Jump to content

Nixie

Članovi
 • Content Count

  2,802
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by Nixie

 1. Tako bi trebalo da bude jer Pin1 je predviđen da se veže direktno na šasiju uređaja i ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa signalom. Pravom balansiranom uređaju za rad su potrebni plus i minus signal a Pin1 samo povezuje šasije i štiti interkonekt kabal od smetnji tako da nema drugu ulogu. Drugo je to što postoji u praksi i drugačijih veza (Pin1 na signal GND) ili što su negde direktno vezane šasija i signal GND, a ne posredno pa može doći do petlje uzemljenja i bruma. Zato kad se javi brum treba otkačiti širm kabla od Pin1 na strani prijemnika, a ostaviti vezan na strani izvora. Neki uređa
 2. Samo da dodam još ovo, ako se prilkom povezivanja sa XLR konektorima balansiranih uređaja ili konverziji XLR/RCA slučajno pojavi brum ili HF smetnje to je poznati Pin1 problem. Rešenja ima raznih, sve zavisno od toga kako je Pin1 uzemljen na izvoru signala. https://www.prosoundweb.com/the-pin-1-problem-revisited/2/ https://www.ranecommercial.com/legacy/note165.html
 3. А што онда питаш кад знаш?
 4. Može i da se rasplete pa da se napravi jedna parica crna+plava. Samo mislim da ima puno boljih rešenja za IC kabal od toga, a to treba koristiti za zvučnike ili interno ožičenje recimo pojačala. Preporuka VDH D102 MK3 Hybrid 20eur/m. Centralne žice spojiš zajedno za signal a širm je GND, znači kao koaksijalni kabal vezano. Može i kako preporučuje proizvođač, jedna centralna signal, druga GND a širm na GND vezan samo sa jedne strane. Meni bolje zvuči ovo prvo, vezan kao koaksijalni kabal.
 5. Na bilo koji LINE ulaz, AUX, TUNER, CD čak i TAPE PLAY sve je to isto.
 6. Onda ne znam zašto je tolika kutija. Možda sa strane čuči neki 30W54 ili 30W100.
 7. Što se kutije tiče, nešto mi je sumnjivo. Ako je TL onda je možda i OK, ako je kompresija/bassreflex nešto mi je mnogo velika za 21W54. Ili tu ima još neki veći bas bočno koji se ne vidi ili je Isobaric pa unutra ima još jedan 21W54? Nema dovoljno slika i informacija.
 8. Ma dobri su drajveri, nego u njima ferofluid odavno nije dobar. Osim toga D28 se meni nikad nije sviđao u odnosu na varijantu bez hornice D28AF. A ta plazma i to je pod znakom pitanja jer je to sve staro 30god sigurno.
 9. Nisam nikad probao WD40, ne znam ni da li je provodan? Probao sam običan alkohol par puta i uspelo je, ali samo na kratko. Kontakt sprej je ipak bolji, sad suvi ili sa uljem ne znam šta preporučiti. Prekidače nije dovoljno samo očistiti neke treba i podmazati da ne stradaju. Pričam samo o niskonaponskim prekidačima, do 24V obično.
 10. Za pojačalo probati čišćenje tog prekidača koji uključuje tonske kontrole kontak spejom. Ako to ne pomogne sleduje mu poseta servisu. Koliko se isplati to već ne znam, ali pošto ipak sve radi kvar verovatno nije veliki. Ako je staro pojačalo može biti problema sa elektrolitskom kondenzatorima, lošim kontakrima, popuštanjem lemnih mesta, oksidacijoim žica i slično. Za zvučnike, menjanje kondenzatora i ožičenja ne bi trebalo odlagati previše.
 11. Nebalansirani izlaz može imati samo signal i GND, pretpostavljam da su 1 i 3 GND a signal 2. Pin 1 je GND a pin 3 minus izlaz kod balansiranog, a ovde je verovatno pin 3 povezan na GND kao i pin 1. To proveriš instrumentom. GND je spojen direktno na šasiju, a možda i nije. Dovoljno je da su spojeni pinovi 1 i 3, onda signal mora biti pin 2. Uputstvo pomaže takođe, a ako nije sigurno šta je šta lako se proveri osciloskopom. Kad to povežeš na balansirani ulaz, dobiješ pola napona tj 1/4 snage ako je pojačalo, i nemaš veliki CMRR kao kod balansirane veze.
 12. Kako XLR nebalansiran izlaz? Bitno je sledeće. XLR balansirani signal nije nigde referisan na GND nego jedan na drugi, dok RCA nebalansiran je referisan na GND. Zato se gubi pola signala kad se radi konverzija. Skoro sve može, može se recino uzeti trafo pa uraditi konverzija bez gubitka i da bude galvanski odvojeno.
