Jump to content

Nixie

Donator foruma
 • Posts

  3,275
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

3 Followers

About Nixie

 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

3,029 profile views

Nixie's Achievements

 1. Nixie

  Robot usisivač

  Zavisi koliko je bistar.
 2. Cena je razumna za konektore, ima na ebay, aliexpress, ali poštarina više nije. Bilo je na KP nekad, ne znam da li još ima. Traži Star Line RCA plug. Možda ima negde sa malom poštarinom.
 3. Imam ove, go bakar izbegavam zbog oksidacije, makar i bolje zvučalo bez ikakve prevlake. Što se lemljenja tiče, samo brzo da se obavi i nema problema. Prvo se kalajiše konektor (sa malo više kalaja) i žica, i onda se samo žica utopi u kalaj na konektoru. Samo brzo odraditi i plastika je bezbedna. Isti je slučaj i sa drugim konektorima, svi imaju neki plastični izolator, tu je teflon u značajnoj prednosti.
 4. Ne znam dal su monokristalni, ali su mi prihvatljivo rešenje i komplet su plastični osim pina i GND koji su minimizirani koliko se moglo. Pošto su pozlaćeni, znači ide prvo nikl pa zlato, a to isto utiče na zvuk. Kapacitet konektora i kabla onako sve zajedno sabrano, ima dosta značaja kod MM Phono i uopšteno ako izvor ima veliku izlaznu impedansu (recimo kod nekih lampaša to je reda 1-3koma). Ako to nije slučaj, odnosno ako je izlazna impedansa reda par stotina oma ili manje, onda kapacitivnost počinje da ruši FR opseg na jako visokim frekvencijama i nije od prevelikog uticaja na zvuk. Često sam imao prilke da čujem bolji zvuk sa kablom znatno većeg kapaciteta, nego sa kablom znatno manjeg na Line level. Naravno, sve ima po malo uticaja, ali je pitanje koliko neko hoće da uloži u konektore. Ja kablovima ipak dajem malu prednost što se koštanja tiče, jer više utiču na zvuk od konektora, osim ako su baš neki loši konektori, a takve ne trošimo.
 5. Bruniranje štiti od korozije samo u kombinaciji sa slojem ulja. Da bi došlo do galvanske korozije potrebno je i malo nečiste vode (elektrolita kakvog bilo), što je teško očekivati u ovom konektoru. Ja lično bih taj mali šrafčić zamenio mesinganim, najviše zbog veće provodljivosti, ne zbog korozije. U svakom slučaju nije neka velika frka. Druga priča su ti spojevi sa šrafom u kombinaciji sa tankim žicama (ali i debljim). Tu obično vremenom dolazi do popuštanja pa treba šrafče povremeno dotezati. Zato dajem prednost lemljenju kod tih sitnih konektora. I više mi se dopadaju konektori sa šupljim vrhom, male mase za te sitne signale nego ovi puniji i masniji.
 6. Kod nas jeftino ima da se nađe rotacioni preklopnik 3 položaja i 4 pola. Kome je dosta 3 ulaza može i masu da prekida.
 7. Većina line izvora zvuka, CD, tuner, DAC, kasetofoni ali i puno pojačala, risivera, gramofona itd. nije uzemljeno na šuko GND (barem ne direktno), zato ovakav switch radi i kad su sve mase spojene. Inače bi verovatno bilo i malo bruma.
 8. To je metalna kutija, kako si je uzemljio ne vidim?
 9. Nixie

  Kakav oglas!?

  Viđen 0 puta. Moje dete je bolje crtalo od njega i to još u osnovnoj školi.
 10. Ako ti ne treba neka velika glasnoća, dobar izbor su Wharfedale Diamond 11.1 ali da se preprave kako sam ja to uradio. To recimo da se nađe polovno za 150-200eur i uloži još 30eur i nekoliko sati posla. I da se urade lepi stalci, jer na stalcima stvarno dobro zvuče.
 11. Ne isplati se ići dalje od toga, ipak je to staro ko biblija. Znači menja se ono što je zaita loše nakon svih ovih godina: kondenzatori F&T bipolarni 100V, ožičenje VDHCS12 za ulazni deo i bas, CS18 za srednje i visoke, i novi žičani ili MOX/MFotpornici i novi konektori za zvučnike. Eventualno na visokotonac staviti polopropilen umesto elektrolita, i to je to. To je možda u vrh glave 60-tak eur, trebalo bi sabrati sve đuture koliko košta. Kalemove menjati, makar samo na basu, to znači izradu potpuno nove skretnice zbog dimenzija novih kalemova. Mislim može i to da se radi, ali sam ubeđen da se ne isplati ni para ni vremena potrebnog za tako veliki zahvat. Inače, 500 eur za te zvučnike je zaista previše, osim ako nisu pozlaćeni. Kod Tome (Majstor) na KP par i izvornom stanju (menjano je očigledno vešanje na srednjotoncu) je 350eur i još jedan kod istog prodavca je 330eur (kaže stariji model). Meni taj stariji model čak deluje da je bolje očuvan od ovog prvog. Po meni sve to je mačka i džaku.
 12. Samo da ti kažem, prvi uređaj u sistemu je najbitniji. Bilo i ostalo još iz ere kad su dominirali gramofoni.
×
×
 • Create New...