Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

Realno, kad cujes losu hifi postavku po pitanju odnos zvucnik/soba sa dsp onda kazes dsp je super. Ali u osnovi je to greska u startu, pa bi neki pozitivan zakljucak ove polemike bez prolivene krvi do kolena trebao biti "Raspitaj se o sobnoj akustici i dimenzijama svoje sobe i buducih zvucnika pre kupovine"... ako vec iskustveno ne poznajes svoju sobu i sta da od nje ocekujes.

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, lalelala said:

... samo za primer, moja  nova Jazzbina u podrumu ima mod na 31Hz od nekih 18 dB, tako da tu nema  tog pomerenja zvučnika napred nazad i dugoročnog strpljenja koje to rešavaju. Samo DSP pa šta pokvari pokvario je ali se ipak može slušati...

image.thumb.png.1b9456dc261d88eb1e7f3eb0cdaa33b7.png

Slažem se, to se ne može riješiti bilo kakvim pozicionirnjem zvučnika koji manje-više linearno gazi na 30 Hza. 

Ja nisam mjerio kod sebe (nemam ni s čim), ali nakon nekih pretumbacija koje sam imao po sobi, i ja sam shvatio da sam dobio veći peak nego je bio na isto nekih 30-35Hz. Dakle slična sitiacije kao i kod tebe, što se tog dijela tiče.

Ali postoji, po meni, jednostavnije rješenje - nabave se zvučnici kojima krivulja počne padati tamo negdje oko 40-45Hz-a. Mislim, uvijek su se zvučnici nabavljali prema sobi tj. bili poslušani u njoj, ali ovdje sam "mijenjao sobu", pa je zučnik ispao kolateralna žrtva.

Iskreno, je da je bio malo na knap s basom kad sam ga nabavljao, u smislu da ga je bilo malčice previše (ali nisam imao baš neki izbor, igrom slučaja, pa je još jako dobro i ispalo) ali s novim postavom sobe (pa onda i sa drugim ampom, potentnijim) je jednostavno postao neslušljivo od količine basa.

E sad, tko baš hoće 20hz-20kHza, linearno, široko mu polje. Ja sam zadovoljan da se zvučnik zadovoljavajuće spusti do 30Hz, a to obično znači da se čuje još utišano i na 25Hz... meni taman.

Link to comment
Share on other sites

Mahnitanje basa poslednji put sam imao sa AR90, u sobi 3,4 x 3,6, plus budžak. Prebacivanje na naspramni zid i tada iznuđeno izvlačenje u prostor, desetkovalo je eksces.

Nakon AR-a vratio sam se na početni zid, ali sa zvučnicima izvučenim na 1,5. Činjenica je da se otad držim zvučnika koji seku na 45-55Hz, ali bilo je izuzetaka - Vandersteen 2ci i mali Karan (mislim da je išao ispod). Čujne amomalije u basu i danas postoje, ali se drama nije ponovila.

Link to comment
Share on other sites

Subwooferi su još jedno realno rešenje za ovakve goruće probleme. Još kad je ovako usamljen mod kao kod Laleta, i jedan sub sa podešavanjem faze i PEQ bi mogao da udara kontru tačno tu gde gori. Dva monoa još veću slobodu peglanja... Jeste opet DSP u igri ali van glavnog lanca kroz koji ide ceo zvučni opseg, u oblasti gde mnogo više registrujemo SPL od rezolucije.

Nije ni to baš jeftino i uvek praktično ali kad se dođe na nivo na kom je Laletov sistem, deluje kao realna opcija o kojoj se barem može razmisliti.

Link to comment
Share on other sites

13 minuta ranije, Delija said:
Lale ce ti traziti dokaz da te nisam kidnapovao i/ili ucenio
 
A jos i ima sub u TX sistemu...

 

Nije Delija kriv, majke mi. Samo ono kad konačno sebi priznaš da jedan aktivan sub može da uradi više, a na manje prostora, od 4 glomazna bas trapa...

 

13 minuta ranije, somilenko said:
Čudan način da se napiše SVS...

 


Arendal i Rythmik ako se ne varam takođe. Mrzi me da proveravam baš sada. Ali da, od lako dobavljivih kod nas SVS.

 

Link to comment
Share on other sites

58 minuta ranije, Delija said:

... zvucnike vec ima i novi su. Nabavljeni su pre prelaska u novi prostor.

Onda je negdje bila greška u koracima. Koja se obično plaća, na ovaj ili onaj način.

Ako zvučnici nisu toliko novi da se mogu vratiti gdje su kupljeni i uzeti nešto prikladnije.

Link to comment
Share on other sites

Ko ima problem sa razumevanjem subwoofera u hifi sistemu jer je cuo da to ne valja nista moze kod dr.Delije na terapiju. Iako ogromni, ti wooferi prave galamu samo kad trebaju, a u vecini slucajeva se i ne cuju da postoje sto je ustvari sjajno jer glavni zvucnici rade sjvoj posao. Ima toliko dobrih manjih ili srednjih zvucnika za sve te nezgodne sobe, najcesce manje , a bogami i woofera. Cak i bez woofera manji zvucnik je mnogo bolje resenje za manje sobe. Od toga veci problem je velika i problematicna soba gde ispada da su problem i veliki i mali. Tu onda ima dosta posla i treba dosta strpljenja.

