Jump to content

lalelala

Članovi
 • Posts

  1,765
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

1 Follower

About lalelala

 • Birthday 01/03/1969

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  -> Flower Mound , TX, USA

Recent Profile Visitors

6,449 profile views

lalelala's Achievements

 1. Zato Lale zida kucu trokatnicu Salu na stranu, @Delija govori o beskomprisnom prostoru u koji treba smestiti ZVUCNE KUTIJE i ja bih rekao da je u pravu. Uzmi samo metar od bocnog zida i minimalno 2,5 izmedju kutija to je vec u zbiru 1+1+2.5=4.5 metra. Po drugoj osi , nek ostane izmedju kutija i zadnjeg zida pola metra i 3 metra do slusalacke pozicije i nek ima barem metar iza , to je vec u zbiru 0.5+3+0.5 = 4 metra, dakle od sobe 6x4.5 samo na muziku ode 4.5 x4 i takore'i ne ostane ti nista za zivot Za ESL moze i uza i kraca prostorija. Moja nova , hladna i tamna podrumska slusaonica ce biti cca 6x7 metara.
 2. U pravu si , nulti aksialni mod je c/2d , mada i ovaj prvog reda zna da preuzme dominantnu ulogu , sve zavisi od polozaja samih kutija u prostoriji. Kako se kutije udaljjavaju od zadnjeg zida ta je pojava sve izrazenija. Kad se kutije postave na d/4 moguce je skoro ubiti te najjace modove i tako je kod mene u prostoriji , ja prednju plocu zvucnika drzim tacno na 7/4 metara od zadnjeg zida . Ali sve u svemu, ako je prostorija bas toliko nepravilnog oblika i podesavanje ide tesko , onda mozda sistem takvog ranga zasluzuje neke modifikacije prostora ? Makar za dugorocno razmisljanje . . .
 3. Ma ko jos cita Rat i Mir ? Salim se , nisam pratio temu od pocetka . Pogledah dimenzije i matematika se bogami nista ne poklapa sa merenjima. Da tu nije ostalo nekih podesavanja a da @NL vi niste svesni toga ?
 4. @NL. koja je visina prostorije ? Kolika je duzina prostorije , mereći po osi slušanja , dakle iza zvučnika pa do iza slušalačke pozicije? Po formuli , učestanost osnovnog moda prostorije se izračunava po formuli f=c/d gde je "c" brzina zvuka u vazduhu, oko 340 m/s "d" rastojanje u metrima U mom slučaju je d=7m i horizontalni mod se računa kao 340/7 što je nekih nepunih 49 Hz , a vertikalni mod je 340/2.65 što je nekih 129Hz. Merenja to i potvrđuju sa iznenađujućom preciznošću. Naravno ovo sve važi ukoliko je prostorija iole pravilnog oblika. U slučaju većih geometrisjkih odstupanja ne može se teorisjki računati. Ako vi imate mod na 34 Hz to bi značilo da je prostorija mereno po osi zvučnika, dimenzija oko 10m .
 5. Stavio sam dva IsoAcoustics ISO-PUCK ispod digitalnog strimera Auralic Aries mini i ima razlike . Onda sam stavio još 4 ispod Freye Plus i još četiri ispod DAC-a i više ih ne vadim . Polica mi je neko parče nameštaja iz Nebrska Furniture Marta , potpuno bez veze sa hifom. Ima razlike dakako , mada je sad pitanje koliko to može da utiče na problem koji NL ima sa basom koji je poprilično velikih razmera i najverovatnije uzrokovan interakcijom prostorije i zvučnika.
 6. Za sve što dolazi preko mreže do streamer-a. To može biti neki od streaming servisa ali i sadžaj sa NAS-a. Moguće , ja sam to prvi put primetio kod Toze ali ne sporim ako ti kažeš. Lično se uverih više puta da je logika ispravna i obilato je koristim i preporučujem svima koji hoće da slušaju.
 7. Ovo nam @Toza priča već duže vreme . . . samo što ga slabo slušate @Aibo , sve što si naveo kao moguće polje dorada je otprilike i maksimum koji se može uraditi naknadno na jednom switchu, jer naknadne modifikacije PCB i čipova naravno ne može da bude. Dakle bolje napajanje sa manje šuma, smanjivanje vibracija i možda bolje hladjenje mogu biti predmet unapredjenja.
 8. Imao sam prilike skoro (2018. godina) da pričam sa vlasnikom (jednim od dva) Auralic Audio-a i on mi je takođe potvrdio da njihovi streameri najbolje rade preko bežične mreže jer kao žična unosi neke smetnje. Nije bilo ni vremena ni prilike da dublje uđemo u razmatranje te teme , on je samo naglasio da su do toga došli intezivnim testiranjem . Ja sam kao zaključio isto mada ni sam sebi ne verujem . Sve što je Krgović objašnjavao je tačno, moguće je da je kvaka sasvim na drugom mestu , treba probati neki solidan switch sa dobrim linearnim napajanjem pa vidimo kako to utiče na celu priču. Proba je majka !
