Jump to content


Nixie

Donator foruma
 • Posts

  5,873
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

6 Followers

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

7,771 profile views

Nixie's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. Nixie

  Kakav oglas!?

  Rasistički skroz. Nije u redu da se zeza bilo ko sa trgovinom ljudima. KP bi trebalo malo da obrati pažnju šta se objavljuje.
 2. Znam, imam neku PCB i nešto delova. Dok dođe na red samo. 😁
 3. Pa na OPA je dodat tranzistorski follower. Klasika. Whammy je sa mosfet follower push pull, ja sam probao sa mosfet follower single ended, sve to radi dobro i zvuči različito. Planiram da napravim još OPA + LME49600 buffer varijantu. Zanimljiva je varijanta i više OPA paralelno vezati za pogon slušalica, samo to može biti prihvatljivo sa jeftinijim OPA, ne može se sa Bursonim, Sparkosima i slično raditi jer postaje preskupo.
 4. Sjajno to igleda sve. Pošto sam radim razne audio igračke, jako dobro znam koliko treba znanja, para i vremena za ovakve sprave. Ali glavno je zadovoljstvo slušanja sopstvenog uradka, to je uvek najbolje od svega. 😊
 5. Sve single OPA znači. OPA604 otprilike najbasovitiji koji postoji i još ga prave, samo sad je TI nije više BB. Od skupljih znam za Burson V6 Classic Single da je superioran većini koje sam probao. I još možda od ovih modernijih OPA1655 na adapteru SOIC-DIP8. Sve to je jeftino, osim Bursona. A čudno ti je to, na osciloskopu sa recimo gain 3x (line stage) svaki OPA sve radi besprekorno, kakav crni bas i visoki, sve isto, samo čiste četvrtke 20Hz-20kHz i mizeran THD. I na kraju opsega, neki idu do 400-500-600kHz -3dB, a neki čak i do 1MHz. A opet, lepo čuješ razliku kad bocneš drugi opamp. NE5532/5534 ide samo do nekih 200kHz, ali njega ne bih preporučio zbog velikog DC offseta, ako je bitno. A i nije nešto posebno basovit. Druga stvar je, pogledaj šemu, možda su negde stavili neki previše mali kondenzator i odsekli bas. Znači ulaz, izlaz i NFB.
 6. Ne znam još, dok ne zabodem Sparkose i ove bolje OPA. Tu je negde, a trebalo bi da je i bolje obzirom na puno jače napajanje. LME49720 je onako, zvučno prosečan OPA sa istaknutim visokim spektrom i malo tanjim basom. Ovi drugi mi daju uvek znatno bogatiji zvuk, čak i oni Kineski diskretni sa Aliexpress. Bilo je nekih problema sa oscilovanjem u startu, to sam rešio uklanjanjem kondenzatora za kompenzaciju i dodatnim dekuplingom napajanja kod samog OPA, pa ga uskoro bacam na osciloskop da vidim kakve su četvrtke i da li ipak treba neka mala kompenzacija, prvenstveno za Sparkose koji to navode u datasheet kao obavezno. Mož da bidne potrebno, a možda i ne mora, videću. Svakako mora biti bezuslovno stabilno za bilo koji OPA. Inače za slušalice je babaroga, snage koliko oćeš, od 16oma pa na dalje radi bez greške. Može da služi i kao pojačalo reda veličine 2x10W na 8 oma sa malo drugačijim (jačim) napajanjem. Za niske impedanse i veće snage ovde su limit naponski regulatori od 1A, a samo pojačalo ko pojačalo može dosta više da pruži. Mogu se staviti jači izlazni mosfeti, veći hladnjaci i veća mirna stuja ako će se koristiti kao pojačalo za zvučnike i dići još malo napon napajanja. Mene prvenstveno zanima kao Line preamp, i povremeno samo za slušalice.
 7. Pretpojačalo za slušalice koje je dizajnirao Wayne Colburn iz Pass Labs. Verujem da ga je Nelson barem pogledao onako u prolazu. 😁 Zaista odlična mašina, radi super i kao Line preamp. Naponsko pojačanje je oko 6x i može se smanjiti po želji zamenom dva otpornika. Prednja ploča je zahtevala doradu. Plaćena je kutija bez natpisa, a stigla je kutija sa natpisom "Breeze Audio Fphones Preamplifier". Šta li im znači Fphones? Moralo je ići kod Leonarda na doradu, da se oglođe glupi natpis i ugravira PASS, a pozadi je ugravirano Line In i Line Out čisto da se zna gde je ulaz a gde izlaz. Detalji preampa, šemica i gerber fajlovi za PCB su dostupni na diyaudio.com, a prodaju i kitove ili samo PCB. Te verzije nemaju DC zaštitu ni Mute sklop, što je veoma