Nixie

Članovi
 • Content Count

  2,367
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

1 Follower

About Nixie

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

1,976 profile views
 1. Pa, malo ti je sužen izbor, dominiraju 12 i 24VDC odnosno 5VDC.
 2. Alkohol i papir samo za lakše slučajeve, a šmirgla za teže. Kad nađeš finiju ispoliraj ih malo, ako je još moguće. U principu ako nađeš takve, zameni ih, novo je novo, glatki sjajni kontakti, jake opruge, mali kontaktni otpor.
 3. Oba more, ko zna kako je vezano sad. Ako su mnogo oštećeni kontakti, ima kratera, onda traži nove.
 4. Skini taj relej, otvori ga očisti kontakte papirom i alkoholom (ili super finom šmirglom 1000-1500) ili nabavi nov relej ako misliš da je taj loš, a nije dobar sigurno ako radi tako kako si opisao. Tu je očigledno palo prevezivanje neko. Ja obično savetujem da se izbaci to A,B, A+B (iseku vodovi na PCB) i veže direktno izlaz releja sa priključcima za zvučnike jer su ti prekidači obično bedni, uglavnom oksidirani ili nagoreli i ruiniraju zvuk, plus gomila jadnih žica od i do tih prekidača, ali i tanki vodovi na PCB oko prekidača i puno lemnih mesta. Relej zaštite obavezno ostaje, pojačalo kad ispusti dušu ima tendenciju da spali i zvučnike. Loš relej takođe uništava zvuk, ja releje i ne koristim nego industrijske sklopke sa puno jakih kontakata (10-16A) vezanih paraleleno (2-4 kom.). Jedino to nema značajan uticaj na zvuk, a ne može se izbeći nikako kod DC spregnutih pojačala, suviše je riskantno.
 5. https://www.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici-oprema-i-delovi/monacor-woofer-zvucnici-sp-90/oglas/97873183?filter_id=650400855 https://www.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici-oprema-i-delovi/visaton-w-200-bas-drajveri/oglas/98559661?filter_id=736409640 https://www.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici-oprema-i-delovi/jamo-8-200mm/oglas/98619118?filter_id=680962824 https://www.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici-oprema-i-delovi/summit-osmice-2-/oglas/99187268?filter_id=680962824 Nema nigde jedan komad da liči na nešto. Ja bih uzeo Visaton ili Monacor, vrlo su slični i idu dovoljno visoko za ukrštanje sa hornicom, za ove druge nemam nikakve podatke, znači lutrija. Pregledaj KP, možda se nađe negde jedan komad. U principu ako se menja, oba se menjaju da budu isti. Ako je to za automobil, onda bolje da budu 4 oma jer ta pojačala su za 2-4 oma uglavnom. Za po kući može i 8 oma, čak i bolje jer većina jeftinijih pojačala i ne može da radi pouzdano na 4 oma. Ako vrište horne, mogu se utišati L pad-om.
 6. Proizvođači sve urade, sklope zvučnik i onda magnet ide u mašinu za magnetisanje, inače se jako teško radi. Sintelan će to sasvim dobro da drži, a kad se osuši sutradan dodaj okolo slobodno još malo neće da škodi. 8 inch je baš veliki zvučnik, i ako nije full range/ extended range teško će da se uklopi sa piezo hornama, ali pogledaću.
 7. Nixie