 9. Kod mene je soba duboka d=7m a zvučnici , tj njihova prednja ploča je na d/4 , tj 1,75 m od zida iza zvučnika. To je formula koju sam smislio pre koju godinu koja uravnotežava glavni mod prostorije skoro na nulu. Naravno da se ne može sve srediti tako jednostavno ali barem je glavni mod sa najviše energije u sebi ubijen. Negde na forumu sam detaljnije objašnjavao kako sam došao do te formule da sada ne ponavlajm. Kad se zvuje tako postave ostatak funkcionalnosti mog prostora blago pati pa moram da pomerim trosed dosta unazad da skoro dodiruje stolice i astal u delu koji izigrava trpezariju. Naravno da je to moguće samo dok se kritički sluša ili dok nikog nema kod kuće ili barem gazdarica odmara ili spava. Tada je impresija dubine zvučne slike impresivna. Širina zvučne slike kod mene jako zavisi od glasnoće pa za grandioznost treba makar malo poterati zvuje , što opet podrazumeva da je gazdarica dobro raspložena ili nije tu. Sve ostale probleme peglam sa dva PEQa jedan u plusu drugi u minusu i jednim šelfom koji diže sve od nule do 63Hz. Kako to zvuči ? Rekao bih odlično za sistem u problematičnoj sobi bez pomoći subova. I na kraju nekoliko mudrosti na osnovu iskustava do sada ... Prvo , ne diraj iznad 100Hz , zna da poremeti vokale , naročlito ako sečeš Drugo , koliko god da su dobri zvučnici ako soba nije tretirana , subovi trebaju da bi se do kraja ispravile sve nepravilnosti koje prostor unosi. Treće, kad god sam probao neke čarobne štapiće (Dirac npr) koji automatski sređuju sobne modove nisam dobio dobar rezultat, drugim rečima radi ručno a pre toga izmeri ! Čuo sam samo jedan sistem u tretiranom prostoru koji odlično zvuči bez subova ali to je pre izuzetak nego pravilo.
 10. Postavio si problem i objasnio ga donekle ali u idealnom slucaju ... Obicno je realni otpornik i pomalo redna induktansa , tako da moze da smeta ... Dolazimo do toga da nase vidjene stvari nije uvek dovoljno sveobuhvatno i zato Vam svima ponavljam uzmite razne kablove i testirajte min nedelju dana.... pare dajete tamo gde osetite razliku i gde Vam ta razlika godi.
 11. NARAVNO DA SE CUJE RAZLIKA I TO OGROMNA ! Da ne duzim i da ne pravimo nauku gde neme potrebe za tim , pozajmite Tozin zvucnicki kabel , stavite ga u sistem i cucete ogromnu razliku . Verovatno se moze to i izmeriti ali se lepo i jasno cuje razlika. U mom razvojnom putu Toza je menjao razne stvari .... Recimop broj zica sto je jako uticalo na bas i nacin sirmovanja koji takodje jako utice na zvuk narocito visoke i srednje tonove. Moj sistem je visoko rezolutan i sve se to jako lepo i jako lako primeti. Bili su kod mene i drugi kablovi na probi , za sada nijedan nije pokazao ono sto Tozin moze da prenese. Poslednja verzija je sa kriogeno tretiranim Neotech monokristalnim zicama preseka 4mm2 na plusu i isto toliko na minusu. Samo materijal u najboljoj mogucoj varijanti nabavke za ovaj kabel je izasao preko 1.100 USD , a @Toza je pomogao svesrdno savetima i zavrsnom montazom, u maniru pro bono kako bi se istrazili krajnji dometi njegovog recepta sa maksimalno mogucim dobrim sastojcima. Ja sam od pocetka verovao u dobar ishod , mada moram priznati da me je rezultat pretekao u nadanjima, U mojim putesestvijima po svetu slusao jako puno ultimativnih sistema kojima moj ne moze ni da pridje ali moze, da makar na trenutak prevari mene, da sam ja tamo negde, gde se muzika izvodi. Takodje Tozini napajacki kablovi prave OGROMNU razliku. recept i ideja su slicni , razvojni put je bio malo drugaciji ali je rezultat ponovo jako lako uocljiv. Inerkonekte da ne spominjem , sa njima se druzimo vec duze vreme @Nomimasen, @TurboMaximus i u poslednje vreme @sondek I pored toga sto kod mene kuci stoji i hvata prasinu taj kriogeno tretirani Neotech monokristalni zvucnicki kabel niko nema volje ili vremena da uzme i proba a ponudjen je mnogima , npr @sondek i @Delija . Dal je Covid ili je neki gubitak volje ne znam ali proba nista ne kosta osim vremena .
