Jump to content


Borko

Članovi
 • Content Count

  306
 • Joined

 • Last visited

About Borko

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ako ja dobro razumem cilj je da se izbegne switchersko napajanje i smetnje koje ono unosi. Zato se pravi linearno napajanje. Međutim, kada laptop radi na bateriju nema switcherskog napajanja i nema smetnji iz mreže. Baterija daje najčistiji napon. Pa nekad su se phono pretpojačala radila sa pogonom na bateriju baš zbog toga ? Ne razumem ovu logiku.
 2. Kada laptop radi na bateriju, da li to eliminiše prednosti linearnog napajanja ?
 3. Da li neko od forumaša ima iskustva sa MTS optikom ? Interesuje me kakav je kvalitet HD slike, u poređenju sa SBB-om ? Vidim da mnogi nisu bili zadovoljni sa MTS IP TV. Da li je sada bolje ? Što se tiče brzine interneta, dvoumim se između SBB 250/25 Mbps i MTS optike 200/80 Mbps ? Meni ovaj veći upload deluje kao bolje rešenje, a to bi onda išlo u prilog MTS i za TV. Možda grešim ?
 4. Borko

  Phono preamp

  Kolika je osetljivost na ulazu na koji ide izlaz iz Pass phono preampa ?
 5. Borko

  Phono preamp

  Ako je output zvučnice definisan pri modulaciji brazde od 1 cm/sec, treba uzeti u obzir koliko ona daje na peakovima koji su + 20 dB, a to je još 10 x veća voltaža. Tada bi račun izgledao ovako: 10 x 1076/20 x 0,4 mV = 25,2 V Da nije to malo previše, da uđe u preamp ?
 6. Borko

  USB za DAC

  Za USB Class 2 Audio dovoljan je USB 2.0. Veća brzina koju daje USB 3.0 nije potrebna. Zato ogromna većina DACova ima USB 2.0 type B ulaz.
 7. Da li taj "protočni" chinch ima na jednom kraju ima muški, a na drugom ženski konektor ? Googlao sam na netu i nisam našao takav da se može otvoriti i u njega lemiti različite vrednosti kondenzatora ili otpornika. Našao sam samo ugaone koji se ne mogu otvoriti. Za potrebe ovih eksperimenata najbolje bi bilo imati konektor kao na slici u prilogu. Tu se pod šraf ubacuju kondenzatori i otpornici. Brže je ne mora se lemiti. Bavio sam se tim eksperimentima za MM glavu AT440MLa u TD126 MkIII. To je zezanje na kub. Razlike u zvuku koje se dobiju sa manjim otporima od 47 k su suptilne. Treba neko
 8. Nisam primetio da li je Macura objavio podatke o ulaznoj kapacitivnosti preampa i koliki je maximum input signal (za 1 kHz, 0,5 % THD). Ili je možda dat podatak za phono input overload ?
 9. Večeras na Radio Beogradu 3, u emisiji "Iz arhive" snimak koncerta Sonny Rollinsa održanog 12.novembra 1974. na prvom Beogradskom jazz festivalu. Jako dobar snimak i zvuk. Slučajno slušao ovo i ranije. Probao sam i pre odjavne špice da na siteu Radio Beograda nađem u programu ko svira ali uzalud. Program na siteu kaže da ide nešto drugo. Neozbiljan site.
 10. Pomenuto je da ima malo integralnih pojačala sa bass managmentom. Evo ovde testa jednog takvog: https://tooloud.co/recenzija-anthem-str-integrirano-pojacalo/ Dobar i detaljan test.
 11. Borko

  Foobar2000

  Uspelo je. Hvala za koristan savet.
 12. Borko

  Foobar2000

  Sa jedne portable na drugu ili može i sa instalisane na portable ?
 13. Borko

  Foobar2000

  Nisam siguran da li je ovo uopšte moguće, možda će neko znati. Iman Foobar, najnoviju verziju instalisanu na laptopu, sa svim meni potrebnim plugin-ovima i skinom (temom) koji mi se dopada. U međuvremenu je upgradeovan desktop PC. Na njemu je bila identična verzija foobara koja je izgubljena sa formatizacijom diska. Da li je moguće, posle reinstalacije foobara na desktopu, preneti sve pluginove i temu (skin) a da se ne radi ponovo ručno instalacija jednog po jednog plugina i teme ?
 14. Na ovom linku je dato dosta dobro objašnjenje koje uzima u obzir i otpornost kalema zvučnice: http://www.theanalogdept.com/sut.htm
 15. Na pomenutom Hagerman site u poslednjoj rečenici pre Summary piše: "You can also put the parallel resistor on the primary side, but then the value is the above divided by the turns ratio squared."
×
×
 • Create New...