Jump to content


lalelala

Članovi
 • Posts

  1,850
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by lalelala

 1. lalelala

  Lampizator

  Ma zasto trositi pare , neki Topping verovatno , jer ima super merenja !!!
 2. lalelala

  Lampizator

  Zoki, to je deo akustickog tretmana prostorije!
 3. Ja sam daleko , ali Virovitica (ako sam dobro desifrovao VT) je skoro na kaficu od Novog Sada.
 4. Meni nikada nije blam da kazem da mi nesto nije jasno ... izvinjavam se ako sam udavio temu, ali se nadam da je ovde bar poneko nasao nesto korisno i zanimljivo ili se barem zabavio. Ja sam u Parkere uleteo uz pomoc prijatelja @Pedjica-e koji ih je vise puta cuo i aminovao , tako da se zna ko je kriv ! Salu na stranu, dobre su to kutije , trebace pomoc prijatelja i da se razrade jerbo ja vremena nemam al ludu zelju da se zezam sa ovim hobijem imam.
 5. Ne , varas se ...skupili smo se da bisitrimo fiziku , a prakticno skoro pa da se svi slazemo kako Pasiiva zvuci A ti sa TL resenjima si dosao da nam zamutis vodu 😀
 6. Fizika je iznad svih , pa i tebe Tozo !
 7. @Somilenko Evo par izvoda sa Streophile testa Kii Three zvuja: On the rear panel are two 6" aluminum-diaphragm woofers, and one on each side panel. The Kii controls the relative phase and timing between its rear and front drivers and between its side and front drivers to create a cardioid dispersion pattern from 1kHz down to below 80Hz. Above 1kHz, the directivity of the front-firing drivers, due to their size and location, dominates. Below 80Hz, as boundary gain dominates, the Kii becomes increasingly omnidirectional, but that can be dealt with by a relatively simple adjustment of output level in that passband. By controlling and restricting directivity, these speakers are claimed to greatly minimize short-latency interactions with room boundaries, and dimensional modes that interfere with the direct sound that reaches the listener. Bemliga ispada da rade korekciju od 1Khz pa do ispod 80Hz što baš nije isključivo srednjetonsko područje ... ako posmatramo šta radi PR drajver na i malo oko rez učestanosti , pa radi to isto samo na znanto užem opsegu i znanto manje kontrolisano fazno. Zašto sad u ovom slučaju nema akustičkog kratkog spoja ? @Nixie, praktično gledajući sa svim bih se složio, samo još ne mogu da kažem da sam pokapirao fizički šta se događa, jer me neka od objašnjenja i neke analogije bune. @BokiTokiVoki jel može mala pomoć u pauzama godišnjeg , pogled na PR sa osvrtom na Kii Three ?
 8. Evo par izvoda sa Streophile testa Kii Three zvuja: On the rear panel are two 6" aluminum-diaphragm woofers, and one on each side panel. The Kii controls the relative phase and timing between its rear and front drivers and between its side and front drivers to create a cardioid dispersion pattern from 1kHz down to below 80Hz. Above 1kHz, the directivity of the front-firing drivers, due to their size and location, dominates. Below 80Hz, as boundary gain dominates, the Kii becomes increasingly omnidirectional, but that can be dealt with by a relatively simple adjustment of output level in that passband. By controlling and restricting directivity, these speakers are claimed to greatly minimize short-latency interactions with room boundaries, and dimensional modes that interfere with the direct sound that reaches the listener.
 9. Nema loženja , pokušavam da ih koristim sa rezervom ali i da ih uporedjujem , jer ako su merena na sličan način u istoj sobi ili dvorištu , što isto ne znamo baš 100% , mogu biti korisna za neka uporedjivanja što bi se reklo napamet , pre slušanja ... Takođe, kad sam već slušao neke zvučnike , volim da vidim kako se mere da bih doveo u nekakvu korelaciju lična iskustva i merenja.
 10. Pratim ga redovno , sasvim dovoljno i uvek, ostavlja taj prostor za nevericu . Nemoj da brigaš za moje slobodno vreme 😀
 11. @Nixie & @somilenko Izvinjavam se na davljenju , ali bih stvarno voleo da razumem , samo mi ne ide ... Posmatrajmo samo uzan spektar učestanosti oko Fr gde su P i A membrane sinhrone ... Tu , na tom uzanom opsegu je model rada potpuno isti kao kod Kii Three kutije ...naravno nije DSP kontrolisan ali jeste mehanička veza koja dovodi do istih kretanja ... Jel u svakom čalnku napisao ?
