damic

Članovi
 • Content Count

  746
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by damic

 1. Naravno da je evidentna uzdrzanost od komentara, manje-vise, bili su prisutni uglavnom stariji audiofili i niko nece da se zamera, iz ovog ili onog razloga, vidljivo iz video priloga. BTW, i ja sam verovatno zadnja osoba koja bi pisala negativni komentar, medjutim, zbog nemuste situacije u temi, par reci. Dosao sam na prezentaciju u 11,45h sto kaze Beat, sa najboljom namerom da cujem nesto novo. Sedeo sam i u prvom redu sa foteljama a uglavnom za stolom u sredini, udaljenom 8-9m od zvucnika. Pridruzili su mi se jos 4 drugara. Ostali smo do 13,30h. Zvuk nije bio dobar, basa naravno nema, na vecem spl-u distorzira, izrazen beaming efekt sto vodi zakljucku o losoj polarnoj karakteristici. Na momente, visoki su formalno "busili" usi. To je zajednicki zakljucak nas petoro. Stoji i to da prostorija nije bila odgovarajuca, medjutim dovoljno elemenata za ocenu zvucnika. NHF prezenterima, nadam se da ce iduci put biti bolje.
 2. https://www.hifi-advice.com/blog/review/loudspeaker-reviews/loudspeakers-passive-reviews/apogee-scintilla-listening-session/ Legendarni 3-way zvucnici, Apogee Scintilla, nazalost, pojavili se 20-30 godina pre vremena. Impedansa 1Ohm (na kom je briljirala) ili opciono, 4Ohm. U nasim krajevima, ex YU, nije poznato da su bili prisutni. Magija zvuka, bila je u sklopu srednjetonskog i visokotonskih ribona. Naime 1,9 inch sirine srednji ribon, ispred je imao dva 0,5 inch-na visokotonca, a iza sebe, takodje jos dva istovetna ribona. Ceo komplet je bio, levo-desno oklopljen sa magnetima kao kod svih drugih Apogee zvucnika. Dakle, isto magnetno polje je opsluzivalo 5 ribona. Prednji visokotonci i srednjetonski ribon bili su u sadejstvu sa bas membranom kao dipoli, a zadnji visokotonci su radili u kontra fazi. Osetljivost, neverovatno niska, 73 do 78 dB, zavisno od izvora, u svakom slucaju "amp killer".
 3. Lista albuma sa prikazanom dinamikom: http://dr.loudness-war.info/
 4. Hmm, ovo zvuci interesantno.
 5. Pozdravljam. Zexx, imas li neki komentar, aktiva vs pasiva?
 6. Koliko se secam, cika Brka ima (imao) model NS 10 koji nema srednjotonac. BTW, imao davno i ja NS 10, srednji-ok, bas i visoki slabi. Inace, ta serija nije ni pravljena za hifu, sluzila je kao zvucnik za tadasnje elektricne organe.
 7. Sa bilo kojim polozajem u prostoru, nemoguce je izbeci sobne rezonance koje pravi kutija na MLP, sad, sto toga vecina nije svesna, to je druga stvar.
 8. Pisao sam zadnjih godina o tome X puta, nema veze, ponovicu. Glavne kutije, prave u sobi (recimo, od 20 do 200Hz) bar 3 do 4 dominantna moda i veci broj manjih. Dominantni se obicno cuju kao boomy sound, jer odskacu po 20-ak dB u odnosu na ostatak. Izmedju modova imamo tkzv. nule ili totalno odsustvo niskih freq. Sve vreme govorimo o situaciji na mestu slusanja (MLP). Ukratko, dodavanjem dodatnih izvora niskih freq., tj., subovima, popunjavamo praznine u odzivu cime se dobija dublji i ravnomerniji bas. Naravno, potrebna je jos intervencija DSP-a da bi se "ubili" pojedini pikovi.
 9. Joe D'Appolito: The controversy over subjective versus objective loudspeaker evaluation has raged on for decades. .... In over 30 years of designing loudspeakers, I have found the following measurements taken as a group provide the strongest predictor of loudspeaker preference available to us today. These measurements are: • On-axis frequency response• Impulse response• Cumulative spectral decay• Polar response• Step response• Impedance• Efficiency/Sensitivity• Distortion• Dynamics https://audioxpress.com/article/testing-loudspeakers-which-measurements-matter-part-1 https://audioxpress.com/article/testing-loudspeakers-which-measurements-matter-part-2
 10. Izvini na kasnjenju, QSC PL 236, odlicno za niske freq. https://www.qsc.com/resource-files/productresources/amp/discontinued/powerlight_2/q_amp_powerlight2_aseries_specs.pdf
 11. damic

