Majda

Članovi
 • Content Count

  2,594
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

1 Follower

About Majda

 • Rank
  Majda

Contact Methods

 • Website URL
  www.zorandimovski.com

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

4,728 profile views
 1. Kod digitalnih zapisa ne postoji tisina. Kada je uredjaj okljucen a nema nikakvog digitalnog signala onda je dac obicno u mute stanju. Tako da ne vrsi nikakvu konverziju... A u vecini slucajeva je i analogn izlaz na hard mute stanju... Za "merenje" "tisine" koristi se uglavnom digitalni zapis na -60db ili nize. A analogni deo se dodatno pojaca nekim instrumentacionim naponskim pojacavacem. Mada i u tom slucaju primarno dolaze do izrazaja osobine elektricnog sistema...
 2. @Dražo, probaj da ta mala napajanja koja su uglavnom switch tipa, prikljucis pre filtera. I ta napajanja izmedjuostalog unose sum u mrezu. Nema poente stavljati ih posle filtera vec pre fitera.
 3. Majda

  Master Tapes

  Aaaa sorry...
 4. Majda

  Master Tapes

  Uhhh sto dobro izgleda...
 5. Majda

  Master Tapes

  Da ali mislim da master traka ustvari znaci da je to materijal koji je sniman ( i mikrofonima) u studiju pri realizaciji abuma. Na visekanalne magnetofonske trake. Sa tih multikanala je sve ekstrakovano na stereo master traku. Ako mislis da je neka traka ili neki drugi izvor reprodukaovan preko nekog audio sistema a to sve snimano mikrofonom na magnetofon, to nije master traka
 6. Majda

  Master Tapes

  Da A ranije je bilo na e-bay listi mastertraka i mnogo koncerata stranih izvodjaca koji su nastupali u BG. Uglavnom u Sava centru. Na vecini tih kocerata sam bio. Modern jazz quartet, Miles Davis, Jeff Beck itd. Cene tih master traka su isto bile oko 2K ili vise. A bilo je i prvih snimaka. Mislim da su cene takve zbog kvaliteta zvuka naravno, ali i zbog strucnog rada i tehnike upotrebljene za snimanje. Drugo, te trake se mogu koristiti i kao gotove matrice za proizvodnju drugih medijuma, vinila, CD-ova i oslog. A logicni mi deluje da je bila praksa da i izvodjac dobije master nastupa? Tako da je najverovatnije za sve vece nastupe postojao master tape? (BTW, skoro sam slusao neke digitalizovane master trake mislim da je bilo WAV 32bit/192KHz - zvuci fenomenalno i potpuno su drugaciji digitalni nivoi (neuporedivo nizi) nego kod komplementarnih internet izdanja.)
 7. A sta sam ti bese predlagao pre otprilike 2 godine? Jel to isto kao i idler wheel ili ipak ima neke razlike u konceptu?
 8. @SuperFi Pa ti nisi normalan majke mi, Slozio si opreme za 2+ sistema... Da pitam - da li planiras da prikljucis i gramofonski deo ostalim komponentama? Ili ces to ostaviti sa strane?
 9. Deki , to je par "Megi" koji je potpuno preradjen. Dodati su ucvrscivaci na stranice nosecih ploca i postolje. I sto je vaznije vlasnik je strucan u domenu elektronskih pasivnih skretnica pa je zamenio kompletnu skretnicu i izradio potpuno novu. Na osnovu teoretskih postavki, merenja, proba i slusanja. Sve je to izveo sa izuzetno kvalitetnim i skupim elementima. Skretnca je mnogo veca nego ona mini, tanka, originalna sa osiromasenim elementima... Slusao sam before-after i razlika je bila neverovatna. A cuo sam i samo sa dodatkom ucvrscivaca u stranicama i to je osetno bilo bolje. Tako da to nije vise isti zvucnik. I dalje mi nije jasno kako je u jedinice tog potencijala proizvodjac ugradio ne bas solidnu skretnicu? Verovatno zbog cene jer je ova modifikacija ukljucujuci i stranice, bila veca od 4K eu, a na delu se videlo da ima opravdanje. Ujedno ova ogromna razlika u odnosu na originalno ponudjeno resenje proizvodjaca je bila mnogo vidljivija nego menjanje razlicitih i kvalitenih pojacavaca (po mom misljenju).
 10. Sorry uopste nemam nikakavih iskustava sa brisevima... Ova traka koju si koristio nije primarno namenjena generisanju opsega. Tako da se ova merenja ne mogu tretirati kao validna. Traka sa -10db korakom je prisutna da se pre svega utvrdi, uslovno receno SR mehanickog pokretnog dela. Vesanja zvucnice pre svega a onda i celog tog mini sistema kanteliver-vesanje i dalje. Da se proveri vreme smirivanja mehanickog sistema u dinamickim uslovima. Smanjeni nivo signala se dobija kada se brazda "odjednom" rasiri i poveca. Tada igla u pokretu "upadne" u brazdu, i potrebno je neko vreme da se "smiri". (U makro svetu slicno se desava kada tokovima automobila predjes sa jednog nivoa na neki nizi nivo ili preko lezeceg plocajaca...) I na snimcima se u tom smislu nista cudno ne vidi? Deluje ocekivano i normalno. U principu ovo ukupno vreme smirivanja bi trebalo da bude sto manje. To bi znacilo da ce zvucnica pri reprodukciji materijala gde dolazi do naglih promena nivoa, na primer kod klasicne muzike, biti sposobnija da te promene i reprodukuje. Ali i to, da sto je fleksibilnije mehanicko vesanje kantelivera to ce i ponasanje na visokom delu spektra biti bolje. Elektricni parametri su nesto drugo... Dalje izracunavanje na osnovu rezultata dobijenih u regionu oscilacija sa prigusenjem, oko i posle 1KHz, mose se izvrsiti na osnovu ovih informacija http://laris.fesb.hr/digitalno_vodjenje/definicije_2.htm https://www.ucg.ac.me/skladiste/blog_21063/objava_18277/fajlovi/Oscilacije i talasi.pdf Sa tim sto bi trebalo uzeti u obzir da se telo krece po kruznoj putanji... Postoje i trake sa prelaskom od nizeg nivoa ka visem nivou signala. Ali ti se brazda naglo suzava, i to moze da izbaci iglu iz brazde. I ne samo to, vec i da osteti vesanje kantelivera ako je slabo ili ako posotji jos neki ili vise problema u isto vreme dok se sve to desava... Bez preke potrebe i bez prethodnog znanja i iskustva ne bih se usudio da preporucim tu vrstu "testa"? Nije moguce "izvuci" nesto ili pomerati po zelji po opsegu. Postoje vec zadati, a poznati parametri i podaci za vecinu zvucnica koji definitivno odredjuju rezonantnu frekvenciju zvucnice kao izvora. To su primarno induktivnost kalema i termogeni otpor zice u kalemu. Kao i kapacitivnost kalema. Sledece komponente koje sekundarno uticu na ponasanje zvucnice su kapacitivnost kabla i opteretni otpor uz induktivnost kabla. To je sto se tice samo elektricnog sistema. N ovom WIN programu, iz prethodnih ostova, za prikaz transfera na osnovu ta 2 bazicna parametra se vidi nivo signala i to je odlicno. Ali se ne prikazuje faza i eventualno SR. Cesto se kod kompleksnih oscilatornih kola sa produzenjem opsega vise poremeti fazni odziv i SR i obrnuto. Pokusacu da za neke poznate vrednosti tih parametara za MM zvucnice simuliram u spice-u i posaljem kasnije. (mada sam to vec i uradio pri razmartranju riaa prampa...)
 11. Majda

