Jump to content

Nixie

Članovi
 • Content Count

  2,792
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

1 Follower

About Nixie

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

2,590 profile views
 1. Nebalansirani izlaz može imati samo signal i GND, pretpostavljam da su 1 i 3 GND a signal 2. Pin 1 je GND a pin 3 minus izlaz kod balansiranog, a ovde je verovatno pin 3 povezan na GND kao i pin 1. To proveriš instrumentom. GND je spojen direktno na šasiju, a možda i nije. Dovoljno je da su spojeni pinovi 1 i 3, onda signal mora biti pin 2. Uputstvo pomaže takođe, a ako nije sigurno šta je šta lako se proveri osciloskopom. Kad to povežeš na balansirani ulaz, dobiješ pola napona tj 1/4 snage ako je pojačalo, i nemaš veliki CMRR kao kod balansirane veze.
 2. Kako XLR nebalansiran izlaz? Bitno je sledeće. XLR balansirani signal nije nigde referisan na GND nego jedan na drugi, dok RCA nebalansiran je referisan na GND. Zato se gubi pola signala kad se radi konverzija. Skoro sve može, može se recino uzeti trafo pa uraditi konverzija bez gubitka i da bude galvanski odvojeno.
 3. Kakav kabal imaš, ako je koaksijalni onda mora donja slika. Ako ima upredenu paricu i širm može gornja slika ili se obe žice spoje kao jedna centralna pa donja slika. Ja navijam za donju sliku kakav god da je kabal. Može se napraviti ili kupiti kratak adapter pa koristiti neki postojeći RCA kabal. Samo voditi računa, izlaz sa phono pretpojačala je uvek male (vidiš pinove) znači adapter je female, što bi rekli ima rupice. https://www.amazon.com/Hosa-GXF-132-RCA-XLR3F-Adaptor/dp/B000068O4B/ref=sr_1_20?crid=3U8544KS8AIES&dchild=1&keywords=xlr+female+to+rca+male+adapter&qid=161054
 4. Sve to ima na internetu. Kod konverzije balansirano na nebalansirano uvek se minus izlaz vezuje na GND a plus izlaz je signal. Time se gubi pola izlaznog napona (-6dB). Možde se vezati i obrnuto, plus na gnd a minus izlaz postaje signal, čime se dobije obrtanje faze, recimo ako sledeći stepen ima obrtanje faze to može biti i korisno.
 5. Ti nivoi jesu malo problematični, recimo priključi tjuner ili dek, dobićeš 5V na izlazu pretpojačala, priključi CD ili DAC, dobićeš 10V, priključi gramofon dobićeš 2V. Ako na ulazu u SUB ima potenciometar, ne vidim kako može biti problem kad pot ide od nule?
 6. Za SUB to nije mnogo bitno, ima potenciometar na ulazu. Jedino ako je baš neki mali napon ispod 500mV RMS možda bude problema, veći ne smeta. Ja direktno pogonim recimo izlazno pojačalo i SUB sa SMSL B1 preko dve RCA Y račve i četiri RCA kablića. I radi ko sat, kod sestre, maksimalno uprošćen sistem 2+1. SMSL ima valjda max. napona na izlazima 2VRMS.
 7. To se lako utvrdi jednostavnim merenjem. Pusti se online generator sinusa sa PC ili mob. telefona na pojačalo, stavi se 100-200Hz, uzme univerzalni instrument postavi na AC Volts i vrti potenciometar za jačinu. Ako se napon menja od 0V do par V to je to, promenljivi izlaz. Ako je uvek isti, onda nije upotrebljivo. Sve to se radi sa otkačenim zvučnicima za svaki slučaj, mada neće biti signala na izlaznom pojačalu kad se uklone kratkospojnici.
 8. Ako je ovo EXT - OUT/IN izlaz pretpojačala i ulaz u pojačalo (tu ide kratkospojnik inače) sa regulacijom jačine zvuka može se napraviti adapter kabal za povezivanje SUB-a na low level ulaze. Tu se obično vezuje ekvilazer recimo. Ako nije regulisana jačina zvuka na tim izlazima nego su fiksni, onda može samo ovo što je rekao @Delija. Tražiti SUB koji se može povezati na izlaze za zvučnike. Odnosno, najbolje je uzeti SUB koji ima oba ulaza, low i high level, pa onda probati. High level adapter za SUB se takođe može lako napraviti, običan delitelj napona sa nekoliko otpornika.
 9. Prema podacima 2x150W na 4oma trebalo bi da odgovara po snazi, ako je u dobrom stanju naravno. Za kvalitet zvuka ne garantujem naravno, ali snage ima.
 10. Našao jedan komad, treba mi još jedan ili dva komada. Oglas je aktuelen dok se ne opremim hladnjacima za projekat.
 11. Za te te zvučnike tražiti pojačalo koje može da radi pouzdano na 4oma i da ima barem 100W sinusne snage na 4oma. NR1601 nije dobar izbor, specificiran je samo za 8oma i ima slabašno napajanje. Osim toga stereo pojačala za iste pare daju bolji zvuk od AV risivera sa gomilom kanala. AV risiver treba koristiti za ono zašta je namenjen. U principu neće se ništa oštetiti ako se sluša umereno, tada svako pojačalo može da radi na 4oma, ali ako se pojača (a pojačaće se) jer je velika prostorija, može doći do pregrevanja i oštećenja pojačala ili uključivanja termičke zaštite pojačala ako je i
 12. Platneno vešanje može se zameniti sunđerastim. Što se tiče TS parametara i frekventnog opsega neće sigurno biti isti kao kod originalnog zvučnika koje god da staviš, jer nije u pitanju samo gornje vešanje nego i donje tj. centrator koji se promeni vremenom jer je od organskog materijala. A to retko ko menja. I sama membrana ako je papirna doživi promenu, omekne jer je decenijama bila izložena suncu i promenljivoj vlažnosti vazduha. Umerena razlika u TS parametrima nema puno značaja ako je u pitanju kompresiona kutija. Ako je magnet iste jačine kao nekad, što nije garantovano uvek, jedino
 13. Misliš na 100Hz? To privlači pažnju u radnji. Ima "dobar" bas. Ovde pik može biti posledica njihovog merenja i sabiranja pojedinačnih odziva mnogobrojnih drivera i otvora, tako da sam blago uzdržan.
×
×
 • Create New...