 13. Kakav kabal imaš, ako je koaksijalni onda mora donja slika. Ako ima upredenu paricu i širm može gornja slika ili se obe žice spoje kao jedna centralna pa donja slika. Ja navijam za donju sliku kakav god da je kabal. Može se napraviti ili kupiti kratak adapter pa koristiti neki postojeći RCA kabal. Samo voditi računa, izlaz sa phono pretpojačala je uvek male (vidiš pinove) znači adapter je female, što bi rekli ima rupice. https://www.amazon.com/Hosa-GXF-132-RCA-XLR3F-Adaptor/dp/B000068O4B/ref=sr_1_20?crid=3U8544KS8AIES&dchild=1&keywords=xlr+female+to+rca+male+adapter&qid=161054
 14. Sve to ima na internetu. Kod konverzije balansirano na nebalansirano uvek se minus izlaz vezuje na GND a plus izlaz je signal. Time se gubi pola izlaznog napona (-6dB). Možde se vezati i obrnuto, plus na gnd a minus izlaz postaje signal, čime se dobije obrtanje faze, recimo ako sledeći stepen ima obrtanje faze to može biti i korisno.
 15. Ti nivoi jesu malo problematični, recimo priključi tjuner ili dek, dobićeš 5V na izlazu pretpojačala, priključi CD ili DAC, dobićeš 10V, priključi gramofon dobićeš 2V. Ako na ulazu u SUB ima potenciometar, ne vidim kako može biti problem kad pot ide od nule?
 16. Za SUB to nije mnogo bitno, ima potenciometar na ulazu. Jedino ako je baš neki mali napon ispod 500mV RMS možda bude problema, veći ne smeta. Ja direktno pogonim recimo izlazno pojačalo i SUB sa SMSL B1 preko dve RCA Y račve i četiri RCA kablića. I radi ko sat, kod sestre, maksimalno uprošćen sistem 2+1. SMSL ima valjda max. napona na izlazima 2VRMS.
 17. https://www.szynalski.com/tone-generator/
 18. To se lako utvrdi jednostavnim merenjem. Pusti se online generator sinusa sa PC ili mob. telefona na pojačalo, stavi se 100-200Hz, uzme univerzalni instrument postavi na AC Volts i vrti potenciometar za jačinu. Ako se napon menja od 0V do par V to je to, promenljivi izlaz. Ako je uvek isti, onda nije upotrebljivo. Sve to se radi sa otkačenim zvučnicima za svaki slučaj, mada neće biti signala na izlaznom pojačalu kad se uklone kratkospojnici.
 19. Ako je ovo EXT - OUT/IN izlaz pretpojačala i ulaz u pojačalo (tu ide kratkospojnik inače) sa regulacijom jačine zvuka može se napraviti adapter kabal za povezivanje SUB-a na low level ulaze. Tu se obično vezuje ekvilazer recimo. Ako nije regulisana jačina zvuka na tim izlazima nego su fiksni, onda može samo ovo što je rekao @Delija. Tražiti SUB koji se može povezati na izlaze za zvučnike. Odnosno, najbolje je uzeti SUB koji ima oba ulaza, low i high level, pa onda probati. High level adapter za SUB se takođe može lako napraviti, običan delitelj napona sa nekoliko otpornika.
 20. Prema podacima 2x150W na 4oma trebalo bi da odgovara po snazi, ako je u dobrom stanju naravno. Za kvalitet zvuka ne garantujem naravno, ali snage ima.
 21. Našao jedan komad, treba mi još jedan ili dva komada. Oglas je aktuelen dok se ne opremim hladnjacima za projekat.
 22. Za te te zvučnike tražiti pojačalo koje može da radi pouzdano na 4oma i da ima barem 100W sinusne snage na 4oma. NR1601 nije dobar izbor, specificiran je samo za 8oma i ima slabašno napajanje. Osim toga stereo pojačala za iste pare daju bolji zvuk od AV risivera sa gomilom kanala. AV risiver treba koristiti za ono zašta je namenjen. U principu neće se ništa oštetiti ako se sluša umereno, tada svako pojačalo može da radi na 4oma, ali ako se pojača (a pojačaće se) jer je velika prostorija, može doći do pregrevanja i oštećenja pojačala ili uključivanja termičke zaštite pojačala ako je i
 23. Platneno vešanje može se zameniti sunđerastim. Što se tiče TS parametara i frekventnog opsega neće sigurno biti isti kao kod originalnog zvučnika koje god da staviš, jer nije u pitanju samo gornje vešanje nego i donje tj. centrator koji se promeni vremenom jer je od organskog materijala. A to retko ko menja. I sama membrana ako je papirna doživi promenu, omekne jer je decenijama bila izložena suncu i promenljivoj vlažnosti vazduha. Umerena razlika u TS parametrima nema puno značaja ako je u pitanju kompresiona kutija. Ako je magnet iste jačine kao nekad, što nije garantovano uvek, jedino
 24. Misliš na 100Hz? To privlači pažnju u radnji. Ima "dobar" bas. Ovde pik može biti posledica njihovog merenja i sabiranja pojedinačnih odziva mnogobrojnih drivera i otvora, tako da sam blago uzdržan.
×
×
 • Create New...