  Majdin "sistem"

  Slucajno naletim na Foobar verziju za mac osx. https://www.foobar2000.org/mac (Mozda ce ova informacija nekom biti korisna. Nisam isprobao, samo sam instalirao...)
 12. Hvala na dozvoli Salim se... Pa i Ti ponekad pises kilometarske postove - pa sta? Uostalom i mnogo drugih clanova kako na ovom tako i na drugim forumima, pisu kilometarske postove. Meni ne smetaju i ne vidim u tome nista lose.
 13. Na osnovu cega si to zakljucio? Please. Samo dajem informacije koje imam i za koje mislim da su vezane za ovu temu. A moguce je da ostali ucesnici u temi nisu upoznati sa tim. Ne vidim na koji nacin bi bilo ko mogao da nipodastava izracunavanje paralne veze otpora i kondenzatora? Ja sam samo hteo da napomenenem da merenje transfera sistema zvucnica riaa-preamp nije dovoljno samo po sebi. Potrebno je videti kako se ponasa i faza. I recimo neki merni podatak SR-a? Zato sto je u slucaju zvicnice cesto desava da ako je transfer OK faza ne mora biti ili je narusen SR. To je neki trougao gde je uputno, ako se vec meri, pokusati doci do nekog kompromisa? Moze naravno kao sto sam rekao i samo slusanjem i to je po mom misljenu, a nisam jedini koji tako misli, potpuno OK... Ti si ustvari na neki nacin i izmerio https://en.wikipedia.org/wiki/Slew_rate . Ako se ne varam to bi trebalo da bude ono mesto na grafiku gde signal brzo opada sa viseg nivoa ka nizem. To je ukupni SR kompletnog sistema gde primarni udeo ima kanteliver, ukljucucjuci i (AD konverziju kapcerovanja, koja nema znacajniji udeo). Da bi se dobila konkrtana vrednost potrebno je razliku u db na tom regionu prevesti u naponsk nivo signala, zatim razlku frekvencije na X osi na istom regionu prevestu u Vremensku komponentu i na kraju prilagditi jedinice mere uobicajenim V/uSec. Nemoj odmah da se ljutis i izvodis preuranjene a pogresne zakljucke
 14. Upravo tako. Mislim da postoje neki modeli input trafoa koji se mogu koristiti i za MM zvucnicu. Recimo na nekim modelima Beyer Dynamics input trafoa sam izmerio oko 1000Hy, veoma male kapacitivnosti i sa oteretnim otporom reda 50K potpuno uniformno se ponasaju i preko 20KHz. A DC otpornost (sekundara i primara) im je mnogo manja nego kod opterecenja klasicnim otpornikom. Pa se ulaz ponasa kao recimo "grid choke". U litearaturi se preporucuje zbog eventualnih smetnji i upotreba prigusnice velikog induktiviteta izmedju mase zvucnice i mase aktivnog uredjaja? Nazalost nemam iskustava sa tim...
 15. Претпостављам да се мисли на slew rate? Da izvinjavam se zbog slovne greske. (Bitnije je da se izuzetno slozena matematicka operacija paralalne veze otpornika utvrdi na 1 decimalu 0ko 0.1% sto je otprilke isto toliko od znacaja kada su u pitanju reaktivna kola, elektromagnetni sistemi i mehanicki sistemi u okviru obrtnog kretanja. Sve zajedno. Izvinjavam se moram malo da se nasalim.)