nkrgovic

Moderator
 • Content Count

  4,283
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

About nkrgovic

 • Rank
  Moderator
 • Birthday 03/16/1977

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Izdvojeno iz Out of the Ordinary teme, kao odvojena tema za DSP sisteme. Aktivni, sa subwooferom ili potpuno aktivni, sa hornama ili bez.... ovo je izdvojeno kao mesto za neuobicajene hign-end kontrukcije koje ukljucuju DSP u bilo kom obliku. Neki od DSP sistema (Kii audio npr.) imaju vec svoju temu, ova ostaje za one koji je nemaju.
 2. Sve vezano za DSP-ove, ukljucujuci i Martion Orgon, izmesteno u odvojenu temu. tem aostavljena u Hi-End podforumu, za diskusiju. Ostavio sam ovde samo aktivu tipa B&W Nautilus, posto je bila u duhu teme. Hvala i @Majda sto je dao prilicno zanimljiv opis kako bi izgledao aktivan sistem, nije mi palo na pamet da umesto (on rece JFet) tranzistora zapravo moze da postoji aktivan sistem i sa lampama u skretnici. Taj deo price sam zato ostavio u ovoj temi.
 3. Je'l ovako nesto ugaono spada u Out of the ordinary? Shahinian Obelisk, ovo godinama zelim da cujem a nikad nisam imao prilike... :/
 4. Meni je B&W Nautilus zvucnik za ovu temu, zato sam i pomenuo aktivu... DSP nije, slazem se, na na nacin na kome se prica u svakom slucaju. Videcu da izdvojim DSP cim nadjem vremena, slazem se. Sve dok imamo minimum kulturne diskusije, sve se da dogovoriti...
 5. Sklonjen post sa psovkama. Upozorenje clanu, usmeno samo, da vodi racuna. Post u kome neko vice i psuje nije primeren forumu.
 6. Nije moja ideja toliko neko resenje a'la ATC, vise onaj spomenuti Nautilus. To je stvarno jako zanimljivo resenje, sa aktivnom skretnicom u svojoj kutiji koje, po meni, bas pripada ovoj temi...
 7. Jasno je da "kvalitetno urađeni aktivni sistemi sa pravilno adresiranim i rešenim problematikama kroz DSP" sviraju dobro. Jasno je i da to implicira da taj DSP resava probleme tipa soba i dimenzije zvucnika. Pitanje je: Ako bi se dobar aktivni sistem, bez DSP-a, postavio u prostoriju u kojoj odlicno svijda dobar pasivni sistem sa lampaskim pojacalom, dakle prostor koji je vec akusticki tretiran pasivnim metodama i koji nema probleme koje treba resavati DSP-om, kako bi se onda on ponasao? A kako bi se ponasao aktivni sistem koji @Majda opisuje, sa aktivnom lampaskom ili JFET skretnicom i uz vise pari lampaskih pojacala? Nije poneta da DSP uveden da resi objektivne probleme (prostora pre svega) ne radi tako dobro kao kad tih problema nema. Poenta je da li je glavna prednost ovih "out of the ordinary" sistema samo taj purizam sa sto manje aktivnih elemenata (obavezno ili ne lampi) u putu signala, ili je ta prednost ipak prilagodjavanje celog prostora sistemu?
 8. Ja zato i predlazem renomirane proizvodjace, kao Telegartner i Panduit.
 9. Da, to je ono sto sam mislio kad sam rekao "out of ordinary" design.
 10. Mora. Tj. ne mora, ali mora da znaci da MOZE da prodje test, tj. ako ga kupis i on ne prodje test ti ga vracas i trazis nov kabl. Nije to hobi primena, ako ti platis Cat6A i on nije Cat6A ti imas problem. Najnormalnije je da ga vratis i trazis nov, jer ti posao trpi drugacije.
 11. Nisam rekao da je ISKLJUCIVO o hornama, vec o "out of the ordinary" sistemima, gde su velike horne samo ekstreman primer. Moj rezon je bio "neuobicajeno", pa su mi se aktivne skretnice uklopile u to. @Majda : Razumem logiku da ima sto manje elemenata na putu signala. Mislim da razumem i to "sto manje aktivnih elemenata", mada, opet, ja bi pre video aktivne nego pasivne.... Doduse ja sam na svoju ruku. Meni ta prica koju ste spomenuli sa SET pojacalima za svaki kanal, plus aktivnom skretnicom koja ima bilo lampe bilo JFET-ove zvuci zapravo jako zanimljivo... Ja nemam uslova da se ovako necim bavim, pre svega vremena, ali i zbog nekih drugih problema - ali meni bi to mnogo vise obecavalo nego sistem sa samo 5 aktivnih elemenata. Pri tom, tri monobloka po kanalu ne dodaju nista u put signala, jer stoje paralelno, samo se dodaje skretnica - a dodavanje par aktivnih elemenata, bar meni, nije nesto nepozeljno.
