Borko

Članovi
 • Content Count

  305
 • Joined

 • Last visited

About Borko

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Borko

  Phono preamp

  Kolika je osetljivost na ulazu na koji ide izlaz iz Pass phono preampa ?
 2. Borko

  Phono preamp

  Ako je output zvučnice definisan pri modulaciji brazde od 1 cm/sec, treba uzeti u obzir koliko ona daje na peakovima koji su + 20 dB, a to je još 10 x veća voltaža. Tada bi račun izgledao ovako: 10 x 1076/20 x 0,4 mV = 25,2 V Da nije to malo previše, da uđe u preamp ?
 3. Borko

  USB za DAC

  Za USB Class 2 Audio dovoljan je USB 2.0. Veća brzina koju daje USB 3.0 nije potrebna. Zato ogromna većina DACova ima USB 2.0 type B ulaz.
 4. Da li taj "protočni" chinch ima na jednom kraju ima muški, a na drugom ženski konektor ? Googlao sam na netu i nisam našao takav da se može otvoriti i u njega lemiti različite vrednosti kondenzatora ili otpornika. Našao sam samo ugaone koji se ne mogu otvoriti. Za potrebe ovih eksperimenata najbolje bi bilo imati konektor kao na slici u prilogu. Tu se pod šraf ubacuju kondenzatori i otpornici. Brže je ne mora se lemiti. Bavio sam se tim eksperimentima za MM glavu AT440MLa u TD126 MkIII. To je zezanje na kub. Razlike u zvuku koje se dobiju sa manjim otporima od 47 k su suptilne. Treba nekoliko dana da se uoče. Isto je i za dodatne kapacitivnosti. A kad je cilj smanjivanje kapacitivnosti onda ili promena phono interkonekta (ako su izvedeni chinchevi spolja na gramofonu) ili skraćivanje kabla ako to dozvoljava udaljenost od preampa. Naravno, može i odlemljivanje kondenzatora na ulazu phono kartice u preampu ili odlemljivanje otpornika od 47 k i stavljanje većeg. Ovo pod uslovom da je phono deo pristupačan. Na nekim integralcima je phono kartica smeštena na dnu pa je potrebno raskupusati celo pojačalo da se dođe do nje. Korisno je imati i neki software koji simulira RLC kolo. Probao sam dosta različitih i po meni je daleko najbolji kalkulator Wayne Stegall-a na linku: http://waynestegall.com/audio/phonolcr.htm On je bar dao ceo matematički postupak kako je do toga došao. Dobije se i grafik tako da se može predvideti i efekat koji će izazvati dodavanje otpornika ili kondenzatora u paraleli. Čisto da se ne radi napamet. Na primer, AT440MLa ima L= 490 mH i R = 3200 Ohm. Preporučena kapacitivnost je 100-200 pf. Ako se unese 490 mH i 3200 Ohma, a da ukupna kapacitivnost bude 300 pF, dobije se grafik kao na slici u prilogu. Lepo se vidi izdizanje počev već od 4 kHz i strm pad nakon peaka, tako da je na 20 kHz pad od 5 dB. Ali ako se poslušaju preporuke proizvođača i ukupna kapacitivnost spusti na 150 pf (100-200) dobije se sasvim ravan frekventni odziv (sledeća slika u prilogu). Tada je i Q faktor 0,8 što je dosta blizu Q faktoru Butterworth filtra od 0,71 (1/SQRT(2)). Pad na 20 kHz je sad samo 2 dB. Znači treba poslušati šta proizvođač preporučuje. Drugo je pitanje kako postići u stvarnosti da ukupna kapacitivnost bude samo 150 pF ? Samo u interkonektu i ožičenju ručke ima maltene toliko. To je moguće samo hirurgijom, tj. odlemljivanjem kondenzatora na ulazu phono preampa. Ko želi može i bolje. Da spusti ukupnu kapacitivnost na 100 pf, a da loading digne na 62k. Tada je grafik još bolji i pad na 20 kHz je zanemarljivih 0,15 dB (prilog). Ko neće da interveniše na phono peampu (kao na primer ja) prinuđen je da spusti loding na manje od 47 k. Na primer za 34 k i 250 pf, dobije se prilično ravan odziv (prilog).
 5. Nisam primetio da li je Macura objavio podatke o ulaznoj kapacitivnosti preampa i koliki je maximum input signal (za 1 kHz, 0,5 % THD). Ili je možda dat podatak za phono input overload ?
 6. Večeras na Radio Beogradu 3, u emisiji "Iz arhive" snimak koncerta Sonny Rollinsa održanog 12.novembra 1974. na prvom Beogradskom jazz festivalu. Jako dobar snimak i zvuk. Slučajno slušao ovo i ranije. Probao sam i pre odjavne špice da na siteu Radio Beograda nađem u programu ko svira ali uzalud. Program na siteu kaže da ide nešto drugo. Neozbiljan site.
 7. Pomenuto je da ima malo integralnih pojačala sa bass managmentom. Evo ovde testa jednog takvog: https://tooloud.co/recenzija-anthem-str-integrirano-pojacalo/ Dobar i detaljan test.
 8. Borko

