damic

Članovi
 • Content Count

  766
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

About damic

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

3,461 profile views
 1. damic

  BBC Monitori

  Ukratko, The BBC collection https://www.markhennessy.co.uk/rogers/bbc_txt.htm
 2. Apsolutno se slazem sa tobom, ocenjivanje nekog sistema na osnovu snimaka sa youtuba, ne pije vodu.
 3. Danas, vati bar nisu skupi. Uvek je bolje uzeti pojacalo snaznije 2 i vise puta od preporucenog. Od viska, glava ne boli, em je manja distorzija zvucnika, bolja kontrola, veci headroom etc.
 4. Ukoliko su drajveri i skretnica isti, amp ce uvek da radi lakse sa velikim zvucnicima, Hoffman's Iron Low.
 5. Majda, na ovu temu smo kod kuma pravili 2 horne za bas 1990-91 godine, predvidjeno za coskove sobe. Nacrt je bio neki stari Klipsch-ov, secam se da je sirina prednje ploce bila skoro metar, visina oko 1,2 ili nesto vise. Zadnje stranice su bile ustvari sami zidovi sobe. Drajver, EI, petnaestica, sa otezanom membranom, kombinacija drvofiksa i peska, Fs je bila oko 19Hz. Stravican bas. Drajveri bili nabavljeni novi, po nekoj simbolicnoj ceni, tipa sto marona. Gore su bile zelene metalne horne, msm EV, rashod iz dvorane kulturnog centra Bg. Secka na 500Hz. Pogon je bio OTL, 2 x 40W, kumov rad. Za ono vreme, to je izuzetno radilo, naravno uz koloraciju, kao kod svake horne.
 6. Da se razumemo, bolje bi bilo da je prednjica od blazujke, mada prirodno puno drvo izgleda lepse. Razlike u zvuku ne bi bile primetne, ime sa OB zvucnicima. Kod mene je recimo, tezina OB zvucnika 50kg, najvise zbog magneta, Sad, koliko ce na tu masu uticati kretanje napred-nazad par grama Al folije, naravno, skoro ni malo.
 7. To je OB, nema jakih vibracija kao kod klasicne kutije, sto je jedna od velikih prednosti ovog dizajna. Obaska, ako se stave "krilca" bice ucvrscenja vise nego sto treba.
 8. damic

  Luxman

  Srecko, moje iskustvo, Slusano kod mene na MRT (midrange tweeter ribbon), fr. od 400Hz do 20kHz, na modelima Apogee Stage i Apogee Duetta Sig's. To su oni uzani dugacki riboni. Najlepsi zvuk sam imao sa L-530, mada ne i dovoljno snage na vecem spl-u, koriscen samo snagaski deo ampa. Drugi po kvalitetu je sadasnji Pioneer M90a, po osobinama slican M03, 2x200W/8Ohms i treci, Luxman M03, koga sam slusao jedno mesec dana. Sve radilo na mom cevnom preampu. Naravno, na istom ribonu probano sijaset drugih pojacala, ali ova 3 su bila zvucno najbolja.
 9. damic

  Luxman

  Nije tako. ... Atsushi sold Luxman to Alpine in 1984, before starting the Airtight audio brand... https://en.wikipedia.org/wiki/Luxman LUXMAN L-530165,000yen(October, 1981 release) https://audio-database.com/LUXMANALPINE-LUXMAN/amp/l-530-e.html ....The original L-510/530 were made by Lux Corporation in Osaka with a "YOSII" tag (1983) ; the L-510X and 530X got T tagged by Alpine in Tokyo (1984)....... http://www.thevintageknob.org/LUXMAN/L510/L510.html
 10. Te stepenaste su jako "handy", imam svedsku i neke kineske, razlika u kvalitetu ogromna.
 11. Ovo sto ima siroma, ima vidija zupce, velika razlika.
 12. Kod mutiampinga je praksa na visoke fr., najkvalitetnije pojacalo, sto nizi opseg, moguca primena manje kvalitetnog pojacala. Kod mene, D class do 60Hz, isto D class za midbas i srednje do 400Hz a od 400 do 20000Hz vrlo dobro u AB. Druga zgodna stvar, mecovanje potrebne snage za svaki drajver.
 13. damic

  Slobodna tema

  Ljudi, manite salu: "U Italiji je u poslednja 24 časa umrlo 196 osoba, najviše u jednom danu do sada, a u 24 časa pre toga 168 ljudi." https://www.danas.rs/svet/broj-umrlih-od-korona-virusa-u-italiji-poslednjih-24-casa-povecan-31-odsto/
 14. Dobro je sto si naveo vremenski period koji je bio potreban. Obicno se misli da je to p... dim i da je resivo za par sati. BTW, meni je prosle godine posle nove postavke namestaja u sobi trebalo skoro tri meseca dok zvuk nisam vratio na predjasnje stanje.
 15. Kriva ti prilicno dobro izgleda, verujem da se dobro cuje