Sten

Članovi
 • Content Count

  300
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

About Sten

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 03/02/1913

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Nowhere

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sten

  Karan 180i

  U dva navrata (iako sad već ima tome 5-6 godina) sam probao u svom sistemu mkII veziju i to je meni bilo malo previše povučeno. laidbaick što bi rekli Englezi. Plus, visokima je falilo živosti, briljance, pa i ekstenzije, te je posljedično i zvuk bio na topliju stranu. Meni i pretoplo, a posljedično i dosadnjikavo kroz cca tjedan dana druženja s njim. Da, snage ima, malo podsjeća (u lošem smislu) na cjevni zvuk sa svom tom laganom zagasitošću ... sve u svemu, nisam baš bio nešto oduševljen. Btw. ima ga jedan poznanik, uparen sa Jamo Concert 8 i on kaže (nisam bio kod njega) da kod njega to radi jako dobro. Što mu i vjerujem jer sam Concert 8 (kao i D830, vrlo slični zvukom ali ima i dosta razlike) imao/posjedovao neko vrijeme, i pošto on lagano "strši gore", taman se, očito, nekako "poravna" sa Karanovim deficitom u tom dijelu.
 2. Sten

  Strujni Kablovi

  Ne treba tu puno razgovarati, treba uzeti kabele i naslušavati. No, puno je lakše (a pogotovo jeftinije) teoretizirati nego se "uhvatiti posla". Zato i ima hrpa besmislenih teorijskih rasprava na tu temu.
 3. Sten

  Strujni Kablovi

  PP kabeli su bez "shirma". Štoviše, najbolji strujni kabeli koje čuh su bez toga. Koliko ja čuh, i ono što ja smatram prirodnim zvukom, taj širm donosi više štete nego koristi. Kad sam imao neki kabel s ekstra shirmom, uvijek sam ga odspajao, ako sam mogao. I nikad nisam dobio lošiji zvuk. Zašto je tako, a trebalo bi možda biti drukčije? Pojma nemam, ali novce dajem za ono što zvuči dobro, ne ono što bi "trebalo" zvučati dobro.
 4. Sten

  Strujni Kablovi

  U mom slučaju je to bila ELKA i Eurocable. Njih dvoje sam koristio zadnjih 20-ak godina. Toliko su se zadžali u sistemu (koji se stalno mijenao, ali to s druge strane pokazuje univerzalnost, pa i neutralnost navedenih kabela - namaju neki svoj izražen zvuk), do nedavno kad promijenih sve strujaše. Iako, tokom godina sam dovukao hrpu strujnih kabela doma i naslušavao (nešto i kupovao, pa relativno brzo i prodavao) ne bi li našao nešto bolje. Ne znam kojeg ranga (rezolucije) je tvoj sistem, no meni su PP kabeli bili zadovoljavajuće dobri sve tamo negdje do 2k eura (cijena novoga) po komponenti.
 5. Sten

  Strujni Kablovi

  Moj savjet je da ne bacaš novac na bilo kakva polurješenja, a sve dosad spomenuto u temi spada u tu kategoriju. Što se mene tiče uistinu dobar (odličan) strujni kabel je puno, puno teže naći nego dobar IC ili zvučnički. Razlog je s jedne strane zapravo vrlo jednostavan - prosječan kompjuterski kabel je zapravo dosta dobar za Hifi, a oni neki malo bolji koji se znaju dobiti s uređajima su još malo bolji - vrlo dobri u konačnici. Naravno, nisu baš za ambicioznije sisteme, ali će se tek kod višeg ranga cijene pokazati kao čujno usko grlo. Druga stvar je što mnogi hifisti kabel koji svira drukčije (obično malo "masnije", toplije) doživljavaju kao "bolji" kabel, pa onda imamo dosta primjera kako kabel od npr. 30, 50 eura svira "mrak". To ne postoji. Postoji samo to da je legao trenutno dobro u sistem, ali pri prvoj promjeni komponente na bolje će se čuti da je ništa posebno. Plus, strujne kabele isključivo nabavljati kad se složi cijeli sistem. Ovako, "malo ću promijeniti strujne kabele pa ću dobiti nešto" ... uglavnom bacanje novca. Jedino što se dobiva je određeno iskustvo glede takvih stvari. Jedino što je (meni barem) imalo smisla i bilo lagano poboljšanje u odnosu na "komp kabel" je dobar PP kabel i staviti na njega Bals šuko utikač. Samo ne znam koji IEC konektor jer sve ispod Wattgate EVO što slušah je bilo nedovoljno dobro. To će biti vrlo dobar kabel koji može, po meni, dosta daleko "dobaciti", sa nešto malo tvrđim visokotonskim područjem, kao jedinim realnim minusom.
 6. Sten

