vdzele

Članovi
 • Content Count

  1,014
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About vdzele

 • Rank
  Audiofil

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

2,848 profile views
 1. vdzele

  zflazarov grebatorski analogni DIY sistem

  Iz poštovanja prema Gosp Lazaru zamolio bi moderaciju da ovo prepucavanje iseče. Ovo je jedna od najfinijih tema na forumu i šteta je da ovo bude u njoj.
 2. vdzele

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  Misliš da proizvođači dolaze po ovim zabitima i traže servisere? Ako i to rade zar onda takav ne bi trebao da ide kod njih na obuku. Koliko to košta? Obuka kod jednog, obuka kod drugog,.....nešto nisam viđao sertifikate od proizvođača po njihovim servisima. Il je pak situacija onu koju sam ja iskusio. Dođem kod dilera i tražim pomoć - on mi kaže, hmmm .... imam čoveka za to.
 3. vdzele

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  U jednom razgovoru sa jednim našim poznatim serviserom zvučnika (nije NN) on mi je rekao, parafraziram: - Odbio sam nekim našim dilerima da servisiram neke brendove jer sam od smeća bio zatrpan. Za mene je to dovoljno.
 4. vdzele

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  Te uređaje o kojima ti pričaš ne kupuje prosečan potrošač. Pogledaj šta današnji klinci kupuju. Ne treba gledati veoma malu grupu ovisnika koja se okuplja na ovakvim forumima.
 5. vdzele

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  Mogla bi moderacija da iseče ovu raspravu u novu temu, recimo - Novo protiv starog.
 6. vdzele

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  Ja nemam nikakve nostalgije prema starom. U moja dva sistema su samo veći zvučnici iz tog doba, ostalo ništa nije starije od 3-4 godine. Terate inat bez osnova, naša stara srpska boljka. Svi smo svedoci koliko današnja potrošačka tehnika traje. Bukvalno je - drži vodu dok garancije odu. Pola projektnog biroa radi na razvoju novih modela, a pola radi da im životni vek traje odmah posle isteka garancije Moja majka ima gorenje veš mašinu i šporet kupljeni 1982 godine. Aj nek neki današnji model toliko traje. Ne vidim razlog da tako nešto nije i u audio tehnici. Već sam spominjao ovde da firma moja poseduje gomilu televizora. Kad se neki pokvari to dolazi kod mene u magacin. Majstori koji ih održavaju ugrađuju delove koji smanjuju struju koja napaja led trake. To je fabrika namerno projektovala tako da im skrati životni vek. U vaše mišljenje ulazi i neki interes. Jedan je diler, drugi je samograditelj. Vama je u interesu da se samo novo valja. Da ta mantra bude dominantna. Čisto zbog drugih, nije loše znati nešto o onome što se u korporativnom svetu zove Planned obsolescence. Ovaj faktor je bukvalno osnova današnje potrošačke tehnike. Toga je bilo mnogo manje ranije te je audio tehnika za prosečnog potrošača bila bolja. PS: bez tog faktora bi se takođe današnje ekonomije urušile.
 7. vdzele

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  Neko je ovde spomenuo inflaciju. To je vrlo bitna stavka u određivanju odnosa cena/kvalitet današnjih i starijih uređaja. Ko prati ekonomiju, posebno monetarni svet, svestan je da je zapadni svet zadnjih 20-30 preplavio svet svojim novcem. Ima ga u ekonomiji u mnogo većem obimu nego ranije. Mi taj upliv bezvrednih novčanica ne osećamo toliko, jer to sve ekomomije rade, pa su pariteti među valutama stabilne. Međutim to se ipak oseća po kupovnoj moći prosečnog zapadnjaka. Ranije je jedna porodica na zapadu mogla da živi od jedne plate a danas je to nemoguće. Novac u velikim količinama obezvredi sve. Top modeli audio firmi su bili mnogo bliže prosečnom građaninu nego danas. Moji roditelji su mogli bez ikakvih problema da kupe top model Yamaha zvučnika krajem 70ih od jedne samo plate. To je recimo bilo nekih 1200 dolara, moja majka je tada zarađivala nešto malo više u Kanadi. Ja nemam top model Yamaha iz tog vremena ali je bio blizu vrha. Prilikom osvežavanja NN mi je govorio koliko su drajveri na tim zvučnicima extra kvaliteta. Takva izrada po njemu je danas veoma retka i ide u dosta skupe zvučnike. Hvalio je i materijal i rad na kabinetu. Koliko danas košta jedan top model od Yamahe? Da li bi danas jedna prosečna žena radnik u Kanadi mogla da ga kupi od jedne plate? Teško, sem ako nije neka menadžerka. Moj buraz koji je inženjer tehnologije u Unileveru sa 20 god iskustva nebi mogao. Znači da je prosečnom zapadnjaku bolji zvuk manje dostupan. Doduše i za te potrošače audio industrija ima paletu proizvoda. Ali dali je ta paleta u proseku bolja od one pre 30-40 godina? Naravno da nije. Ako u ovu matematiku ubacimo i narastajući svet Azije, onda dobijamo odgovor šta gura cene gore top modelima. Novi, i ne mali, svet na istoku kupuje na kilo audio opremu kako bi popunili svoje salone. Ne pitaju za cenu već se utrkuju između ko će skuplje kupiti. Tako da imamo situaciju da bogati azijati pumpaju cenu high endu dok prosečni zapadnjak mora dosta duže da radi za nešto solidnije. Ako želi od jedne plate da kupi to je u proseku onda mnogo lošije nego što su moji mogli da kupe. Po ovom pitanju je Toma u pravu. E sad što se to dilerima ova istina ne sviđa to je njihov problem. ------------------------------------------ PS: da ne bude da sam ja potpuno na strani Tome. Nauka je ipak išla dalje u međuvremenu. Tako da je u mojim zvučnicima morala da ode skretnica. Današnji neki elementi su ipak bolji. Terminali su isto zamenjeni. Sve u svemu nije baš svaki deo iz tog vremena bio bolji od današnjeg proseka. Možda je ključ uspeha spojiti ta dva sveta u jednu celinu?
 8. vdzele

