Филип

Članovi
 • Content count

  1,045
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

About Филип

 • Rank
  Audiofil

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Филип

  YouTube preporuke - muzika

 2. Филип

  Moj novi sistem

  @lalelala Slika prikazuje regiju delovanja tonskih kontrola na Devialetu. Probao sam varijante od 40-100 Hz, ali nisam čuo preveliku razliku.. ili je problem sa basom u sobi na još nižoj frekvenciji ili nisam dovoljno posvetio pažnje. Trenutno podešavanje mi u svakodnevnoj postavci/poziciji zvučnika odgovara i od tonskih kontrola koristim jedino bas korekciju u rasponu od -6dB do -12dB, u zavisnosti da li slušam pop rok ili masnije producirane jazz albume. Slažem se da u kućnim bioskopima, kolima i sličnim mestima gde muziku uzimamo "zdravo za gotovo" sto bi Englezi rekli slušamo je on the fly, DSP može da dovede zvuk na viši nivo uklanjajući anomalije samog prostora, ali neki unutrašnji osećaj i (relativno skromno) slušno iskustvo sa ovakvim setup-ima mi govori da u vrhunskim stereo sistemima DSP ipak osiromašuje zvuk (ili ga degradira). Pritom mislim na manjak boje tona, punoće.. Zvuk nekako deluje kao da je ispran, bleđi od originala. Još jednom, ako pričamo o rešenju zvuka u lošim akustičkim uslovima gde je manevarski prostor za optimalno pozicioniranje previše ograničen, DSP svakako može biti spas. Znam da se ovime vraćamo na početak priče, gde je Lale naveo relativno nisku cenu Dirac miniDSP-a naspram visoke cene pasivnih rešenja tj. neke vrste akustičkog tretmana sobe (reflektori, difuzori, apsorberi, bass trap-ovi), ali ja bih da u svakom momentu očuvamo pravi kurs na putu ka vrhunskom zvuku, što nam valjda i jeste glavni cilj E sad, ako pričamo pre svega o problemima sa najnižim spektrom koji su ujedno i najteži (čitaj: najskuplji) za rešavanje, valjda je do sada svima jasno da su problemi sa srednjim i višim frekvencijama lakše rešivi. Osim što su i manje primetni, makar u većini prostora gde je rasporedom nameštaja, polica, tepiha, zavesa, slika na zidovima ipak uložen neki trud da se zvuk dovede na pristojan nivo. Što se mene tiče, posle svega navedenog i razgovora sa par ljudi koji su dugo u ovom hobiju i finesa im je jedan od najvećih prioriteta.. ja ću u budućnosti tj. ukoliko bude potrebno najverovatnije ići na nešto ovako. Naravno, pod uslovom da budući životni prostor ne dozvoli dovoljno odmicanja zvučnika od zadnjeg i bočnih zidova. Znam da uređaj nije jeftin, ali kažu da efikasno rešava problem sa viškom basa i daleko je manjih gabarita od klasičnih masivnih bass-trapova. Sve ostalo, ukoliko ima potrebe, može se rešiti umerenim postavljanjem difuzora/reflektora, eventualno nekih manjih apsorbera, itd... http://www.psiaudio.swiss/avaa-c20-active-bass-trap/
 3. Филип

  Smesne slike

 4. Филип

  Antirezonantne podloske

  @vdzele Zasto ne probas ovo? http://www.soundcare.no Meni su zvucno bolje legle u odnosu na druga "meksa" resenja tipa silikon, federi.. Daju dobar fokus i cistiju zvucnu sliku, utegnutiji bas.. nisu jeftine, ali i ne kostaju suvo zlato. Ja ih imam ispod monoblokova (prva slika) i zvucnika (druga slika). P.S. Sto je polica losija, utoliko razne podloske vise dolaze do izrazaja jer izoluju uredjaj od spoljnih uticaja.
 5. Филип

  Sta ste nabavili (od HiFi-ja)?

  Opa Aleksandre, ode i ti (i) u gramofondžije! Čestitke za Younga i gram, u zdravlju da ih se naslušaš!
 6. Филип

  Uticaj osigurača na zvuk

  Nije teško.. ostalo dopunite sami. Izreka Homo mensura treba da važi "čak" i po pitanju osigurača. Jedino pravilo za sve nas u hifi bi trebalo da bude jedinstveno - da ulaganje u neki uređaj ima neki zvučno/finansijski smisao tj. bude opravdano - da vredi uložene novce (u kontekstu pojedinačnog sistema). Uprošćeno rečeno, ako nešto košta mnogo para a donosi manje zvučnog boljitka u odnosu na drugu komponentu koja košta manje a donosi više, onda treba kupiti ovo drugo.. može i obrnuto. To može biti strujni kabl, usb kabl, pojačalo, dac, ZVUČNIK, strujni kondicioner jel tako @Zexx.. sistem lanca tj. pravila najslabije karike, već je toliko puta to ovde izrečeno. Sve ostalo je, sa čisto audiofilske strane, mlaćenje prazne slame i plodno tlo za taštinu, lične animozitete i tome sl.
 7. Филип

  Smesne slike

 8. Филип

  BBC Monitori

  Mala ispravka, u pitanju je bio Harbeth Super HL5 plus. Sjajne muzikalne kutije sa vrhunskim super tweeterom (retko se cuje takva ekstenzija kod dinamickih kutija), mada ne univerzalne za sve zanrove.. Klasika i jazz zvuce bez greske, tezi zanrovi im idu malo teze.
 9. Филип

  BBC Monitori

  Bujodraze, znam jednog koji ima M40.2.. ali je u pitanju porodican covek starog kova, pa mislim da su ti slabe sanse Zamisli samo kako se cuju bubnjevi na ovol'kim membranama..
 10. Филип

  CD za testiranje HiFi sistema

  Jok, nego da pomalo ubija cari (ili makar moje romanticne predrasude) kako ustvari nastaje muzika.. @pera451 lepo rece da sam naslov knjige sve govori
 11. Филип

  CD za testiranje HiFi sistema

  Autor knjige objasnjava razloge nastanka konkretne muzike na takav nacin da na momente sve malo podseca na seciranje zabe. Nesto kao citanje predgovora pre citanja samog dela.
 12. Филип

  Kakav oglas 2018.

  To je skroz ok.. mnogi su za Vivide rekli da izgledaju kao da su stigli iz Petog elementa
 13. Филип

  Kakav oglas 2018.

  @golum Chord je to, ili ti se svidja ili ne, nema izmedju To je apropo izgleda, a sto se tice zvuka mislim da je malo onih kojima se ne bi svideo navedeni kombo
 14. Филип

  Kakav oglas 2018.

  Ili npr. nesto ovako.. sa sve policom
 15. Филип

  Kakav oglas 2018.

  @alI_Zée Postoji li nesto lepse od crne hifi komponente?