Jump to content


Nixie

Donator foruma
 • Posts

  4,598
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

6 Followers

About Nixie

 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

4,763 profile views

Nixie's Achievements

 1. DC blocker je to. A to što hvataju smetnje, moguće je svašta da bude razlog. Daj neku šemu tih pojačala
 2. Ima malo fabričkih AB klase u bridge modu, ali ih ima, ima i onih koji se mogu setovati u bridge mode, zatim ima ih sad i u klasi D, a puno je i pravljenih okolo (Bato MM je popularno na DIY sceni). Za sve to može da se spaja minus izlaz kako hoćeš i sa čime god hoćeš ako nema galvanske veze između pojačala preko uzemljenja. Ako ima te veze onda ne može. Znači ko što rekoh pravi li se ili kupuje univerzalni switch za dva pojačala na jedan par zvučnika, da se ne bi puno zamarale vijuge, neka svaki kanal ima svoj prekidač koji prekida plus i minus, i nikad se ništa ne može desiti loše. Razlika je samo u tom jednom prekidaču i možda 1m žice. Pojačala su u tom slučaju uvek potpuno odvojena. Isti taj sklop može da posluži naravno i da se povežu dva para zvučnika na jedno pojačalo, samo se drugačije sve poveže. Gde su bila dva pojačala povežu se dva para zvučnika, a gde je bio jedan par zvučnika poveže se jedno pojačalo.
 3. Nemaju sva pojačala GND na minus izlazu za zvučnike, verovatno ti je i to poznato iz bogate prakse? Slučajno imam jedno takvo, a planiram još jedno da napravim.
 4. Ih ovo ko da ga je lično @Iron man našao. 😂
 5. Termistor se testira tako što se meri otpor na raznim temoeraturama, i gleda datasheet. U ovom slučaju otpor treba da opada sa temperaturom (NTC) kako bi se kompenzovao porast mirne struje zbog grejanja izlaznih tranzistora. Znači mirna struja treba da bude približno konstantna bez obzira na temperaturu tranzistora.
 6. Sekundar je 37VAC. Znači DC napon napajanja izlaznog stepena treba da bude oko 50VDC.
 7. 0,03V (30mV) na emiterskom otporniku od 0.5oma znači da je mirna struja 60mA. 18VDC napon napajanja, to je premalo. Moram baciti oko na šemu.
 8. Ne želim da razmišljam o koncepciji izlaznih stepena tih pojačala, kako je koje uzemljeno, ground loop itd.
 9. Ne bi ja taj uzimao nikako, svi GND su povezani, mora da ima dva prekidača, za signal i GND. Odnosno najpravilnije je za levi i desni kanal po jedan preklopni prekidač za signal i GND istovremeno.
 10. Problem je još u sledećem, da uzmeš 12kom. najjeftinijih buksni u Kanibalu, dva Wipp prekidača i neku plastičnu kutiju, izađe dosta para. Plus da platiš majstora i žice malo bolje od ovih za struju. Ne može da se napravi za manje od 100 evrića, a da bude makar pristojnog kvaliteta. 🤣 http://www.kanibal.co.rs/products.php?sgr=12201000&pid=12201011
 11. Debre to može da valja sa onim konektorima na oprugu. 🤣
 12. To se prvo gleda jerbo će sve biti prikačeno na to, tako da će sve da crkne zajedno i eto posla. 🤣
 13. Da da, to je bolje rešenje, samo nema automatskog prebacivanja sekundara. Za to bi trebala neka elektronika i sklopke. Onaj autotransformator mi deluje kao nešto što bi se koristilo recimo za ozvučenja, da drži napon stabilnim i da ima dovoljno snage da bi bio pouzdan. A za kućni audio ne vidim svrhu, osim možda negde gde je baš mali ili veliki napon. Odbija me još i to što ga cinculira stalno i čuje se. I sumnjam pomalo u navedenu prividnu snagu 5000VA zbog cene. Bez regulacije na sekundaru postoji opasnost po uređaje. Recimo bio je mali napon, prebacio si na izvod sekundara koji diže napon da to kompenzuješ. I onda dođe pun napon, a tebi trafo još diže napon, ode sve do đavola. Mora biti neke regulacije da bi bilo bezbedno. Takođe ako taj servo otkaže, šta se onda dešava? Snaga 3500 W Displej Da Boja Crna Ostalo Ulazni napon: 140-260 V~ Izlazni napon: 220 V~ (±3%) Efikasnost: 0.98 Faza: Monofazni Tehnologija: Digitalni sklop, servo motor Masa: 13.1 kg Radna temperatura: 0°C do +40°C Dimenzije: 352x220x256mm Garancija 2 godine
 14. Nije izolovan od mreže ako je autotransformator, a otprilike da jeste. Ako hoćeš da imaš sve galvanski odvojeno od mreže, onda se pravi trafo koji ima primar i sekundar, a na sekundaru više izvoda pa se tu bira najoptimalniji napon. Onda se može još između primara i sekundara uraditi slepi navoj koji skuplja veći deo smetnji jer je uzemljen i eliminiše parazitnu kapacitivnost između primara i sekundara. Takođe ako se uzme takav odvojni trafo, eliminiše se i DC napon koji je stalno prisutan u mreži, a pravi probleme većim torusnim trafoima jer dovodi do magnetnog zasićenja jezgra. Odvojni trafo je poželjno da bude motan na EI jezgrima. Otporniji je između ostalog na DC komponentu mrežnog napona za razliku od torusnog, a sto je veći trafo, tim gore po njega.
 15. Al se vrti. Doduše deluje elegantno, kontinualna regulacija, samo je pitanje u kojim granicama reaguje servo motorče, da ne kažem koliki je histerezis. Od toga zavisi koliko se često vrti, plus kakve su promene napona u mreži. Pre bih odabrao onaj sa sklopkama, tačnost napona nije baš toliko bitna koliko trajnost uređaja. Možda vremenom počne malo da varniči kad se mrda klizač.
×
×
 • Create New...