Jump to content

TurboMaximus

Članovi
 • Content Count

  2,630
 • Joined

 • Last visited

About TurboMaximus

 • Rank
  Audiofil

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Recent Profile Visitors

3,758 profile views
 1. Postavi zvučnike kao na skici, ali na 1, 4-1,5m od zida i imaćeš prilaz vratima iza njih. Dovoljno dugački kablovi koji leže opušteno na podu, nisu problem za preskakanje. Savremeni stanovi su, inače, potpuno idiotski projektovani, s jedinom namerom nabijanja što većeg broja stambenih funkcija u minimalnu površinu, često ispod građevinskih standarda..
 2. A još je jeftinije položiti malu žrtvu sistemu, malo srozati kriterijum i živeti mirno u realnosti. DSP ne može da kompenzuje štetu nastalu šutiranjem sistema u slučajni budžak.
 3. ... a roditelji bi DSP-om da ga oduče od plača.
 4. Izbor kompromisa je stvar ličnih prioriteta, ali prirodni zakon ne može da se prisili da se vlada po formuli koja se nekom dopada.
 5. Prevod je izazovno zabavan za praćenje. Uzgred, u prirodi je "pod" obično od zemlje, peska, trave, lišća, slame, neravnog kamena. Prve kuće napravio je savremeni čovek. Drveni pod izvesno nije bio prva opcija.
 6. Bambus veoma obećava. Računam da ga do leta uklopim u konstrukcije koje koristim. Imam i drugačije ideje, ali ne ide tu ništa iz prve.
 7. Maska je kompromis koji je moguće braniti, jer pitanje je kardinalno. Koliko vidim, svi iskusni DSP-ovci sveli ste priču na duboke note. Razlog je u nedirektivnosti percepcije basa. Tu i ne vidim principijelni problem, dogod se ne dira celina signala.
 8. Ekvilajzer, DSP... ne koriguju akustiku, već pobudu akustike (repriza). Ideja je u biti falš. Budževina, u najboljem slučaju. Manipulisanjem električnim signalom, odnosno, u krajnjem, žrtvovanjem odziva zvučnika, kompenzuju se kumulativne neujednačenosti na mestu slušanja (direktni zvuk + refleksije). Tri jabuke + dve kruške nije isto što i dve jabuke + tri kruške. Svaka digitalna tačka nosi informaciju o svakoj sadržanoj frekvenciji. Intervencija na jednom delu spektra, što je, inače, aproksimativan proces, rekalkulacijom generiše nove vrednosti. Greška zaokruživanja je frekvencijski zav
 9. Ako si rešio da kupiš DSP, potroši sve pare na hi-fi, da ti ne ostane za DSP.
 10. Ali da ipak ne brkamo dinamički potencijal formata i reprodukovanu dinamiku.
 11. Pridružujem se padom raspoloženja.
 12. Standardno ispravni mozgovi nisu dobri u istoj meri, ali su dobri na isti način. Ne govorimo ni o neispravnim uređajima.
 13. Psihosenzorni sistem "meri" istovremeno 350 korelisanih (https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Корелација) promenljivih. U stvari, preciznije bi bilo reći da su odzivi na promenljive korelisani. Dodatno, slušni sistem je projektovano nelinearno zainteresovan za pojedinačne korelacijske grupe. Priroda reakcije psihosenzornog sistema je objektivnost koju bi objektivna merenja trebalo da uvaže, što znači da se merni podaci moraju i interpretirati kontekstno. Kako je kontekst dosta zamagljen, interpretiranje je nepouzdano. Da pojednostavim, uređaj treba da je dobar u onome u čemu je i mozak dob
×
×
 • Create New...