Jump to content


Borko

Članovi
  • Posts

    405
  • Joined

  • Last visited

About Borko

  • Birthday 01/01/1970

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Borko's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Conversation Starter
  • First Post
  • Collaborator
  • Dedicated
  • Week One Done

Recent Badges

  1. Ja nisam napisao da fali visokih ? Ovde ovako kažu: "Yamaha ima otvoren i za mrvicu svetliji zvuk..." Nisam doduše slušao A-S1100. https://www.hi-files.com/yamaha-a-s1100/ To da zvuk podseća na cevni ima na mnogo mesta, na primer: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/yamaha-a-s1100-owners.760716/ "To me it sounds like a really great tube amp, without having to deal with tubes....
  2. Treba voditi računa da ta serija Yamahe ima topao, tube-like sound, neko bi rekao možda i previše bassa. Ne znam za A-S1100, ali kući slušam A-S2100 i mislim da je to isti zvuk.
  3. Borko

    John Coltrane

    Ne idem na Facebook tako da mi nije poznato. Mislio sam na nešto drugo.
  4. Borko

    John Coltrane

    Šta ovaj post sa slikama Coltraneovih albuma znači ? Njegovu diskografiju ili lični izbor ? Bilo bi daleko interesantnije napisati po kom kriterijumu su birani albumi, kako se doživljava njegova muzika iz različitih perioda, koje su omiljene ploče i zbog čega, osvrt na snimke i muziku, dati neku preporuku i slično. Ovako liči na nešto drugo.
  5. Maximum input level @ 1kHz: 45 mV (MM)??? Pa ovaj overload margin nije ni 20 dB iznad nominalnog outputa MM zvučnica (5 mV, 5 cm/s). U vintage dobu kad su gramofoni bili jedini izvor, skoro svaki phono stepen u integralcima je imao 180 mV i više.
  6. Milka Stojanović, piše i u linku. Ne mogu da prećutim iako je očigledan lapsus. Upoznao sam je, divna žena. Poslednjih godina je ponekad pevala na priredbama u Ruskom domu, ali za to je malo ko znao. Posebno je interesantna priča o njenoj audiciji za Metropoliten operu i o životu sa Živanom Saramandićem.
  7. Nisam siguran ali mislim da su RIAA standardi definisani još šezdesetih ili ranije tako da ovaj rad (iz 1995.) baš i nije mogao da tome doprinese. Kao objašnjenje za standard da. Poenta onoga što sam napisao je da je 0.3 % jako strogo kao uostalom sve ispod 1 %. Nisam muzičar i nemam potrebno znanje (pismenost) o muzičkim skalama i lestvicama, ali na mnogo mesta sam nailazio podatak da je za manje od 1 % potreban skoro apsolutni sluh, koji nemaju ni svi muzičari. Izračunajte koliko polutonova u muzici je promena intonacije od 0.3 % pa pitajte muzičare da li bi to čuli. Što se tiče primera sa filmom od 24 sličice u sekundi vs 25 sličica u sekundi tog istog filma na TV neposredno iskustvo je nemoguće. To bi značilo gledati isti film u bioskopu, pa otrčati kući i odmah ga pogledati na TV. Akustička memorija kratko traje.
  8. Još jedan primer uticaja brzine na percepciju visine tona. Holywoodski filmovi snimljeni Panavision kamerom sa 24 sličice u sekundi, prikazuju se na televiziji sa 25 sličica u sekundi da bi se uklopili u PAL standard. To je ubrzanje od oko 4 %. Da li se iko žalio da glasovi glumaca zvuče piskavo ? Promena je manja od jednog polutona. Međutim promena brzine kod gramofona utiče na tempo kod reprodukcije pa to može da zasmeta na klasičnoj muzici i jazz-u. Na rock muzici se to teško može primetiti.
  9. Pogledah taj rad na PubMedu. Nije dostupan .pdf, a u rezimeu ne pominju 0.3 % već 0.6 %, ali za eksperimentalne parametre tog rada ? Ono što je poznato je da je promena visine od jednog polutona oko 6 % (2 exp (1/12) -1 = 0.0595). Jedna oktava ima 12 polutonova. Smatra se da ispod 1% teško čuti promenu intonacije (potreban je maltene apsolutni sluh). Ne znam koliko muzičara može da čuje tu promenu. Sami izračunajte koliko polutonova je promena od 0.3 %. Naravno ovo je za konstantno promenjenu brzinu, a ne za Wow & Flutter za koji je sluh osetljiviji.
  10. U toj klasi (cenovno) su i Cambridge Audio Alva Solo i Duo. Testirani su kod Amira (Audio Science Review) i po merenjima (SINAD) su i dalje na vrhu. Međutim, Amira kritikuju da samo meri a ništa ne sluša.
  11. Borko

    Phono preamp

    Pa i Macura koristi chip ? Ne znam napamet koji, ali ima pravo napajanje.
  12. Borko

    Šta se sluša ?

    Volim Cliforda, ali interesantno da ovde niko ne pominje još jednu legendu jazz trubača koji je takođe završio nasilnom smrću. To je Lee Morgan koji je ubijen. On je imao baš hitove u pravom smislu reči i van jazza. Vedi pogledati film: "I called him Morgan"
  13. Niska kapacitivnost kabla je bitna za MM zvučnice ? MC generalno, a pogotovo ove sa jako malim izlaznim naponom imaju mali broj namotaja i zbog toga nisku induktivnost, pa je uticaj kapacitivnosti kabla kod njih zanemariv, i oseti se tek u MHz.
  14. Znaš kako prijatelju, ja se plašim ljudi koji sve znaju. Ti si jedan od njih.
  15. To svi kažu a da niko nije ponudio objašnjenje.
×
×
  • Create New...