Jump to content


Nixie

Donator foruma
  • Posts

    5,838
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

Everything posted by Nixie

  1. Zašto? To je nazivni napon kondenzatora. Jedino što je fizički veći od nekog koji je za 100V. Ne brini ništa, sve je u redu.
  2. Ja take stvari lepim, bluetack ili termo lepak. Može i malo Sintelana, ali se to posle teško skida kad zatreba. Inače za ovakve zahvate treba kupovati kondenzatore od 100V, poliester su najmanji fizički naravno. A uglavnom ti sprežni mogu biti i manjeg kapaciteta. Treba naći ulaznu otpornost stepena iza kondenzatora, pa izračunati koliki kapacitet vrši posao.
  3. Ako je sprežni, odnosno signal prolazi kroz njega, menjaj ako ima mesta. Druga opcija su moderni Low ESR elektroliti. Taj žuti Kinez na slici nije polipropilen nego poliester. Može i to. Polipropilen od 10uF čak i manjeg napona je poveliki baš.
  4. Nixie

    Nad c160

    Ako ima bolje kupiti odgovarajući da uređaj bude potpuno funkcionalam.
  5. Nixie

    Nad c160

    Nije problem nikaki, čitam ladno i ćirilicu i latinicu. 🤣
  6. Nixie

    Nad c160

    Kucao sam paralelno sa tobom. 🤣
  7. Nixie

    Nad c160

    Osovina se dotera turpijom polako. Ja nigde nisam video motorizovani pot sa izvodom za loudness/ton kontrole. Jedino da se budži, stari motor novi pot, ali mora pasovati zadnji kraj osovine za motor.
  8. Znam, mislim ništa nije usmereno protiv tebe lično, nego ti što to pišu kao da nisu nikad slušali razne cevne uređaje. I oni kao i tranzistorski imaju međusobno veoma različit zvuk, tako da je ta generalizacija pogrešna. Tube sound ima varijacija koliko i Transistor sound. Sve zavisi od konstrukcije i od lampe do lampe se menja čak i na istom uređaju bez ikakvih drugih izmena. Tako da ta fraza Tube sound je po meni obična zabluda. Recimo jedno single ended pojačalo sa izlaznom triodom zvuči vrlo različito od nekog push pull pojačala sa pentodama. Čak i to isto pojačalo sa pentodama, ako se prevede u triodni mod, opet zvuči drugačije.
  9. Nema to veze sa tubes. Nije tube-like kada ima naduvan bas i fali visokih. Možda neki drugi termin bolje pasuje za takav zvuk. 🙄
  10. Oš umeti ti to da vrneš nazad kako je bilo? 🤣
  11. 45 dana je rok, barem je tako bilo. Ako u tom roku ne oprave ili se uzimaju pare ili nova sprava.
  12. Sve je to super. Osim da servis ovlašćenog prodavca ne zna osnovne stvari i da zamajava kupca pola godine, e to je zaista sramota. Pazi molim te, nisu čuli za osiguranje kontra navrtkom.🤣
  13. Ako ih nema, što ne pokušati? Verovatno se može i nacrtati prema tom shellu i glavi ako nema niđe originala.
  14. To se verovatno može napraviti 3D printom od ABS plastike, samo treba imati originalni primerak kao model, ili crtež (malo je verovatno da tako nešto postoji).
  15. Ako je bass omiljeni deo spektra, onda mogu doći u obzir neki manji zvučnici na stalcima+ aktivni SUB
  16. Nešto ih baš i ne vole.
  17. Zaobići te pasivne u širokom luku. Napravljeni su tačno za određene satelite, i neće dobro raditi sa nekim drugim. Unutra je skretnica kao i u svakom pasivnom zvučniku, samo na malo nižoj frekvenciji nego što je uobičajeno. Bas, ako je jedan, mora imati dva posebna namotaja, za svaki kanal odvojeno. To je loše i nefleksibilno rešenje odnosu na aktivni sub.
  18. Nisam skoro gledao na KP, ali znam da je bilo dosta stalaka za zvučnike u ponudi. Bilo je par firmi koje prave stalke po porudžbini, čelične. Sećam se neke firme iz Novog Sada.
  19. Kaže da će biti privremeno na polici. Možda treba poslušati one male Kefove aktivne. Ako iole pristojno zvuče, i nemaju nekih oštećenja, rešeno je i pitanje pojačala, a može se pazariti na rate. A i dosta je kompaktno rešenje, ima i to svojih prednosti. Daje li se kakva garancija na EX demo robu?
  20. Ma zezam se. 😅 Bitno je da znaš šta želiš. Nađi šta ti odgovara, po dimenzijama, ceni i zvuku. A stalaka ima na KP, prave ljudi, a prodaju se i polovni. Ako stavljaš na policu u nedostatku stalaka, podmetni nešto ispod, gumu ili tako nešto. Na stalcima će zvučati znatno bolje naravno, ali sa manje basa. Što ih više guraš ka zidovima, room gain prvo pomaže, a onda počinje polako da smeta.
  21. Za razliku od bookshelf zvučnika pravljenih za policu sa knjigama, standmount mogu i na stalke i na policu, ako nema knjiga na polici, naravno. Ako ima knjiga, mora bookshelf da se traži. 🤓🙃
  22. Deliju šminkerski, ako nisu samo prepekovani oni stari. Sada je kućište aluminijumsko u obliku hladnjaka, a najbolje od svega je pristup trimeru za štelovanje DC offseta. Ovo sa trimerom je verovatno i najbitnije od svega. Naime imam V6 Classic sigle više komada koji u startu imaju DC offset blizu 20mV, koji vremenom padne na oko 10mV. To je previše, pa sam dva komada koja trenutno koristim ogolio i podesio da to bude ispod 1mV kad se ugreje. Na startu je oko 10mV ali bzo pada ka podešenoj vrednosti. Za dodavanje hladnjaka, ne znam koliko je bitno. Single verzije se ne greju previše, verovatno se greje dosta dual varijanta V6 u onom plastičnom kućištu. Imam i par V5 single koji se ne greju mnogo.
×
×
  • Create New...