čula razlika. Meni inače to merenje odziva koje si ti okačio izgleda odlično. Skoro kao pod konac, sa vrlo blagim opadanjem što je u normalnoj sobi baš kako treba da izgleda. Svakako bih prvo probao bypass sa nekim od gore predloženih kondenzatora.
  9. Znaš i sam kako je kad se umesto midrange Mundorfa stavi Supreme Evo SilverGold Oil. 😁
  10. Mislim da se iz ove naše priče vidi je jurenje kvalitetnih unutrašnjih delova u fabričkom zvučniku skupa rabota. Kad se do tog nivoa dođe, već su i drajveri jako skupi, kutija u nekom lux finišu, i onda je reč o kompletno lux proizvodu sa lux cenom. A koliko god nam nije prijatno da o tome pričamo, kompletan opseg cena je u konstantnom rastu i ako se uporede cene proizvoda iste klase pre recimo 15~20 godina i sada, sve je otprilike za duplo do tri puta skuplje. Jedan primer bi npr. bio B&W serije 6, jedan mali 601 S3 je pre dvadeset godina kada sam kretao sa ovim hobijem koštao 340€ a njegov direktni naslenik po klasi i veličini 606 S3 je 1000€. To je realnost i sve što se ne broji hiljadama evra se na zapadu više i ne smatra nekim luksuzom. Butik delovi svakako imaju smisla tek kada je kamen temeljac baš baš kvalitetan. Jer sve dok se štedi na kutijama koje bruje ili odabiru drajvera koji se ne slažu kako treba, imaju break-up modove u delu koji pokrivaju i sl. priča o kvalitetu delova skretnice je izlišna. Pogotovo zato što se svi nekvaliteti i neidealno slaganje drajvera peglaju komplikovanim skretnicama sa puno delova. Znači ako hoćemo neko poboljšanje, gradimo kuću od temelja. Tj. od kvalitetnih drajvera iskorišćenih u opsegu koji im prija, tako da ne moraju da budu "silovani" skretnicom i ubijeni na taj način. Pa lepo nastavljeni zvučno jedan na drugi dobro dizajniranom skretnicom, rasporedom fizičkim na kutiji, itd. E tek kad je ta stavka kvalitetnog dizajna zvučnika ispunjena vredi pričati o pimpingu delovima kao nekom šlagu na već dobroj torti. Utešno u celoj ovoj priči je da će umešno konstruisan zvučnik kome su drajveri dobro odabrani i skretnica dobro proračunata da zvuči jako dobro. A neko moje viđenje je da se vrhunski delovi jure iz čiste sile i objesti, ono kad voliš i hoće ti se iako možda nije racionalno ili opravdano u smislu odnosa cene i performansi. P.S. Ovo sam ja u svom nastupu čistog i racionalnog razmišljanja koje mi inače nije osnovno stanje mozga. Češće sam u onom kad Jantzene bypassujem Miflexima, a Miflexe Duelundima, super žice i konektore menjam uber žicama i konektorima... i svaki takav zahvat smatram totalno dobrom investicijom. Bolest je bolest, audiofilima se ne treba lako verovati na reč. 😅
  11. Slažem se ali jbg. Mislim da 99% kupaca nije ni svesno delova unutar zvučnika koje kupuje i onda nemaju razloga. Mi što gledamo Denija smo u manjini. 😄 GR-reaserch cene su inače kao i sve američke - pre poreza, carina, shippinga, pa to malo zavarava da su povoljniji nego što jesu u odnosu na neki običan brend koji kod nas u prodavnici izlaže finalnu cenu posle svih troškova, uključujući i internacionalni transport. Čak i Buchardt to sve uključuje u cenu pa me je zanimalo da proverim kako se tu GR drži. Sada sam stavio X-LS Bravo u korpu i dobio ovo: Pa onda carina i porez (u osnovicu ulazi i shipping), znači za nas bi ukupna cena bila 2550 dolara. Na tu temu, domaće stvari nemaju te troškove prevoza i uvoza pa bi odnos cena-kvalitet trebao da im je najbolji. NN Acoustics KSN je bio hvaljen žestoko a bio je ~750 poslednji put kad je pominjan. Ne znam da li je iko ikad komentarisao ili uslikao skretnicu ali tu je RAAL tviter koji je vrhunski drajver, kao i Van den Hul ožičenje, pa to uliva nadu da je i na kvalitet skretnicu obraćena pažnja. Ako neko ima info o tome, možda bi mogao da podeli.
