Aibo

Članovi
 • Content Count

  701
 • Joined

 • Last visited

About Aibo

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 04/23/1985

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd
 • Interests
  Muzika, filmovi i video igre. Posledično Hifi i kompjuteri.

Recent Profile Visitors

3,119 profile views
 1. Aibo

  R-Pi DAC

  Ima tu varijantu ali pinovi se ne slažu sa Pi GPIO. Hteli su već neki to, bilo je po stranim forumima... Taj GPIO je samo za njihove lične VIM varijante: https://www.khadas.com/vim Nije čak ni samo raspored pinova u pitanju. Kod Pi se koristi I2S za komunikaciju sa DACovima a kod Khadasa se i na GPIO koristi USB protokol (koliko sam razumeo iz cele te priče).
 2. Aibo

  R-Pi DAC

  Kolko sam shvatio on želi HAT a ne USB varijantu poput Khadasa. Khadas Tone Board ustvari i jeste zamišljen prvenstveno kao HAT ali za Khadasove razvojne pločice (koje nisu kompatibilne sa Pi).
 3. Aibo

  R-Pi DAC

  Da počnem od toga da nisam probao nijedan HAT do sada, ali jesam istraživao jer i mene svrbi. Allo dodaci su opšte hvaljeni pa i njihov Boss DAC. John Darko kaže da je zvučno tu negde sa Aries Mini - link. Allo isto ima i skuplji Katana DAC, ako si baš rešio da se otvoriš - i njega je Darko hvalio. Od potpuno nedokazanih a povoljnih stvari sa Alija su mi za oko zapale ove dve pločice zasnovane na: AK4493 i ES9038Q2M. Nisam ih odabrao baš potpuno random, već zato što ih pravi ista firimca koja pravi i ovaj malecni DAC-ić koji sam isprobao i koji radi rame uz rame sa Dragonfly Black (da budem precizan, kao DAC mi se čak i više sviđa od DF, a DF mi je malo bolji direktno na slušalice kad ide). Nego, mnogo stvari da se isproba a tako malo novca i vremena.
 4. Aibo

  WiFi6

  Hvala. Isprobaću pre svega kabal (već sam menjao portove) pa da vidim za dalje. Mislim da SBB tehničari trenutno ne zalaze u stanove i kuće, tako sam barem pročitao na drugom forumu.
 5. Aibo

  Slobodna tema

  Tako je, ako te nahvataju nebitno je da li imaš simptome. Časna reč se izgleda nije baš pokazala.
 6. Aibo

  WiFi6

  Hajde da malo iskoristim temu. Imam u kući 2 modema/rutera. Jedan je onaj crni generički Cisco što daje SBB a drugi je ZTE 4G iz Vipa. Slušam Tidal preko Raspberry Pi i dešava se sledeće: - Na VIP 4G ZTE ruteru je veza između Raspberry i mreže stabilna i uvek vidim Pi server. Bude tako po 7 dana bez gašenja i ništa mu ne fali. Ali je sam 4G net nestabilan pa mi se dešava da Tidal zaštuca, pogotovo u večernjim satima kad se svi zakače. - SBB net je brži i logično bolji za Tidal ali ne mogu da ga koristim jer se Pi na toj mreži gubi stalno. Samo nestane sa mreže i ne vrati se dok ga ne restartujem. Pretpostavljam da je to zbog nekvaliteta samog rutera? Da naglasim, spojen je LAN kablom. Neki je stari u pitanju ali sam već naručio CAT8, čisto da otpišem i to. Mada, ne bi valjda na jednom ruteru kabal pravio problem a na drugom ne. Šta bi bila neka povoljna varijanta iole dobrog rutera, može i sa Alija, da se zakači 1 PC, 1 Pi, 1TV i 2 telefona na ovaj SBB net a da mi ne ispada Pi iz mreže svako malo? Sve se inače dešava u jednoj sobi pa je Wifi domet nebitan.
 7. Aibo

