damic

Članovi
 • Content Count

  697
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About damic

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

2,599 profile views
 1. Ajde da malo pojasnim, iz waterfall-a se moze tacno videti kakav je bas. Vecina, na zalost, sa tim nije upoznata NHF.
 2. Kolega, nema sarkazma.
 3. Naravno, bez smoothing-a.....
 4. Bilo bi jako lepo ako bi smeo da postujes REW waterfall od slikanog sistema, opseg od 20Hz do 200Hz. Od price, slaba vajda.
 5. Imaces promenu kako pokazuje simulator, tj, ukupna povrsina i oblik baffle (prave ili kose ivice stranica ili promena na visini) davace drugaciji odziv na niskim freq. Zato i sluzi simulator. Zatim uporedis krivu kakva je bila bez stranica i sa stranicama, i videces da u drugom slucaju imas (trebalo bi) bolju krivu, Sto veca ukupna povrsina, to dublji odziv. Takodje i polozaj drajvera, asimetrican, daje drugaciji odziv. To imamo recimo u slucaju ako imamo samo jednu stranicu i sl. Po pravilu, asimetricna open baffle ima bolji odziv, primer mojih Apogee. E, sad sta ce da uradi soba, to je druga stvar, modovi ce ostati na istim mestima gde su bili i ranije, ali ce ukupan odziv zvucnika biti nesto drugaciji.
 6. Nisi u pravu, procitaj malo o open baffle.
 7. Father, Edge daje simulaciju, ali bez uticaja sobe. Definitivno, morao bi da dobijes bolji bas jer je veci baffle. Na merenjima se vidi da imas modove na oko 30Hz, 60Hz, 90Hz itd. , koji upotpunjavaju zvuk i daju utisak basa. Da slusas zvucnike u gluvoj sobi ili otvorenom prostoru, imao bi upravo odziv kao na Edge simulatoru. Daleko bolje je raditi merenja sa REW programom. https://www.avnirvana.com/resources/rew-windows-64-bit-installer.26/
 8. Imas na netu Edge program, pa napravi simulaciju sa i bez klrilaca. Iz grafika ces videti koji su dobici. http://www.tolvan.com/edge/help.htm
 9. Integracija samo jednog suba je "mission impossible", treba bar dva.
 10. damic

  Oblaznuli imbus

  Ako ne nadjes nista, imam imbuse od 1,6 i 1,7 mm. Mozda je jedno od resenja ici na silu, uzeti dve poluge i podici remenicu. Predthodno odgovarajuce zastiti horizontalnu povrsinu od ostecenja. Predpostavljam da se "crvic" oslanja na ravnu povrsinu osovine i da nije u rupi.
 11. Mada, i na ovom grafiku se vidi da dole treba ubaciti bar 2 suba, velika je prostorija. Vidljiv je pad ispod 60-ak Hz.
 12. Nisu dobri limiti grafika, Y osa ide od minus 180dB do plus 130dB sto moze da predstavi dinamiku od neverovatnih 310dB umesto oko 60dB sto je uobicajena praksa kod REW merenja. Od pre par meseci, AustinJerry, glavni baja "zaduzen" za REW na AVS forumu, cak smanjuje tu granicu na 50dB. Hocu reci da vertikalna osa treba da bude prikazana u opsegu, dole, od +45 do +50dB, gore 100dB do 105dB, takodje u plusu. To su limiti proistekli iz prakse korisnika ovog programa. Takodje, X osa, levo, treba je ograniciti na 10Hz a desno na 20-24KHz. Pogresno limitirani grafici daju laznu sliku (bolju) kako vlasniku, tako i ljudima koji nisu familijarni sa programom. Smoothing moze da ostane 1/12, vecina koristi psy (psihoakusticni) ili var (varijabilni). Kod merenja basa ide se bez smoothing-a, X osa od 10Hz do 200Hz (eventualno 300). Nadam se da ces moju primedbu shvatiti dobronamerno. Za vise informacija, na AVS forumu postoji izvrstan Guide za REW. https://www.dropbox.com/s/zdhq72a1puyyxpr/REW 101 HTS Current Version.pdf Moja preporuka svima.
 13. Majda, ne mora da znaci, zadnjih godina sam postovao prilican broj mojih REW grafika, uglavnom, nije bilo nikakve reakcije. Delom, verujem, vecina ni ne zna sta grafici pokazuju i kako bi trebali da izgledaju. Sa druge strane, na stranim forumima, najnormalnija stvar je da se postuju grafici. Time se daje mogucnost clanovima koji je upuceni u materiju, da sugerisu sta eventulano nije dobro i sl.
 14. damic

  AIKIDO preamp

  https://www.bluechipgroup.net.au/natural-cladding-perth/fundermax-perth.html
 15. Pravo velis, za sistem od 400 eura, za sve kablove max 20-30 evrica. Polovinu ili nesto vise za zvucnike, najvazniju kariku u lancu. Koji crni kablovi.