poželjno imati da ne kažem obavezno. Kad se isključi uređaj, na izlazu se pojavi DC napon oko 1V i to traje dobrih 25-30sek. Krajnje nepoželjno za niskoomske slušalice. Uređaj je obogaćen DC zaštitom za slušalice (pozajmljeno sa diyaudio.com i malo prerađeno) i Mute tajmerom sa zadrškom od 5sek., sve pogonjeno malim napajačkim sklopom +-12V. Na izlazu su minijaturni Takamisawa originalni relejčići, po jedan na svakom kanalu (dupli kontakti). Transformator je Trafomatic 30VA, sa slepim navojkom i magnetnim oklopom. Uređaj je potpuno bešuman, bez trunke šuma i bruma, što je jako bitno za slušalice a i za Line out. Tek je pušteno u rad sinoć, sledi malo merenja i probe sa raznim opampovima. Inicijalno je stavljen LME49720 za probu, a čekaju na red još OPA2604, OPA1612, Sparkos SS3602, Muses 02 i Burson V7 Vivid dual. Merenje temperature (u zatvorenoj kutiji) kaže da su hladnjaci regulatora napona na 54oC a izlaznih tranzistora na 48oC što je sasvim prihvatljivo tako da se ne mora bušiti poklopac donji i gornji za dodatnu ventilaciju. Kutija je poveća onako baš, prednja ploča 8mm, zadnja i stranice su 3mm.
 8. Zanimljivo, vrlo lepo izvođenje, klasično.
 9. https://www.ebay.com/itm/116183741603 Ja imam SMSL B1, koštao je oko 60$ i savim pristojno zvuči. Koristim ga povremeno za testiranje uređaja i za slušalice jer bolje zvuči od telefona. Ovaj je verovatno i bolji, a ima koliko vidim i USB ulaz. Može i neki skuplji DAC sa BT ulazom. Mislim naravno da se veza telefona i DAC uspostavi samo preko BT konekcije kao najpraktičnije. Biće mali gubitak u kvalitetu, ali to je cena jednostavnosti. https://www.ebay.com/itm/255850630105 https://www.ebay.com/itm/155038717000
 10. Svaki taj VF kabl veselo radi kao interkonekt, a ovaj gorepomenuti Belden nema preveliku kapacitivnost (56pf/m) može čak i za Phono MM da se koristi. Ono što verovatno ne valja za kvalitet zvuka su kalajisani bakar i spoljašnja PVC izolacija. Unutrašnja izolacija je PE i to je onako solidno. Centralni provodnik je licnasti, i to je da kažem dobro, ali neće se svi složiti. Prečnik je preko 12mm i ima dupli širm. Kabal je napravljen da ima male gubitke na jako visokim frekvencijama, i dobar je za SPDIF i kablovsku TV. Sumnjam da će bit baš dobro zvučeći kao interkonekt, ne tehnički, već subjektivno. Ja sam probao čak i merio kako se ponaša 50 omski kabl (1m dužine dobijen uz osciloskop, sa BNC konektorima) za prenos SPDIF signala. Bez ikakvih problema je to funkcionisamo na 44,1kHz sampling rate, čiste skoro potpuno pravilne četvrtke bez vidljivih refleksija, a to mu dođe oko 1,8MHz SPDIF signala. Ne znam za više frekvencije kako se ponaša kabl pogrešne impedanse, jer nemam ni jedan izvor SPDIF signala sa preko 48kHz sampling rate. Verovatno ima problema jer četvrtke sadrže puno harmonika i verovatno dolazi do izobličenja signala ako impedanse nisu usklađene. SPDIF risiveri trpe dosta izobličenja ulaznog signala (uobičajen izlaz mnogih CD plejera je neki hrkljuš signal) pre nego što prestanu da funkcionišu, a na njihovom izlazu dobijaju se opet čiste četvrtke I2S signala šta god da uđe u risiver čip zahvaljulući preciznom kvarcnom oscilatoru i PLL. Kad su niske frekvencije, karakteristična impedansa kabla ne znači mnogo, kao ni karakteristična impedansa konektora. Recimo činčevi su nešto između 50 i 75oma i nema problema da se koriste za ovu namenu. Druga je priča na teškim Mhz-ima za antenske signale, kabovsku TV i radio. Tu ako nije usklađeno dolazi do raznih neželjenih pojava, stojećih talasa trt mrt, ne bavim se time pa ne znam.
 11. Jašta more, do prve sledeće prilike neće se otvarati. 🙃
 12. Lično mislim da se samolepljivi držač i ne može zalepiti za bilo kakvo drvo a da ne otpadne ubrzo. Za takve stvari sam koristio uvek Tigar/Sintelan i slično. Nikad se ništa nije odlepilo. A kad treba da se odlepi, malo se natopi nitro razređivačem i kad popusti onda skida. Epoksi lepak je mnogo jači, ne skida se baš lako kad ufati. 🙄
 13. Ne fali mu ništa. Epoksi nije elastičan toliko
×
×
 • Create New...