Jump to content


Nixie

Članovi
 • Content Count

  2,510
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

1 Follower

About Nixie

 • Rank
  Audiofil
 • Birthday 11/18/1962

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

2,328 profile views
 1. Mislim da je danas te razlike u efikasnosti mnogo jeftinije i praktičnije rešavati aktivno, pojačalima za svaki opseg. A i lakše se ugodi sve i prilagodi kasnije prostoriji. A za OB plus treba imati veliku sobu.
 2. OB bas je OB bas, ko voli naravno, gubitak energije je ogroman ali nema kutije i svega vezanog za kutiju. Koliko sam imao prilike da slušam par puta OB sa frontalno postavljenim driverima, kad staneš sa strane bas se slabije čuje, znači da ovakav zvučnik mora vrlo pažljivo da se smesti u prostoru, da ima pomoć bočnih zidova i da se zaokreće dok se ne namesti. Meni to više deluje kao ukras za prostor.
 3. Kako su ovo izveli sa OB, pogrešno je okrenut (u tom smeru kod OB nema zvuka)?
 4. Da, tako je. Pogledaj profi zvučnike, često imaš kvalitet po mnogo nižoj ceni od zvučnika za kuću. Kad kupuju profesionalci tu uglavnom nema milosti, ko nudi kvalitet po nižoj ceni dobio je posao. Uglavnom za profi namene gleda se na druge stvari, na prvom mestu su efikasnost, snaga, niska izobličenja pri velikim snagama i mala dinamička kompresija. Tu bas počinje sa 12", a i to je retko, najčešće su 15", 18" i više. Srednjotonci su 6-12", visoki skoro isključivo sa hornom. Uglavnom je najveći udeo zvučnika, jer su oni manje linearni i imaju veća izobličenja od elektronike. Ali
 5. Sve se na kraju svodi na subjektivni osećaj, u određenom prostoru. Muzika i jeste subjektivna stvar, umetnost ponekad. Niko ne može skroz objektivno oceniti zvučnike na bazi podataka i reći ovo će kod tebe u sobi dobro da zvuči. Objektivni kvalitet zvučnika se ocenjuje prema kvalitetetu izrade komponenti, skretnice i kutije (ako ima kutije i skretnice). Obično je cena pokazatelj kvaliteta komponenti izrade i truda uloženog u izradu, ali ne uvek. Ponekad cenu određuju drugi faktori, naročito ime proizvođača. Potvrđuje se merenjima frekventnog opsega, faze, izobličenja, impedanse, polarne k
 6. 16cm, Fs 70Hz, Eff 97db, to je bre srednjotonac za ozvučenje. Kakav crni bas.
 7. U skoro svako tranzistorsko pojačalo može da se doda sklop DC zaštite, sa kašnjenjem pri uključivanju. To ima kod Kineza da se kupi za siću, a može i da se napravi lako. Za lampaše uglavnom ne treba, a ako baš treba izvodi se malo drugačije.
 8. To svakako može da se vidi samo u Japanu.
 9. Nešto nema podataka na internetu, čak ni slika. Svakako traže pojačalo koje može da radi na 4oma, ako nemaš takvo, onda bez preterivanja.
 10. Ako je pojačalo ispravno, zvučnik ispravan i sve radi, šta će ti majstor? Da li je pojačalo tranzistorsko? To pojačalo nema rele na izlazu pa prilikom paljenja kao i svako drugo ima prelaznu pojavu, sve jedno je da li zvučnik krene napolje ili unutra ako se posle toga vrati u neutralan položaj. Znači uzmeš bateriju 1,5V (bilo koju) i dva parčenceta žice i proveriš polaritet zvučnika. Ako pipneš plus baterije na plus zvučnika i minus baterije na minus zvučnika i membrana izađe napred, sve je u redu odnosno dobro je povezano. Onda na pojačalu treba da imaš označene izlaze za zvučnik, plus i mi
 11. Mislim na sve zajedno, radi to posao sigurno. Suviše je to para za AV, osim za profesionalne namene, gde to mora tako biti i ima smisla. Kao i ostale igračke bogatih dečaka, jahte, avioni, vozila razna i tako to.
 12. Imaš li mogućnosti da probaš neki drugi Phono preamp, možda nije baš sve to do igle?
 13. Ja koliko sam se ovim zanimao i merio u raznim prostorijama, dominantan je položaj zvučnika pa sve ostalo. Za jako niske frekvencije damping ne pomaže puno, ali za srednje i visoke frekvencije mora da ima dampinga u sobi, samo ne treba preterivati jer se izgubi na lepršavosti zvuka. Skoro sam stavljao ćebence preko TV-a koji je između zvučnika, odmah se zvučna slika malo povlači u dubinu,slično kao kad se izvlače zvučnici napred. Sad razmišljam kako da malo tu oko TV-a dodam nakog dampinga, a da ne bude grdno. Ako uzmem veći TV uskoro, to otpada kao mogućnost.
×
×
 • Create New...