Nixie

Članovi
 • Content Count

  2,158
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

1 Follower

About Nixie

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

1,815 profile views
 1. Nixie

  USB za DAC

  Čim je vopla to je USB 3.0, taj ti očigledno ne treba. http://mkabl.rs/detalj?id=524
 2. Solidni zvučnici samo za impedansu zvučnika od 4 oma treba ti odgovarajuće pojačalo. 91db osetljivosti kako je mereno, na 1W ili 2,83 V? Ako je na 2,83V to odgovara snazi od 2W na 4 oma (teoretski)
 3. Samo mu treba bolje pretpojačalo, čuo si.
 4. Onda verovatno nema veze sa Crescendo M, to je znači bila pogrešna informacija.
 5. To je nepotvrđena informacija o čemi se radi, neko je pomenuo u toj temi o pojačalu, možda je nešto drugo, a za par izlaznih tranzistora na 4oma se potpuno slažem. Možda su korišćeni jači mosfet tranzistori nego u CM pa to zadovoljava. U nedostatku tačnih podataka možemo samo nagađati, na KP oglasu za prodaju nema nikakvih podataka.
 6. Ako je to neka varijanta Crescendo Milennium, 2x90WRMS 8oma i 2x137W 4oma. Izlazni tranzistori za taj Crescendo su obsolete što je neviđena šteta. Zbog uočenih problema sa relejima ja sam odavno usvojio sklopke 4x10A za zvučnike i 3x10A za primar trafoa. Na izlaz stavljam jednu ili dve zavisno od snage pojačala i ne primećujem da kvare zvuk.
 7. Može to more da se opravi da radi kako treba.
 8. Slušao sam dosta, i merio, ne samo niskobudžetnih. Slušao sam i neke u sistemu koji košta više od stana u Bgd. pa ih ne bi uzeo ni da mi poklone. PS Mislim uzeo bih pod uslovom de ne moram da ih slušam.
 9. Danas imaš software za dizajn zvučnika, nije to skupo svaka fabrika ga ima, imaju i amateri, peške niko više ne radi. Znači sednu lepo oni da dizajniraju zvučnik, odrade posao oko izgleda kutije, za dimenzije kutije takođe ima software, naprave probne komade, izmere karakteristike driver-a u kutiji, impedanse, ubace u software za dizajn skretnice koji će to da optimizuje, ispegla i šta dobiju - ništa pametno. To me zbunjuje, kako dođu do jako nelinearnih zvučnika sa sve pogrešno dizajniranim skretnicama (koji samo lepo izgledaju ali loše sviraju)?
 10. Na svu sreću ja to sam pravim, zato me i jako čudi takav pristup. Sećam se Ei zvučnika, onolika fabrika, gluva soba, sci fi merna oprema za ono vreme sve živo B&K, a ni jedan im zvučnik nije valjao, ni jedan. Čak i neke komponente nisu bile toliko loše za ono vreme, ali gotove kutije, katastofa. Imali su neke generic skretnice i to su non stop stavljali sa izmenom par elemenata, čak su i jako loše frekventne karakteristike objavljivali i ponekad lepili na kutije. Ako je neko inženjer i bavi se dizajnom zvučnika, treba da ima barem malo osećaja za stvarnost i da poznaje problematiku, ne daj bože da je još i audiofil.
 11. Uvek mi je bilo nejasno kako u fabrikama dizajniraju zvučnike, naročito u toj ekonomskoj klasi imam utisak kao da ih u opšte ne slušaju kad ih naprave. Recimo ovi Wharfedale što sam ih prepravljao, to visokih nema u opšte, neprijatno za slušanje, a ovaj Dali opet predoziran sa visokim. A svi su tu negde i po cenama i po nameni? Kad nečeg ima previše ili premalo, gubi se prirodnost zvuka, dolazi do maskiranja, gubitka 3D slike itd. A proizvodna cena je praktično ista sa pravom ili pogrešnom skretnicom, tu su u pitanju najjeftinije komponente, neki otpornik ili kondenzator, razlika je minimalna. Kad bi radili korektno, prodavali bi puno više toga. Ili ne smeju sa tim jeftinim da zalaze u višu klasu svojih i tuđih zvučnika. Neka zavera na svetskom nivou, šta li je? Krajnje zbunjujuće.
 12. Taj Dali ima napucane visoke preko svake mere i prilično je nelinearan, recimo ima veliku rupu od 200-700Hz što ga čini anemičnim. Po meni to je totalni promašaj, ili je pravljen namenski da se ugura uz zid na neku policu sa dobije malo "mesa", ali tada nema dubine zvučne slike nego može samo da služi za neobavezno slušanje sa nekim lošim pojačalom kome fali visokih frekvencija. Pre kupovine se treba malo informisati, možda postoje merenja i tako to. Sam review je glupost, naručena reklama, opis zvuka ne odgovara nikako snimljenom frekventnom opsegu gde se vidi da je zvučnik tanak i svetao. Kaže zvuči mu kao veliki zvučnik, samo ako ne zvuči. https://www.stereophile.com/content/dali-zensor-1-loudspeaker-measurements
 13. Uređaj je profesionalno urađen, a i cena je OK obzirom da tu ima materijala za barem 800eur i posla koliko hoćeš. Ono što mi se ne sviđa to su jeftini releji na Inrush current limiteru u primaru trafoa i izlazima za zvučnike. Za primar trafoa može i da prođe skroman rele od otprilike 10A, ali na izlazima za zvučnike ti releji kvare zvuk i ako se koriste treba staviti više komada u paralelu. Sve ostalo je OK, dual mono, dovoljno hladnjaka, bogato napajanje, kvalitetne PCB, minimum žica itd.
 14. Lepi su, još ako dobro zvuče....
 15. Kod nas teško, samo naručivanje spolja. Vremeplov radi TME, Primotronic RS Components, Mikroprinc valjda Digi Key a ima i drugih dobavljača, pa se naruči. Ja koristim KEMET ALS30/40 serije made in EU (Španija) za ozbiljne sprave, za manje stroge zahteve može i Samwha. Pomenuti Kemet-i imaju mali ESR pa samim tim manje unutrašnje grejanje i veliku dozvoljenu ripple current. KP bih zaobišao za elektrolite, ako se i nešto nađe da ne bude starije od 3god. nikako, mora da se izvrši uvid na licu mesta u datum proizvodnje.