Jump to content


Aibo

Članovi
 • Posts

  1,248
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

3 Followers

About Aibo

 • Birthday 04/23/1985

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  : Beograd
 • Interests
  Muzika, filmovi i video igre. Posledično Hifi i kompjuteri.

Recent Profile Visitors

5,256 profile views

Aibo's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. Aibo

  Kakav oglas!?

  Voleo bih da znam odakle je oglasivač. U mom rodnom Trsteniku su dok sam rastao praktično svi koristili ženski rod - bicikla. Kasnije sam video da je jedino muški po našem pravopisu ispravan i u pisanom obliku se uglavnom setim toga. Međutim u govoru kada o tome ne mislim aktivno i dalje mahom cepam - bicikla. Edit: Radoznalost je pobedila, našao upravo oglas. Jagodina je i ima više takvih oglasa odatle. Logično, blizu smo. [emoji4]
 2. Ja sam to isto imao na Samsung H6400, bilo je na difuzoru nakupljeno i posle čišćenja je izgledao kao nov ekran. Koristio sam isključivo suvu krpu da obrišem prašinu.
 3. Ispravka, ja sam naručio isto veče. Nisam mogao da zaspim dok nisam kliknuo order. [emoji23]
 4. Nema na čemu i hvala što si potegao put. Zanimljivo je i to kako se za samo dva meseca situacija okrenula. Kad smo Ivan i ja bili kod tebe, morao sam malo da se naviknem na puniji i tamniji zvuk... onda je svako pogurao tonalitet u suprotnom pravcu i izgleda da sam ja veći crnac trenutno. 😁 Elem, pored tebe je još par forumaša u skorije vreme prokomentarisalo da je zvuk za njihov ukus tamnijeg karaktera. Delom je verovatno do izbora kablaže i konektora ali delimično je odgovoran i trenutni DAC. Mislim da o tome nisam ranije pisao u temi - trenutno mi je izvor Gustard R26. Nakon duuugog usviravanja slegao na dlaku tamniji karakter i samo dodao na taj tonalitet koji je već postojao kod mene u sistemu. Inače jako fina sprava koja svašta nešto radi baš odlično - čist, prostoran, bogat i gust zvuk. Moja lična težnja je da dobijem malo više vazduha i visine u zvuku, ali samo ako je bez oštrine i bez gubitka srednjetonske punoće. Meni je to lično najbitnije za uživanje u zvuku i mislim da se po tom pitanju dosta slažemo. Pomiriti sve željeno u jednom nije lako ali se mora pokušati, počevši od onog DAC-a koji sam pomenuo da pravimo nas nekoliko. Već sam čuo njegovu varijantu u tri sistema, moje među njima (zahvaljujući kolezi @somilenko), i nisam imao šta puno da kažem sem da zasučem rukave. Ima tu još par manjih satelit-projekata koji se polako odvijaju, nekih koji su planirani posle toga, itd. Svakako neće biti dosadno. U ovom trenutku sam ipak malo u leru i ne žuri me se da poguram bilo šta jer sam mnogo više zadovoljan trenutnim stanjem sistema nego što nisam.
 5. Artist catalog bi u prevodu bio "muzički opus nekog izvođača". Promenila se izdavača kuća koja drži prava i zamenili su ceo katalog pesama, ali ovoga puta im nije dostavljen MQA. Dešavaju se promene tog tipa povremeno pa mi zapamćeni album odjednom nije dostupan. Onda ga nađem opet u search u nekom drugom izdanju i teramo dalje.
 6. Aibo

  Pojačalo

  Ne znam da li planiraš da koristiš interni strimer u R26, ako da, znaj da je odličan tehnički i dinamički ali tonalno analitičan i malo suvlji. Bez strimera R26 je neutralan, brz i vrlo raskošne zvučne scene. Ako je Monkey Island blizu BGa i zanima te da čuješ kako se slažu Gustard R26 i Acoustic Invader kombo (sa zvučnicima koji nisu baš Focal svetli ali nisu ni topli i praštajući uopšte), možemo da se dogovorimo da svratiš i čuješ nekad. Taman sam usvirao Gustarda. Ja sam nešto na sve strane u naredno vreme (svaki vikend neka svadba, rođaci na gajbi i sl.) pa ne znam više gde udaram ni sam... ali će se naći već jedan satić nekog radnog dana ako želiš da čuješ to sve na delu.
 7. Aibo

  Marakana v2

  Kad bi Delija svoje subove dao Sondeku, makar pola foruma bi mirnije spavalo. [emoji1]
 8. Aibo

  Marakana v2

  Nekako je to ispala dominantna stvar i u mojim utiscima jer se dobra sredina, scena, visoki... mogu čuti u solidnom broju dobrih sistema. Jako dobar bas, vrlo dubok a disciplinovan, i ne baš tako često. Pritom bih rekao da u današnje vreme prosečan moderan sistem ima malo namunjenije gornje delove spektra, recimo teksturu tona, vazduh i razna šuškanja u snimku, od onog što bih ja lično und subjektivno nazvao neutralnim. A ti momenti još više dolaze do izražaja što je dubokog basa manje... i zato mi kod tebe pažnja prirodno pada tu gde pada.
 9. Aibo

  Marakana v2

  Pravićemo onda gradaciju koliko jako neće. - Jel oće kod njega orgulje? - Neće. - A kod tebe? - Tek kod mene neće. 😅 Još par stotina uređaja, druženja i flaša nečeg odstajalog u hrastovini, da mi se izoštre misli i pero, pa ću predložiti Ljubi. 😄
 10. Aibo

