Jump to content


TurboMaximus

Članovi
 • Posts

  2,778
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

4,554 profile views

TurboMaximus's Achievements

 1. Ovo nazivam umetkom. Obično ima utor za neki ključ, mada ne nužno. Dakle, u umetak se delimično uvrne imbus šraf s unapred navijenom maticom. Sistem se fiksira maticom, da uhvati umetak. Tokom zatezanja rotaciju imbus šrafa treba blokirati imbus ključem. Onda se đuture dotegne ili odvrne. Postupak unazad podrazumeva opet blokiranje imbusa blagom kontrom rotaciji matice i oslobađanje matice. Problem je ako je umetak s druge strane daske nekako zaključan. Postavljeni šiljci se, u slučaju ovakvog šugavog, ali čestog rešenja, fiksiraju dotezanjem matice rukom, nikako ključem.
 2. Momci, oprezno, sad ste u fizičkoj realnosti.
 3. U pozadini svakog fizičkog događaja je interakcija. Električne, elektromagnetne i sve klasične fizičke pojave samo su kumulativna slika nebrojenih kvantnih mikrointerakcija. Kvantna interakcija menja fizičko stanje oba aktera, samim tim i povezana svojstva, u ovom slučaju elektromagnetna ili električna. Ralzičiti učesnici, različita promena. Da bi bilo jasnije - svaki fizički odziv izolatora na fizički (npr. elektromagnetni) događaj u provodniku praćen je promenom fizičkog statusa provodnika. Ne treba zaboraviti ni mehaničku interakciju provodnik/izolator. Identičan opšti princip, druga putanja.
 4. "Brz zvuk" nema veze sa ritmom i tempom, ali ima uticaj na percepciju ritma, tempa, dinamike, rezolucije itd. Pokušavam da se prisetim snimka bez prostora. Nekad je prostor prevashodno geometrija, nekad ambijentalni volumen bez naglašene geometrije. Na ne tako retkim snimcima ide do jasnog doživljaja "vazduha", što sam ranije već opisao kao osećaj da se svaka tačka prostora ponaša kao izvor zvuka autentičnog karaktera. Neki snimci imaju skoro sve, većina onoga što sam u životu čuo bar nešto.
 5. Ovo je bliže Mingusu https://horz.co/2019/10/28/hako-birth-of-the-first-male-child/ Ovo je dalje https://horz.co/2017/09/12/lions-and-their-dreams-lav-kovac/
 6. Verovatnije ovaj: https://horz.co/2018/04/15/lavlji-dani-dima-dimni-lavljeg-dana-horz006/
 7. Uloga zvučnika je da, u interakciji sa ostatkom sistema, akustičkim i mehaničkim okruženjem, zadovolji zahteve percepcije. Iskusan slušalac uočava objektivni defekt. Reakcija slušaoca je definitivno u domenu psihologije. Lanac produkcije i reprodukcije je prekompleksan, zato apsolutna referenca u praksi ne postoji. Dovoljno raznovrsnih slušnih primera otvara put ka jasnom ličnom kritrijumu koji legitimno sadrži objektivnu i subjektivnu komponentu.
 8. Jedan od sjajnih odvratnih filmskih tipova.
 9. Konektori, masivni naročito, su najdosadniji.
 10. Opet slučajno naletanje: https://ivoandric.no/biblioteka/Istorija/Arcibald Rajs - Cujte Srbi.pdf Veoma ilustrativno, i stavovi i zapažanja. Sto godina kasnije i još nismo prevalili put od primitivnog do perfidnog. Ne znam šta je sledeći stepen, ali sistemski kasnimo. Budala uči na svojim greškama, a idiot ne uči ni na svojim.
 11. Koliko sam načuo, za bankarske transakcije se koristi drugačiji standard (čeksuma). No, prihvatio sam da je verovatnoća diitalne greške u prenosu oko 10 na minus skoro beskonačno. Jedino mi se ne dopada kad se umesto skoro kaže nema. Teorijska rupa se vidi iz prve i zato je efikasnije i korektnije ilustrovati brojem, što, na laičkom nivou, manje-više zatvara temu. Ako se prihvati da mreža zanemarljivo greši, reklo bi se da je eventualni izvor problema u sklonosti mrežnih elemenata (pa i kablova) analognim smetnjama koje imaju sposobnost da se provuku do tačke gde to postaje bitno. Teorijski moguće, ali nemam predstavu koliko bitno. Ono što znam, a fizika kaže, je da električarsko razmišljanje nije kraj razmišljanja, što opet može i ne mora biti bitno. Međutim, ne bih zanemario ono što uvo kaže. Moje zasad ništa ne kaže, jer nisam ni poredio ništa.
 12. Da, vredi poslušati sve što je objavljeno. Nisu dugačke liste.
×
×
 • Create New...