  Police

  Moguće je donekle predvidjeti zvuk (prije nekvalitetne, jer kvalitetne obično i nemaju neki svoj zvuk - dosta slično kao i kod komponenti), ako se zna koji su materijali sve u igri. Svaki ima neki svoj zvuk. Problem sa klonovima je da nije toliko teško dobiti da izgleda kao nešto drugo (skuplje), nego da zvuči kao ta druga polica. To je obično i nemoguće, jer materijali originala obično nisu iz lokalnog dućana, iako možda tako izgledaju. A jako dobro znam da npr. dvije "iste" MDF ploče zvuče sve samo ne isto. I razlike uopće nisu male. Kod kompleksnijih polica se samo može zamišljati što sve može krenuti u krivo.
 7. Lapp i Belden 19364 ne zvuče isto. Tko ih je poslušao na iole solidnijem sistemu (isti konektori), to će znati.
 8. Ne vidim razloga za igranje sa Beldenom 19364 jer je to osjetno lošija varijanta od Lappa. 83803 nisam probao. S druge strane, ne bih rekao da su konektori bitniji od kabela. Bitno je oboje u sličnoj mjeri; dobar konektor ne može popraviti lošu žicu, no isto tako može propisno unazaditi dobru.
 9. Htio bih si nabaviti ovaj album Čorbe na CD-u, e sad ... Prije nekoliko godina kupih izdanje Kalemegdan diska, koje je bilo očajno zvučeće. Doslovna katastrofa. Sad vidim (na Discogsu) da postoje 2 izdanja: East Records - EAST 112 Taped Pictures ‎– MCD 110, PGP RTS ‎– MCD 110 Pa me zanima ima li tko slušnih iskustva sa bilo kojem od ovih izdanja? Ili općenito neko dodatni info o eventualnim razlikama u izdanju? Ovo drugo, pošto je spomenuto PGP RTS, znači li da je oficijelno izdanje? Znam da sam gledao prije dosta godina i nisam uopće našao da je postojalo oficijelno izdanje. Naslov editovao Infidel
 10. Dovoljno je samo + i - , ali slobodno si ostavi oklop "u zraku", pa se možeš naknadno s time igrati. Ako će dobro raditi to će se odmah čuti, ili barem dok se usvira kako treba (pa se onda može spojiti oklop, pa vidjeti kako utječe), a ako neće, oklop ga neće "spasiti". Osobno, nemam baš dobra iskustva s oklopima na bilo kojoj vrsti kabela u hifiju.
 11. Naravno, nekad je i meni bio (ne taj, drugi, ali nebitno sad). Nisam implicirao da se mora imati skupi sistem za uživanje u glazbi, već da mi drugi sistem nije namjenjen za slušanje glazbe, iako se sastoji od hifi komponenti. A ako ćemo nabrajati odlazak na koncerte, slušalice, kuhinjski radio, mini liniju u garaži, kazetofon u vikendici i slično, onda vjerojatno svatko od nas ima puno sistema
 12. Onda imam i ja 2 sistema. Drugi je kod TV-a za gledanje filmova, ali to ne brojim i ne smatram hifi sistemom, jer mu je funkcija sekundarna, iako se sastoji od Pioneer pojačala i Wharfdale zvučnika. A i začetnik teme nije mislio na tako nešto.
