TurboMaximus

Članovi
 • Content Count

  2,458
 • Joined

 • Last visited

About TurboMaximus

 • Rank
  Audiofil

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

2,639 profile views
 1. Akustičke probleme treba rešavati akustičkim alatima. a prvi je pozicioniranje. Polica (podloga) može da izazove nelinearnosti i rezonantne anomalije (između ostalih) u svakom smislu konkurentne akustičkim, ali svakako nije sredstvo za njihovo saniranje.
 2. Na granici, zavisno od proporcija, ali razumem. Petnaestak je već ok pa ako se seliš, uzmi u obzir.
 3. Da li taj sistem mora u dnevni boravkak? Tu bih stavio dobar jeftin B sistem, a glavni u zasebnu sobu.
 4. Mislio sam na neživu materiju.
 5. Ništa ne može da se usvira za 15 sati.
 6. Reč baza zameniti rečju podloga.
 7. Bilo bi jako lepo da se podrazumeva. Rekao bih pre da se podrazumeva bežanje od toga, na razne načine i pod raznim izgovorima. Izolovani tretman basa ne rešava generalni problem. Prljanje i maskiranje je posledica lošeg menadžmenta refleksija celom širinom spektra. Pristup treba da je celinski, s eventualnim naknadnim ciljanim pipkankem u uslovima jasne svesti o ukupnoj šteti ili koristi. Ograničio sam se na slučaj kada do zvučnika stiže prihvatljivo korumpiran signal, što se takođe ne podrazumeva ni kad su uređaji odlični i ispravni. Ako treba, evo i ja se izvinjavam.
 8. Ponovo silne mistifikacije. Glava se montira, podesi u procesu koji ima jasnu proceduru i konačno trajanje. Neće sve zvučati jednako dobro, no duševni bol je podnošljiv. Ljubitelji imaju pravo na ludilo, ali nisu svi ljubitelji ludila. Za podešavanje koristim Denesen: Sve se događa u jednoj tački i daje dobar rezultat. Potencijalni problem je nešto uža rupa za osovinu. Uglavnom, kad je podešavanje završeno, slušanje može da počne i zaista ne vidim šta korišćenje gramofona čini komplikovanim ili zahtevnim. Na micanje dupeta na svakih dvadeset minuta vlasnik je, pretpostavljam, spreman. Ono što u ovom slučaju baš ne može da se izbegne je kvalitetna baza, bez koje gramofon ostaje samo igračka ili skupa igračka, u nepredvidivom odnosu prema ostalim igračkama. Mislim da vrhunski sistem i dalje podrazumeva i gramofon, ali daleko od toga da sam spreman nekog da guram u investiciju od 10-15 kiloevra.
 9. Nikad nisam ni pomislio da išta merim. Slušam i tražim da se celina spakuje, a to znači dobar kompromis svih atributa koji se pripisuju reprodukovanom zvuku. Siguran sam da moj sistem ne bi prošao test frekvencijske linearnosti, ali zato neke druge prolazi. Uzgred, Gallusi su bili jedina svetla tačka sajma.
 10. Neke stvari izgleda jako teško ulaze u glavu. Pozicioniranje zvučnika je od suštinskog značaja za ukupan zvuk, a ne samo za reprodukciju basa.
 11. Za nestajanje je sposoban svaki dobar zvučnik, a ima ih ihahaj.
 12. Takozvano nestajanje nema mnogo veze s dimenzijama zvučnika.
 13. @pecazui DAC ti nije neophodan sad, a možda ti neće biti potreban nikad. Pojačalo, zvučnici (stalci obavezno, ako treba) i razumno odmereni interkonekt i zvučnički kablovi čine racionalni spisak. U B sistemu koristim već desetak godina bazično takvu kombinaciju, istina s nekin dodacima, koja potpuno zadovoljava svrhu u svakom smislu (a nezgodan sam).