Jump to content

NL.

Donator foruma
 • Posts

  714
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

About NL.

 • Birthday 02/27/1977

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  : Beograd

Recent Profile Visitors

2,366 profile views

NL.'s Achievements

 1. imam ga u DSD-u, baš ću da poslušam, pa javljam. Malo je bzv to što Linn produkcija gaji manje poznate umetnike… Ali kao što si rekao, verujem da zvuči dobro… jer ipak je to Linn…
 2. Interesantan post! Krenuo sam da čitam teme kooje si pomenuo, pa kada dođem do teme koju si pominjao.
 3. Super, nadam se da je provod bio odličan i da su baterije pune! Meni je baš drago da čujem da Majik DSM može sam da gura elektrostatike. Još kada kroz SO blago pojačaš bass shelf, biće još bolje Mislim da bi ovih dana bilo pravo vreme da konačno ispitaš mogućnosti uticaja svog SO . Ako već nisi, kroz Kazoo registruj svoj DSM, a zatim otvori nalog na https://www.linn.co.uk/account/music-systems# . Zapravo, možda treba prvo da otvoriš nalog na linn sajtu, a da nakon toga registruješ DSM. Kada gornje obaviš, pred tobom su dve mogućnosti. Prva, da koristiš SO v1, koji je dostupan preko programčića "Konfig", ili da koristiš SO v2, koja je dostupna na linn sajtu, on je web-based aplikacija. Pretpostavljam da si u Konfig-u već izabrao svoje svučnike i selektovao ih. Kako tvoji ESL nisu precizno izmereni sa SO, program će da koristi ucrtanu poziciju na kojoj se tvoji zvučnici nalaze da izračuna gde se nalaze modovi sobe, pa da u skaldu sa tim uradi korekcije. Razlika izmedju SOv1 i SOv2 je sledeća: SOv2 ima naprednije algoritme za računanje i dozvoljava unos sobe nepravilnog oblika. Kada sve dimenzije i pozicije izmeriš i ucrtaš, sledi fajn tjuning koeficijenata absorbcije materijala (beton, cigla, gips, drvo, staklo), zatim unos sobne temperature i vlažnosti vazduha (kažu da od poslednja dva dosta zavisi brzina prostiranja zvuka), te na kraju sledi dodavanje/oduzimanje "energije basa", tj.podizanje ili spuštanje bass shelf-a . To je klizač koji može da se pomera od 0% do 100%. Maksimalnih 100% je potpuni flat, bez dodavanja bilo kakve"grbice" u bas području, dok 0% pravi veliku grbu, koju nisam nikada ni probao, jer kao što znaš moji problemi idu u drugom pravcu. Linn predlaže da klizač po default-u bude na 80% flat. Ali sa time nakon izvrčenih merenja možeš dosta da se igraš, da jednostavno napraviš nekoliko preset-a, pa da ih menjaš "on the fly" (što bi rekao Delija ) i biraš šta tvojim ušima najviše prija. Najveća mana SOv2 jeste to što ne dopušta manuelno igranje sa pojedinim modovima, tj. ne dopušta uticaj na pojedine delove frekventnog spektra. SOv1 ima manje napredne algoritne za automatsko računanje, jer dopušta unose mera samo za sobe pravilnog oblika (kvadra). Ali je zato njegova ogromna prednost to što dopušta manuelne unose svega i uopšte manuelni override svih automatski dobijenih parametara za korekciju. SOv2 deluje kao profi software u odnosu na v2, koji je baš user friendly. Ja koristim v1 u kombinaciji sa merenjima u REW-u. Kada podesiš sve manuelno (ili kombinacijom manuelno-automatski) u v1, samo eksportuješ preset kao fajl, koji onda možeš i da otvoriš koristeći SOv2. Eto trudio sam se samo da te zainteresujem malo za SO, a kada kreneš možemo dalje da se čujemo da ti dodatno pomognem.
 4. Hvala puno! Uh naravno, bio sam u dilemi, zvučnike sam slušao u salonu u Beču nekoliko puta, doduše bio je u pitanju noviji model sa Katalyst dac-om… ali nisam mogao da odolim iskušenju kada se pojavio ovaj par na prodaju (ne u Beču, već u Hamburgu, kod drugog Linn dilera), jer je cena bila veoma korektna, a stanje mint. Dodatno je u pitanju bio stari analogni model koji može da se apgrejduje na aktuelnu specifikaciju, što u zbiru štedi ozbiljan novac, u odnosu na izvornu kupovinu zvučnika koji su aktuelne specifikacije. Naravno da me je diler još tada kod kojeg sam slušao nagovarao da (od njega) uzmem manje zvučnike Sada je taj