Jump to content


damic

Članovi
  • Posts

    956
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    10

Everything posted by damic

  1. Somilenko, odličan primer. Relativno pratim sve što se tiče Apogee, ovaj mi je promakao. Primer koliko treba amplifikacije za Full Range. https://www.audio-markt.de/en/market/apogee-acoustics-apogee-acoustics-full-range-rare-fullrange-panels-pair-257543975
  2. Scintilla je još zahtevnija.
  3. Odličan članak, za lakše čitanje preporučujem https://www.durob.nl/pdf/apogee001_4.pdf
  4. Stvara se neverovatna zvučna slika nedostižna klasičnim dinamičkim zvučnicima koja je često opisivana kao hologramski zvuk. Izgleda da se postizao idealan odnos direktnog i reflektovanog zvuka. Kod nas, ovi prvi modeli nisu bili prisutni al su godinama u krugu ljubitelja Apogee zajednice opisivani kao vrh. Ko je dovoljno mator i pratio nemački Stereoplay 80-tih godina, zna da su gotovo svi Apogee zvučnici bili u spitzenklasse.
  5. Apogee je imao par modela koji su istovremeno radili kao dipol i bipol. Prvi model Full Range imao je visokotonac sastavljen aluminijumske trake gore presavijene čineći dva vertikalna paralelna ribona, jedan ispred drugog. Prednji je bio u fazi sa ostalim drajverima a zadnji je radio u kontra fazi kao bipol. https://www.hifi-advice.com/blog/apogee-acoustics-company-special/apogee-full-range-info/ Drugi model iz 1985 je jos zanimljiviji. Reč je o legendarnom Apogee Scintilla od 1Ohm, poznatiji kao ubica pojačala ili “amp killer”, najzahtevniji zvučnik ikad napravljen. Postojala je i zvučno inferiornija verzija na 4Ohms ali nije bila popularna jer je ionako mala osetljivost padala za još 6dB, na oko 73dB/1W. Sklop srednjih i visokih napravljen je nešto drugačije. U magnetnom polju nalazi se čak 5 ribona, u sredini jedan za srednje širine 2 inča i 4 za visoke od pola inča, dva su sa prednje a dva sa zadnje strane. Da bi se lakse shvatilo, horizontalni presek sklopa je prema sledećoj šemi. Levo i desno nalaze se magneti. TTTT TTTT MMMMMMMM TTTT TTTT Srednji i prednja 2 visoka ribona rade u fazi kao dipol a zadnja dva u kontra-fazi kao bipol. Česta je priča da u tome leži magija zvuka Scintille. https://www.hifi-advice.com/blog/review/loudspeaker-reviews/loudspeakers-passive-reviews/apogee-scintilla-listening-session/
  6. Šta reći, na ribonima sam od 2001, Apogee Centaurus (hibrid) zatim model Apogee Stage i na kraju Apogee Duetta Signatures. Svi su proizvedeni 1991 godine. Pre svega, princip koji je primenjen kod velikih ribona je najdirektniji prenos električne u zvučnu energiju što nesumnjivo doprinosi njihovom specifičnom zvuku. Drugo, uglavnom su dipoli, rade u slobodnom prostoru, dakle nema smetnji od zv. kutije. Postoji u hifiju stara izreka “hooked on ribbons” ili, ko jednom zagotivi ribone, ostaje na njima do kraja, izgleda da sam ja jedan od njih. Treba znati da postoje riboni i kvazi riboni, čisti (true) riboni sviraju samo sa zategnutom aluminijumskom trakom, a kvazi riboni imaju na poleđini zalepljen substrat (podlogu) najčešće od kaptona ili majlara. Najpoznatije marke su Apogee i Magneplanar koje u svojim modelima imaju kako čiste ribone, tako i kvazi ribone. Uobičajeni naziv za obe vrste je samo, riboni. Razlog zašto ih nema više je izrazito velika cena, izbirljivost pojačala zbog male impedanse, fizička osetljivost na oštećenja, gabariti, pozicioniranje i sl. Pored Magneplanara, koji odlično sviraju za uložen novac, danas imamo ekstra skupe Alsyvox i Clarisys Audio ribone. Apogee je nažalost prestao sa radom 1999. https://alsyvox.com/ https://clarisysaudioglobal.com/home Koliko sam primetio, na ovom forumu ribone ima Stevan iz Pančeva, Peđica i ja. Ne računam ako je na kutiji samo ribonski visokotonac koji ako je pravi ribbon, uvek ima trafo. Na odeljku “Vaši sistemi” ima na drugoj strani tema o mom sistemu. Ko se interesuje za Apogee Acoustics ribone, mogu da preporučim fantastičan sajt: https://www.hifi-advice.com/blog/specials/apogee-acoustics-company-special/
  7. Biće, da je tako. Upravo sam izbunario neki izvadak iz testa od pre 15-20 godina: “ The XR55 delivered 7*86W@8ohms, and 7*153W@4ohms. This is a very good result, the best of the 4 tested. In stereo, 2*93W@8ohm, 2*120W@6ohm, 2*169W@4ohm, 2*206W@3ohm, 2*238W@2ohm. Again, this is a fantastic result (is the amp in stereo dual amp mode?). The poor Harmon Karman appears close to self destruct at 2ohms and only produced 2*50W! Must be one of them fancy new high current designs It's clear that the XR55 delivers a lot of power with 7 channels driven, and low impedance speakers will not be a problem at all. I'm not sure if anything else near this price point can do this well (maybe another digital receiver, certainly not an analog design). “