  Stereo sistem

  Izgleda da se sve odigrava na freq. ispod 200Hz. Kao sto sam predpostavljao, SAM uposljava i neku vrstu low shelvinga koja se moze podesavati od 0 do 100 posto, u plusu. Zato svi komentari na Devialet forumu o efektima SAM-a isticu "bolji bas". Interesantntno, Sam povecava group delay, na koje ljudsko uho na niskim freq., nije toliko osetljivo. https://darko.audio/2016/06/a-measured-response-the-kef-ls50-devialets-sam/
 12. Takodje, zahvaljuljem domacinu kao i Srdjanu, na ugodnom caskanju i finoj mjuzi. Iduci put, vidimo se kod mene, pozz
 13. Vidi se da imas "skromno iskustvo" i uzgred plasiras pogresne informacije koje mogu biti prihvacene od strane neupucenih. Bar 90 posto boljih hi-fi zvucnika ima port.
 14. Muljav zvuk lezi priblizno izmedju 300Hz i 440Hz. Nazalost, u tom opsegu je skoro je podjednak uticaj kako prostorije, tako i sistema. Dobro bi bilo da ti neko snimi zvuk u sobi (REW) i da se vidi kakav je frekventni odziv u tom opsegu, delay i RT60. Koliko se secam, Nixie ima mernu opremu, ne bi bilo lose izmeriti.
 15. Uh, Prophet, sad si me uhvatio, sve se desavalo pre gotovo 4 godine, moj drugar toliko menja opremu da je i meni tesko sve da pohvatam. Uglavnom, bila je rec o stereo QSC pojacalu, tezine oko 20 kg., H class, prvenstvena namena za PA. Za bas panel na 3.6R bilo je vise nego dovoljno (aktiva). Drugar je clan foruma, retko postuje, ako vidi ovo pitanje, mozda odgovori.
 16. Originally Posted by Juhazi i just read the article by mitchco. Speaker details here https://purifi-audio.com/wp-content/...5-App-Note.pdf The speaker is pretty basic BR 2-way with [email protected],2kHz xo. BR tuning is low around 30Hz. Tweeter is Mundorf AMT that costs 240€. Mitch didn't show distortion or directivity curves but it really must be good for a single 6,5" 2-way Anyway it needs a subwoofer for full range sound. The woofer has moderate cone resonance around 3,5kHz and typcal directivity characteristics. https://www.diyaudio.com/forums/multi-way/339826-purifi-audio-bruno-putzeys-friends-14.html
 17. Ajde, molim te, postuj bar spl grafik sa mesta slusanja, pa da vidimo na sta to lici. Naravno da neces/nemozes. Inace, i drajver od 10cm, moze da reprodukuje 30Hz, ali 20-30dB u minusu, sto moze da se CUJE.
 18. Ajde, iako ne volim da pisem, iz malih kutija se NE MOGU cuti OSNOVNI, vec visi harmonici osnovnih tonova. Cuje se drugi, treci, itd., ali ne, osnovni ton. Otuda, cesti su komentari, mali zvucnici imaju super bas i statija znam, jes, malo sutra. Zakoni prirode su u pitanju. Za duboki ton, kompromis je izmedju velicine zapremine kutije, potrebne snage i efikasnosati zvucnika. Pogledati "Hofmann Iron Law".
 19. Pozdrav Srecko, bitno da su Nole i Srbija dobili. Redovno pratim komsijski forum
 20. Nisu, al, stvarno ne mogu da se setim gde su otisli.