isti diler kod mene skidao module radi apgrejda, pa naravno nije propustio da poentira da su zvučnici ipak veliki za sobu u kojoj se nalaze, a da je trebalo da ga poslušam i kupim manje. Znao sam da ću space optimisation svakako da koristim, jer sam koristio i sa starim Majik 140, koji su pravili problem sa boomy basom na malo višim frekvencama, što je SO takođe elegantno rešavao. To je imao prilike ranije @sondekda čuje kod mene. Pored toga, Linn-ovi preampi digitalizuju sve ulaze, pa onda nema šta da žalim za čistom analognom vezom, jer nju ne mogu ni da uspostavim. Tako da je jedan “lagani zahvat” u digitalnom domenu, koji otklanja probleme zapravo prihvatljiva stvar iz mog ugla… jer retko kada nema baš nikakvih problema sa prostorijom, nažalost. Što se tiče premeštanja u drugu prostoriju, to su dugoročni planovi… jer tamo neću moći da slušam na način i u vreme kako sada slušam… Ali samo lagano - politika korak po korak
 5. Znači, sugestija je da sa pridružimo borcima za nezavisnost Škotske od Engleske? S tim što je kod njih malo drugačije, mnogi Škoti žele da se otcepe, a Englezi nisu baš srećni zbog toga. Kod nas bi Škoti da ostanu, a Englezi nisu baš srećni zbog toga Šalu na stranu, u poslednje vreme je zaista bilo dosta pisanja na užu temu u okviru Republike, koja po mom mišljenju ima smisla da ostanu u Republici, ali ipak nema smisla da ostale kolege zatrpavamo pisanjima koja ih ne zanimaju. Zbog toga ću naredne postove uključiti bilo u temu o korekcijama sobe i ekvilazaciji, ili ću da otvorim novu temu o svom sistemu…. a moooožda ipak pogledam još jednom za vikend “Hrabro srce”, u potrazi za inspiracijom Pozdrav!
 6. U pitanju je Linn-ov streamer/network-player/DAC/preamp, klase Akurate, koji je aktuelni model. Svi Linn uređaji su razvrstani u 4 klase: nižu - Majik, srednju - Selekt, višu srednju - Akurate i visoku - Klimax. Kako je proizvođač poznat po gramofonima, Akurate DSM/3 u sebi sadrži i odlčni MM/MC phonostage. Ima sve potrebne analogne i digitalne ulaze i izlaze, uključujući i balansirane XLR ulaze i izlaze. Ne sadrži u sebi pojačalo snage, već samo pretpojačalo i gramofonsko pretpojačalo. Povezuje se na kućnu mrežu i koristi preko zaista odlične native aplikacije Linn "Kazoo", koja radi na PC i MAC računarima, kao i na Android i Apple telefonima. Sadrži podršku za Roon (koji zbog odlične Linn aplikacije zaista nije neophodan), kao i za sve poznate striming platforme (Tidal, Qobuz, Deezer, Spotify) i besplatni internet radio preko TuneIn platforme. Korišćenje Akurate DSM-a je lako i zabavno, pravo uživanje. Opremljen je Space optimisation softverom, to je Linn-ov proprietary DSP za otklanjanje problema koje pravi prostorija. Space optimisation je veoma sofisticiran i daje odlične rezultate u otklanjanju sobnih modova u bass području. Softver radi sa svim tipovima zvučnika, dok za veliki broj zvučnika sadrži i posebna veoma precizna merenja, a mogu da se priključe i dva sub-a, koje takođe kontroliše Space optimisation softver. Evo par linkova za bliže upoznavanje: https://www.linn.co.uk/network-music-players/akurate-dsm , https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-linn-akurate-dsm-dac-streamer.6272/ Poslednji sadrži simpatičnu rečenicu: " it is not built on voodoo but real engineering". Mislim da ga to dobro opisuje i izdvaja od konkurencije. Kupljen je pre otprilike godinu dana kod zvaničnog Linn dilera https://www.imperioaudio.at/ iz Beča, kao ex-demo uređaj. Posedujem originalni račun, kompletnu ambalažu i daljinski. Garancija važi do kraja 2023. godine. U mint stanju je, bez i jedne tačkice, kao da je danas proizveden. Kako sam nedavno kupio Linn zvučnike klase Klimax, nameravam da kupim i novi Linn-ov strimer Klimax klase, pa je to razlog zbog kojeg prodajem Akurate DSM/3. Cena novog Linn Akurate DSM/3 je 9.000 EUR. Svoj prodajem za 5.000 EUR. Pozdrav svima! P.S. Ispod je nekoliko slika i postova od prošle godine, kada sam kupio uređaj.
 7. NL.