  12. Info iz prve ruke, od poznanika koji je morao da menja vufer na S400 MKII pa naručio nov - bio je 70€. Lično nisam i teško da ih ima. Neka odokativna računica koja se pokazala prilično istinitom je da u fabrički zvučnik ide cena materijala koja je 25-30% njegove prodajne cene. Znači ako je par zvučnika 1000€, fabrika ih pravi od delova koji su 250~300. Čak i po njihovim nabavnim cenama na veliko to nije dovoljno za delove koje Denny iz GR research ne bi proglasio cheesy. 😅 Naravno, ne ostane onih 700 do pune cene fabrici... tu su plate zaposlenih, transport, plaćanje reklama, lokalni distributer i njegovi troškovi, salon, radnici, zarada... Uglavnom, poenta je da na same delove ode relativno mali procenat od ukupne cene.
  13. Pored pomenutog Marten Duke 2, sećam se i da je npr. Dynaudio Heritage Special sastavljen sa kvalitetnim delovima. Pored standardno vrhunskih dyn drajvera, tu je dosta mundorf komponenti, WBT terminali. Znači ako pričamo o zajednici visoko kvalitethnih drajvera i butik delova, pričamo o cifri od ~6K pa naviše za kompaktni dvosistemac. Nešto na pola puta, gde delovi nisu baš toliko jaki ali nisu ni loši je npr. Buchardt S400 MKII. Zanimljivo je da cena od 2100€ obuhvata shipping ali i sve poreze koje platite prilikom uvoza. Tj. cena na sajtu je finalna. Oni su npr. ugurali bolje delove u sekciju za visoke (air-coils, Jantzen PP, pa čak i Miflex bypass) a štedeli malo na basu. Nisam upućen u kvalitet samih drajvera kod Buchardta, niti sam čuo kako zvuči, ali je neki opšte prihvaćen utisak ljudi koji su ih probali da daju rafiniraniji zvuk od KEF, B&W... modela za isti novac.
  14. Čestitke na prinovi. Triangle BR03 su se i meni jako svideli, za moj lični ukus više od 3030i koji su malo previše bezbedni i "svilenkasti". Triangle su baš živahni i direktni... Ne vole da se provociraju oštro zvučećim pojačalima ali kad se lepo slože u sistem zvuče poletno i atraktivno. Tako da - uživaj.
  15. Silken ima lep izbor robustnih metalnih džekova. Evo jedna varijanta baš sa adapterom. https://silken.co.rs/proizvod/kon-056-set/
  16. Praktično ništa kršteno ne može da se pusti a da se ne trigeruje copyright. I sa domaćom Galijom sam probao bezuspešno. Ima neke muzike koja je copyright free ali je tu uglavnom nizak i kvalitet same muzike i produkcije. Međutim, ako ti video nije blocked u regionima u kojima treba da se gleda, slobodni kači... Kao što ti je YT napisao to nije strike za kanal, samo znači da ne možeš da monetizuješ video, što bih rekao da svakako i nije tvoj cilj.
  17. Hvala lepo. Eto tebi i još ponekom je to zanimljivo, nekom drugom je možda iritnatno. Široko je medijsko nebo i ništa nije za svakoga ali za svakoga ima ponešto. Super je ZF. Ja lično volim da pogledam British Audiophile-a. Mislim da ima dobro uvo, lepo opisuje i ima akcenat na kom mu zavidim. 😄
  18. @ab Ironično je to. Ranije sam bio skloniji greškama a priznavanje grešaka mi je teže padalo. Sada iako manje grešim usled više iskustva i boljih uslova, skloniji sam da preispitam utisak i priznam da je bio pogrešan ili prosto nekompletan. Nije problem revidirati ranije mišljenje, čak razmišljam da napravim video na tu temu gde bih se osvrnuo na svoj put i šalio na sopstveni račun povodom nekih stvari. Međutim, da kopam po svojim greškama i ispravljam pojedinačne recenzije ili pljujem brendove o kojima sam imao više mišljenje nego što zaslužuju jer za bolje tada nisam znao... Ne, bez nekog pametnog razloga to ne želim da radim, delom naravno iz vrlo sebičnih razloga a delom jer ne vidim da bi se išta pametno iz takvog nastupa izrodilo. Izuzetak je ako bih uvideo da sam se o neki uređaj baš ogrešio na negativnu stranu a još uvek se prodaje. Tj. ispraviš baš grubu grešku ako je potrebno ali van toga se prosto