 12. Delija , nije svaki dan zgodan za merenje napolje , ne kaže striktno u svakom članku šta je radio itd. tako da tu ima dosta prostora za nagadjanja. Da meri i najmanji zvučnik samo unutra , po njegovim sopstvenim pravilima za kvazi anehoično merenje bi mu bila potrebna min visina tavanice od 4.4 m što barem po fotkama koje si ti postovao , nije slučaj. Dizanje Spendora D7 na visinu od 2.2 metra je takodje posao za jednog dedicu u godinama što JA jeste. Niko neće da prizna da muva , ali očigledno on malo muva što mu nećemo zameriti ali ćemo primetiti.
 13. U Severnoj Americi ima jedna certifikovana laboratorija za akustička merenja i to u Kanadi. JA se trudi maksimalno i ja to ne poričem , dapače , cenim ga izuzetno. Ponekad napiše kako radi , ponekad i ne ali je jednom naglasio da je sve to kvazi anehoično merenje koje možemo uz dosta aproksimacija smatrati poprilično preciznim. Za merenje bas odziva po njegovoj definiciji šta je kvazi , potrebna je visina prostorije od min 4.4 metra što ja jako sumnjam da on ima . To je moja primedba ako si me razumeo ....
 14. @somilenko nema akustičkog kratkog spoja jer na mestu slušaoca uvek imaš dva talasa koji se sabiraju i jedina je razlika dubina kutije koja svakako nije napamet odredjena , nego tačno tako da se bregovi na tim učestanostima poklope i saberu Po tvom razmišljanju i Kii Three zvučnici imaju akustički kratak spoj jer im zadnja dva drajvera rade sa signalom u kontra fazi da bi se dobilo delimično poništavanje pritiska u zoni iza zvučnika .Ovo je u stvari najbolja anlogija jer po tvojim stavovima Kii je negde opasno u krivu ! Dakle ako to radi dobro a radi , nemojmo se stalno vraćati na kratke spojeve, jer ih realno nema. Akustika nije ograničena kao što su strujna kola . Iz Stereophile merenja videsmo da nam je radna tačka iznad fr. pa na više. Ovo se ne slažem. Kad prednja aktivna krene napred pritisak ispred zvučnika se povećava ali kad zadnja pasivna sa malim kašnjenjem krene unutra , jer prati aktivnu , pritisak iza kutije se smanji. Ono što čuje slušalac je zbir ta dva sa razlikom puta koliko je duboka kutija. Opet se vraćam na Kii Three , pogledajte kako to radi možda pomogne. @somilenko Merenja koja sam postavio su pojedinačna merenja za svaki drajver pa su naknadno spojena , to nisu merenja sa mesta slušaoca nego u osi drajvera na 1m rastojanja , tako da ih je neko sabrao da li softverom ili kako već ne znam. Merenja koja je @Delijapostovao su odizivi u sobi sa mesta slušaoca i to je nešto sasvim drugo. Čak i ta anehoična merenja koja Streophile provodi sa tzv kvazi anehoična merenja koja se rade pod pretpostavkom da nema prepreke u opsegu od 2.2m od zvučnika. Nikkada niko nije pitao redakciju da li i podignu kutiju na neku visinu i kolika im je tavanica tamo gde mere ali nema veze , mi to uzimamo zdravo za gotovo .
 15. Još malo sa Stereophile merenja The saddle centered on 29Hz in the impedance magnitude trace suggests that this is the tuning frequency of the passive radiators. The minimum-motion notch in the woofers' summed output (fig.3, red trace), which is when the back pressure from the reflex resonance holds the woofer cone still, lies at the same frequency. There is a small suckout in the woofer's output at the frequency of the impedance magnitude bump, which implies some kind of internal antiresonance in this region. The passive radiators' summed output (fig.3, green trace; both behave identically) has one peak centered on the tuning frequency of 29Hz and another an octave higher. Dakle pasiva je tjunirana da radi tik iznad rezonantne učestanosti . To znači da radi u opsegu gde se može reći da pasiva sa malim kašnenjem prati kretanje aktivne membrane , a na grafikonu se vidi opseg u kome se efektivno nešto dobija a to je od cca 30 do 100 Hz. Ako su aktivna i pasivna membrana skoro pa fazi , onda su pritisci iza i ispred kutije u kontra fazi , tj onda ona moja teorija o polju smanjenog