  Marakana v2

  Na kraju svakog druženja koje je na dobrom nivou naravno dođeš kući sa Shazamovanim stvarima. Tako je bilo i ovog puta, prvo navikneš pogled da gleda metar niže... pustiš jednu akustičnu stvar i čuješ neki detalj u zvuku na koji si navikao, recimo neku dubinu scene koju gajiš... pa potapšeš sebe i svoj sistem po ramenu. Onda pustiš sledeću stvar i shvatiš da orgulje prosto neće iz bookshelfa, e mamicu im. Ali utešiš se jednim - pa ti ionako ne slušaš orgulje i filmsku muziku već tugaljive kantri cure sa gitarom. Uh, dobro je, idemo dalje. Onda uđeš u razmišljanje da li ti treba više ekstenzije i autoriteta u basu, a posle 8 sati kod Delije bi se reklo da ti treba... 🙂 ili pak malo otvorenijih visokih i više vazduha oko izvođača što si onomad čuo tu i tamo i baš ti se svidelo. Da li to zavisi isključivo od tvog ukusa, izbora muzike, ili možda i od audiofilskog sveta sa kojim si se združio pa jedni na druge utičete... i da li je uopšte moguće imati sve to u jednom čak i kada cena ne igra ulogu? Ono što sa sigurnošću znam je da kad krenem u audiofilsko-filosofske misli, vreme je za još jedan viski i još jednu tugaljivu kantri curu. 😁
 11. Aibo

  Marakana v2

  E pa red je bio da se lepim slikama i merenjima pridruži i neki lični utisak. Pokupismo se @Father i ja za vikend i sedesmo kod Delije dok nije nestalo piva. Onako bez šale jedno puno radno vreme, neće se više preći da nas zove u goste. 😄 Što se mog ličnog utiska tiče - sistem radi onako kako i izgleda. Pogledaš koliko su zvučnici visoki, naciljaš pogled u gornji kvadrant i odatle se jedan veliki i autoritivan zvuk u stilu "bioskopskog platna" razvija. Onda zamisiš koliko duboko idu ovako veliki zvučnici sa onako dva velika suba... i to stvarno tako i bude. Hoćeš filmsku muziku sa orguljama? Nema problema. Ono što je ipak zanimljivo je to da uprkos samoj ekstenziji i količini pritiska koji se tu generiše, sam bas je zapravo kontrolisaniji i zategnutiji nego u velikoj većini sistema, uključujući tu i bookshelf varijante. Taj kamen temeljac daje baš puno mesa celom zvuku, pa su i vokali i instrumenti vrlo puni sa vrlo jasnim i gotovo opipljivim telom. U nekim sistemima se kroz vazdušastu sredinu možeš prošetati, dok se ovde sa basistom možeš sudariti. Ko dolazi sa nešto svetlijih i tako vazdušastijih sistema bi u prvu ruku sigurno percipirao ovo kao nešto tamniji i tvrđi, bottom heavy zvuk. Lično sam i sam često "optuživan" da gajim midbass i midragne orjentisan zvuk pa sam se brzo pilagodio na taj boldovani karakter i zaista uživao u muzici. E sad, audiofil koji tuđem sistemu ne nađe makar nešto što bi po njemu moglo bolje je neiskren audiofil. 😄 Tako da je bilo nekih sitnica gde lične preferencije uzmu maha. Pričalo se i o detaljima gde je vlasnik sistema svesno odabrao tonalitet koji mu prija, poziciju sedenja koja ističe određen set kvaliteta a pomalo oduzme od nekog drugog aspekta zvuka. U principu ništa zaista akutno već stvari koje svi mi biramo na osnovu toga na šta se u zvuku najviše fiksiramo, šta nam smeta i šta nam baš prija. Najbolje od svega je što je Vlada većinu tih odluka doneo svesno i po svom ukusu pa mu zaista ne treba nikakav guru da ga uči kako treba da sluša, a takođe ni sam nije u tom fazonu što iskreno cenim. TL;DR Bi dobro druženje i puno kulturnog i prijatnog razgovora na temu zvuka, ukusa, navika... Dobra se i muzika vrtela i baš je dobro zvučila, tako pade veče a da nismo ni primetili.
 12. Path je već tu...i tamo. A apropo rasipanja energije, pa rešićemo to dobrim starim brute force principom, dodavanjem još više energije. 😁 Svi na dual mono IcePower (iliti u Igorovom slučaju na 40-kilaša) i naći će se po par vati i za L-pad. 😉
 13. Pravda za Audioquest i ab-a. [emoji4] Da nam nije magnetnog polja na koje utiče svašta izvan samog provodnika, ne bismo imali ni kaleme, ni kondenzatore, ni elektroniku kakvu poznajemo. Struja ide samo kroz provodnike samo na šemama. Ko nebi da izučava elektromagnetiku, evo kratkog a poučnog i zabavnog videa:
 14. Imamo, odlično zvučeći strimer, pogotovo sa malo finijim napajanjem. Već sa iPower X radi jako dobro. Recimo da šiša Node 2i solidno i tu je negde sa Lindemann Limetree Bridge, ako ne i dlaku finijeg zvuka. Preporuka broj dva - Pi2design Mercury kome treba više izlaza (I2S, AES, BNC, opt), i interni SSD. Mada je teže dobavljiv i zbog tih mogućnosti skuplji a zvuk je sličan pa kome ne treba ništa od navedenog...
 15. Svaki je okačen kao slika na po dva tipla. Zadnja ploča je od lesonita i ima više otvora za kačenje pa može na bilo kakvu kukicu ili oštru glavu holšrafa.
×
×
 • Create New...