Pedjica

Članovi
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

About Pedjica

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

356 profile views
 1. Pedjica

  Master Tapes

  Vezano za master tapes, kad bih ukratko trebalo da objasnim suštinu ovog izvora zvuka svodi se na sledeće: master tape, ukoliko se slože svi parametri (dobar sistem, dobra soba i dobri muzičari) je jedini izvor sa kojim će te dobiti iskrenu želju da tapšete izvodjačima. Ne tapšete vi tu hi-fi sistemu, nikako, nego energiji, duši i snazi muzike (fizičkoj i emotivnoj) koji su izvodjači preneli na publiku. Postajete u nekom smislu deo dogadjaja — momenta u vremenu i prostoru koji vam život nije dao priliku da uživo posvedočite. Po mom mišljenju ne postoji drugi medijum koji je u ovoj meri sposoban da ima sličan efekat na slušaoca.
 2. Pedjica

  Master Tapes

  A nije ti preterano da lemiš kablove za štekere ili koje god si već ludilo izvodio? To je ok, ali master tape u sportu kao hi-fi je glupo i “overkil”? Odeš lepo u kafić ili sam zapevaš kući? Ja mislim da si se ti ipak loše udao kao što kažeš. Nekome master tejpovi a nekome eseji na 200 strana o uticaju licne na “efemeralnu dubinu eterične esencije aure oko instrumenata”... bla, bla.
 3. Apropo ovih “ad hominem” konstatacija — osnovna svrha svih pravih, korisnih i relevantnih hi-fi foruma (barem za mene) je da čujem mišljenje drugih audiofila o opremi koju su slušali/slušaju i koje dele na forumu iz čistog entuzijazma (ključne reči) koje (nadam se mnoge) privlači ovom hobiju. Poslednje što želim da čitam su direktna, malo ili malo više uvijena “mišljenja” prodavaca ovde. Pa kako se onda odbraniti ako je to ovde uveliko dozvoljeno, a ništa ne sme “ad hominem” da se kaže?
 4. Ovo bukvalno nema veze sa zivotom, barem 95% izjave gore. Iz toliko razloga da to nije normalno (nemoguce ukratko objasniti). Bilo bi lepo da ne pises o stvarima o kojima ocigledno nista ne znas.
 5. Žuti Sony nepromočivi, kupljen u Best Buy-u. A onda sam na policama ugledao prvi discman. Čudo tehnike! Isto Sony I u to neko doba, jedina poznata ličnost koju sam sreo u NYC na ulici, verovao ti ili ne, Corey Glover
 6. Sony walkman ali ista priča. Verovatno smo blizu i po godinama.
 7. Opušteno, dodaješ malo kolorita konverzaciji. Kada ovako čitam forum, nameće mi se zaključak da postoji više tipova audiofila: romantici, skeptici, dogmatici... i Rade.
 8. Kako ono ide, "a small step for man, a giant leap for mankind..."
 9. Da se vratim na kratko na temu iz thread-a, u vezi sa uticajem prostorije na zvuk -- cesto svi odlazimo u sulude teorije (izvinjavam se, ali temperatura i vlaznost su jedna od njih), i u suludo OCD (obsessive compulsive disorder) bavljenje detaljima, ali, pre nego sto se krene u akcije oko Q20 sredjivanja nekog drugog ili treceg "ripple"-a primarnog moda na osetljivom delu od 60-80 hz, ili uticaja AES/EBU kabla na SPL celog sistema, mora zvuk da se shvati kao uniformna i generalna pojava - dakle svi tonovi u isto vreme uticu jedni na druge -- u prostiranju harmonika od nizih ka visim tonovima, pa (i mnoge teorije kazu) od visih ka nizim tonovima (recimo uticaj super tweeter-a na zvuk basa). Da skratim, PRVO nadjite tonalni balans koji je odgovarajuci za vasu sobu - podelite zvuk prosto: na lows, mids and highs. Kada se taj tonalni balans nadje u odnosu na sobu (a svaka soba ce nesto isticati vise ili manje), onda se dalje ide na pozicioniranje i bilo koji detalj (a to jesu detalji), koji ce popraviti zvuk. Ako ste ozbiljni o zvuku u vasoj sobi, prvo fundamentalni balans da se postigne u odnosu na nju samu. Kako ovo izvesti? Postoji niz nacina, ali prvo i primarno - posmatrajte svoj zvuk u interakciji ove tri proste kategorije - lows, mids and highs. Ja recimo slusam, Dan D'Agostino stereo amp i preamp - i "sasavi stariji gospodin" D'Agostino je resio da stavi tone controls na svoj preamp. +/- 6db, shelving na 100 hz i 2000 hz (ili 1000 hz nisam siguran). Zna on da u 80% slucajeva kucne primene, sa ovim "jednostavnim" metodom se moze resiti ogroman deo problema sa zvukom u sobi. Bas ispod jedno 160 hz je posebna "zver", ali da ne sirim pricu dalje. Od ovog osnova se polazi.
 10. Da ne ulazim previse u teoriju, cisto empirijski gledano i na osnovu iskustva nekog mog muzickog, realno svakako fundament glasa lezi tu ali i mnogih drugih instrumenata -- klavira mozda najpre, pa zatim mnogih drugih. Ekstremi na spektru, dakle od 20-100 hz, i recimo od 5000 hz - 20,000 hz su na prvi mah uocljivi, ali, pravilno si primetio da fundament dobrog zvuka dolazi iz nekolorisane, precizne i dobre prezentacije nekog regiona od 200-800 hz (mogucnosti drajvera i skretnice ako postoji da artikulisano rekreira ove tonove), cak je i tacnije reci 600 hz ja mislim. To se uvek mnogo jasnije pokazivalo na ili fenomenalno i sa znanjem izmasterovanim analognim snimcima (vrlo malo ih je) ili na jednostavno dobro sacuvanim analognim snimcima (sa recimo minimalnim brojem konverzija od originalnog mastera). Zato sam rekao iskusna obzervacija, jer se ljudi lako povedu za ekstremima spektra ne shvatajuci gde zaista lezi osnova. Isto tako, razlog zasto uopste ne volim 80% mastera koje sam cuo, jer upravo -- zbog te bolesne "loudness war" trke u modernoj produkciji -- forsiraju one aspekte zvuka koji ce se najbolje cuti na bluetooth i iPhone zvucnicima, izmedju ostalog. Ali, OK, da ne odlazim previse daleko od teme.