Jump to content


Sonus Faber Toy Tower


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sto bi uopšte peglao. Nisu to idioti pa da sami nisu znali napraviti zvučnik. Razlika u ampovima je jako velika i neki par svakako ima. Mogu se i izvorom zvuka, kablovima praviti izmene zvuka, tzv fajn tjuning. Meni sasvim logično recimo da računaju na neki lošiji digitalni izvor oštrijeg karaktera, sličan amp gde će mozda taj roll off dati sveukupno lepši, prijatniji i manje agresivan zvuk. Neko baš takav voli, a ima i mlađeg sveta kojima uši nisu u peMziji. Ovako ispada za svaki amp lemilicu ruke. Svaki taj zvucnik ima svoj zvuk, zvucnik potpis, koji kupac bira usima,  uparuje, usklađuje sa sobnom akukustikom, neka  soba zvoni, neka je ubivena u visokim, menja im položaj i u krajnjem slučaju promeni ga ako mu ne odgovara ta "škola zvuka" .. I to je deo hobija i razvoja audiofila pa i sluha. Nisam jednom doziveo totalno drugačiji ukus, normalno je, svako ima svoj par ušiju. Mslm OK, i to vaše kasapljenje... Al preteraste ga na svakoj temi...kao da od toga nekakav biznis pravite. Ispadaju sve firme dileje koje nista ne umeju da naprave.. To je uostalom deo tržišta, lošiji se model zameni boljim, napreduje se... Nekog će da usreći, al ne iskasapljen. Kome posle da neko veruje u oglasima. Btw slusao sam taj zvučnik i sasvim lepo zvuči kao i većina Sonus Fabera...nekad im treba bas ozbiljan sistem ispred njih ali i to je deo igre..  Ovo menjanje tonskog potpisa takvoj firmi mi je skroz bzvz, da je neki krš 30g star gde je svako sve od skretnice promenilo karakter, pa da razumem. Moje razmisljanje i stav

Link to comment
Share on other sites

Pre svega da se zahvalim svima koji učestvuju u ovoj diskusiji, pre svega Nixie-u koji je poklonio svoje slobodno vreme i znanje u cilju da reši moje nedoumice. 

Sa druge strane, moram da priznam da predlozi već idu u off. Od dodavanja pretpojača, zamene pojačala, izmena na skretnici, drugog pozicioniranja, zamena zvučnika, bookshelf opcija sa sub-om i koja svaka za sebe ima praktičnog smisla i činjenice za i kontra (s tim da se zanemaruje činjenica da ne želim da prodajem zvučnike), dođosmo do zamena zvučnih jedinica i nekih super tweetera, što već po mom ukusu ulazi u estetsko skrnjavljenje , jer sem što vidno odstupa od originala  (skretnica se ne vidi) ulazi i u pitanje prostorne estetike, pa mi se čini da bi sledeći predlog mogao da bude da prodam stan i nađem neki malo više audofilski😀, ili izvršim ozbiljnu adaptaciju postojećeg, isključivo u skladu sa potrebama slušanja muzike. Na žalost, ili sreću audofilski kriterijumi mi nisu toliko visoko na listi ostalih životnih prioriteta i problema koje imam, uostalom kao i većini nas...

Dakle šta je tu je, meni lično ste proširili vidike, probaću lagano u narednom periodu sa pojačalima, kada stignem sa skretnicama, eventualno nekom manjom izmenom rasporeda i tu je što se mene tiče igri kraj. Najsrećniji bih bio kada bi našao više vremena za posvećeno slušanje muzike, pa makar falio onaj tanani deo gornjeg spektra i brundao zvučnik sa leve strane... 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:

Nema to nikakve veze sa tonskim kontrolama, ali ko ne čuje razlike u karakteru uređaja i potrebe za uklapanjem istih gluv je ko top... I treba da menja hobi. 

Ili je srećan i ne treba da menja baš ništa!

Link to comment
Share on other sites

Ja sam dao predloge, ne mora se ništa usvojiti. Može se dodati i super tweeter naravno, ali nije problem samo u visokim frekvencijama. Imam svoje tehničko viđenje problema, koje je potkrepljeno merenjem i slušanjem i iskustvom kakvim takvim. Ako smo obojica gluvi identično, i još mikrofon ne valja koji govori to isto, onda je to zaista čudna podudarnost.