  Šta se sluša ?

  Konačno je stigao! First pressing 1999., mint stanje, u kompletu sa CD-om. Nažalost moraću da preslušam preko slušalica. Kao što sam već pisao, veoma me interesuje razlika između cd-a i vinila… btw mnogo volim ovakva izdanja, sa knjižicama, dodatnim objašnjenjima itd.
 8. Pa da, to sam i ja video, to možda može da bude rešenje. Svakako planiram da konsultujem, tj.angažujem nekoga ko se bavi tretmanima prostorija, da sagleda moj problem i da mi predloži rešenja.
 9. Ovo potpisujem! Mada je moje dete malo starije, pa smo te dodatne probleme prevazišli Sad videh da se TAD ME-1 spuštaju do 36Hz... taman malo iznad, da ne probude mod koji kod mene spava na 34Hz U principu mi je sličnu stvar rekao Linn diler koji je demontirao zvučnike, dosta smo pričali na tu temu i on misli da bez SO ne mogu da slušam u prostoriji u kojoj slušam, gde god da postavim zvučnike... Odmah mi je predložio https://www.linn.co.uk/speakers/akudorik , a da Klimax nosimo u dnevnu sobu. Kaže - ovde mogu da ti ih namestim da budu idealno podešeni. Inače, Akudorik imaju isti tzv. "3K array" kao i moji Klimax, to su srednjetonac, visokotonac i supervisokotonac u jednom aluminijumskom kućištu. I imaju još jedan drajver koji je isti kao kod mene, ali kod mene ima funkciju samo gornjeg bassa, a kod Akudorika je to sve - i gornji i donji bas. Praktično Klimax u odnosu na Akudirik ima još dva basa od po 8", koji ne rade zajedno, već svaki u svom frekventnom području, a oba su servo kontrolisana. Diler mi kaže da je čuo da će i u Akudirike početi da ugrađuju novi Organic DAC u drugoj polovini 2022.
 10. Slažem se. Dugoročno gledano - svakako zaslužuje... Proučavao sam uputsva za zvučnike, kao i za SO software. Prema Linn "kategorizaciji" mala prostorija je do 50m2, srednja od 50 do 100m2, a velika preko 100m2. Zvučnike koje ja imam preporučuju za velike prostore. Ali sad šta je - tu je, prosto morao sam da probam kako zvuči njihov najbolji zvučnik. Lako ću da pređem na manji, ako se ispostavi da problemu nema drugog leka... ali bi me večito kopkalo kako li bi radili Klimax 350 kod mene. Sada odgovor znam. Ali i pored toga, meni se zvuk i sada veoma, veoma dopada. Bojim se samo da je tih 34Hz frekvenca na kojoj osciluje moja čitava kuća, te da će kuća da se trese gde god da postavim zvučnike, čak i u najveću sobu koja ukupno sa trpezarijom sa kojom je spojena ima oko 60m2. Šta onda da radim?? Da naručim od Finite Elemente oscilator na 34Hz, da napravim rupu negde u zidu i da ga ubacim ili ukopam u temelje Kada se budu vratili zvučnici u funkciju odneću ih u dnevnu sobu radi probe sigurno! Jedino što su jako teški i što svako pomeranje predstavlja rizik da ih negde udarim i oštetim...
 11. Veoma interesantno! Smislili su i napravili "rezonatore", koji će unutar police da upijaju oscilacije u da ih pretvaraju u toplotu. Naučni pristup! Nemačka medicina... 😄
 12. Nažalost nisam sada stigao da sprovedem merenja jer sam morao da demontiram zvučnike. Kada zvučnici opet budu bili operativni svakako ću da merim sve ponovo i tada ću sigurno da izmeriim odziv sa uređajima na Ikea Kalax polici, a zatim sa uređajima na Naim Fraim polici. Za gramofon sam i sam siguran da će razlike biti uočljive, ali i mene jako zanima da li postoji uticaj na digitalni deo sistema i koliki je taj uticaj.
×
×
 • Create New...