trudiš da pričaš i radiš pametnije ubuduće. To ti je moj iskreni odgovor bez izigravanja moralne gromade kakva nisam. . . . Inače, sećam se da su se naši utisci o tvojoj Intoni npr. baš lepo poklapali, o tvojim kockicama i Schiit DAC-u takođe. Zato mislim da imam ideju na šta si najviše imao zamerke - na onaj Topping E30 DAC što te je razočarao a ja ga hvalio. Šta znam, ako čovek dolazi iz pravca DragonFly Black-a i HRT microstreamera kao ja tada (5 zvezdica na What-HiFI oba), onda je taj Topping dobra sprava, šta više jasno bolja od oba. Ako dolazi sa M2Tech kockica kao što si ti, onda je to istina jedan ravan i beživotan zvuk. Perspektiva je bitna, i cena. Tu dolazimo i do jedne istine koja je takva kakva je - onaj ko čita ili gleda opis sprave od 100€ realno uglavnom ne želi da zna koliko je ona inferiorna od one od 1 000€ ili 10 000€. Za njega i njegov sistem ta razlika koja se čuje u mnogo boljem sistemu čak i nije istinita jer ne može da se ostvari kod njega. Zato recenzije zahtevaju finesiranje koje nije uvek u skladu sa brutalnom iskrenošću i apsolutnim razlikama. To je moje trenutno mišljenje koje nisam imao dok sam bio mlad i zelen. Prosto nisam znao koliko velike te razlike mogu da budu i koliko bi depresivna bila neka apsolutna skala po mnoge uređaje i njihove kupce - pod pretpostavkom da uopšte možemo zvuku da pridružimo prost broj. Takođe i moja publika ustvari raste sa mnom. Ta veza i zajednički put je jedna od privlačnosti YouTubera i vlogovanja uopšte koju stariji članovi ovde rekao bih ne shvataju. Postoji razlog zašto klinci razne fore i životna iskustva mnogo radije uče od svojih vršnjaka nego od iskusnog dede. Ponekad je decenijsko znanje i iskustvo korisno, a ponekad prosto opterećujuće i govori više od onog što ti u trenutku treba ili želiš da čuješ.
  19. Izgleda da je pun mesec ovih dana, nešto ste mnogo naoštreni bre. 😅 Dođosmo do toga da je YT piramidalna prevara jer servira reklame - isto ono od čega žive televizije, radio, časopisi i praktično svaki medij od kad je sveta i veka. Ako vam biznis zasnovan na serviranju reklama miriše na neku piramidalnu prevaru kao Majdi, postoji alternativa u obliku 749 din pretplate za celu familiju - i YT više nema nijedne reklame. Crno na belo, platite uslugu, YT od toga plaća svojim autorima i sve je čisto kao suza. A medij je medij, neko preferira da čita, neko da sluša, neko da gleda. Sama platforma ne određuje kvalitet. Evo i televizija ima raspon od rijalitija na Pinku pa do Planet Earth na BBC-u. Isto to važi i za YouTube - od Baka Praseta, preko kanala posvećenih popularnom osvrtu na nauku poput Veritasiuma, pa sve do celih predavanja doktora psihologije. O tutorijalima da ne pričamo. Ja i burazer smo na YT naučili kako da lepimo i fugujemo pločice pa smo to uradili matorcima u selu bolje od prosečnog "majstora". Tutorijali za obradu fotografija i videa na kanalima poput PixImperfect su npr. bogata riznica besplatnog znanja za koje bi nekad davno trebale silne knjige i kursevi. A video sadržaj pritom mnogo lakše i prirodnije prenosi takve stvari od hiljada napisanih reči. Mogli bismo barem da se složimo da je YouTube generalno dobra stvar - riznica svakojakog sadržaja na dohvat ruke kad god zatreba. Jeste, tu su neki ovako mutni likovi što porede eksterne DAC-ove i ne veruju im mnogi da bi prošli slepi test - pa lepo ih ne gledaš i to im je najveća kazna. Ali tu je zato i Šćepa koji daje 3 sata starim audiofilskim kajlama da pričaju svoje životne priče na način na koji ni RTS ni jedan magazin nema prostora, računa i želje da te ljude ugosti. @Hifi_Daydreaming U svom ovom šumu se izdvaja i jedna realna zabrinutost koju će imati i gledaoci - a to je da li je tvoje iskustvo, sistem i prostor za slušanje dorastao komponentama koje