Jump to content


Nixie

Donator foruma
 • Posts

  5,331
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by Nixie

 1. Sve je pitanje, ali ne za nas dvojicu. Jedino ako ti oćeš time da se baviš. 😂 Zato predlažem prvu varijantu, koristiti ugrađeni phono preamp gramofona. I tu ima zujkanja sigurno, ali je jači mnogo signal pa se ne čuje, možda kad staviš uvo na zvučnik.
 2. Znači potrefio sam, problem je što nisu izveli pravilno GND na gramofonu. Ko bi rekao da je to moguće kod fabričkog uređaja. 🙄 Prvo rešenje je da koristiš ugrađeni preamp u gramofonu i odvedeš ga na Line ulaz pojačala, koji bilo. Preporučujem svakako ovo, ako nisi upućen u elektroniku. Osim toga, manji je šum tako, koliko se sećam. Drugo rešenje, ako insistiraš na tom gramofonu, onda ga moraš otvoriti, naći neki metalni deo koji ima vezu sa ručicom (samo to je bitno) i izvesti GND žicu koju ćeš dovesti do pojačala i uzemljiti na za to predviđen šraf. GND žica treba da ide uz Phono kabl, poveži ih nekako, termo bužirom, vezicama itd. Presek te žice nije kritičan, kupi u radnji crnu žicu 0,75mm2 ili 1mm2 potrebne dužine.
 3. To sa GND žicom će verovatno da reši zujanje, šum ostaje jer ti je takvo pojačalo ili skuplja neke smetnje. Iskakanje osigurača, promeni fazu na kojoj je audio sistem, ako je izvodljivo. UPS je katastrofa za muziku, ne savetujem nikako. Može za PC.
 4. Ja sam radio svoju instalaciju sa majstorima pre 15-tak godina, napravo šemicu, ovo tamo ovo vamo, sve novo i odvojeno koliko god je moguće. Samo nesam turao one fancy osigurače za Audio fazu. I glavni orman u zgradi je nov, menjali su drveni pre par godina da ne izgorimo svi. 😂 A kablovska nam je nova, samo nije uzemljena u našem ormanu. Pa sam stavio galvanski odvajač i uzemljio kablovsku kod mene u stanu na jednom mestu. Iskakala je FID sklopka zbog toga čak. Ali šta to vredi, ko zna šta komšije sve imaju na toj fazi gde su mi uređaji. A 20 stanova ima i tri takve zgrade na jednom kablu iz trafo stanice (to sam saznao kad je izgoreo kabl podzemni pre par godina kod susednog ulaza). Jedino što valja je da smo odmah pored TS. 😂 Razmišljao sam da uzmem razdvojni trafo da eliminišem komšije, oko 1,5kW, da bude još jedna budža uz sve one sprave. 🙄
 5. Nije to samo kod tebe. Imaš uzemljena pojačala, ali je loše uzemljenje u zgradi/stanu. Ili se napravi neka veza sa uzemljenim PC pa eto bruma zbog GND loop. Plus smetnje od inverter klima i raznih napajanja za televizore, laptopove, ili osvetljenje koja nemaju dobar filter prema mreži i nisu oklopljena pa šire EM smetnje naokolo. Sve to nije strašno za Line nivoe signala (1-2V RMS obično) ali za phono sa nejakih 5mV je problem. Kad su izmišljeni gramofoni, svega toga nije bilo.
 6. Ima dosta otporne prste, ja ne bih smeo tako da ufatim gde je ćevru. 😁
 7. Da. To što pojačalo nije uzemljeno na kućnu instalaciju nije problem, već samo što nisu povezane šasije gramofona i pojačala. Kad se to uradi, obe plivaju na istim smetnjama i ne čuješ nikakvo zujanje.
 8. Nisu terminisani kablovi, otvoreni su krajevi pa rade ko antene. Možda imaš nekih smetnji tu, od rasvete ili SMPS napajanja raznih. Može biti kod komšije pa se prenosi do tvoje opreme. Pojačalo ti nema uzemljenje na kućnu instalaciju, fali centralni pin na IEC konektoru. Baram je tako na slici.
 9. Valjda je šasija onog gramofona na nultom potencijalu? 🙄
 10. Pozajmi gramofon neki klasičan i probaj. Nema garancije, ali mislim da GND žica rešava te probleme. Ne bi smelo da bude pogrešno uzemljenje na fabričkom pojačalu koje se proizvodi već neko vreme u solidnim količinama. Nije džabe na pojačalu predviđen GND šraf za povezivanje dve šasije. To su mali signali, tu mora sve biti pravilno uzemljeno.