Pored pozicije zvucnika jako je mnogo i losih pozicija slusaoca. Gde god je moguce treba obezbediti prostora iza pozicije za slusanje.

Ps. Ispred svake ugaone uglavnom moze da se stavi udobna stolica, a ugaona onda bude dobar apsorber 😉

Link to comment
Share on other sites

Samo radi reference, kod mene je bas ukroćen i ja uopšte ne razmišljam o tome više ... DSP je odradio šta treba ne pokvarivši ono gore , barem ja to ne čujem a za ostale me baš briga 😃

Dobar pristup za korišćenje PEQ-ova je što manje korisiti veoma uzana i vrlo jaka slabljenja po amplitudi .

Ja sam to izbegao sa Roon-ovim high pass filterom za taj najjači mod na 31Hz a svi ostali PEQ-ovi su male mace od po par dB.

Slabije kutije od mojih su Parker Duo i njih sam čuo u sličnom prostoru sa sniženom tavanicom , tamo rade bez DSP veoma dobro i precizno ali basa nema toliko koliko bih ja želeo , to je subjektivna kategorija , dakle možda bi kod mene Parker Duo sa dva suba bio rešenje ali ja nisam sklon tome ... nisam nešto napaljen ovih dana na hifu pa nemam motivacije, bavim se skroz nečim drugim. 

Link to comment
Share on other sites

Hajde i ja da napišem nekoliko reči na ovu temu, jer sam stekao malo iskustva sa DSP-om, iako u hifi-ju imam dosta manje iskustva od ostalih kolega. Trudiću se da više iznosim lične utiske.

Mislim da je DSP moderni alat koji se koristi jako često, gotovo uvek u pro audiu. Teško da mogu da se setim čak i nekog koncerta klasične muzike na kojem sam bio, a koji nije bio ozvučen. A ako je ozvučen, siguran sam da je i DSP tu. Ne treba da trošimo reči oko toga da li se na rock, pop, pa i jazz koncerima koriste DSP efekti... 

Onda sam sebe pitam - kakvog puritanca izigravam i šta mi je uopšte referenca, ako na ogomnoj većini živih nastupa koje sam imao priliku da slušam ima digitalnog procesuiranja zvuka - da bi zvuk koji dolazi do slušalaca bio zadovoljavajućeg kvaliteta. Zašto onda ti isti slušaoci kod svojih kuća ne bi koristili DSP?

Lično mislim da je gotovo nemoguće dobiti idealni odziv u bass području bez procesinga... Da li to utiče na ostatak spekra - nažalost utiče. Po mom mišljenju utiče i u situaciji kada imamo sub-ove pa samo korekcije radimo na njima. Ovo zbog toga što promena u percepciji zvuka (tj. degradacija koju osećamo) nije samo posledica modifikacije signala na putu do kutija, već i u samim kutijama. Drugačije doživljavamo čitavi čujni spektar kada dođe do izmene u bass području. Kada se smanji količina bassa odmah deluje da je čitav spektar postao tanji i siromašniji. 

Iako sam izmenio svoj sistem da bih pobegao od DSP-a, shvatio sam da DSP ima svoje prednosti i da stav prema korišćenju istog ne može da bude crno-beli. Kao što je neko već napisao iznad - nažalost skoro uvek moramo da pravimo neke kompromise, pa je tu DSP koristan. Nadam se da će tehnički napredak uskoro da donese i napretke u DSP-u... :) 

              

  

Link to comment
Share on other sites

28 minuta ranije, NL. said:

Lično mislim da je gotovo nemoguće dobiti idealni odziv u bass području bez procesinga... Da li to utiče na ostatak spekra - nažalost utiče. Po mom mišljenju utiče i u situaciji kada imamo sub-ove pa samo korekcije radimo na njima. Ovo zbog toga što promena u percepciji zvuka (tj. degradacija koju osećamo) nije samo posledica modifikacije signala na putu do kutija, već i u samim kutijama. Drugačije doživljavamo čitavi čujni spektar kada dođe do izmene u bass području. Kada se smanji količina bassa odmah deluje da je čitav spektar postao tanji i siromašniji.

Da. Apsolutno tacno - utice i to mnogo. Menja kompletan balans zvuka, boju, tonalitet, prostornu projekciju, ambijent... Ali na drugi nacin, manje "destruktivan" u odnosu na primenu DSP-a na celom opsegu.

Kljuc je u pravom balansu. Tako jednostavna recenica, a tako slozeno za dostizanje.

Zvuk je mnogo vise od "dobrog" basa, ali ne kaze se dzabe da bas predstavlja fundament zvuka.

Link to comment
Share on other sites

za NS-Bgd uz minimum socijalne inteligencije (nekad zvane i dobra volja) ne bi trebalo da bude problema da se članovi foruma intenzivnije druže i u realnim okolnostima svojih slušaonica pokažu pristup koji tako gorljivo brane na forumu.

Povratna karta Sokolom je cca 10€

Samo nemojte da čekate i brzu prugu do Budimpešte i Niša kao izgovor da se ne upoznate.

 

Meni za ovu godinu u planu puno hifi vikenda NI/NS/ZR/VS/VŠ/BG//BP/ZH. 

Valjda ću biti pametniji posle njih. A možda i ne. Matoriji sigurno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...