 12. Ja ni u jednom trenutku nisam mislio na DSP. Mislio sam na ovo sto je @prophet pisao, sa hornama koje imaju 2 ili 3 odvojene horne i odvojene jedinice - zasto tu niko nije koristio aktivnu skretnicu i pojacalo za svaku jedinicu. Pod aktivnom skretnicom mislim na nesto tipa Pass XVR-1, na primer. Aktivna skretnica, bez DSP-a, samo skretnica. DSP je prica za sebe i, mislim, van domasaja ovakvih projekata. Opet, neko tu pravi jako zanimljiva resenja koristeci dosta stara i poznata iskustva, kao sto je prophet lepo objasnio. Uvesti tu DSP nije resenje kupujuci neki "mini-DSP" upakovan u kutiju sa gotovim softverom. Tu bi trebalo razviti potpuno specifican sistem, prilagodjen tome, a to znaci da to neko radi od nule. Osim ako neko od tih samograditelja nije verilog programer sa velikim iskustvom u digitalnoj obradi aukusticnih signala, nema od toga nista. Nema ko da isplati troskove takvog projekta, platiti inzenjera koji to zna da radi na tome mesecima je preskup poduhvat. Ja sam ovo shvatio kao temu o sistemima koje neko pravi za sebe, "out of the ordinary" i koji ce, kako zbog koncepta tako i zbog nedostatka resursa, biti pre svega cisto analogni. Kao takvi, nisam ni razmisljao o DSP-u. O tome da se DSP koristi za "silovanje" drajvera, da bi se jakim pojacalom postizale velike glasnoce, pa los rad "peglao" procesiranjem necu, to nema nikakve veze sa ovom temom. Kazem, ovu temu sam razumeo kao posvecenu jednostavnim analognim sistemima, samo mi nije bilo jasno zasto to iskljucuje analogne tradicionalne aktivne skretnice.
 13. Ja sam bio narucioc posla Ja ne radim to, instalater to radi, a ja sam bio onaj sto treba da zivi sa tim. Moj deo je bio layer 2 i navise, za kabliranje smo uzeli instalatera koji je imao pristup i opremi za atest. (Taj Fluke je jezivo skup). Ulazili smo u nov prostor i hteli da budemo mirni jedno 5 godina, pa smo trazili da se instalacije odrade kako treba, da znamo da smo tih 5 godina mirni.
 14. Taj I2S nije mrezni kabl, tako da ti niko ovde ne moze odgovoriti sta taj kabl treba da ima da bi radio kako treba... Za mrezu, ako ti neko proda Cat6A on mora da radi jednako dobro kao taj Blue Jean koji si okacio. Ja kad sam radio atest mreze mi smo merili, kao taj patch, ceo run od rack-a do mesta gde stoji comp, tako sto je u rack-u bio jedan uredjaj, na patch-u, a drugi na drugom patchu - i pri tom smo te peceve cimali, vrteli, smarali - sve dok se radilo merenje, bas da bi bili sigurni da nece da popusti kontakt, ili da nije nesto sto ce sutra da otkaze. I tako svaku uticnicu.
 15. Nemam ga. Nijedan. Ali za kucno slusanje nije neophodan ni kabinet sa bas hornama za drajver od 15". Ja samo razmisljam o tome da li jednom "out of the ordinary" sistemu mozda treba dodati i takvu skretnicu. Ako moze da se rade horne prek pola zida, onda ima smisla da svaki drajver ima svoj amp - a onda je skretnica ionako izmedju pretpojacala i drajvera. Pa sam razmisljao - sto ne aktivna? Ja sam temu razumeo kao "out of the ordinary" zvucni sistemi, sa orgninalnim idejama, neobicnim realizacijama.... Kazem, svestan sam da je custom DSP van domasaja nekoga ko ovo radi sam za sebe (osim ako nije verilog programer po struci), ali sam mislio da standardna aktivna skretnica bez DSP-a moze da bude zanimljiv dodatak na tu temu...