Jump to content


NL.

Donator foruma
 • Posts

  743
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by NL.

 1. Nažalost tako je. RCA phono je oznaka za obični RCA ulaz. Phonostage koji je predviđen da radi sa Klimax DSM-om je Linn Urika. Postoji u 2 varijante. Urika 1, to je "obični" phonostage, koji se montira u gramofon (kao Naim Prefix), a sa DSM-om se spaja analognim balansiranim XLR kablom. Urika 2, je phonostage sa ugrađenim analog to digital konvertorom. Spaja se Exakt vezom (Linnova patentirana veza, koja koristi mrežne UTP kablove) ili optičkim kablom. Optička veza je ograničena na 96/24, dok je exakt 192/24. Bilo koja od dve Urike zahteva eksterno napajanje, koje se zove Linn Radikal. Radikal pored toga što napaja Uriku, napaja i motor. Urika (1 ili 2) i Radikal su standardna oprema uz Linn LP12 Klimax klase. Dakle, ako uz Klimax DSM budem želeo adekvatan phonostage, moraću gramofon da apgrejdujem na Klimax nivo.
 2. Upravo tako. Kada se izmeni više elemenata uvek je teško da se razume šta je sve i u kojoj meri doprinelo pravljenju razlike. Najvažnije je sada iz ovog sistema izvući maksimum, u mojim datim uslovima slušanja
 3. Tako je! Osim pojačala, trebalo bi da veliku razliku prave i digitalne skretnice u odnosu na stare analogne. Interesantno je da sada (po prirodi stvari) te skretnice na putu signala dolaze pre DAC-ova, pa se pojedini delovi frekventog opsega zasebno konvertuju u analogne signale, za svaki drajver posebno. Zato bu trebalo, ako SO+ interveniše u najnižem opsegu (do 100Hz), da ta intervencija pogađa samo donji bas drajver. Ovo poslednje je moja pretpostavka, koju ću morati da proverim. Uz sve to su putevi analognog signala mnogo kraći u odnosu na raniji koncept. Svakako sada sledi ozbiljna i dugotrajna vežba podešavanja celog sistema, uz pomoć REW.
 4. Sve je Ok, taman posla da zameram
 5. Hvala na lepim rečima, da zaista je karakter drugačiji sada. Laganiji su za slušanje, manje su utišani u donjem području, jer ne radi SO. Možda i zbog toga čitava prezentacija deluje "bogatija". U bas području je punija, pa se onda čini da srednji i visoki manje dominiraju nego ranije. Radujem se skorom druženju! Da, definitivno bi mogao i da otvorim temu o svom sistemu. Jedino što mi se sistem potpuno uklapa u Republikansku temu, pa zbog toga malo oklevam.
 6. Hvala puno! Biće mi drago da budete moji gosti, pa da i čujete kakav je karakter sada
 7. Hvala puno! Čućete i sami kada budete svratili da se čuje drugačije Hvala puno! Na prvo slušanje su me oborili s nogu - preciznošću, naročito u midbas i bas području. Bas udari i zaćuti, a pre apgrejda udari i nastavi da rezonira. Kao da sam skinuo neki tanki, nevidljivi veo sa starih zvučnika - sve deuje jasnije i svežije. Visoki su recimo manje napadni, a čitava scena je udaljenija od slušaoca, slušanje je opuštenije, manje je "in the face". Pored toga, za veliku većinu numera nije uopšte više neophodan Space optimisation. Neke numere koje su pre apgrejda bile "šampioni" u pikovima na cca 34Hz i sada ipak traže da uključim SO. Inače, sada imam Space optimisation+, koji radi u svakom zvučniku "nezavisno", a interveniše direktno na digitalnoj skretnici i to samo u frekventni opseg koji je potrebno da bude "tretiran". Sada me mnogo muči gramofon, jer nisam više siguran da li digitalija zvuči bolje, a on isto, pa je razlika manja. Ili je gramofon lošiji, jer nemam adekvatan phonostage. Dinamika je i dalje na strani gramofona, i u ovoj postavci, tu nema sumnje... ali kada stigne Urika (ili Urika 2) sve će se to razotkriti i prikazati kao na dlanu Još zapažanja ću napisati u narednim danima.
 8. Što se tiče zvuka, na prvo slušanje su mi se veoma dopali, ali se još uvek privikavam, jer ceo sistem sada zvuči drugačije u poređenju sa onim pre apgrejda. Moraju još da mi se slegnu utisci, pa ću da napišem opširnije. Nažalost Klimax DSM nema u sebi phonostage. Probao sam da gramofon priključim preko malog Cambridge Audio 640p, ali se jednostavno izgubilo čitavo jedno područje u srednjem opsegu, pa sam odustao i isključio ga. Sada Akurate DSM koristim kao phonostage, ukinuo sam mu kontrolu glasnoće. U njega sam uključio gramofon, pa iz njega u Klimax DSM idu analogni, spdif i optički kablovi, probao sam sve varijante, najviše mi se dopada kako zvuči preko optičke veze, iako je 96/24, lepše mi zvuči neko spdif koji je 192/24. A oba mi zvuče preciznje nego analogna veza... a i dosta su glasniji.
 9. Klimax 350a su sada apgrejdovane i postale su Klimax 350 Exakt Organik, što znači da u sebi imaju digitalne skretnice, Organik DAC-ove nove generacije, zatim pretpojačala i pojačala snage. Pojačala snage su dosta pojačana.
 10. Klimax DSM (System hub) je stigao Knap je stao u Naim Fraim policu. Zapravo sam ga ubacio u segment koji je Fraim Lite i nema staklo, jer u segment sa staklom ne staje.
 11. Evo i nove verzije Radikal napajanja za motor i phonostage. Uz novi Radikal ide i potpuno novi DC 12v motor. Kućišta su ostala ista. New Radikal 'hyper-accurate' speed management: ~ Sustained rotation closer to 33⅓rpm than ever before, thanks to a hyper-accurate and responsive FPGA-managed motor control unit, Linn's most precise and responsive MCU ever. ~ New housing decouples the motor from the deck more effectively. ~ Precision engineered motor produces ultra-smooth rotation. ~ All new 6-layer board facilitates shorter signal paths, smaller componentry and minimal overall noise, via dedicated ground and power planes. ~ Quieter, regulated supply rails have the added halo effect of improving sound quality from Urika/Urika II phono stages. RRP £4250 in Akurate casework, £6500 in Klimax casework
 12. I ja glasam za Adikt! Svojim Adiktom sam bio veoma zadovoljan, a mislim da je i kolega @brale zadovoljan kako on sada svira. Prodao sam ga jer sam želeo da pređem na MC glavu (Linn Krystal) iz više razloga, između ostalih i zato što sam prešao na novi Linn Akurate DSM preamp koji u sebi ima i ugrađeji MC phonostage, pa mi je to otvorilo vrata i da dalje unapređujem svoj LP12. Bilo bi mi jako drago da svoj LP12 što pre kompletirate i počnete da uživate u njemu. Znam da ste ranije imali LP12 u više navrata, ali takođe znam da ćete ponovo da se iznenadite kako lepo svira, kada ga budete ponovo čuli u svom setapu! 😀
 13. NL.