Podsećam da su stavljeni pored Sonusa na slušanje T+A, i da su imali znatno uravnoteženiji zvuk. Onda se pitam koja fabrika je  "pravilnije" odradila zvučnik?

Doduše i T+A su napravili jednu malu greškicu, impedansu u jednoj zoni oko 2oma. Jel to dobro pitam ja vas stručnjake?

A to što je vama neko skrnavljenje fabričke skretnice 🤣, meni to apsolutno ništa ne znači. Ja na to gledam sasvim drugačije, kao i u profesiji kojom se bavim, a koja nema blage veze sa ovim.  Ako nešto ne valja, može da se uradi bolje, menja se. Boli me uvo šta je fabrika uradila, bitno mi je dal zvuči dobro ili ne.

I nisam član audio sekte obožavatelja fabričkih nedodirljivih uređaja. 😙

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, sondek said:

Nema to nikakve veze sa tonskim kontrolama, ali ko ne čuje razlike u karakteru uređaja i potrebe za uklapanjem istih gluv je ko top... I treba da menja hobi. 

to su loše dizajnirani uređaji...kakav crni karakter...ne pravi se tako sistem, aha, pršte mi visoki na zvučnicima pa ću to da rešim "toplim" pojačalom...i muljavim kablovima...

Link to comment
Share on other sites

Očigledno nisi pročitao moj post pažljivo. Napisao sam jasno fajn tjuning, a od uređaja do uređaja(uključujući i kablove) zvuk je često ozbiljno različit. Ne postoji uredjaj koji nema svoj karakter i samim tim i par u ostalom delu opreme koji je kljucni deo za dobar zvuk. Sinergija je dečko sve. Čak i high end klasi. Slusao sam nedavno dva Pass ampa, oba skupa i vrlo dobra, razlika u okviru istog sistema je ogromna. Ti ćeš sad sa tog nivoa opreme da kazes da su to loše dizajnirani uređaji? Zato ima jako dobro zvučećih sistema koji ne kostaju puno i totalno neslušljivih koji jako mnogo kostaju. Još je vise ovih drugih, jer kad je uređaj, naročito zvučnik dobar mane su tu kao na dlanu. Imas vrlo, vrlo skromnu opremu, a deliš savete, generalizujes.  Treba da vidiš kako lako iz igre ispadne dac ili gramofon od 30k sa State of the Art MC zvučnicom pa da ti neke stvari budu jasne. Zasto na jednom sajmu bude gramofon daleko bolji izvor, a na sledećem uz promenu zvučnika to bude digitalni izvor uz samo jednu promenu komponente. Likovi koji daju takve pojednostavljene postove ne treba uopšte za ozbiljno uzimati. Postizanje dobrog zvuka uopšte nije jednostavna stvar.

Isključujem se sa teme, pokretaču puno sreće, hifi je tu da se uklapa i uvek će biti, otkrio je to već svako od nas sa malo više godina iskustva. Slusao sam cenom vrlo skromne Sonuse i dobro uklopljeni imaju sjajne rezultate značajno preko cene, ali i kazni za uši loše uklopljenih, a vrlo skupih... pa puno sreće da budeš u prvoj grupi. 

Link to comment
Share on other sites

Dobro jutro!

Ocenjivanje sistema na osnovu njihove cene, ili još preciznije, očekivanje da će isključivo  sa većom količinom uloženih para izostati razočarenje u zvuk sistema je na žalost njihovih (potencijalnih) vlasnika slepa ulica hajfaja.

Uklapanje komponenti sistema samo na osnovu rekla-kazala kao i na osnovu recenzija osoba/institucija od poverenja je takođe put na istu adresu, kao da sedneš u autobus na stanici na osnovu lepote busa, stamenosti šofera ili suknje saputnice pa očekuješ da će te odvesti tamo gde ti želiš a pri tom da to košta malo i sa popustom za penzionere.

Sinergija, ako ona postoji u hajfaju se ostvaruje u uklapanju novčanika, životnog prostora i slobodnog vremena. Sve ostalo se svodi na zamke iz prethodna dva pasusa.

 

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, gvlada said:

Кад уредиш доњи део и горњи дође до изражаја, пробај.

