Jump to content


Nixie

Donator foruma
 • Posts

  5,329
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

6 Followers

About Nixie

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

6,260 profile views

Nixie's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. To sa GND žicom će verovatno da reši zujanje, šum ostaje jer ti je takvo pojačalo ili skuplja neke smetnje. Iskakanje osigurača, promeni fazu na kojoj je audio sistem, ako je izvodljivo. UPS je katastrofa za muziku, ne savetujem nikako. Može za PC.
 2. Ja sam radio svoju instalaciju sa majstorima pre 15-tak godina, napravo šemicu, ovo tamo ovo vamo, sve novo i odvojeno koliko god je moguće. Samo nesam turao one fancy osigurače za Audio fazu. I glavni orman u zgradi je nov, menjali su drveni pre par godina da ne izgorimo svi. 😂 A kablovska nam je nova, samo nije uzemljena u našem ormanu. Pa sam stavio galvanski odvajač i uzemljio kablovsku kod mene u stanu na jednom mestu. Iskakala je FID sklopka zbog toga čak. Ali šta to vredi, ko zna šta komšije sve imaju na toj fazi gde su mi uređaji. A 20 stanova ima i tri takve zgrade na jednom kablu iz trafo stanice (to sam saznao kad je izgoreo kabl podzemni pre par godina kod susednog ulaza). Jedino što valja je da smo odmah pored TS. 😂 Razmišljao sam da uzmem razdvojni trafo da eliminišem komšije, oko 1,5kW, da bude još jedna budža uz sve one sprave. 🙄
 3. Nije to samo kod tebe. Imaš uzemljena pojačala, ali je loše uzemljenje u zgradi/stanu. Ili se napravi neka veza sa uzemljenim PC pa eto bruma zbog GND loop. Plus smetnje od inverter klima i raznih napajanja za televizore, laptopove, ili osvetljenje koja nemaju dobar filter prema mreži i nisu oklopljena pa šire EM smetnje naokolo. Sve to nije strašno za Line nivoe signala (1-2V RMS obično) ali za phono sa nejakih 5mV je problem. Kad su izmišljeni gramofoni, svega toga nije bilo.
 4. Ima dosta otporne prste, ja ne bih smeo tako da ufatim gde je ćevru. 😁
 5. Da. To što pojačalo nije uzemljeno na kućnu instalaciju nije problem, već samo što nisu povezane šasije gramofona i pojačala. Kad se to uradi, obe plivaju na istim smetnjama i ne čuješ nikakvo zujanje.
 6. Nisu terminisani kablovi, otvoreni su krajevi pa rade ko antene. Možda imaš nekih smetnji tu, od rasvete ili SMPS napajanja raznih. Može biti kod komšije pa se prenosi do tvoje opreme. Pojačalo ti nema uzemljenje na kućnu instalaciju, fali centralni pin na IEC konektoru. Baram je tako na slici.
 7. Valjda je šasija onog gramofona na nultom potencijalu? 🙄
 8. Pozajmi gramofon neki klasičan i probaj. Nema garancije, ali mislim da GND žica rešava te probleme. Ne bi smelo da bude pogrešno uzemljenje na fabričkom pojačalu koje se proizvodi već neko vreme u solidnim količinama. Nije džabe na pojačalu predviđen GND šraf za povezivanje dve šasije. To su mali signali, tu mora sve biti pravilno uzemljeno.
 9. Osećam da je u tome problem, ali nisam 100% siguran. Metalni delovi gramofona i pojačala moraju biti povezani. Ako nećeš da eksperimentišeš, koristi Line izlaz gramofona. Druga opcija je dodavanje žice pod jedan šraf te izlazne pločice na gramofonu koju ćeš uzemljiti na onaj GND šraf pojačala. Ona mora ići strogo uz koaksijalne kablove. Ili pozajmi neki gramofon (bez pretpojačala, klasičan) koji ima tu GND žicu i probaj da li taj zuji kad ga ubodeš u Phono ulaz pojačala, naravno sa spojenom GND žicom na šraf kod Phono ulaza.
 10. Pa ako ne zuji i ne šušti previše, onda nije lošija opcija. Što se onih kablova tiče, trebalo bi da imaju GND žicu paralelno sa signalnim koaksijalnim kablovima. Imaš li ti neku žicu koja povezuje GND pojačala i GND gramofona? Kad sam bio mali i koristio gramofon, uvek je postojala ta GND žica, sad vidim da je nema a nema ni GND priključka na gramofonu. Bez toga može biti bruma ili zujanja. Na pojačalu ima taj GND šraf, to je po PS.
 11. Sve je to isto, Line ulazi. Svi su isti osim Phono. Kači na koji oćeš.
 12. Ja rekoh već da je to normalno, Phono preamp ima malo veći šum, komercijalno je pojačalo, jeftino, a pretpojačalo verovatno ima previše naponskog pojačanja (gotovo uobičajena pojava). Kad sediš na mestu slušanja onda ga ne čuješ, ako još malo odvrneš potenciometar bez signala ima i tu da ga čuješ. Mislim da to nije nikakav problem za normalno slušanje jer i sama ploča (kako koja) verovatno ima još više šuma. Ovo nije normalno, ukazuje na neki problem sa uzemljenjem, negde u gramofonu ili kablovima. Samo kod Phono ulaza je uvek lakše primetiti zujanje i smetnje jer, opet podsećam, veliko je pojačanje, mnogo veće nego na Line ulazima.
×
×
 • Create New...