  Test strujnih konektora - iskustva

  Danas sam imao prilike da čujem Wireworld strujne konektore koji se stavljaju na njihov Platinum model. Konektori su stavljeni na strujni kabal Ansuz P serija (srebro unutra). Konektori su bez daljneg high end. Veliki procenat srebra otvara sve. Zvuk koji daje konektor, njegova fizička strana, je izuzetna, dok o umetničkoj strani je stvar ukusa. Dinamika, masa zvuka, meso instrumenta, brzina, širina i dubina,.... sve sa fizičke strane zvuka je impresivno. Upoređivan je sa i originalnim konektorima od Ansuz P kabla i sa najboljim Hi Fi tuning konektorima, ultimate model. Ostavio ih je debelo iza sebe što se tiče fizičke strane zvuka. Takođe sam opet u ovim testovima probao i Wireworld Platinum kabal (probao ga ranije više puta). On je tu bez premca što se tiče fizičke strane zvuka. Masa zvuka je neviđena. Bukvalno zvučni Amazon. E sad po meni nije sve u fizici. Kolegi se najviše dopao Wireworld Platinum kabal, dok meni Ansuz P kabl + konektori od Platinuma. Ovde je stvar ukusa u pitanju. Meni je bolja umetnička strana prevagnula. Opet sam probao i promene strujnog kabla na linearnom napajanju od laptopa. Još jednom sam dobio informaciju da i to mesto može da bude ključno. Recimo da mi tu svira neki drugi kabl umesto postojećeg - opet bi tražio slabu tačku negde a ne bi znao da je tu. Uglavnom Platinum konektori mogu biti interesantni nekom kome fali dinamika i da se muzička scena otvori. I da, cena konektora, pa i ona je high end.
 9. vdzele

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Pa ljudi su baš reagovali na tvoj stav jer je upravo bio takav, generalizovao si stvar. Amerima si dao velik primat kao da su superiška ljudi.
 10. vdzele

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Ja barem ne uzdižem nekog u visine bez osnova. Kad se nešto tako napiše treba onda imati osećaj odgovornosti za tako nešto. Ovo sam naučio dok sam živeo sa anglima. Inače ovo je jedna učestala pojava na ovim prostorima, što je po meni i normalno - ipak smo mi svetska zabit. Samo da znaš da je Fiat globalistička firma, po meni oni su lider u tom pogledu A i drvene šklopocije rade bolje nego mnoge globalističke
 11. vdzele

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Bogami koga zatrefi (ne)sreća da kupi spolja neki skup polovan uređaj igra se ruskog ruleta. Ja sam imao tu nesreću sa američkim Phase Linearom 400. Došao je u ovu nesrećnu zemlju sa fabričkom manom. Loše projektovano hlađenje se uvek reflektovalo na tranzistore. Bio je star uređaj, firma već ugašena. Na stranim forumima su ga zvali plameni Phase. Naslednik firme, Carver audio, je nudio remont pojačala ali samo u americi. Priče o tome kako ameri štite svoje potrošače imaju donekle neku validnost, ali samo ako ste u americi ili pod kišobranom šeste flote. Interesantno i u ovom slučaju su bajni ameri dozvolili da se njihov škart raširi po svetu i unesreći mnoge. Priče o tome kako vreme treba da pokaže da li je nešto pogrešno isprojektovano su po meni diskutabilne. Default stanje pojačala je uvek bila ogromna vrelina. I laik bi znao da to ne može dugo da traje a da se ne odrazi na nešto. U razgovoru sa više servisera i samograditelja neki od njih su mi baš podvukli da su im ameri najrizičniji. Sreća pa ga je kupio neki kolekcionar iz inostranstva. Od te moje golgote sam rešio da svi moji uređaji budu pravljeni od nekog ko mi je pri ruci. To se pokazalo kao izuzetno dobar put.
 12. vdzele

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  Pa ako se tako malo prodaju, po koji komadić u nekoj zemlji, neće ih koštati mnogo da povuku sve sa falinkom.
 13. vdzele

  Mcintosh MA7000 problem sa levim kanalom

  A jedna paljevina sa ovog foruma je još napisala kako oni amerikanci tobož imaju najbolju tehničku podršku u audio industriji. Da je to prosto jedan divan, fenomenalan svet. Evo im prilike da se dokažu da je naš palja u pravu. To naravno neće učiniti. Nebi me čudilo da su po saznanju o faličnoj seriji svojim kanalima namerno preusmerili svoj otpad u zemlje trećeg sveta, među kojim smo i mi.
 14. vdzele

  Emisija "Ne moze to bez kabla"

  Bog te, propade nam Toma. Znam ga od 93e, nekad bio fit i snažan. Nedaj se dušmanima Tomo brate! Pozdravlja te Vlada iz Indjije.
 15. vdzele

  Koji dek za pocetak?

  Pa za taj kasetofon u jugu može i nešto od 10-20 eura. Šta će mu tako skup troglavi dek.