U ovom konkretnom slučaju, samo fali malo visokih jer je tako urađen zvučnik. Verovatno se htelo impresionirati potencijalne kupce većom količinom basa iz malog drajvera i relativno male kutije. Kada se to koriguje uveren sam sviraće mogo ujednačenije. Sad kako je, zbog istaknutog srednjeg i potisnutog visokog opsega recimo gitara sa metalnim žicama nema onaj tipičan oštar zvuk koji treba da ima već je sve nekako pomalo zaobljeno, kao da su plastične žice. Dominira osnovni ton, a ne čuju se dovoljno harmonici koji određuju boju zvuka.

Sledeći korak u bas menadžmentu po meni bi bilo da se izvrši podizanje zvučnika za 10-20-30cm iznad poda da se pročisti bas koliko je moguće u datim okolnostima. Čak i ako visokotonac ode malo iznad nivoa ušiju pri slušanju, to nije tako strašno ako se dobije pročišćenje na basu. Treba svakako i to probati, imao sam slična iskustva sa svojim i tuđim zvučnicima. 10cm gore-dole levo-desno se jasno čuje.

Dodavanje super tweeter-a je takođe legitimna opcija, imam jedan par Vifa XT25 za igranje sa gomilom otpornika i kondenzatora, to se uvek može probati. Neki su probali pa im se svidelo, kupili i postavili na zvučnike, nekima je smetala dodatna oštrina, sve je to normalno. 

Link to comment
Share on other sites

Слушао сам те звучнике са сугден а21 и звук јесте био топао али не затворен. Каблови су били кимбер херо и 8ТС, извора неки ротел цд плејер.

Издизање може да помогне доста, додавањем спајкова и прављењем платформе од 10цм звук јбл л80 мк2 се препородио.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Zexx said:

Pusti ti dijagrame fabričkih zvučnika, nego postavi rezultate audiometrije ako smeš, s obzirom da ti po pravilu kod većine zvučnika fale visoki...B)

Fale mi kod koje većine zvučnika? To nije tačno. Uglavnom me zovu ili pitaju kad nalete na takve stvari, možda ste stekli pogrešan utisak na bazi toga. 

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, zflazar said:

suknje saputnice pa očekuješ da će te odvesti tamo gde ti želiš a pri tom da to košta malo i sa popustom za penzionere.

 

Koji je broj busa,javite molicu lepo,kada obuce suknjicu :wub:

Link to comment
Share on other sites

Da malo primirim debatu, Nexie sve vreme priča o fine tuning-u na zvučnicima u skladu sa mojim subjekivnim zahtevima i problemima sa akustikom prostora koji su više nego objektivni. Čak nije dok je bio kod mene ni pominjao da fale visoki, već da su malo povučeni i da im karakter možda definiše i sama kombinacija sa pojačalo koje koristim. Zato su legitimne i opcije sa pravilnim izborom pojačala i slično. Sa druge strane i sam fine tuning skretnice mi nije mrzak, ako ništa za probu. U zamenu zvučnih jedinica u originalnom Sonus zvučniku ne bih ulazio.

Apsolutno se slažem sa svim što su Sondek i Zflazar pomenuli u svojim završnim prethodnim postovima. Jedino bih dodao isključivo na osnovu bogatog vlastitog iskustva (promenio sam gomilu low cost nove i mid cost polovne opreme), bez želje da nekom razbijam uverenja, teško možemo ući u opseg fine tuning-a bez solidne investicije u opremu, čak i kad je reč o polovnoj opremi. Po meni bez bar 1500 EUR ulaganja u polovnu ispravnu opremu (izvor, pojačalo, zvučnici i kablovi)(što je bar 2,5 do 3 puta više za novu opremu) teško se može ući u razgovore o fine tuningu zvuka u cilju dobijanja onoga što zadovoljava većinu objektivnih ljubitelja hi-fi. Ovde naravno nisam mislio na samogradnju u vlastitoj izvedbi, koja je ipak privilegija onih koji umeju i znaju (s tim da svoje znanje, vreme i rad vrednuju nula u tom slučaju). 

Link to comment
Share on other sites

Najjednostavnije je da se na postojecoj skretnici ,paralelno blokovima za visokotonac,doda mala vrednost kondenzatora od poliprpoilena ili stirofleksa(10 do 100 puta manja od postojece vrednosti) i fino podesi gornji spektar zvuka

Zbog izuzetno male vrednosti novog C,nece se promeniti rezna frekvencija vec sam karakter zvuka
 

Plave Wime  FKP su preporuka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...