 13. Uistinu dobar sistem je onaj na kojemu se može uživati u glazbi i u odličnim i u lošim snimkama, i koji ne ističe i ne naglašava - ništa. Odlična snimka je odlična, loša je loša s time da su snimke jako, ali jako rijetko toliko loše da su neslušljive na dobrom sistemu. No, takvima neće pomoći ništa sa hifi predznakom. Novce koje bi netko dao za 2. sistem je puno bolje uložiti u prvi, s time da se prvo treba shvatiti/otkriti zašto nam 20, 30, 50 cd-a zvuči toliko loše da ne možemo guštati u njima. Jedan ili dva naslova još mogu razumjeti (ako su baš neka "lijeva" izdanja u igri), ali više od toga ne.
 14. Dakle, spomenuti Lapp, Belden 19364, Aucharm, DH Labs "Encore" i "Power Plus", Inakustik AC-2502M, OEHLBACH 17045, Isotek neki u metraži, Supra Lorad ... pa od poznatijeg (jeftinijeg) još 2 Isoteka, Furutech 320, Cardas Twinlink, Wireworld Aurora i Stratus (dvije verzije), Shuniyata Venom 3, Kimber PK-14, Oyaide Tunami, Straight Wire Blue Thunder i Green Lightning ... i vjerojatno sam zaboravio još njih 5-6. I na kraju, u sistemu ostade običan PP kabel (puna žica, 3x2,5mm2), u konkretnom slučaju od firme Eurokabel. Cijena cca. 1 euro/m. Dakle, radi se o standardnom (jeftinom) industrijskom kabelu. Iste rezultate sam dobio sa Elkinim (hrvatski proizvođač) PP kabelom. Vjerujem da i u Srbiji postoji dobar proizvođač takvog tipa kabela. Jednom sam naišao na PP kabel, ali je bio neki loš proizvođać (to se vidjelo već kod terminacije, izolacija se "sama skidala", trgala kod pregibanja ... vidjelo se da je lošija izrada). Navodim čisto kao primjer da nije svaki PP kabel dobar, ali evo, meni su se 2 od 3 pokazali odličnima. PP kabel, naravno, nije savršen, ali smatram da može jako dobro poslužiti i u skupljim sistemima. Je, malo se osjeti tvrdoća u visokima (valjda mi to toliko ne smeta, kao nekim drugima, koji probaše kabel i rekoše da im se ne sviđa), ali sve ostalo, a pogotovo dinamika, tajming, fluidnost, otvorenost, neposrednost ... to je skoro kao na odličnom skupom kabelu, i svakako bolje bolje nego na ne baš dobrom skupom kabelu. Konektori su druga priča, ili priča za sebe, možda kasnije o tome. EDIT: Aha, evo slike tog PP kabela.
 15. Sten

  Focal 907be

  Micro Utopia (ona prva) ima poprilično različit zvuk od te Electra serije. Provjereno na ovom i 927 modelu. Micro Utopia ima te "izraženije detalje", ali samo zato što ih Electra nema, ondosno, kako već rekoh, meni ta serija zvuči ispeglano, ispolirano ... nema potrebne živosti, iako ne nedostaje visokih tonova - ima ih taman koliko treba. Očito je stvar negdje drugdje u zvučniku, a gdje, mene osobno nije briga. Btw. Englezi imaju jako dobar termin za to što fali ovoj seriji, a oni to zovu "leading edges". Teško je objasniti točno u čemu je stvar, ali je lako čuti kad to zvučnik nema. A ovaj, barem i za mene - nema. Jednostavno, kao što bi jedan moj frend rekao - "svira samom sebi". Zapravo, i radi se o jednoj zatvorenosti, ali negdje u srednjima. Btw. meni to čak i nije toliko čudno, jer mi je, npr. i Cobalt 815 (mislim da je taj model, bilo davno) zvučao, na moje poprilično iznenađenje, pomalo toplo i vrlo suzdržano.