  8. Hehe, đe me nađe, imam u kući 5 komada. Tri u velikom aktivnom sistemu, 55, 58, 700, jedan 55 vezan za PC monitore i jedan 70 koji drnda u kuhinji. Retko dobar proizvod i jeftin izvor snage u D klasi. Najstariji primerci datiraju iz 2006-te, jedan 55 je bio 10 godina na ribonima od 1,5 oma gde bi mnogo ozbiljnija pojačala pala na ispitu. Da napomenem, do sada ni jedan primerak nije imao problema. Pre dve godine za neke smešne novce na KP nabavio model 700 koji u stereo modu udružuje po 3 pojacala, dakle 2 x 300W/6Ohms, teoretski, radi na ribonima do 500Hz, 55 i 58 rade na 4 pasivna suba.
  9. To je verovatno, proizvođači obično daju lažne podatke o osetljivosti zvučnika, recimo za ove moje, Apogee Duetta Signatures kazu 86dB a nemci na testu tvrde 78dB, što je, imo, verodostojnije. Klasičan amp, bio on i 200W/8Ohms, nije u stanju da to odgovarajuće isprati. Slabije rešenje je ići na multi amp, jer ostaje opet pasivna skretnica koja pojede gotovo polovinu snage. Pravo rešenje je ići na aktivu. Kod mene je malo komplikovaniji sistem sa više subova, elektronske xo-dsp, 4 stereo ampa, ukupno oko 2 do 3KW, što je pristojno. Naravno, nebi bilo na odmet više snage.
  10. Neverovatno, i dalje ista priča. Elem, ti akustični paneli, da li su difuzori, absorberi, bas trapovi ? Očigledno je da se o ovome jako malo zna. Najispravniji način je uraditi merenje sobe, videti kakav je RT60 (30) i na osnovu toga ići na nabavku absorbera ili difuzora ali za odredjeni frekventni opseg koji iskače iz normale. Postoje “Acoustical measurement Standards for Stereo Listening Rooms” u kojima su date preporuke: https://www.ampslab.com/RECOMMMENDED%20READ/LOUDSPEAKER%20MEASUREMENTS/acoustic_measurement_standards.pdf Dakle, nabavka panela napamet je pucanj u prazno i bezpotrebno trošenje novca.
  11. Misliš prema PREDNJEM zidu? Zvučnici su uvek normalno okrenuti prema ZADNJEM zidu. Orijentir je pozicija slušaoca prema zvučnim kutijama. Elem, zid isped slušaoca zove se PREDNJI ZID. Zid, iza slusaoca, zove se ZADNJI ZID.
  12. Pasivni bas trapovi su totalno neefikasni ispod 80-90Hz. Nasumicna procena o 100Hz ne pije vodu, mora da se prvo odradi akusticno merenje kako bi se videlo gde tacno leze problemi. Radio sam merenja sa 2 cilindricna bas trapa promera 30cm, visine 2,5m, pokazuju efikasnost tek od 90Hz.
  13. https://novi.kupujemprodajem.com/tv-i-video/media-plejeri/zappiti-duo-4k-hdr-multimedia-player/oglas/114939015?filterId=3342942705
  14. Malo me cudi da Florian govori samo o 7 pari. Pre 20-ak godina bila je tema na starom Apogee Acoustics User Forum-u o 24 napravljena para Apogee Grand, od toga se znalo za 18 pari gde se nalaze. Za ostale se verovalo da su kod nekih bogatuna na dalekom istoku. Ovde se pominje da je prodato 25 pari Apogee Grand: https://www.hifi-advice.com/blog/apogee-acoustics-company-special/apogee-grand-info/ Uglavnom, info o 7 pari Apogee Grand, nije tacna.
  15. Ubedljivo najbolja spoljna antena koju sam koristio, ISKRA UKV- 1402 STEREO, gain do 13dB. Pre pocetka ratova 90-tih, sa Vracara iz Bg., hvatao sam stereo signal iz Zagreba. Tjuner je bio Pioneer TX-9500II. Poprecni elementi izmedju 1,3m i 1,7m, duzina oko 4m. Vec je ranije pisano na forumu. https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/23060-antene-za-fm-prijem/page/7/
  16. Isuvise je to matoro, i u svoje vreme to je bio budget player. Nije vredno ulaganja. Hint, uvek baci pogled na hifishark, tamo se cena krece od 49 do 125 usd, sto je nista.
  17. Naravno da su 2 bolja nego 1, samo ih treba uklopiti, preporucujem merenje.
  18. Kao dugogodisnji korisnik vise zvucnika sa velikim ribonima, Apogee Centaurus, Stage, Duetta Signatures, povremeno sam dodavao STW, Fosterov kratki ribbon koji ide do 40KHz, uglavnom sam ga sekao na 12,5Khz, 6dB/oct. Uparivanje STW sa glavnim zvucnicima je tricky business, kod mene je to bilo relativno lakse posto je sistem aktivan, ali je uvek bila dilema, dali malo vise prasine na visokim opravdava peto pojacalo ili ne, jbg.
  19. Odlican tutorijal, mozda najbolji sa neta.
×
×
  • Create New...