TurboMaximus

Članovi
 • Content Count

  2,404
 • Joined

 • Last visited

About TurboMaximus

 • Rank
  Audiofil

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

2,473 profile views
 1. Na forumu je uočljiva laička praksa da se formule kojima pokušavamo da opišemo stvarnost pretpostavljaju samoj stvarnosti. Takva hijerarhijska inverzija može da zavede i odvede u neprepoznavanje konkretnosti. Nije komplikovano napraviti dobar zvuk. Najveće prepreke su ne mogu i neću. Prvi korak je upravo prelomiti da li ću da hoću i da li ću da mogu.
 2. Da i ja ponovim, zvuk ne postoji izvan naših glava. Ono su mehaničke vibracije, oscilacije vazdušnog pritiska, sudari molekula. Da li smo ičeg od toga svesni? Teško. Svesni smo mentalnog ekvivalenta ni po čemu specifičnog dela raspona fizičke pojave koji je isečen iz celine isključivo zbog naše prilagođenosti-sposobnosti da ga registrujemo. I da je sve idealno i ponuđena informacija kompletna, način na koji je par zvučnika isporučuje nije. Centar za sluh neće prihvatiti ambijentalnu informaciju s neambijentalnog, dvodimenzionalno komprimovanog izvora. Uloga prostorije je da zvučnički sistem kompletira do ambijentalnog. Pozicioniranjem tražimo najuverljiviju simulaciju neke realne situacije. I da ne bude zabune, na radi se samo o rekreiranju zvučne pozornice. Ambijentalnu informacija koju ne identifikuje kao takvu, centar za sluh superponira na osnovni ton instrumenta, čime ga prlja, a posledice su i mnogo šire. Nije krivica centra za sluh to što ne toleriše nelogičnost. Ne zaboravimo da iz zvučnika uvek izlazi isto, bez obzira na položaj u prostoriji. Reprodukcija se očito ne završava na membranama zvučnika. U nekakvom apstraktnom, apsolutnom smislu, slušaonica sa svojom akustikom je nužno zlo. U slučaju dvokanalne reprodukcije je komponenta bez koje koncept funkcioniše degenerično, a i s njom, ako nije iskorišćena na pravi način.
 3. Iz prostorno manje invazivne postavke može da se izvuče "sasvim lep zvuk", kakav bi, većinu, verovatno i zadovoljio. Nivo reprodukcije koji je trenutno u fokusu mnogi doživljavaju kao predominantnu senzaciju. Sasvim lep zvuk je sasvim ok, ali ne vredi pedeset, dvadeset, pet pa ni dve hiljade evra niti stiže na tacni s kupljenim uređajima. Trud oko instalacije se jednako podrazumeva, mada se dobija manje, ali mnogima dovoljno. Moj mali sistem je takav. Suština napisanog je da tek tako ne može nikako, ako se želi kako tako.
 4. Priča na netu se vrti oko basa. Centimetri su bitni zbog svega ostalog.
 5. Možda će jednom neko i shvatiti da hi-fi polica nije nameštaj, već audio komponenta.
 6. TurboMaximus

  Smesne slike

  Ma, sve bi se oblizivao.
 7. Snimanje je proces kreacije, čiji rezultat zavisi od namere i veštine autora, karakteristika tehnike i studijskih okolnosti. Ne postoji način bukvalnog kopiranja realnosti u tonski zapis. Od snimka ne očekujem sliku realnosti (ako je realizam uopšte bio u nameri), već moguće realnosti. I na realnost žive svirke je lako uticati promenom akustičkih uslova ili mesta slušanja (da muzičare ne diramo).
 8. Većinu prostora ispunjavaju šumovi koji im daju akustički zivot i kad nema s namerom proizvedenog zvuka. Očigledno su zabeleženi trenuci pre startovanja svirke. Mene to ne čudi jer situacija mi je poznata.
 9. Tišina je odsustvo zvuka i kao svako savršenstvo, apstrakcija. Hoću da kažem da svaki realni ambijent ima zvučni kvalitet po svim pravcima i da to nikad nije tišina, a svakako ne izdvojena, apsolutna tišina. O pozadinskoj tišini može da se govori u prenosnom smislu, kao o odsustvu nemuzičkog fona.
 10. Postoji samo zvuk. Kakav god prividni kvalitet pripisivali zaleđu zvuka, radi se ili o manjkavoj reprodukciji ili o produkcijskoj manipulaciji. Pozadinski zvuk ne mora da postoji, što je skoro dostižno uklanjanjem pozadinskih reverberacija, ali u realnosti je veoma neuobičajeno. Važi i za snimke. Pozadinski zvuk je element ukupne zvučne slike koja nije montirana ni na kakvu apstraktu tišinu. Sistem koji sistematski naglašava pozadinsku tišinu nešto skriva. Crno je nedvosmisleno koloracija.
 11. Fankić za razroke. AKIRA SAKATA - 2000 - Fisherman's.com [FLAC] Alto Saxophone, Vocals – Akira Sakata Guitar – Pete Cosey Bass – Bill Laswell Drums – Hamid Drake
 12. Apsolutnu. Od takvih uređaja trenutno koristim CA Azur620, Onkyo 9010, NAD326BEE, WHARFEDALE DIAMOND9.1. Sabrano s kablovima, stalcima i p*****m daje to što citiraš. Podrazumeva se beskompromisno pozicioniranje zvučnika i nešto igranja s akustikom. Samo sam se nadovezao na tvoje brojke. Preferiram novo, ali od proverenog vlasnika bih kupio polovno. Gramofonsku glavu nikad. Tu bih se složio s tobom. Stare cevaše izdvajam, ali o njima se i ne govori.
 13. Sistem od novih komponenti za 1500E može da pruži više nego što će većina čuti ikad u životu. Klon nikad nije identičan originalu, ali može da bude i bolji. Iz prve napravljen uređaj je mačka i džaku.