Jump to content


Nixie

Donator foruma
 • Posts

  3,399
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by Nixie

 1. https://www.artalabs.hr/download/LIMP-user-manual.pdf Strana 9, slika 3.1. To je šema merenja inpedanse bez pojačala, samo sa zvučnom karticom. Ja koristim sliku 3.2. jer imam malo namensko pojačalo. Uz pojačalo obavezno ide zaštita sa slike 3.3. I treba ti neka dodatna masa i precizna (tzv. dilerska) vagica, recimo bluetack u količini koliko je teška membrana, ne više. To na linku je moje prvo merenje, i nije bilo teško. Prvo se meri impedansa bez dodatne mase, pa sa dodatnom masom. Onde se ubace merenja, prečnik membrane i omski otpor kalema, i program izbaci sve ostalo. Oko Arta (modul Limp) možemo na PP. Zvučnik pri merenju može stajati horizontalno ili vertikalno (mislim na osu drivera). Male su razlike, ali u slučaju da postoji rupa u magnetu onda mora horizontalno ili odvojeno od podloge jer otvor mora biti slobodan. Na merenju tih malih Vifa basića vidi se koliko se menjaju TS parametri zamenom samo gornjeg vešanja. Ovo je bilo onako drastično, jer je staro gumeno vešanje bilo baš propalo (izgubilo elastičnost), a izgledalo je ko novo, vidi se na slikama.
 2. @Dražo, kupi ti moderne zvučnike koji dobro sviraju, a ja ću da ih preradim da zvuče "vintage". Ugradiću najgore delove i žice što postoje, odvadiću damping i rešio si problem, biće novi, a zvučaće ko stari.
 3. A klasa se uvek maksimalno greje bez signala, bez obzira da li je SE ili PP izlazni stepen. Kad dođe signal malo će se ohladiti, uglavnom neprimetno jer u proseku malo snage od ukupne disipacije odlazi u zvučnike.
 4. Ja zato pravim samo uređaje bez tog software-a. Što je sigurno, sigurno je.
 5. Nijesam video. 😄 Jes lakše tako na AUX.
 6. Treba skroz otkačiti preamp za kristalnu glavu i zakačiti izlaz MM phono preampa direktno na preklopnik. Najlakše je secnuti štampu gde treba ili izvaditi sprežne kondenzatore. Šemu bi valjalo imati.
 7. Ako si ti zadovoljan i mi smo.😁
 8. Još malo pa celih 100km. Neki su samo zbog par kablova više prelazili. 😁
 9. https://www.audiopro.rs/proizvod/behringer-microphono-pp400?idPro=1286
 10. Ma ugradi se unutra pojačalo D klase sa bluetooth risiverom, sa Aliexprress. Puštaš muziku sa telefona, tableta, laptopa. Originalni izgled uređaja ostaje samo ništa nije u funkciji osim bluetoth pojačala.
 11. Pitanje je koliko mesta ima unutra.
 12. Traba ti phono pretpojačalo sa trafoom i stabilisanim napajanjem, za ugradnju u to kutiče. Al neko malecko da stane. Plus ovo što je @giZ_Mo napisao, prepravka ulaza za tu starinsku glavu, znači obaška mnogo posla. Mislim da je uzaludno, odnosno vrednost tog zahvata prevazilazi vrednost samog uređaja, i ne verujem da će neko prihvatiti. A verovatno je potrebna i zamena svih elektrolitskih kondenzatora, eventualno servis kasetofona i zamena elektrolitskih kondenzatora u zvučnicima ako ih ima unutra. To ti je posao za zaljubljenike, par meseci mlaćenja.
 13. Mora gramofon da se odvadi, sve premeri i onda traži zamena. Možda će morati kućište malo da se delje kako bi stala nova sprava. U svakom slučaju, to je posao obično isplatljiv za samog vlasnika, ako sam radi. Ako treba da plati nekome, teško da se isplati.
 14. Ovako na prvi pogled sve je moguće, no pitanje je ko bi se toga posla prihvatio?
 15. U Novom Sadu ima koliko znam dobar servis, zove se Audio Power. Znači zamene se vešanja, ako je rascentriran kalem onda se centrira ponovo ili premota ako se razlepio. Pošto to nije mnogo skupo, preporuka je premotati oba midbasa, da budu identični. Možda je taj prizvuk samo zbog neispravnog vešanja, pa ne treba ništa premotavati. Ne znam da li ima ferofluida u visokotoncima, i da li se osušio, to može biti problem.
 16. Sve ja tako kako si opisao. Ja sam samo malo prepravljao model 9.3, sa većim basom i istim visokotoncem. Malo je falilo visokih, to se lako sredi na skretnici za 15min, premosti se otpornik na visokotoncu i ništa više, sve je dostupno. Problemi sa kutijastim zvukom su tu uglavnom zbog dampinga kutije, jako malo ga ima i bezveze je nabijen unutra, u jedan kraj kutije, nije lepo raspoređen po zidovima. I sama kutija je tankih zidova od medijapana. To je rešeno dodavanjem poliesterske vate i pravilnim pozicioniranjem dampinga unutar kutije. Dobija se solidan zvuk za male pare. Kad bi se još i ožičenje promenilo i kondenzatori u skretnici, bilo bi još bolje, ali to nije rađeno jer vlasnik nije hteo. Dampiranje zidova kutije bitumenskom trakom je takođe moguće izvesti. Novi modeli koje sam imao prilike da prepravljam WD11.0 i WD11.1 imaju suviše prigušene visoke frekvencije i zvuče beživotno. Kutije su im solidne konstrukcije. Oba mogu preporučiti samo uz modifikacije. Trenutno su vrlo jeftini kao novi primerci po salonima, ali moraju se preraditi (ili eventualno koristiti tonske kontrole) inače je mučno slušati ih. Mislim da je WD11.0 oko 150eur par novih, a prisutan je i model WD310. Ti zvučnici su prilično male efikasnosti i ne prevelike snage, tako da su preporučljivi samo za manje sobe. Lično mi se od svih W Diamond modela najviše svideo zvuk prepravljenih WD11.0. Model WD11.1 je malo efikasniji i glasniji, a bliži po dimenzijama modelu 9.1 i ostalim predloženim zvučnicima. Od sistema do sistema (ukupno bio u 3 razna), prerađeni WD11.0 znao je zazvučati baš dobro, daleko iznad svoje cene.
 17. Razlike su jasno čujne. Meni je problematično što su instrumenti različitih dimenzija (zapremina) pa kako rezonantne komore nisu tjunirane na iste frekvencije sva tri zvuče različito u nižem delu spektra. Broj 1 je "najmasnije" a broj 2 "najtanje" zvučeće. Cene ne komentarišem, milijon dolara za instrument koji slušaju samo zaljubljenici, neki promil populacije, mislim ...
 18. Vid nije neophodan, sluh jeste.
 19. Skroz normalno. Kod mene to grejanje i promena zvuka traje i više od sat vremena. Imam i svedoke.
 20. Što bi se reklo uobičajena pojava.
×
×
 • Create New...