Jump to content


TurboMaximus

Članovi
 • Posts

  2,722
 • Joined

 • Last visited

About TurboMaximus

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

4,060 profile views

TurboMaximus's Achievements

 1. Imam Stabi II i slušam ga isključivo sa spuštenim poklopcem, kako sam koristio i prethodnu verziju - koferče, takođe odličan gramofon i naravno, mačka-proof.
 2. Efekat na mehaničke sklopove je, čini se, svima očigledan. Možda je manje očigledno da oscilovanje elektronskih elemenata nije unisono ni ekvidistatno, što vodi oscilovanju elektromagnetnih polja unutar uređaja. Vibracije prodiru i u same materijale, generišući takozvana fononska pobuđenja, povezana s električnom provodljivošću. U kom odnosu ovi faktori utiču, nemam predstavu, ali da štetni uticaj vibracija može biti kardinalan, znam. U tom smislu, svaki uređaj je elektro-mehanički, a kontrola vibracija nezaobilazni izazov na putu ka dobrom zvuku.
 3. Dobro, nisi prepoznao ironiju koja, da ne dolivam zabunu, nije adresirana tebi. Arcici je nekad imao policu na tom principu - Levitation Rack ili nekako slično.
 4. Ne znam ništa ni o čemu, zato i pitam. Neko je rekao da je crna rupa SPDIF izlaz pa sam gurnuo. Ne želim nikakvo komplikovanje, već samo da probam. Ako nijedna od onih 6 rupa ne zadovoljava, zaboravljamo.
 5. Nakačio sam za probu (pokušaj) PC (crna rupa) na koaksijalni ulaz na ONKYO 9010 integralcu. Windows javlja da moj divajs radi ispravno, no zvuka, normalno, nema. Nije prvi slučaj da ONKYO ne vidi neki uređaj. Wasapi, restartovano ... Kabl je neki Madrigal interkonekt, ali koji dobro radi kao digitalni. Na strani kompjutera je najjeftiniji adapter na mono bananu. Da li radim besmislenu stvar?
 6. Ne koristim lift, osim kad teglim. Auto takođe.
 7. Kod tebe bi bilo katastrofalno. Ove moje su ispale (vrlo) razumne ili ja dobro objašnjavam. Doveo na opipavanje, povezao s bukom i interesovanje je prestalo, uglavnom.
 8. Subjektivnost se podrazumeva, to je stanje stvari. Netendenciozna je optimalni slučaj. Ne govorim o voljnoj subjektivnosti, već o odnosu psiho-fiziološkog sistema i nesavršenog koncepta reproducije, što autistični merači ne sagledavaju. AB... test je test strpljenja, koristan u vijanju detalja.
 9. Da li se meri ono što treba da radi ili ono što može da se izmeri?
 10. "Ja čujem" i "meni se sviđa" nije isto. To svako razlikuje, a trenirani slušalac, bez predrasuda, ume i da vrednuje.
 11. Kako je stereo (i ne samo stereo) reprodukcija pokušaj audio obmane, jedini način direktne procene je subjektivni. Subjektivno je, u ovom slučaju, najbliže objektivnom. Tehnička merenja imaju svoju vrednost i svrhu, ali su posredna; bave se uzrokom, a ne rezultatom i ne mogu da elminišu slušni test. Objektivno tehničko merenje moralo bi da se radi u glavi. Ne očekujem skori uspeh. I naravno, treba razumeti da slušanje nije puka tehnička radnja. Pominjanje emocija u tom kontekstu nije uvlačenje u subjektivnost, jer emocije su neizostavni faktor naše funkcionalnosti. Da ih nema, ravnodušno bismo čekali da nas tramvaj zgazi. Nije bolji uređaj nužno onaj koji je precizniji, već onaj koji ubedljivije doprinosi bitnim elementima obmane. Pritom, uopšte nismo stigli do kompatibilnosti s ostatkom sistema i uslovima okruženja.
 12. Za 1000, uz malo kombinovanja, može da se napravi bomba izbor; novo. Trenutno mi igra kombinacija ONKYO A9010/TRIANGLE BOREA BR03/MISSIOM STANCETTE stalci, u sobi sličnih dimenzija. S kablovima, to je manje od 1000. Zvučnici se još usviravaju, pa ne bih zasad da stavljam ruku u vatru, ali polako ložim.
×
×
 • Create New...