opisuješ. Ja ne znam kako bih tu temu načeo bolje nego ličnim osvrtom koji možda nosi ponešto korisno. U HiFi vodama sam 20-ak godina ali većinu tog vremena sam koristio totalne entry-level komponente. Sistem sam ozbiljno nadogradio i iskustvo ozbiljno počeo da stičem tek u poslednjih par godina. Reći ću samo da nisam u svakoj fazi tog puta bio sposoban da procenim kvalitet nekog uređaja na način na koji sam verovao da jesam. Neće i ne može svaka komponenta da pokaže svoje mane i vrline u svakom okruženju. Ponekad određena mana zapravo liči na vrlinu jer vrlo laska ostatku sistema i njegovim manama - npr. da se oštrina pogrešno doživi kao rezolucija u sistemima kojima prave rezolucije i čistine fali. Ja sam iz tog razloga čak odbijao velikodušne ponude kolega članova foruma da mi na opis daju neke vrlo skupe uređaje od ~ 5K€. Plašio sam se da neću moći da procenim njihov zvuk i njihov pravi doprinos sistemu. U retrospektivi sada znam da i nisam mogao, ni blizu, pa me je barem intuicija dobro vodila. Takođe je u izolaciji teško shvatiti limite svog sistema i svog slušnog prostora. Mene su posete drugim audiofilima često otrežnjivale kao hladan tuš, ali i terale da bolje i brže unapredim svoj sistem i prostor. Najbolji savet koji na temu iskustva mogu da pružim - poseti svakog audiofila koji ti ponudi gostoprimstvo. Tako se iskustvo striče eskponencijalno brže nego u izolaciji. A verovao ili ne, većina ovih forumskih mrguda su sasvim dobri i gostoprimivi ljudi uživo. Internet forumi često izvlače ono najdžangrizavije u nama.
  20. Nisam siguran da ja ovde mogu dati neki koristan savet, ali pošto me je zflazar tagovao hajde da podelm svoja iskustva takva kakva su, pa pokretač teme možda iz toga i izvuče nešto korisno, a možda i ne. @Hifi_Daydreaming Pre svega dobrodošao na forum. Lazar me je tagovao jer imam iiWi reviews kanal na kom se mahom fokusiram na vrlo povoljnu HiFi opremu i to najviše na DAC-ove. Razlog je potpuno prost, kada je kanal nastao pre ~4 god sam bio švorc i pričao sam o najjeftinijim stvarima koje lično koristim i mogu da priuštim, potpuno neprofesionalno i neobavezno. Želeo sam samo da podelim neke svoje utiske o jeftinim kineskim DAC-ovima koje u tom trenutku bukvalno niko od ozbiljnih HiFi medija nije opisivao. Ispostavilo se da postoji dovoljan broj ljudi kojima su takve informacije bile interesantne, pa je sa vremenom taj kanal postao moje glavno zanimanje i izvor prihoda. Pogledao sam upravo SF Lumina 2 opis i tehnički si ti to sve profi odradio, imaš super setting iza sebe, dobro osvetljenje, promišljenu priču, b-roll... Svaka čast. 👍 Ja i dan danas pravim nešto što po formi deluje amaterskije - tj. sednem i pričam kao da sam u kafani. Rešio sam da to bude moj thing - opušteno, iz glave uz minmalnu pripremu, uz malo neozbiljnosti i ponekad namernog bockanja gledalaca. To je tako jer ja u tome lično uživam i sebe umem da zovem YouTube hobo. Tako da po pitajnu stila ne bih imao ništa da dodam i oduzmem. Prosto budi svoj i naći ćeš svoju publiku. Trud da budeš neko drugi i pratiš neku uspešnu formu koja tebi lično ne leži ubija zabavu pre svega tebi a onda i publici koja to oseća. Ako sam nešto naučio do sada je to da malo duše i ličnog pečata vredi više i spaja te sa publikom više od bilo kog tehničkog perfekcionizma. Kao što i sam vidiš, organizacija samostalnih recenzija i nabavka opreme nije baš lako održiva stvar. Ja sam nekih godinu dana sam iz svog džepa kupovao te jeftine uređaje, poredio ih, snimao po neki video i prodavao višak. Bilo je to mnogo lakše uraditi kada se kreće iz švorc faze, sa uređajima od 100-200€. A onda je poneki online shop ili proizvođač počeo da se javlja i nudi poneki proizvod na opis (takođe vrlo jeftin). U isto vreme otprilike sam stekao i uslove za