Jump to content


Nixie

Donator foruma
 • Posts

  3,516
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

3 Followers

About Nixie

 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

3,185 profile views

Nixie's Achievements

 1. Nixie

  Kvar pojacala

  Nema mađije, samo lektrika. Napon mora biti približno simetričan na obe grane, koji volt asimetrije je dozvoljen i praktično neozbežan ako trafo nije motan bifilarno. Da li je centralni izvod trafoa vezan u GND tačku između dva glavna filterska elektrolita? Da li su provereni ti glavni elektroliti?
 2. To čudo treba udaljiti dosta od audio opreme, EI trafo dosta zrači okolo. Da bi bio otporan na DC napon u mreži, trebalo bi da ima procep u magnetnom kolu. Što se tiče zgrade, nama je precednik kućnog saveta krao struju sa zajedničkog brojila. Jedva smo ga se rešili.
 3. Nixie

  Kvar pojacala

  Trpi original, a šta ti imaš? Takva je velika asimetrija napona, da možda grec nije stradao?
 4. Nixie

  Kvar pojacala

  Otkuda toliki naponi ako treba da bude +-56V. 80V verovatno ubija svaki STK.
 5. To ti govori da su originalni, čim je cena tolika. Sve originalno na Aliju što se ne pravi u Kini je preskupo. Metal film Mundorf 10W su super za zvučnjake. Pogledati i audiohobby.eu, malo je manja poštarina nego kod Francuza.
 6. Ja bih svakako uradio opciju 1. Nakon toga mogući su razni eksperimenti. Što se tiče uređaja raznih po fazama koji prave smetnje, to ti ostaje isto kako je bilo jer na kraju sve ide zajedničkim žicama do brojila. Frižider i zamrzivač mogu praviti smetnje samo u trenutku paljenja i gašenja, ostalo vreme radi monofazni motor bez četkica koji ne pravi nikakve smetnje, već samo mali pad napona koji je zanemarljiv ako su žice dovoljno debele. Ono što pravi smetnje (ako nema dobar ulazni RFI filter) su razna čoperska napajanja i regulatori svetla sa trijakom, u manjoj meri štedljive sijalice, neonke i slično sa elektronskim balastom. Klime bez invertora isto ne prave smetnje u radu, samo prilkom paljenja i gašenja, na kratko. Klime sa invertorom (frekventnnim regulatorom) prave smetnje ako nemaju dobar RFI filter. Nivo elektromagnetnog zračenja može se izmeriti Android aplikacijom Magnetometer ili slično, ako telefon ima odgovarajući senzor, a noviji imaju svi. Prilikom merenja primetno je da bitno zračenje emituju samo transformatori, a žice vrlo malo. Veliki problem u zgradama je zajednička instalacija uzemljenja i njeno stanje (otpor uzemljenja, debljine i dužina žice). Ona ima uglavnom samo zaštitnu funkciju da spreči strujne udare kod neispravnih uređaja, ali njena dužina čini da skuplja radio smetnje, što je u tvom slučaju (4sprat) više izraženo nego na nižim etažama. Osim toga, u zgradi sa recimo 20 stanova, treba računati da je na barem 5 mesta u trofaznoj priključnici obrnuta zemlja i nula pa struja protiče kroz zaštitni provodnik kad se kuva ručak što nije dozvoljeno. Ako nije ugrađena u svakom stanu FID sklopka, takvo stanje se obično i ne detektuje.
 7. Ja bih izbegao AL130. Metalne membrane ne volim. Pogotovu da rade srednje frekvencije. Imaju breakup mode i skretnica se tada komplikuje. Ja bih pre uzeo papirnu verziju, jeftinije i prirodnije. U tvom slučaju jedino razumno rešenje je odraditi neki proveren projekat.
 8. Stvarno, nemam uslova za te akcije. Radim u jednoj maloj sobi, nemam nikakvu radionicu. Imam i puno obaveza na poslu, građevinska firma, ima i puno putovanja. Sve ovo što radim, mogu da radim samo ako mi je zanimljivo, kad mi se radi i kad imam vremena. Uglavnom ne mogu da ispoštujem ni jedan rok. Cilj ovog hobija je rasterećenje, a ne dodatno opterećenje, Dosta mi je stresnog okruženja na poslu.
 9. Vidim da postoji varijanta tog berilijumskog visokotonca sa normalnom okruglom prirubnicom, da može lepo da se upusti prednja ploča za debjlinu flanše. Možda nije ni berilijumska membrana, odnosno možda je neki driugi jeftini metal (titanijum) prevučen tankim slojemm berilijuma radi izgleda. Od pznatih visokotonaca 28mm iste ili jako slične konstrukcije, istorijski vezanih za Dynaudio, su Morel i Scanspeak. Što se tiče kopiranja, 28mm Dynaudio visokotonci su omiljena meta, trenutno ima puno kopija na tržištu, najbolju kopiju mjislim da ima Dayton. U principu to je odličan visokotonac koji sam imao godinama. Mane su mu što ima pad na visokim, pik na 10kHz i lošu polarnu larakteristiku na višim frekvencijama. U principu vrhunski rezultati se dobiaju dodavanjem supervisokotonca. Prednost je što dobro zvuči i može nisko da se reže čak i sa skretnicom prvog reda. Postoji fabrička greška kod tih visokotonaca počev izgleda od verzije D28/2, a to je smežuravanje membrane koje je vidljivo na većini polovnih zvučnika sa KP, pa treba dobro zagledati pre kupovine. Zašto neki primerci imaju a neki nemaju smežurane visokotonce, ne znam, verovatno je membrana previše tanka. Recone kit se ne prodaje, a reparacija u fabrici je skupa. Ja imam stariju verziju s počatka 90 tih D28AF, kod koje je ta pojava mnogo ređa. Prve varijante D28 sa hornicom nemaju tu pojavu, ali zvuče lošije, dosta ograničenog su opsega i njima baš treba supervisokotonac. Osim toga ti sa hornicom su previše efikasni i morajju se doste prigušiti, što je samo po sebi loše.
 10. Pogledaj im prirubnicu, to je noćna mora. Verovatno je pravljeno namenski za neki auto.
 11. Nixie

  Kvar pojacala

  Zalemi mu paralelno 2.2oma pa ako ima efekta menjaj ga. Pazi na snagu naravno. Možda to nije jedini element koji je promenio vrednost.
 12. Nixie

  Kvar pojacala

  Zameni taj otpornik pa ćeš saznati.
 13. Možeš da mi doneseš te basove da im izmerim TS parametre. Uslov je da doneseš i odneseš sam da se ja ne mlatim. Kako očigledno nisu razrađeni, računaj da će biti promene parametara tokom rada. Meni to i ne liči na pravi bas, više na neki veliki midrange, ali pokazaće merenje. Za dizajn skretnice, potrebno je merenje FR opsega u kutiji i to mnogo puta tokom projekta.
×
×
 • Create New...