  Slobodna tema

  Znači par hiljada dnevno umesto par stotina dnevno. Procene maksimalnih kapaciteta laboratorija koje imamo na raspolaganju za tu namenu su da se odradi 2000-3000 testova dnevno. Testiraće se samo kontakti već zaraženih, na koje se sumnja da su i sami zaraženi, po pozivu. Sve i da nam poklone milion testova, ljudstvo je oganičeno i nema ko da radi bilo šta drastično masovnije. I da, ko bude pozitivan šalju ga na sajam i druge slične smeštaje u ostalim gradovima. Šta tamo smeš da poneseš piše na covid19.rs. Može telefoni, laptopovi, slušalice... biće utičnica, wifi... Bila je devojka juče tamo, kaže ima i rekreativni deo, bilijar, kompovi ko nije poneo svoje... Nije uopšte "logor" ko što neki po komšijskim forumima drame.
 8. Ja se ne razumem baš u rudnike ali koliko vidim tu ih gradiraju po bogatstvu rezervi i bogatstvu same rude metalom, pa posledično po tome koliko su ekonomski zdravi. To nije isto što i kvalitet bakra i finalno izvučenih žica iz istog. Koliko sam shvatio iz nekih ranijih čitkanja, proces obrade u livnici je jako bitan, primese koje ostanu... Sad, ne kažem da neki od pomenutih rudnika na listi to možda zaista ne radi najbolje... Ali ne vidim takvu informaciju na ovom linku gde se priča o rezervama i rudi (mada priznajem da sam brzinski preleteo).
 9. Da li postoji neki način da jedno obično fizičko lice, bez veza po fabrikama, negde kupi kablove sa tim žicama? Stalno se piše o tom borskom bakru, Simens žice i njihov kvalitet je isto pominjan par puta. Ali kad ovako krenem da mozgam kako bih došao do bilo čega od ta dva... Slabo mi ide.
 10. D50s je za moje uši jasno bolji DAC, pogotovo ako se zakači na fino napajanje (Modi 3 ne reaguje previše na napajanje). Ima sličnu količinu detalja ali bolju dinamiku, energičnije odradi tranzijente, i generalno ima nešto puniji i bogatiji ton. Modi 3 je super, vazdušast, brz, detaljan ali prosto nema tu težinu i solidnost zvuka kao D50s. Inače, valja znati da Topping ima više inžinjera koji rade nezavisno projekte i nema neki opšti "zvuk kuće". Prosto ima više ili manje uspešno odrađenih uređaja. Lično mislim da je D50s vrlo uspešan, mnogo dobrog zvuka i detalja ali lepo sve dobro sjedinjeno i izbalansirano (što nije uvek slučaj sa njihovim proizvodima). Zanimljivo je evo npr. da nisam stigao ni da ga oglasim, bio je čovek u poseti da čuje iFi Zen DAC, svideo mu se i uzeo bi ga da nije želeo da čuje i Topping D50s... pa je rešio da se ispruži za toliko ipak. Ali zavisi i od ostatka sistema, Modi 3 je sa svojom cenom po meni idealan entry level DAC. Ako se direktno ne poredi sa nečim boljim/skupljim teško mu je naći manu.
 11. To već na slici mnogo bolje zvuči. Što se tiče žene - samo bez naglih pokreta. U protekle 3 god. sam izmenio opis sobe zbog zvuka a da sam hteo sve odjednom letele bi glave.
 12. Ja mogu toplo da preporučim Helix konstrukciju. Evo ovde detalja kako se pravi: http://www.image99.net/blog/files/be8de0c383c5434907610d6b55049e69-75.html Ja sam odradio od punih žica za instalaciju u zidu, mislim da su 4 mm2 i to po dve za fazu i nulu (što dođe 8 mm2), jednu za uzemljenje. Prvo sam namotao tu formu ali labavije sa solidno lufta među zavojima... završio sa onim Oyaide kopijama sa Alija i bilo je korektno. Onda sam napravio i drugi - sve potpuno isto samo motan najgušće što može, zavoj uz zavoj, da se ne vidi između dok se ne savije (troši se oko 2.5x više žice od dužine kabla) i to je radilo jasno, ali jasno bolje od ovog ređe motanog... primetno energičniji i puniji zvuk, mračnija i mirnija pozadina. Onda sam samo na tom gusto motanom umesto tih Oyaide kopija stavio pozlaćene Viborge (pun bakar, posrebren pa pozlaćen) i mogu da kažem da je bilo napretka ali gusto motanje je bitnije od konektora u ovom slučaju bilo. To mi sada radi na letvi... vrlo sam zadovoljan. Kabal je vrlo krut i plastičan jer je puna žica ali se ne pomera pa ne smeta. Hoću nekada da isprobam i sa boljim žicama (neki OFC u teflonu i sl), ali mi nije to prioritet trenutno, otom potom. ... Pre toga sam isprobavao onu varijantu Ozrena Bilana sa 9 silikonskih upletenih i usukanih, ništa posebno se kod mene nije pokazala konstrukcija... Onda sam probao kineski "Acrolink" - 2.5 mm2 , OFC u teflonu, dupli shield: folija + vrlo gust bakarni oplet... Masivan, debeo ko zmija. Impresivno potpuno deluje i spolja i iznutra ali zvuk bukvalno ništa pametno, tek koliko da se čuje da je malo bolji od onog besplatnog uz uređaje. Za malo sam doneo pogrešan zaključak zbog ta dva DIY pokušaja da strujni kod mene ne utiču nešto i da se okanem ćorava posla... Na sreću sam iz radoznalosti rešio da čujem kako to pravi neko ko zapravo ume, probao FTA Entry+ koji je radio jasno bolje od oba. Potom mi je Father pozajmio na slušanje Hi 6.5 i Hi 9... Devetka mi je stvarno napravila pometnju posle par dana slušanja, da je kupim nisam mogao a da se vratim na onaj moj obični kabal na letvi, i njegov bolešljiv zvuk, više nisam želeo... krenuo da kopam po netu i našao ovu Helix varijantu. Tako da toplo preporučujem. Mislim da je konstrukcija idejno jako dobra jer stvarno daje vrlo čujne rezultate i sa ovim sirotinjskim materijalom. Najviše se ističe energija zvuka, punoća tona i pozadinski mrak. Finese i mikrodetalji u ovoj budžetskoj izvedbi su takvi da može bolje (mislim nisu ništa gori od ovih drugih što sam pravio, a ni od FTA Entry+ ali npr. ne mogu da se porede sa Hi9) mada mislim da za to prosto treba kvalitetnijih i skupljih sastojaka. Za ovo koliko sam do sada uložio je iznenađujuće dobar rezultat.
 13. Aibo