monetizaciju kanala pa je stvar polako počela da se odmotava. Vidim da si ti počeo da opisuješ vrlo pristojan HiFi od starta i to otežava stvar sa budžetom ali takođe i sa šansom da tako nešto dobiješ na opis. Iako nismo startovali sa istom idejom i u istoj cenovnoj klasi, pa su direktni saveti nemogući, probaću svejdno da podelim neka iskustva koja će ti možda biti korisna u upravljanju tvog sopstvenog kanala i puta. Uređaji za recenzije - Sarađivati direktno sa velikim i renomiranim proizvođačima kao mali YouTuber iz Srbije je izuzetno teško. Mnogi čak neće ni odgovoriti na tvoj mail, a mnogi će odgovoriti ali će odustati kada čuju da nisi lociran u US gde često sprovode cirkularnu pozajmicu uređaja koji opkruži više recenzanata. Tu pomaže samo ako si vrlo poznato ime sa vrlo brojnom publikom kao što je Darko npr. Pritom će ti naša lokacija maksimalno otežati dobijanje review sample-ova jer YouTube-ri nemaju pravo na sample-ove i carina će ti uvek naplatiti sve troškove kao da si ih kupio ili dobio na poklon. Ako želiš da prevaziđeš taj problem moraš imati registrovanu firmu koja se bavi medijskim poslovima. Kvaka je što se malom Youtuberu tako nešto apsolutno ne isplati. Zbog svega ovoga sam morao da se okanem saradnje sa REL, Arendal, iFi, itd. iako je bilo volje sa obe strane. Saradnju sa domaćim distributerima sam lično izbegavao pa o tome ne mogu mnogo da kažem. Moj lični stav je da nam se pre svega interesi ne poklapaju - njima treba promocija na lokalnom tržištu jer od toga žive a ja nemam ni 1% publike sa ovih prostora jer je kanal na engleskom. Ima i drugih faktora i mojih ličnih iskustava iza te odluke. Ipak nije isključeno da takav vid saradnje možda može da radi u tvom slučaju, pogotovo ako ti je fokus na renomiranim brendovima. Review sample ćeš zato najlakše dobiti od malih i nepoznatih brendova koji se prodaju online po Amazonu, Aliju, itd. Ja sam u ovoj fazi npr. zatrpan takvim ponudama, ali potpno nepoznati uređaji ne donose publiku van one koju ti lično imaš i koja je tu zbog tebe a ne zbog popularnosti samog uređaja. Ako i kada kanal dovoljno poraste, review sample se može dobiti i od nekih specijalizovanih online shopova kao što je Apos Audio, ShenzhenAudio itd. ali oni se uglavnom bave jeftinijom opremom sa dalekog istoka koja koliko vidim nije preterano u tvom interesu. Finalno, pozajmice od poznanika i kolega entuzijasta su uvek tu. Ja sam dosta zanimljivih uređaja isprobao tako što mnoge kolege audiofile nije mrzelo da mi ih pozajme. Na tome svima od srca hvala. Finansiranje - Ovo je detalj koji će ti pre ili kasnije postati bitan jer kao što vidiš plaćanje svega iz svog džepa je potpuno neodrživo. Podeliću ovu priču u par stavki zarad veće čitkosti. 1. Zarada od samih YouTube pregleda. Mnogi misle da je ovo glavni deo zarade svakog Youtubera ali ako ti se pregledi ne mere u stotinama hiljada (poželjno u milionima ako živiš u skupljim državama) to ne može biti glavni i jedini izvor prihoda. Zahvaljujući mahom zapadnjačkoj publici i oblasti interesovanja koja je pogodna, moj kanal zapravo ima prilično visok RPM od nešto preko 4$ na hiljadu pregleda. To je prava mera tvoje zarade nasuprot često pominjanog CPM koji je zajednička zarada tebe i YT pre poreza a koja bi kod mene bila nekih 10+ dolara što je solidno iznad proseka. Poenta je da mali YT kanali imaju vrlo male zarade koje mogu da ne dobace ni do naše prosečne plate. 2. Affiliate linkovi ka online shopovima su drugi deo priče. Ja sam tokom vremena postao affiliate skoro svih većih shopova poput Amazon, AliExpress, ShenzhenAudio, Apos, HiFiGo. Ako neko kupi proizvod koristeći baš tvoj link, ti dobiješ neku malu proviziju koja je vrlo niska za ove velike shopove poput Amazona, a viša na ovim specijalizovanim audio shopovima poput Aposa i Shenzhena. 