Jump to content


TurboMaximus

Članovi
  • Posts

    2,846
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Novi Sad

Recent Profile Visitors

5,553 profile views

TurboMaximus's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Conversation Starter
  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

  1. Moje cevno pretpojačalo (CJ) obrće fazu. Kompenzujem na zvučnicima (dakle, na oba), što preporučuje i proizvođač. Odavno sam to raščistio i ne sećam se precizno efekta, ali se sećam da sam raščistio.
  2. Umro je moj prijatelj Teodor Popović, izuzetan poznavalac klasične muzike i stari novosadski audiofil. Nije bio član foruma, ali znam da su ga neki članovi poznavali pa neka i ovde ostane zabeleženo.
  3. Izgleda da je i veštačkoj jasno da je audiofilima malo toga jasno.
  4. Nije problem kad zvuk dolazi s pozicije zvučnika, ali iz autonomnog volumena.
  5. @boki78To su uobičajene visine stalaka za takve zvučnike. U fotelji i sličnom se sedi niže nego na (radnoj) stolici i položaj tela je drugačiji. Kolega @Dražo ima jedan sistem u prostoriji slične površine i proporcija. Kontaktiraj ga, ako ne zucne sam.
  6. @boki78Kupi firmirane stalke. Koštaće nešto više, ali uticaj stalaka na zvuk je takav da se ne isplati štedeti. Dobar stalak nije svaka čvrsta konstrukcija. Tome se olako pristupa, nažalost. Proba pravljenih je obavezna - važnije nego proba zvučnika, ali, s obzirom na tvoje iskustvo, ne znam koliko bi koristilo. Išao bih na metalne. Gornja ploča ne treba da je prevelika. Može da se postavi pitanje bezbednosti na nekakvoj prometnoj poziciji, ali ako nije takav slučaj uobičajene mere su ok.
  7. Ekspanzivan, pun, brz, dinamičan, ali treba pripaziti na visoke ostatka sistema. Nisu za malu prostoriju. Traže međusobni razmak od bar dva metra i bar toliku udaljenost slušaoca. Ne radi se o agresivnosti, već se izbliza nekako nameću volumenom zvuka, a ne redom. Inače, laki su za pokretanje, živahni i zanimljivi. Kod mene stoje na 40cm od zadnjeg/prednjeg (po izboru čitaoca) zida i nema mnogo problema s basom, ali je 3D (očekivano) redukovan. Dobar običan zvuk u realnim životnim uslovima - što bi značilo da teži generalnoj korektnosti, ali ne priziva pretenciozna poređenja. U toj postavci su se pokazali bolje od Wharfedale Diamond 9.1 i Sonus Faber Concertino. Sonusi su, u stvari, zvučali očajno. Primer kako dobar zvučnik može biti degradiran lošim pozicioniranjem. Slušam sve ozbiljne, neozbiljne i nastrane zanrove i nemam utisak da imaju problem s probirljivošću. BR02, kako razni pišu, imaju tolerantniji karakter i mogli bi u manju sobu. Nisam ih slušao.
  8. Triangle Borea BR03 nisu za tako malu sobu. Imam ih. Možda BR02.
  9. Krenuo sam od Parplova. U prvom gimnazije proširio sam na džez rok, a koju godinu kasnije ušao u džez. Usput sam, u nekoj zabačenoj kutiji, nabasao na Rihterovo izvođenje Apasionate. Imao sam delimičnu pauzu s rokom, da bih se pre sedam-osam godina delimično vratio korenima, tako da je na repertoaru (skoro) sve. S jednakim zadovoljstvom slušam srednjevekovno pojanje, klasične klasike, električnu gitaru koja cepa zvučnike, trubu kad buši uši, dark ambient, fri izivljavanje ili eksperimentalno tumaranje. I što (otprilike) reče prethodni autokrata, ne mislim tu ama baš ništa da menjam.
  10. Mislio sam na kompletnu situaciju u prostoriji, da ne fantaziram u prazno.
  11. Da se i ja osvrnem na Votersa. Kad me smorilo pripovedanje, obrisao sam.
  12. Mislim da neki egzitovci organizuju festival. Ne razumeju razliku između džez publike i žurkaroša.
×
×
  • Create New...