 12. Problemi sa full range zvučnicima nisu samo ograničeni na mene, ima dosta audiofila koji sa time muku muče...inače kome bi se prodavale igračke poput miniDSP-a , DEQX-a ili Linn space optimisation itd. Tako da, ako sam ja duduk kako me ti lepo častiš, za utehu ima nas dosta Neću valjda tebi da se obratim za pomoć ? Tebi koji me izvređaš svaki put kad god stigneš a onda kao uljudno poprilčamo u kuloarima sajma ... Čoveče ot tebe ne bih ni lek uzeo ni da mi život zavisi o tome. Ideš ponovo na ignore listu , žao mi je što sam te i vraćao u normalu. Naravno da se obraćam ljudima koji su pod broj jedan kulturni , dobronamerni i imaju znanja koje nesebično dele , pa ko hoće da sluša nek sluša. @nkrgovic ja sam završio sa ovom temom trudeći se da rečnik bude pristojan.
 13. Nije to sve tako prosto kako ti to zamišljaš ... nije samo u pitanju 20Hz alias 2 cm u tvojim prosto proširenim veselim zaključcima. Prvo ima tu nešto što se zove THD koji je znatno manji kod kutija za koje sam se odlučio ... poseban keramički srednjak i znatno bolji viskotonac u sprezi sa izvrsnim dacom i preampom, podržano sjanim Tozinim kablovima otvaraju nove svetove. Mnogo detaljniji i raslojeniji zvuk , spektaklarna scena , život koji se može dodirnuti i realizam svuda okolo po sobi. Drugo, priznajem da sam u trenutku kupovine i sam bio neiskusan oko cele teme odnosa zvučnik i prostorija ali sam vec tada znao da se selim iz tog stana pa me baš i nije bilo toliko briga kako će se to tu uklopiti ili neće ...ali kažem uz pomoć dobrih ljudi sa foruma , dobronamernih saveta i DSP iskustava pre svega kolega Damića i Delije uspeo sam to sve da rešim na jedan veoma zadovoljavajuć način i da steknem dosta sopstvenog iskustva za buduće instalacije . Ono što jeste činjenica da je moja soba u stanu u NSu i velika i zahebana ...što se tiče potencije zvučnika oni su sasvim samereni sa prostorom u smislu njihove snage i kubature prostora. Ja mogu da rekreiram sve potrebne glasnoće za realno izvodjenje orkestralnih dela , rock koncerata itd. Prostor je prosto nepodesan za lake instalacije i to je to . Npr sad u Teksasu me Bog pogledao i imam sreće da sam postavio kutije na stalke, jednom pomerio i jednom premerio i sve radi ko zmaj!
 14. Desetak nije mali broj ali nedovoljan za neko ozbiljno zaključivanje . Nažalost, ima takvih prostora koja sa adekvatnom pobudom znaju da naprave košmar iz kog se bez DSP-a ili multisub sistema ne izlazi. Mislim da je osnovna greška u većinu zaključaka što se posmatraju slučajevi prostorije pobudjene sa zvučnicima koji ne idu dovoljno duboko. I kod mene je problem sa basom bio podnošljiviji dok su kutije bile sposobne da jedva dohvate 50 - 60 Hz , ali kad su ubačene u igru kutije sposobne da dohvate poštenih 30Hz (bez minus 3dB) onda se sve pokazalo. Merenja , lagano sticanje iskustva , iskrena pomoć drugara sa foruma i poslednja iteracija dsp podešavanja je dovela do veoma zadovoljavaćeg zvuka koji naravno i dalje ima mana , ali bože moj idemo dalje ... Šta unosi tolike smetnje u mom slučaju ? Spregnuti prostori koji se ponašaju kao pasivni zvučnik koji meša energiju u bas području sa zakašnjenjem i koji neke delove pojača a neke pojede . Iza dvoseda imam udubljenje od 3x2 metra koje pravi ogromne probleme tom zvučniku. Merio sam posebno levi i desni zvučnik i uopšte se ne ponašaju isto . Sa druge strane imam otvorene stepenice i hodnik na spratu koji se ponašaju isto kao dodatni zvučnik koji ispaljuje zvuk sa zakašnjenjem , u taj prostor bas energija uđe i kao loptica u fliperu posle n odbijanja sa nekim kašnjenem izadje i sabere se ili oduzme od diretnog zvuka ... Zato je najbolje imati simetričnu prostoriju bez udubljenja ili spregnutih bočnih prostora kao što su hodnici , stepeništa itd. U novoj kući pravim pećinu u podrumu , simetrija bez hodnika i bez stepeništa ... videćemo , merićemo , slušaćemo. Onako laički , open space koncept u arhitekturi unutrašnjih prostora ne ide baš najbolje sa akustikom isith.
 15. nema šta Damiću da se ljutim , to je bio moj ulaz u svet dsp-a , prvi korak ... Svakako mi se nije svidela i činjenica da imam još kablova i kutijica na polici , tako da sam otišao na ROON koji to što meni treba radi na samom izvoru, za moje potrebe neprimetnije i diskretnije. Sad pravim jedan mali sistem u Teksasu i ovde sam imao daleko više sreće sa prostorom tako da uz minimalne korekcije imam punačak i poprilično dubok bas iz kutije sa mid-bas drajverom od samo 6" . ROON je i ovde u upotrebi. Ako da Bog zdravlja junačkog i zelene karte pa da se prebacim u neku južnjačku daščaru biće i subova , barem je ovde to jeftino.
×
×
 • Create New...