3. Mali brendovi bez jake reputacije, kao i online shopovi željni promocije nude svoje review sample-ove for free, tj. da možeš da ih zadržiš nakon opisa. Dok je kanal vrlo mali, nudiće ti samo vrlo jeftine stvari. Što je veći nude ti sve skuplje uređaje. Brendovi obično traže da u opisu staviš link ka njihovom zvaničnom shopu ako ga imaju. Online audio shopovi traže da link bude ka njihovoj proavnici a ne ka Amazonu npr. To je jako dobar dil jer zadržavaš svoj integritet, nema nikakvog pritiska da review bude pozitivan, da skrivaš mane i sl. Nečasni izuzeci postoje ali sam imao svega par neprijatnih iskustva, uglavnom sa US brendovima koji su želeli da vide i odobre moj review, promene neki "nesrećan" izraz, zamole te da ne porediš uređaj sa drugim uređajima i sl. Ja sam takve ponude odbijao bez pardona. Na sreću, takvih je stvano ali stvarno malo. Uglavnom je reč o korektnim i predusretljivim ljudima koji neretko naglase da žele tvoje iskreno mišljenje kakvo god ono bilo. Dakle od samih pregleda nećeš uspeti lako da održavaš celu ovu priču. Ja sam sa 33K subova i 200K pregleda mesečno (što je više pregleda nego što količina subova implicira) taman na nivou da bih od tih pregleda mogao da živim ovde u našoj zemlji (u nekoj skupljoj definitvno ne). Ali kada se na to saberu affiliate linkovi i free samples, malo se lakše diše. Publika i komentari - Iako treba praiti input gledalaca i njihove želje, bitno je da razviješ određenu dozu otpornosti na sve to jer svetu se ne može udovoljiti. Npr. moralisanja publike oko toga da li opisuješ za ljubav ili pare. Ja sam krenuo da snimam svoje prve videe iz čiste ljubavi prema hobiju koja je i dalje tu. Međutim, u trenutku kada npr. lično koristiš odličan DAC, pojačalo, ili zvučnik od 1500€ te više zaista ne zanima da testiraš 30 komada onih od 100-200$ svake godine. Taj aspekt recenzija neminovno postane posao u koji ulažeš sate za poređenje, pripremu, snimanje i editovanje. A posao je posao, sati potrošeni na nešto imaju svoju cenu. Ako tebi advokat, vodoinstalater i doktor svi naplate svoj sat, otkud je to moralno da ti radiš nešto za druge i za džabe (magazini imaju prodajnu cenu, YT video nema). Zato na lažne moraliste ne treba obraćati previše pažnje. Uvek se neko nađe da ti "objasni" kako si se prodao, kako umišljaš da čuješ razlike, kako ti test nije relevantan jer ga nisi sproveo kako on misli da treba, itd. . . . Za kraj, kao što vidiš postoji puno limitirajućih faktora i nije lako baviti se ovim na održiv način. Ja lično ne želim previše da se cimam, ne želim plaćene opise (ponuda ima naravno), već funkcionišem u okvirima koji su mi lično zabavni i komforni ali na način da čine celu priču održivom i isplativom. Tebi lično želim puno sreće u nameri da se baviš HiFi recenzijama i nadam se da ćeš naći svoj put koji naravno može izgledati potpuno drugačiji i ambicioznije od mog. Tu sam da pomognem ako ikako mogu, možeš me uvek i na PM kontaktirati.
  21. Ja se ko iz inata razboleo u petak i propuštam evo drugu godinu zaredom. Al' kad čujem da nema hostesa, lakše mi pada. [emoji1]
  22. Sa obzirom koliko se majstora i zanatlija odlilo iz zemlje, i još uvek se odliva, što je rezultovalo time da ih prosto nema dovoljno i da na njih čeka mesecima... Nešto se ne bih uzdao u skorije oduzimaje cena. @williamwallace Podrška za poduhvat i želim da ti sve pođe po planu. Mi ostali pratimo razvoj i uživamo. [emoji106]
  23. Aibo

    Hi-end girls

    Da razbijemo gramofonski i retro lobi malo. 😄
  24. Aibo

    JBL Ti2K

    Slušao prošle godine JBL 240Ti koji svira vrhunski. Jesu stavljene nove kvalitetne komponente u skretnicu ali nisu menjane vrednosti. Ne znam kakvi su bili fabrički ali sada im je teško naći manu.
×
×
  • Create New...