Jump to content


Borko

Članovi
 • Posts

  321
 • Joined

 • Last visited

About Borko

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Borko's Achievements

 1. MC zvučnice jesu osetljive na kapacitivno opterećenje samo kada se koristi SUT ali ne i kada se koristi aktivni MC phono predpojačavač. O tome je @Majda već pisao u temi gramofondžijska sveščica. Meni su ipak ostale nejasne neke stvari oko prenosa kapacitivnosti. Uzmimo sledeći primer. Koristi se SUT sa prenosnim opsegom 1:10 (20 dB). MC zvučnica je povezana na ulaz SUT-a kratkim interkonektom sa kapacitivnošću 100 pF. Iz SUT-a ide duži interkonekt do MM ulaza sa RIAA korekcijom i ima kapacitivnost 200 pF. Da li je onda sledeće tačno: 1. Zvučnica "vidi" prenesenu kapacitivnost interkonekta do ulaza u SUT plus kapacitivnost primara SUT-a. Prenos je u Step-Up režimu pa bi zvučnica "videla" 100 pF x 102 =10000 pF ili 10 nF ? Ili čak i više jer nije uračunata kapacitivnost primara SUT-a. 2. Kapacitivnost sekundara SUT-a, plus kapacitivnost interkonekta do ulaza u RIAA stepen, plus kapacitivnost na ulazu u phono stepen prenosi se u "Step-Down" režimu. To bi značilo sa zvučnica vidi 200 pF plus kapacitivnost phono stepena (na pr. 100 pF) podeljeno sa 102 tj. 3 pF ili nešto više jer nije računata kapacitivnost sekundara SUT-a. 3. MC zvučnica bi ukupno "videla" 10003 pF (ako se ne računaju kapacitivnosti primara i sekundara samog SUT-a). 4. U tom pogledu bitno je samo da interkonekt od zvučnice do ulaza u SUT (primara) bude što manjeg kapaciteta i što kraći. Isto je nebitno za kabl od izlaza SUT-a do ulaza u phono stepen sa RIAA korekcijom. Nisam siguran da li sam dobro razumeo ?
 2. Danas na Radio Beogradu 3 https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/4462884/iz-arhive-radio-beograda--soni-rolins-na-beogradskom-dzez-festivalu.html Snimak sa Beogradskog Jazz festivala 1974, Sonny Rollins Quartet, jako, jako dobar snimak i sjajna muzika. Šteta što ovo nije izdato na ploči ili CD-u.
 3. Pomoću lučnog protractora za SME ? Kako misliš repetitivno ? Pomeraš ručicu u bazi sve dok se ne namesti da igla leži na luku ?
 4. I svaki put novo podešavanje overhanga u bazi ručice plus offset ugla u headshellu ?
 5. Ako ja dobro razumem u CroRec-u su uzeli svoju analognu dvokanalnu master traku i digitalizovali je. Dobijen je neki file, koji je potom pomoću SoundForge-a doteran (remaster). Iz SoundForge-a je opet izašao obrađen file. Digitalni file se ne može koristiti za rezanje na lacquer disk ? Iz njega može da se radi samo CD. Znači morala je opet negde da se uradi DA konverzija pa da se onda reže ? Ukupno dve konverzije A-D i D-A.
 6. Bolji protractori imaju dve duži po "X" i "Y" osi nacrtane, od na primer 10 cm. Kad se .pdf dštampa, ako je na papiru toliko koliko treba da bude (100 mm) u čemu je problem ? Takođe postoje i programi za direktno štampanje protractora na printer driver, a ne preko .pdf-a. Na primer Conrad Hoffmanov protractor. Samo treba znati podatke za geometriju ručke.
 7. Ovo teško da može biti tačno. Po manualu je 505 x 395 mm.
 8. Video sam Roon par puta na demonstracijama, ali sam video samo sliku albuma ili CD-a. Daje i booklet CD-a u .pdf da se pročita ?
 9. Za slušanje klasike streaming ne mogu da svarim. Tu je važna epoha kada je kompozitor pisao, stil umetnosti u to vreme i istorijski kontekst. Hoću da znam gde je snimak nastao, kako je snimljeno, kojom tehnikom, koji su instrumenti korišćeni... Sve to mogu da saznam samo čitajući booklet CD-a ili omot (insert) omota ploče. Ako je izdanje kvalitetno. Ogroman izbor koji nudi streaming je dobra stvar, ali meni više kao zamena za FM radio. Da se informišem pa posle da to što mi se dopadne potražim na LP-u ili CD-u. Malo mi taj streaming liči na one kompilacije iz devedesetih i hiljade .mp3 pesama, samo mnogo kvalitetnije.
 10. Borko

  Ispravljanje ploca

  Kakav je to groove guard ? Štiti se cela površina ploče sa brazdama (grooves) ? Šta se onda greje ?
 11. https://vinylcd.wordpress.com/tag/ploca-alman-brothers-band/ Četvrti pasus od vrha.
 12. Ne sećam se da se baš tako zvala, ali znam da je to bila Jugoslovenska knjiga tj. njihova prodavnica.
 13. Ima takvih (visokih) plintova za TD-124. Na primer ovakav: https://www.hifido.co.jp/20-29746-40425-00.html?KW=&G=&P1=&P2=&A=10&N=&Y=&CT=0&M=0&LNG=E&OD=0&O=100&L=10&SD1=0&SD2=0&SD3=0
 14. Nedavno uzeh da poslušam neke LP ploče klasične muzike iz kolekcije koje nisam dugo slušao. Svi znamo da je kvalitet otiska ploča koje je pravio PGP RTB uglavnom loš. Međutim neka od izdanja su izvanredna. Tih vinil, sjajna dinamika, snimak, ploča idealno ravna, etiketa nije musava, sa lepom štampom. Primer: https://www.discogs.com/Bartók-Berlin-Philharmonic-Orchestra-Herbert-von-Karajan-Concerto-For-Orchestra/release/7715616 Imam jedno desetak takvih izdanja. Meni se čini da je te ploče za PGP RTB radio verovatno mađarski Hungaroton. To zaključujem po tome što je unutrašnji omot od papira sa glatkom stranom prema ploči i kakarterističnim fontom u matrixu kao i kod Hungaroton ploča koje imam. Naravno i po kvalitetu samog otiska, a Hungaroton je pravio dobre ploče.
×
×
 • Create New...