lalelala

Članovi
 • Content Count

  1,355
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

1 Follower

About lalelala

 • Rank
  klavir štimer
 • Birthday 01/03/1969

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  -> Novi Sad

Recent Profile Visitors

4,674 profile views
 1. lalelala

  Marakana :)

  @Delija , Šta "on call" uradi od čoveka ... Po fotografiji bi se reklo da ima tu još makar malo mesta za "napredovanje" tepiha , zvučnika ...
 2. To je realan primer iz prakse u mom prostoru. Naravno da se čuje . Maskira pola spektra. To bi pomoglo nekim manjim kutijama (sa mid/bas drajverom do recimo maks 5 do 6 inča) koje se lagano spuštaju od 70Hz na dole da sviraju taman kako treba ... to je taj slučaj kada prostor pomaže kutijama . Ali zato kutijama koje su živahne od 30Hz i potpuno potentne u zoni od 35 Hz na više, to unosi darmar. Zato kažem, meni modovi nisu prijatelji...jedino što mogu je da se mimoiđem sa njima u miroljubivoj koegzistenciji . Pomeranje zvučnika po prostoru je u stvari izbegavanje delova prostorije u kojima su zone velikog akustičkog pritiska .
 3. Nisam ja ni jednom spomenuo DSP u zadnjih par postova . Nomi i ja pričamo javno na temu šta ko radi u tom lancu isporuke muzike i ko je tu linearan a ko nije , od početka do kraja ... A kad smo kod DSP-a , nisam ja nikada rekao da je DSP sveti gral .... on je kao svaki lek , nešto leči a nešto kvari .
 4. Instrumenti su takvi kakvi su , po tvojim rečima nelinearni ... ja u to ne ulazim , prosto mi nije fah. Meni se neki dopadaju više neki manje ali uglavnom nemam problema sa njima. Za naše uvo znam da nije linearno . Ali, prenosna funkcija HIFI sistema & prostorije MORA biti što linearnije izvedena da bi ona informacija sa početka, na kraju bila isporučena našim ušima neizmenjena ili što manje izmenjena . To je sistemska stvar i ne podleže umetničkoj interpretaciji . Mod sobe od +12dB na 50Hz sigurno nije korak u tom pravcu .
 5. Pare za opremu se nekako i skupe, a kad se shvati da je prostor limitirajući faktor, eeeee tu je problem mnogo, mnogo veći ! Prosto tu se ukrštaju veće pare i više interesa i ograničenja ....deca , žena itd. Svima je stan životni problem broj 1. I srećni su oni koji ga reše . @Nomimasen , po mom mišljenju modovi jesu prepreka osim onih najnižih koji mogu da pomognu i to samo kod kutija koje same to ne mogu da iznesu , dakle kod manjih . Svi ostali su problem jer unose izrazitu nelinearnost ... Svaki prostor ima uvek izražena barem 2 moda definisana rastojanjem izmedju zadnjeg i prednjeg zida i tavanice i patosa . Sve je pitanje kombinatorike ...negde legne lakše a negde surovo teško. Što su kutija ozbiljnije , što ide dublje, više modova probude i dobiješ problema sve više i više . Prosečne kutije idu do 40Hz i ne probude najniže modove ....nešto manje kutije realno ne idu ispod 60Hz i omaše dva najniža moda promaše , tj oni im pomognu ... Jako puno kombinacija ima i jako je teško to sve predvideti Kod mene je kutija živa oko 30Hz i ja sam sve modove sobe probudio ... Pored modova , blizina zidova vrši i poništavanje na određenim učestanostima ....kad je zvučnik daleko od zida minimalno 2,2 metra taj se efekat seli ispod 20Hz i to se može smatrati kao kvazi anehoično slušanje. Tako mere u Stereophile-u ....dakle velika soba , kutije daleko od svih zidova minimalno 2,2m Kod mene levi zvučnik ima poništavanje na oko 63Hz jer mu je bočni zid blizu a desni je ok ... Juče smo kod Toze bili na 2,1m