 11. Osećam da je u tome problem, ali nisam 100% siguran. Metalni delovi gramofona i pojačala moraju biti povezani. Ako nećeš da eksperimentišeš, koristi Line izlaz gramofona. Druga opcija je dodavanje žice pod jedan šraf te izlazne pločice na gramofonu koju ćeš uzemljiti na onaj GND šraf pojačala. Ona mora ići strogo uz koaksijalne kablove. Ili pozajmi neki gramofon (bez pretpojačala, klasičan) koji ima tu GND žicu i probaj da li taj zuji kad ga ubodeš u Phono ulaz pojačala, naravno sa spojenom GND žicom na šraf kod Phono ulaza.
 12. Pa ako ne zuji i ne šušti previše, onda nije lošija opcija. Što se onih kablova tiče, trebalo bi da imaju GND žicu paralelno sa signalnim koaksijalnim kablovima. Imaš li ti neku žicu koja povezuje GND pojačala i GND gramofona? Kad sam bio mali i koristio gramofon, uvek je postojala ta GND žica, sad vidim da je nema a nema ni GND priključka na gramofonu. Bez toga može biti bruma ili zujanja. Na pojačalu ima taj GND šraf, to je po PS.
 13. Sve je to isto, Line ulazi. Svi su isti osim Phono. Kači na koji oćeš.
 14. Ja rekoh već da je to normalno, Phono preamp ima malo veći šum, komercijalno je pojačalo, jeftino, a pretpojačalo verovatno ima previše naponskog pojačanja (gotovo uobičajena pojava). Kad sediš na mestu slušanja onda ga ne čuješ, ako još malo odvrneš potenciometar bez signala ima i tu da ga čuješ. Mislim da to nije nikakav problem za normalno slušanje jer i sama ploča (kako koja) verovatno ima još više šuma. Ovo nije normalno, ukazuje na neki problem sa uzemljenjem, negde u gramofonu ili kablovima. Samo kod Phono ulaza je uvek lakše primetiti zujanje i smetnje jer, opet podsećam, veliko je pojačanje, mnogo veće nego na Line ulazima.
 15. Svaki Phono preamp ima mnogo više šuma od Line preampa zbog mnogo većeg pojačanja. Ako je ukupno pojačanje preveliko, ili Phono preamp loše urađen, taj šum postaje preglasan, ali je uvek prisutan i to se ne može izbeći nikako. Na pola skale potenciometra nije sigurno pola snage pojačala, može biti manje ali i puna snaga, zavisi sve od napona koji daje izvor zvuka, impedanse zvučnika i ukupnog naponskog pojačanja od ulaza do izlaza. Bitno je da se šum ne čuje na mestu slušanja, a kad staviš uvo na zvučnik, uvek je tu.
 16. Propuštena je prilika da se vrati prodavcu koji ga je i utopio zbog tog problema. Sad samo servis neki normalan, ako ima takvih još.
 17. Evo ih na gomili, SH i Superlux. Znatno veći plišani jastučići Supeluksa daju maksimalnu udobnost dok ovi mali na SH pritiskaju previše ušne školjke. Originalni jastučići Superluksa od fake kože su pomalo neudobni i dovode do znojenja. Ovi plišani mogu da se operu vodom i sapunom, zbog higijene a iz nekog razloga bolji je zvuk sa njima. Poručio sam par platnenih za SH pa ćemo videti ima li boljitka.
 18. Da. Za klasičan PC moram uzeti neki BT stick.
 19. Šteta što zvuk nije malo bolji, ali nada postoji, kad se malo razrade. Malom je sve jedno naravno, njega zanima samo taj noise cencelling i da su bežične. Kad je buka, a u zgradama nikad mira nema, da se može učiti lagano bez ometanja.
 20. Mom sinu je taman, ništa mu ne smeta, a meni malo veća i glava i uši. 😀 ANC radi, nije prevara. Probao sam i pasivno na telefon, bolje zvuče nego aktivno. Manje basa, više visokih i detalja. Nego ostaviću malom da ih razradi lepo, pa onda ide malo ozbiljniji test.
 21. Ma od njih beže i poštari. 🤣
 22. A poštar kad dođe? Ako ikad dođe. Sve će mi se vrne u Kinu što sam poručivao. Nešto i u Bugarsku. 😗
×
×
 • Create New...