  Foobar2000

  Uspelo je. Hvala za koristan savet.
 9. Borko

  Foobar2000

  Sa jedne portable na drugu ili može i sa instalisane na portable ?
 10. Borko

  Foobar2000

  Nisam siguran da li je ovo uopšte moguće, možda će neko znati. Iman Foobar, najnoviju verziju instalisanu na laptopu, sa svim meni potrebnim plugin-ovima i skinom (temom) koji mi se dopada. U međuvremenu je upgradeovan desktop PC. Na njemu je bila identična verzija foobara koja je izgubljena sa formatizacijom diska. Da li je moguće, posle reinstalacije foobara na desktopu, preneti sve pluginove i temu (skin) a da se ne radi ponovo ručno instalacija jednog po jednog plugina i teme ?
 11. Borko

  Wolandov Sistem

  Na ovom linku je dato dosta dobro objašnjenje koje uzima u obzir i otpornost kalema zvučnice: http://www.theanalogdept.com/sut.htm
 12. Borko

  Wolandov Sistem

  Na pomenutom Hagerman site u poslednjoj rečenici pre Summary piše: "You can also put the parallel resistor on the primary side, but then the value is the above divided by the turns ratio squared."
 13. Ma ja sam pogledao specifikacije gde piše: "Static compliance - 20 x 10-6 cm/dyne" i pomislio da ste pobrkali static i dynamic. Taman posla da ja nešto zameram. Za Audio Technicu po Werner Ogiersu se množi sa 1,8.
 14. Nemate "fabrički" podatak o efektivnoj masi ručice (sa headshellom naravno) ? Određivanje efektivne mase pomoću ovog kalkulatora je samo rešavanje iste jednačine po drugoj nepoznatoj, a to je efektivna masa ručice + plus težina zvučnice i šrafova. Ali ako se sigurni u izmerenih 10 Hz onda OK. Ja nisam koristio kalkulator sa Vinyl Engine već ovaj: http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html ali to je isto.
 15. Proverite vi ovaj račun jer 1 CU (Compliance Unit) = 1 µm/mN = mm/N = 10-6 cm/Dyn. Kako 6,5 CU može da bude 19 µm/mN ? Japanci mere compliance na 100 Hz. Ako ste na to mislili, a da se proceni koliko bi iznosio compliance na 10 Hz, vrednost na 100 Hz treba pomnožiti sa 1,8 - 2. To bi onda bilo oko 13 CU (10 Hz) a nikako 19 ? 7,6 + 6,7 = 14,30 a ne 13,30 ? Ako se u kalkulator (http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html) unese: 14,30 g i 19 CU dobije se 9,6 Hz što je blisko izmerenom, ali je pitanje odakle podatak o 6,5 x 10-6 cm/Dyn. To ne izgleda realno. Sad sam pogledao specifikacije. Vi ste pomešali static i dynamic compliance. Dynamic compliance na 100 Hz je 6.5x10-6cm/dyne (100Hz). Static compliance je 20 x 10-6 cm/dyne. Ovde se uzima dinamička, ali na 10 Hz. Ako množimo sa 2 to je oko 13 CU. Kalkulator onda, za 14,3 g i 13 CU, daje 11,7 Hz ? To ne odgovara merenju na grafikonu (ako se tako može tačno odrediti) i na gornoj granici je dozvoljenog opsega. Podaci o compliance za AT-95E sa: https://eu.audio-technica.com/AT95E