  Slobodna tema

  Sa verdrije strane, cela ova situacija i još vreme napolju su idealni da se sedi i sluša muzika (ionako se pola foruma u redovnom stanju žali kako im fali vremena da lepo zasednu). A i Netflix još uvek lepo fercera u 1080p (EU i US su oboreni na 480p koliko sam čitao ovih dana). Tako da uz pravi steš, nema zime...
 14. Odlično, baš mi ističe promocija ona od 4 meseca... Javljam se na PM oko detalja...
 15. Aibo

  Slobodna tema

  @vdzele Uprkos svemu što je danas problematično se ne bih menjao sa našim dedovima. Naš stil života ima svoje probleme, ali njihov je imao neke druge i često još veće. Neuhranjenost, jednolična ishrana, nedostatak moderne medicine... Statistike o broju preživelih novorođenčadi i dece u prvih par godina su poražavajuće u tom vremenu bile. Neko će reći "prirodna selekcija" što i jeste, ali romantiziranje kako su oni svi pucali od zdravlja je upravo to - romantiziranje. Napredak u tehnologiji proizvodnje hrane i njeno izobilje, zajedno sa modernom medicinom, su omogućili da nas ima 7 milijardi, da smo u proseku viši, da nam je očekivani životni vek osetno duži. Da li treba da nas ima toliko je drugo pitanje, ali sada kad smo već tu... Da sad želimo da gajimo samo te prirodne vrste iz njihovog vremena, bez hemije i pesticida - ne bi smo mogli da ishranimo 30% stanovništva sa tom količinom roda. U načelu se slažem da su mnoge stvari naopako postavljene danas i da se treba truditi da postanu bolje... ali povratak na ono od pre 100 god. je bukvalno nemoguć. . . . Najžešće mi je što svi postanu strašno zabrinuti povodom ovakvih pandemija pa kritikuju sistem, kompanije, svetski poredak... ali kad treba da promene sebe, makar i za sitnicu, to je već problem. Ubedljivo najviše ljudi u svetu danas uopšte ne strada od virusa, bakterija ili bilo čega sličnog... već od kardiovaskularnih problema pa odmah potom od raka. Evo našao sam neku statistiku iz US ali isto je svuda, devojka mi redovno puni glavu tim stvarima: Na ovu prvu i najopasniju savku zapravo možemo mi lično da utičemo u drastičnoj meri, ali savete o zdravoj ishrani i životu uopšte tek po neko prima iole ozbiljno. Dekadentni smo van svake mere i ne sviđa nam se kad nam se na to skrene pažnja. Naši dedovi nisu sve punili kačkavaljom pa motali u slaninicu i zalivali majonezom... pržili, pohovali, jeli porcije za medvede... Ako treba da se smanji rizik od zdravstvenih problema, mogli bismo eto da krenemo od toga. Ako uporno ne brineš sam za sebe, malo je licemerno posle kukati kako drugi ne brinu o tebi.