pritiska u prostoru iza kutije i zadnjeg zida stoji i stoji da će zid manje reflektovati u tom opsegu i da će se zvučnik bolje složiti sa prostororijom . A taj opseg je najosetljiviji što se tiče modova . Koliki je efektivan dobitak od pasive ? Pogledajte odziv meren u istoj sobi sličnih zvučnika, samo sa BR rešenjem pa procenite sami. Spendor je iste konstrukcije 2.5 sistemac , nešto manji po zapremini , drajveri su skoro pa isitih prečnika. Ovaj sam zvučnik slušao i odličan je u svakom pogledu i jako se dobro druži sa prostorm. Dyna je pravi trosistemac , verovatno jako slične zapremnine i istih prečnika drajvera kao Parker. Kod nje je BR malo nabudženiji. Nisam je slušao ali po ovome bih rekao da traži malo više prostora oko sebe .
 16. U slučaju Parkera ne čujem ja tu ništa loše . Stvar koja je se ovde provlači i "zamera" je nedostatak najnižeg basa koji se očekivao , barem po testu iz Stereophila i njihovim merenjima i još po nekim prijateljskim utiscima i to bi trebalo da se pojavi posle usviravanja. Čitajući teorijsku podlogu , izgleda da je vešanje pasivnog drajvera jako bitan momenat i treba ga dobrano glasno slušati da bi se usviralo i omekšalo a to kod mene nije bio slučaj. Ja to nisam gasio skoro 3 nedelje ali to nije sviralo glasno, tj največi deo vremena je sviralo izrazito tiho. Vešanje pasive od 9" je guma i to podebela tako da od tihog slušanja nema tu ništa. Omekšavanje tog vešanja kroz godine bi samo trebalo da doprinese još boljem odzivu bas područja. Dakle, nema erozije performansi.
 17. Mislim da posmatras suvise strogo. ... znam da je vazduh stisljjiv ali to ne menja stvari mnogo .Kretanja membrana aktive i pasive nece biti u direktnoj relaciji kao kod servo uredjaja ali ce ici u tom smeru sa znatno vecim gubicima jer ce se deo energije trositi na zagrevanje vazduha kao medijuma , jer je on stisljiv ... Ja pokusavam da pokapiram stvari u delicu vremena i da to primenim globalno ... u tom smislu pokusaj jos jednom da sagledas sta se desava u delicu vremena . Moja vizija je da su pritisci u obrnutoj fazi , pa cak i da pokupim sve modove sobe , ja ocekujem znatno manje problema u interakciji sa prostorijom jer necemo imati pocetni uslov koji imamo kod BR ili kompresije da se bas siri jednako u svim pravcima u prostoru .
 18. @BokiTokiVokiajd ti to meni prevedi na srpski ili crnogorski pa mi odogovri na moja pitanja iznad
 19. ajde moze biti da ja ne razumem ali ajmo polako , prvo da vidimo kako stojimo sa pritiscima ? Kad aktivna membrana krene napolje terana strujom kroz namotaje , pritisak se u prostoru ispred kutije povecava. U isto vreme pasivna krece u kutiju i smanjuje pritisak u prostoru iza zvucnika . Jel to istina ? Ako jeste , imamo situaciju da su pritisci u obrnutoj fazi , dakle zid iza kutije igra manju ulogu nego inace , tj refleksija od njega je manja zbog zone smanjenog pritiska. Kako se to sabira i oduzima na mestu slusanja je druga prica koja zavisi od razlike puta ta dva talasa do mesta slusaoca i najverovatnije se podesava dubinom kutije .
 20. da dodam nešto što mi se učinilo važnim, mnogo važnijim od ekvivalnetne površine ... Prvo , @Nixie je spomenuo inverziju faze zadnjeg talasa , što je jako važno zbog smanjenja pritiska u prosotru iza kutije i shodno tome manjoj refleksiji od zadnjeg zida ....sigurno da tu leži razlog znatno bolje saradnje Parkera sa prostorijom u odnosu na Django XL. Drugo , bas reflex se obično proračunava tako da mu se odziv nandodaje na glavne drajvere na mestu gde glavni drajver počinje da strmo pada ....BR se ne preklapa sa glavnim drajverom zbog svojih velikih izobličenja , da ne bi pokvario ono što je dobro a da doda ono čega nema . Pasiva ima znato manja izobličenja u odnosu na BR i ona može da se nalepi sa preklapanjem na odziv glavnog drajvera i time stvori utisak ekvivaletno veće membrane u tom donjem opsegu . Koliko tačno veće, to je pitanje za mnogo upućenije od mene ali sigurno ne prostim matematičkim sabiranjem nego manje ... Ono što subjektivno osećam je znatno bolji , detaljniji i gušći midbas kod Parkera u odnosu na Django XL , što može biti pozitivna kombinacija prvog i drugog fenomena ....manje refleksija od zadnjeg zida , manje uticaja na odziv kutije , širi opseg preklapanja odziva pasive i aktive pozitivno utiče i na midbas ... Elem, pokretač teme je dobio od mene u direktnom razgovoru sve što je želeo pa i više od toga , a mi sad ovde možemo da trebimo buve što inače radimo uspešno godinama 😀 Pozzz
