Jump to content


damic

Članovi
 • Posts

  929
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

Everything posted by damic

 1. damic

  Zanimljive slike

  https://eames.com/en/articles/eameschair
 2. Kabuki, kraj 60-tih, pocetak 70-tih, deluje mi kao fabricki pa diy doradjen. https://www.google.com/search?q=kabuki+speakers&rlz=1C1GIVA_enRS975RS975&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwinlcbcxPL3AhWVwQIHHcUWAYEQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969&dpr=1
 3. Accuphase C200X preamp, davno, bio kod mene par meseci, nista narocito, suv zvuk.
 4. Los ti je ovaj midbas B110 koji nikako nije par za RAAL. Star je 30 do 50 godina, u principu ima los zvuk, membrana od bakstrena, tako da je diskutabilno sta ces dobiti cackanjem skretnice.
 5. IMO, tri komada za dobar odziv, pozicioniranje u sobi po Geddes-ovom principu. Za dva komada treba puno imati srece sa prostorijom. Do sada sam na netu samo tri ili cetiri puta naisao na solidan odziv sa 2 suba. Znaci, retko. Veliki sub, inicirace u sobi isti broj modova kao i mali. Po nekom pravilu, veci sub ima nizi odziv, veci spl, veci headroom, manju distorziju. Problem je smestaj nekoliko ovakvih vecih subova, treba imati veliku sobu a i skupi su.
 6. Nema na cemu. Kod nas je multisub relativno redak. Od neke 2006 sam bio na 3 komada, naravno nisam znao o cemu se radi, al sam primetio da je bolji bas sa 3 nego sa 2 koja sam tada koristio. Tek 2008 na velikom DIY naisao sam na Geddes-ovu temu o multisubu, i tad poceo da kapiram neke stvari.
 7. E, te su koliko se secam kod mene. Kum je pravio preamp, mozda ima i desetak godina.
 8. Multisub Kao sto je vidjivo iz ranijih postova, primenjujem vise subvufera, momentalno 4 kom. U par reci, prednost je bolji i ravnomerniji bas na vise lokacija u sobi, mogucnost povecanog spl-a na niskim freq., manja distorzija, lakse pozicioniranje jer su dimenzije suba manje nego ako je upotrebljen samo jedan veliki subvufer, manje opterecenje glavnih zvucnika. Glavni problem je integracija subova sa zvucnicima. Krajem 90-tih godina, bezuspesno sam pokusavao uklapanje jednog suba, bilo je bez uspeha pa sam to napustio. Nije bilo merne opreme, na sluh nije islo. Istina, i nije se mnogo znalo o tome. Povremeno, isprobam neki drugi nacin integracije subova sa glavnim zvucnicima. Da podsetim, ceo sistem je aktivan. Kod reza srednji-visoki, nema neke narocite mudrosti, 400 do 500Hz, 12 ili 24dB/oct, kako kad. Kod nizeg reza, izmedju subova i zvucnika najveci je problem, gotovo da nema sta nije probano. Vremenom korisceno 2,3,4 ili 5 subova, menjane pozicije, sa delay-em ili bez njega, mono ili stereo, pojedinacno podesavanje ili u parovima, samo sa low pass-om na subovima (ala Geddes) ili klasicno sa fiksnom freq., lpf i hpf. Bilo je slucajeva kad bi jedan sub bio u kontrafazi jer bi tako dobijao bolji odziv i sl. Isprobani svi moguci filteri, Linkwitz, Bessel, Chebyshev i njihove kombinacije, strmine 6-48dB/Oct. Nekad bi novo setiranje trajalo par sati a nekad i vise meseci. Rezultat bi posle vise eksperimentisanja, naravno uz merenje, bio relativno dobar. Najcesce se zavrsavalo sa lpf i hpf izmedju 40Hz i 60Hz, medjutim na opsegu 50Hz do 100Hz, ostajalo bi nekoliko pikova za koje cesto nisam imao dovoljno korekcija na xo-dsp-u, te taj deo nebi bio linearan koliko sam zeleo. Sa druge strane sam za minimalnu upotrebu dsp-a jer njegova primena degradira zvuk. Da uprostim, akustika sobe kreira povecanje energije na izvesnom opsegu, a onda putem dsp-a se to pokusava smanjiti. Nije efikasno, a i nepotrebno je gubljenje energije. Relativno skoro, dosao sam na ideju da iskoristim to povecanje koje pravi sama prostorija, tako sto bi pomerio hpf na visu freq. Jedno netipicno resenje koje kod mene odlicno funkcionise. Eksperimentisanjem sam se zaustavio na 140Hz uz rez 24LR, 3 suba su ostala na 50Hz, jedan na 60Hz. Svi na mono. Koristen Nanodigi Minidsp, prilicno zgodan za takve situacije zbog matrix funkcije i solidnog dsp-a, programiranje preko lap topa. Upotrebljena samo 2 PEQ, na 54Hz gain -10dB Q 10 i 65Hz gain -11dB Q 5. Bas je izuzetno prijatan i ravnomeran sto se moze naslutiti i iz grafika. Gornji grafik prikazuje odziv glavnih zvucnika i 4 suba a donji, samo glavnih zvucnika. Razlika je ocigledna. Slicna situacija kao na donjoj slici je kod gotovo svih sistema bez subova. Srecom, ljudsko uho je naviklo na nule ili rupe u odzivu dok je osetljivo na pikove. Veza, prvi grafik, posle par dana sam digao levi kraj za par dB, sto je kod aktivnih sistema relativno lako, tako sam navikao.
 9. Cevka je u pitanju, dosta ljudi i ne stigne do 4 cuke.
 10. Oko cetiri sata, dok ne zamleci, cevni preamp u sistemu.
 11. Elem, ne postoji prevelik sub za prostoriju kao sto i ne postoji prevelik zvucnik za prostoriju sto je uobicajeno misljenje. Ako je velki, smanjis volume i to je to, cak ce bolje da radi na manjem rezimu. Ako je vizuelno prevelik, ili smeta gazdarici, to je drugi problem.
 12. Pozajmi ili kupi mikrofon, nije skupo, oko 100 evrica, lakse je rukovati sa usb mikrofonom jer ne zahteva fantomsko napajanje. Skini odlican i besplatan REW, i izmeri napogodniju poziciju u sobi. Razmak od glavnih zvucnika nije bitan, pozicioniras ga gde daje najbolji odziv pod uslovom da ne smeta prolazu kroz sobu i sl. Moja preporuka je min 2 suba, pozeljno vise komada. Ja koristim 4.
 13. Kod suba je najvaznija integracija, dzaba ti najbolji sub ako nije dobro uklopljen sa glavnim zvucnicima. Sub je nemoguce integrisati bez merenja sto vecina audiofila tvrdoglavo odbija.
 14. Interesantan video o Pioneer vintage komponentama. Tjuner TX-9500 MKII, vrlo retka verzija sa rack-om (na 3.08, 10,18 i 16,29 ) kod mene je 30-ak godina u sporednom sistemu, jos besprekorno radi.
 15. Lucas, najbolje da pogledas sajtove sa ljudima koji se muzikom bave profesionalno i zive od toga. Kod njih nema snake oil prica. Recimo, https://gearspace.com/
 16. Prvi i treci video su ok, drugi je gomila gluposti.
 17. https://rs.n1info.com/showbiz/preminuo-aki-rahimovski/
×
×
 • Create New...