Nixie

Članovi
 • Content Count

  1,198
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About Nixie

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

1,027 profile views
 1. Kreni odavde http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm
 2. Ako je tako, neko pretpojačalo je svakako potrebno. Ili ako nemaš zvučnike od 600W da slušaš sa 1/4 snage, što je oko 150W/8 oma.
 3. Ima i ona čuvena popravka, kad crkne samo jedan kanal, povežu se oba izlazna konektora na taj ispravan kanal, napravi se mono od dva kanala ispred izlaznog stepena i opet sve lepo radi. Tako sam čuo, možda je samo još jedna urbana legenda.
 4. Meni je zanimljivije da pravim nego da kupujem gotovo, usput se ponešto i nauči i korisno potroši vreme (i novci). Kao što znaš, sada imam od fabrike samo PC i DVD plejer kao izvore digitalnih signala za DAC, sve ostalo je DIY. Takođe je bitno da svi uređaji budu crni i slični, kako me žena ne bi stalno zapitkivala: Šta je sad ovo? i Koliko to košta?
 5. DIY ti je beskonačna zabava. Pre sam podešavao zvučnike da imaju masan bas, da se čuje stalno šta god da pustim, skidao sam srednje i visoke na skretnici, i bio sam zadovoljan. Vremenom me to prošlo, pa sam otišao malo na svetliju stranu, malo življe mi svira. Ali čim kreneš da dižeš srednje i visoke, počne da nestaje basa, barem subjektivno, jer sam bas se ne dira, taki je kaki je.
 6. DIY ti je beskonačna zabava.
 7. Ja se sećam svoje MC10 Super, bila je malo tanka u basu, ali sve ostalo .... babaroga. Barem se meni tada tako činilo.
 8. Ja se sećam da kad sam bio onomad, nekako mi je konstatacija bila da ti digitalija ima puniji zvuk od gramofona, sad vidim da si našao rešenje.
 9. Nixie

  OP AMP-ovi

  Da bi čuo značajniju razliku na tim analognim audio izlazima, osim zamene OP trebalo bi zameniti i spežne elektrolite na ploči, a mesta za nešto bolje tu koliko vidim nema. Pitanje je i kakvo je napajanje tih OP. Mislim da je jedini ispravan zaključak da ne treba ništa dirati, pogotovu što se koriste samo digitalni izlazi.
 10. Folija sa zavojnice je dobra ideja. Pretpostavljam da je lakirana zbog oksidacije. Može biti bez laka ako je izolovana tankom plastičnom folijom između navojaka.
 11. Može i da se obriše moj post, nisam ništa loše mislio.
 12. Razmišljao o tome čitajući AW cook book, sporan je kvalitet (čistoća bakra) tih folija, mislim da bakar koji koriste za folije nije kvaliteta potrebnog za provodnike, odnosno da se to uglavnom pravi od sekundarnih sirovina. Možda i grešim.
 13. Meni bolje zvuči ovako udvojen narandžasti, ukupno 16x0,5mm2. Samo nije odvojen plus i minus u posebne kablove, nego ih ima tuda svuda u oba kabla.
 14. Razmišljam da prekinem, postalo skupo. https://www.prva.rs/zivot/ljubav-i-seks/142982/da-li-cemo-zaista-placati-kazne-za-glasan-seks-seksualno-obrazovanje-nije-uvedeno-u-skole-a-sada-ce-komunalni-policajci-da-nam-rese-problem https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3142941/pa-se-vi-igrajte-za-seks-na-javnom-mestu-u-srbiji-preti-kazna-od-2-meseca-zatvora A ima i za muziku, mislim 30db je limit https://www.alo.rs/vesti/drustvo/za-plac-u-stanu-5-000-dinara-ako-tresete-mrve-25-000-a-kad-vas-komsija-prijavi-odrace-vas-za-sto-hiljada/232949/vest
 15. Ja imam više pa još radim. Mislim mora se, nije teško.