Borko

Članovi
 • Content count

  233
 • Joined

 • Last visited

About Borko

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Borko

  Rohde & Schwarz

  Postoji stereo dekoder za njega (sliika u attachmentu), a u linku koji sam postavio, pri samom dnu strane, čovek koji ga ima (sa dekoderom) koristi ga kao svaki FM tuner. Inače sad sam tek video, EU 6201 je "relay receiver", tačno kako kažeš.
 2. Borko

  Rohde & Schwarz

  Ne znam da li postoji tema za vintage FM tunere, pa ako ima neka je Willi premesti. Kao veliki ljubitelj FM tunera i radia uopšte sa zadovoljstvom sam pročitao Willlijev tekst o Marantzu 10 B u poslednjem broju Hi-Files-a. Međutim, skupljajući podatke o starim FM tunerima nailazio sam na uređaje ove nemačke škole. Na primer uređaj sa slike iz priloga ili poznatiji EU 6201. Jesu li to samo profesionalni uređaji za radio stanice ili se koriste i kao hi-fi tuneri ? Voleo bih da znam nešto više o ovoj firmi ? Vrlo interesantan link o opremi ljubitelja FM tunera: http://www.goodsoundclub.com/Playback/MyPlayback.aspx
 3. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Ovako izgleda razvodna tabla iznad ulaznih vrata. Ta utičnica je vezana na osigurač u donjem redu (šuko soba).
 4. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Kakva crna FID sklopka. Zgrada je iz 1967, i instalacija je sa Al žicama. Valjda je te godine menjan standard na Cu. Prilažem slike utičnice. Kao što se vidi vezane su tri žice. Crna (desno) je faza. Siva (levo) je nula. Crvena je uzemljenje. Ne znam zašto ove boje, kolio ja znam, uzemljenje je žuto-zelena žica. Ta utičnica je pomerena 10 cm, naviše (štemovan je kabl u zidu) jer je smetala nekoj fioci koja je udarala u nju. Radio je neki električar. Kako ja sad da znam da li je crvena žica stvarno uzemljenje, a siva nula ? Proverom sa glinericom, crna jeste faza.
 5. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Nisam se odmah javio jer sam merio i pratio rezultate merenja. 1. Između uzemljenja na utičnici i "referentne zemlje" (mesinganog ventila na radijatoru) definitivno postoji napon. Izmnerio sam najčešće u opsegu 1.2 do 1.7 V, jedanput 15.9 V ? Napon varira. 2. Između nule u utičnici i ventila na radijatoru praktično nema napona. Ponekad pokaže 0.1 V. 3. Između nule u utičnici i uzemljenja na utičnici merio sam od 1.3 do 1.8 V. I ovde napon varira u navedenom opsegu.
 6. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Jesam merio napon između nule i uzemljenja na samoj utičnici. Bio je 1.3 V. Pratiću kako se kreće i da li se menja sa jačinom bruma. Problem mi je da izmerim napon između uzemljenja u šuko utičnici u zidu i ventila na radijatoru. Dužina kablova koji idu u unimer nije dovoljna da dohvati istovremeno i utičnicu u zidu i radijator. Da li je isto ako sa jednom produžnom šuko letvom povežem tu uičnicu u zidu, a letvu približim radijatoru ?
 7. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Probao baš za vreme jakog bruma i nije pomoglo.
 8. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Valjda je tako, ali ono što znam je da pri ušrafljivanju F konektora u splitter zna dobro da pecne.Verovatno je to galvansko razdvajanje u splitteru koji deli signal na grane za ppoedine stanove.
 9. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Kablovska ulazi u AV receiver i kablovski modem.
 10. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Probao sa dva Y kabla, isto je.
 11. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  PC i sve ostalo se napaja iz jedne šuko utičnice, u koji dolazi jedna faza ?? Na AV receiveru ima onaj šraf za masu phono kabla, može li izmeću toga i kučišta PC-a ? Da li to raditi kada su uključeni i PC i receiver ?
 12. Borko

  Ground loop i brum kako pronaći uzrok ?

  Bruji i bez UPS-a.
 13. Borko

  FM radio

  Ja sam oduvek želeo da imam Revox B760, zbog izgleda najviše, ali čini mi se da je B261 bolji i ima više podešavanja.
 14. Borko

  FM radio

  Izgleda da je to bilo na Beograskom Jazz Festivalu 1974.
 15. Borko

  FM radio

  Probao i guglao ali nisam našao. Probaću opet.