 6. Uvo ili mikrofon, pitanje je sad ? Ovu Hamletovsku dilemu je jako teško rešiti ... Rekao bih da je kombinacija najbrže rešenje ...počneš od room mode kalkulatora kao najgrublji početak za određivanje početnih zona za raspored zvučnika i sedenja: https://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html Zatim se kombinuju uho i mikrofon naizmenično . Mikrofon kao objektivan i uho kao subjektivan merni instrument . Ne bih ih razdvajao. Iskreno kada zvuk uđe u mojoj nomenklaturi "zelenu" zonu to se jako lepo oseti po celom spektru . Juče smo do besvesti vrteli jednu numeru bogatu ponavljajućim basom (neka elektronika) ... kad je Nomi uštelovao prešli smo na jazz sa kontrabasom i tu se bolje osetilo da ima još manje izraženih tragova room modova ali je sve ostalobilo toliko dobro da nije imalo smisla ići dalje .... Što se tiče tipa kutije , ja bih ipak rekao da su kompresione za dve dlake lakše za pozicioniranje ...gde BR počinje da prducka , kompresija se još drži junački
 7. Razumem te u potpunosti ...kod Toze je to izvodljivo , kod mene trenutno nije ali se nadam da će u novom prostoru biti .... Ipak mislim da je jako bitno da se proba , makar jednom kako bi se čuo sistem u punom kapacitetu .
 8. Nomi radi drugarski u dosluhu sa parketarima ....7€/m2 hoblovanje sa lakiranjem . Ako nije 30 puta ustao pa mic tamo pa mic vamo . Ali vredelo je ... neka žrtva mora da se prinese jer prava ljubav prema dobrom zvuku mora da po definiciji prave ljubavi ponekad i zaboli . Kod mene je u tom delu sobe parket kao švajcarski sir ...sad sam nabacio neke mermerne ploče i na njima imam kempove podloške , tako da kad pomeram samo guram mermer koji od dole ima zalepljen filc .
 9. Juče uveče bili na lepom druženju kod Toze ... praktična lekcija iz sobne akustike . Pokazna vežba ! @Delija , @Nomimasen i ja i domaćin .... Nomi se svojski potrudio da mic po mic tehnikom našteluje zvuk ... rezultat milina & fantazija . PMC sada peva pesmu svog života . Ali šta je tu bilo presudno ? Pa interakcija prostora i kutija i ništa više ! Na početku priče je sve bilo pomalo zamućenol a na kraju je sve blistalo i vrcalo , jasno i čisto kao hladno januarsko jutro ... Kako je to izgledalo geometrijski ? Zid pa metar praznine pa polica pa jedno metar i nešto pa kutije ...prednja ploča zvučnika na 2.1m od zida .....izmedju kutija nema ničega! Onda opet praznina (sa malim otvorenim kafe stolićem ) pa trosed pa zid ... Dakle , što manje nameštaja , što više praznine . HiFi je ozbiljna trka ali ne sprint nego maraton ... komponente se nekako i kupe ali prostor teško . Teško se i prilagođava . Zvuk ne voli gužvu u prostoru ... Pogledajte Sonus Faber kataloge i sve će vam biti jasno . Velike prostorije u kojima nema ničega osim kutija postavljenih daleko od zidova.
 10. Izmedju zvučnika ništa ili što manje stvari i nameštaja .Ako i mora da stoji nešto onda treba težiti ka prozračnim policama ... Zvučnici treba da budu što dalje od zadnjeg i bočnog zida , naravno u granicama mogućeg i održivog ...ovde treba naglasiti da treba probati i nemoguće tj neodrživ raspored stvari u prostoru , barem jednom da se oseti razlika i osete granice sistema . Kod mene se pokazalo da zvučnici najbolje pašu na granici prve i druge trećine sobe a sedenje na granici druge i treće trećine ... Pozicija sedenja je takođe jako bitna i uopšte njie za zanemarivanje . Detaljnije na https://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html Ozbiljna polica je deo sistema i treba je posmatrati kao bitnu kariku u lancu isporuke dobrog zvuka . Znači kao komponenta .
 11. nije loše , nije loše ...kad će to biti u NS-u ?
 12. otkad sam se ispovraćao , slabo gledam na FB Nego jel neko bio , utisci ?
 13. kasno videh , žao mi je da nisam zapucao i ja ....