  Hifi 160

  Pa nisu ništa glupo uradili, ako se pojačalo dimenzioniše za 4 oma impedansu može da radi bezbedno sa tom ili bilo kojom većom impedansom zvučnika, 6, 8, i više, može i 600oma (recimo slušalice). Izlazna snaga opada sa povećanjem impedanse, a raste sa smanjenjem Ako se pojačalo dimenzioniše za 8 oma, onda treba da radi sa 8 oma ili više. Sa manjom impedansom nije poželjno da radi jer je to preopterećenje, može i to da izdrži, ali samo na manjim snagama. Osim toga minimum impedanse zvučnika je obično 50-70% nominalne vrednosti, što je dodatno opterećenje pojačala.
 8. Možda bi ovako nešto najbolje pristajalo uz taj piezo. Ako je ovih dimenzija naravno. https://www.elementa.rs/proizvod/49967/auto-zvucnici-165mm-2x75w
 9. Ako budeš pažljiv uspećeš. Magnetni procep zaštiti dobro lepljivom trakom, koristi turpiju da skinaš samo venac ostao od zakivanja, ne diraj donji deo zakivka to ti je centriranje. Trebalo je da obeležiš markerom kako je bilo pre rastavljanja. Ne turpijajj mnogo samo toliko koliko treba da prođe kroz rupu. Ako ti uđe gvožđe u procep, neće da valja nikako, teško ga je izvaditi.. Na kraju sve dobro očisti lepljivom trakom od opiljaka, uključujući i procep magneta. Vidi se gde je lepljeno po obodu, to je popustilo, a nije bilo dobro zakovano zato se odvojilo, i zato su pinovi deblji jer su zakivani sa druge strane ali loše. Očisti dobro stari lepak, poravnaj korpu tu gde si čupao poslednji zakivak i pazi na privlačenje korpe i magneta da ne uništiš kalem. Uradi probnu montažu bez lepka i obeleži merkerom da znaš posle kako si postavio. Ne sme da dodiruje kalem nigde, mora da ide glatko membrana. Ja ne bih koristio termo lepak jer se on mnogo brzo hladi na metalu i nećeš uspeti, nego Sintelan ili Tigar. Namaži samo po spoljašnjem obodu do ivice zakivaka. Lepak ide prstom tanko, namaži magnet i korpu, ne čekaj da se suši nego osmah spajaj. Zato sam i rekao epoksi jer ti on daje vremena za nameštanje, može možda i da se odvoji ako se pogreši. Ne stavljaj previše lepka jer ne sme ništa ući u procep. Nakon 24h znaćeš da li si uspeo. To što nema skretnice znači de su ugrađeni piezo visokotonci, njima ne treba skretnica, samo je poželjno staviti otpornik 22oma (5W žičani ili 3W metal oksid) na red i ništa više. Ti visokotonci imaju veliki otpor na niskim frekvencijama, koji opada kako raste frekvencija, a imaju i kapacitivnost, pa se otpornik uvek dodaje radi sigurnosti pojačala. Za SAL zvučnike, vidi kod Elementa, imaju ih i mnogi drugi prodavci, treba ti ona serija sa papirnim membranama. Samo to sa piezo visokotoncima je jedna obična improvizacija, midbass treba da ima neku skretnicu jer obično ima previše srednjih pa se to mora preglati da se ne dernja i da se kako tako uklopi sa visokotoncem. Taj piezo je supertweeter, što znači da basići moraju biti fullrange ili barem extended range, da rade i na visokim frekvencijama pa samo malo što fali dopuni se piezo visokim.
 10. Nixie

  Hifi 160

  Koliko se sećam taj risiver je isporučivan sa zvučnicima impedanse 4oma. U svakom slučaju, 8 oma je sigurniji izbor za bilo koje pojačalo. Slabo ima podataka na netu, pominje se 2x70W verovatno na 4 oma.
 11. Probaj da zalepiš dvokomponentnim epoksi lepkom, trebalo bi da ostane centriran jer ima te metalne pinove (zakivke) koji su se odvojili. Inače za pravu popravku potrebno je odlepiti gornje i donje vešanje, odvojiti žice, izvaditi sve napolje, zalepiti magnet, skiniti kalotu, centrirati kalem i ponovo sve zalepiti. Cena tog rada verovatno prevazilazi vrednost tog zvučnika. Alternativno, mogu se kupiti dva nova SAL zvučnika sličnih dimenzija i impedanse (4oma) i samo ugraditi ako su te horne ispravne (deluju kao piezo, možda i nisu).
 12. Metalni deo spolja, ako se slučajno dodirnu imaš kratak spoj na pojačalu. Navuci termobužir obavezno ako ih kupiš.
 13. Ja na poslu Dell 24" IPS, blizu mi je suviše za veći monitor. I to je model 1920 x 1200, taj mi pasuje za CAD nakako najbolje obzirom na udaljenost od monitora. Hteo sam da uzmem veći, pa odustao. Kući HP 24" 1920 x 1080, isto mi ne odgovara veći, ovaj je taman, sto nije preveliki.
 14. OD 1.2.2012 po zakonu nije obavezan ali malo ko se pridržavao toga jer nemate opciju da ih na to naterate. Vlada Srbije naredjuje napokon svim bankama da od 1.10.2017 ne smeju zahtevati pečat. A od 1.10.2018. g. i policija i ostala javna preduzeća i ustanove takodje ne smeju da zahtevaju... ostaje samo pošta kao poslednji bastion pečata. Pečat su mi tražili prošlog leta. Naviklo to na pečat pa to ti je. Još lupaju onaj pečat na uplatnice, za svaki slučaj, onaj što probija sto ako se ne pazi, dum dum tras.
 15. Ma pošta je čudo. Jednom sam išao do obližnje pošte da podignem paketić za firmu, da se ne vrati. Sam sam bio u firmi, godišnji odmori, a u sandučetu onaj papirić za podizanje pošiljke, ostalo još dan-dva. Kaže (izrazito zgodna službenica PTT) gde ti je pečat firme? Pitam je zar nije dovoljna LK, pečat odavno ne treba po zakonu? Kaže ne treba, tačno, ali bez pečata ti treba gomila dokumentacije ako je pošiljka za firmu. Nisam želeo da mi eleborira šta sve treba, verovatno neko ovlašćenje overeno kod notara ili slično, pošto je blizu, vratim se po pečat da si skratim muke.