 21. Ja nisam ni rekao da je to moja matematika ...spomenuh referencu , Srajan iz 6Moons-a. E sad oko logičnosti njegovih tvrdnji ne znam šta da kažem ... Prednji aktivni drajver je 7,5 " a pasivni je 9" ... ako računamo matematički ekvivalentni prečnik je SQRT( 7,5 x 7,5 + 9 x 9 ) = 11.7" Dakle Srajan je računao kao da je matematički ekvivalent zaista i fizički ekvivalent . Da li je to tako, ja zaista ne znam i ne tvrdim ali ono što je sigurno, i što sam čuo svojim ušima je da Parker Trio , što se basa tiče , svira daleko bolje nego što bi se očekivalo od dva 7,5" drajvera u kutiji te veličine ... Tvoje poredjenje sa drugim kutijama je nepravedno jer ih nismo čuli u istom prostoru a to je od fundamentalne važnosti ....jedini koji su bili na istom megdanu su Django XL . Za njih rekoh da su išli dublje , ali su davali izrazito nehomogen bas (odziva sa mnogo strmih uspona i padova ) koji je morao da se kroti DSPem , tako da , po meni Parker to bolje odradi iako ne ide toliko duboko. A možda i ode kad se usvira ? A možda i ode dublje kad se poveže na D klasu sa daleko više snage ? A ako i ne ode , možda je konačno vreme za dva suba SVS SB3000 . . . Puno toga još treba probati da bi se dao konačni sud ... No sve u semu , pasiva je OK . Ima tu potencijala i puno toga dobrog. Pozzzz
 22. Manje su osetljivi nego neka druga rešenja ... Kod Parkera Trio je bas veoma dobro definisan , detaljan i ima ga u izobilju.Poredeći sa Django XL , ovo deluje kao rešenje koje se bolje snalazi u istom prostoru i kao krajnji rezultat je očito da je bas homogeniji , bogatiji i precizniji znatno . Ja više ne koristim DSP korekciju koja je sa Djangom bila stalno prisutna Moje kutije i snagaš i poneki kabel još nisu usvirani u potpunosti i ja još uvek pomalo experimentišem sa izborom lampi na mom Lampiju a to dosta menja celu prezentaciju , tako da konačni sud još nemam. Prelaz sa Tesli na Philips je doneo znatno više visokih tonova a manje basa ...sada čekam neke Simens Fa2 koje bi trebalo da postave stvari na svoje mesto . Ludilo je tube rolling ! U svakom slučaju izgleda da je pasivna membrana dosta dobro rešenje. Očekivao sam možda malo više onog najdubljeg basa , jer po merenjima ta kutija ide od 27Hz ali iskreno nisam ga čuo još uvek. Moj boravak u Novom Sadu je prekratak da se sve postigne tako da će usviravanje potrajati godinama 😀. Savet za tebe ako planiraš Parker seriju ....Duo treba da posmatraš kao dvosistema c sa ekvivaltnim basom od 11.7" a Trio kao sa dva 11.7" drajvera...to nije moja matematika nego Srajanova sa 6Moons-a. Dakle Duo može da pokrije poveću sobu ladno a Trio može i veliku. Još nešto , trio se dosta lako pokreće tako da nejaki Pass XA30.8 to obavlja sa lakoćom a imam neki utisak da bi i D klasa bila dobar par sa Parkerima ...nisam još probao ali planiram u Decembru. Sretno !
 23. Probao sam Auralic Vegu i Gustarda A21 AKM , mada su to daleko inferiorniji DAC-ovi ot tvog ciljanog budžeta . U oba slučaja je to radilo samo OK ali ne i dobro.Digitalna kontrola glasnoće je za sada što sam čuo jedino na Devialetu dobro realizovavana. Ne kažem da nema drugih dobrih primena ali ja ih nisam čuo do sada. Prijatelj ima Lampija Amber 4 balansiranu verziju sa volume potom i on kaže da radi jako dobro a ja nisam slušao. Malo subjektivno , jer sam i sam potrošač Lamoizator tehnike , a malo i objektivno, jer ipak su to lampe koje se koriste u preampima , ja verujem da je to rešenje i to ono pravo i sam naginjem ka njemu. Razmišljam da prodam svoj EAR686L preamp i svoj nebalansirani Atlantic TRP+ DAC i da predjem na balansirani Atlantic TRP+ sa volume potom. Manje kutija , manje kablova , verovatno sličan zvučni potpis.
×
×
 • Create New...