  Marakana v2

  VRH! Čestitam situaciju! Slažem se da je ovo obavezni deo opreme! Kupiću i ja jedan sigurno. Mada ja više preferiram Makitu
 14. Šta se dogodilo @Srecko ? Počeli ste da koristite svoj LP12 i niste baš zadovoljni? Iskreno mi je baš žao ako je to u pitanju... Pozdrav, NL.
 15. Da se i ja posle par godina korišćenja NAS-a uključim, sa dva-tri konkretna pitanja za kolege sa više iskustva. Imam Qnap TS-253Be sa 10GB RAM-a (na postojećih 2 sam dodao još 8Gb) i 2 Seagate IronWolf NAS HDD-a od po 6TB. Zahvaljujući korisnim savetima @Willi Studer podesio sam beckup i sve lepo radi. Na jednom HDD-u mi je sve, a drugi je samo beckup prvog. Podesio sam da se jednom nedeljno odradi beckup. Čitajući ovu temu sam razumeo da možda beckup rešenje koje koristim (HBS Hybrid beckup sync) i nije baš idealno. Meni sve radi glatko, ali nisam proveravao da li su svi fajlovi bekapovani. Da li da ostanem kod ovog rešenja i ne diram ništa, ili da pređem na Rsync? Drugo pitanje se odnosi na backup HDD. Opet čitajući temu sam shvatio da se moj backup HDD samo bez veze vrti, greje i "stari", a da on uopšte i ne mora da radi, osim par minuta nedeljno dok se obavlja backup. Dakle, da li postoji način da sistemski isključim taj HDD, ili isključivanje mora da znači fizičko iskljulivanje i vađenje iz NAS-a? Primetio sam da je temperatura prvog diska oko 48, a drugog oko 47 stepeni... pa razmišljam da nema potrebe da se drugi greje, a i da će prvi da bude hladniji ako drugi ne radi. Treće pitanje je anti-virus software za NAS. Da li ima smisla da plaćam McAfee licencu, imajući u vidu da je (ako sam dobro ispratio diskusiju na ovoj temi) veća verovatnoća da eventualni problemi dođu preko mog računara koji je na istoj kućnoj mreži, nego preko samog NAS-a? Pozdrav svima!
 16. Interesantna priča, nema šta... da li ste i vi razumeli sa sajta da su kabineti napravljeni od nerđajućeg čelika?
 17. Oglas je aktuelan do kraja godine, nakon čega uređaj ide u inostranstvo. Moguća je manja korekcija cene.
 18. Sjajno izgledaju! Par moćnih B&W iz serije 800 su mi jedna od neostvarenih želja. Sa kojim pojačalima se najbolje/najčešče uparuju?
 19. Ali to onda nije dosledno idealu verne reprodukcije, zar ne? Ako je produkcija loša, verna reprodukcija neće da je ulepšava, nego će verno da izbaci isti materijal koji je i ušao u sistem. Drugo je pitanje da li to nama prija i da li želimo takvu “iskrenost” od svog hifi sistema.
×
×
 • Create New...