Pedjica

Članovi
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

About Pedjica

 • Rank
  Početnik

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

235 profile views
 1. Ovo bukvalno nema veze sa zivotom, barem 95% izjave gore. Iz toliko razloga da to nije normalno (nemoguce ukratko objasniti). Bilo bi lepo da ne pises o stvarima o kojima ocigledno nista ne znas.
 2. Žuti Sony nepromočivi, kupljen u Best Buy-u. A onda sam na policama ugledao prvi discman. Čudo tehnike! Isto Sony I u to neko doba, jedina poznata ličnost koju sam sreo u NYC na ulici, verovao ti ili ne, Corey Glover
 3. Sony walkman ali ista priča. Verovatno smo blizu i po godinama.
 4. Opušteno, dodaješ malo kolorita konverzaciji. Kada ovako čitam forum, nameće mi se zaključak da postoji više tipova audiofila: romantici, skeptici, dogmatici... i Rade.
 5. Kako ono ide, "a small step for man, a giant leap for mankind..."
 6. Da se vratim na kratko na temu iz thread-a, u vezi sa uticajem prostorije na zvuk -- cesto svi odlazimo u sulude teorije (izvinjavam se, ali temperatura i vlaznost su jedna od njih), i u suludo OCD (obsessive compulsive disorder) bavljenje detaljima, ali, pre nego sto se krene u akcije oko Q20 sredjivanja nekog drugog ili treceg "ripple"-a primarnog moda na osetljivom delu od 60-80 hz, ili uticaja AES/EBU kabla na SPL celog sistema, mora zvuk da se shvati kao uniformna i generalna pojava - dakle svi tonovi u isto vreme uticu jedni na druge -- u prostiranju harmonika od nizih ka visim tonovima, pa (i mnoge teorije kazu) od visih ka nizim tonovima (recimo uticaj super tweeter-a na zvuk basa). Da skratim, PRVO nadjite tonalni balans koji je odgovarajuci za vasu sobu - podelite zvuk prosto: na lows, mids and highs. Kada se taj tonalni balans nadje u odnosu na sobu (a svaka soba ce nesto isticati vise ili manje), onda se dalje ide na pozicioniranje i bilo koji detalj (a to jesu detalji), koji ce popraviti zvuk. Ako ste ozbiljni o zvuku u vasoj sobi, prvo fundamentalni balans da se postigne u odnosu na nju samu. Kako ovo izvesti? Postoji niz nacina, ali prvo i primarno - posmatrajte svoj zvuk u interakciji ove tri proste kategorije - lows, mids and highs. Ja recimo slusam, Dan D'Agostino stereo amp i preamp - i "sasavi stariji gospodin" D'Agostino je resio da stavi tone controls na svoj preamp. +/- 6db, shelving na 100 hz i 2000 hz (ili 1000 hz nisam siguran). Zna on da u 80% slucajeva kucne primene, sa ovim "jednostavnim" metodom se moze resiti ogroman deo problema sa zvukom u sobi. Bas ispod jedno 160 hz je posebna "zver", ali da ne sirim pricu dalje. Od ovog osnova se polazi.
 7. Da ne ulazim previse u teoriju, cisto empirijski gledano i na osnovu iskustva nekog mog muzickog, realno svakako fundament glasa lezi tu ali i mnogih drugih instrumenata -- klavira mozda najpre, pa zatim mnogih drugih. Ekstremi na spektru, dakle od 20-100 hz, i recimo od 5000 hz - 20,000 hz su na prvi mah uocljivi, ali, pravilno si primetio da fundament dobrog zvuka dolazi iz nekolorisane, precizne i dobre prezentacije nekog regiona od 200-800 hz (mogucnosti drajvera i skretnice ako postoji da artikulisano rekreira ove tonove), cak je i tacnije reci 600 hz ja mislim. To se uvek mnogo jasnije pokazivalo na ili fenomenalno i sa znanjem izmasterovanim analognim snimcima (vrlo malo ih je) ili na jednostavno dobro sacuvanim analognim snimcima (sa recimo minimalnim brojem konverzija od originalnog mastera). Zato sam rekao iskusna obzervacija, jer se ljudi lako povedu za ekstremima spektra ne shvatajuci gde zaista lezi osnova. Isto tako, razlog zasto uopste ne volim 80% mastera koje sam cuo, jer upravo -- zbog te bolesne "loudness war" trke u modernoj produkciji -- forsiraju one aspekte zvuka koji ce se najbolje cuti na bluetooth i iPhone zvucnicima, izmedju ostalog. Ali, OK, da ne odlazim previse daleko od teme.
 8. Prvo, slazem se sa obe konstatacije u prethodna dva posta @Majda vrlo tacno objasnjena problematika i za OB i za Magneplanare (imam dosta iskustva sa 3.x serijom). Apropo merenja, situacija je upravo obrnuta i merenje je apsolutno korisno ispod 200Hz. Iz vise razloga: prvi je sto je ljudsko uho manje osetljivo na bas frekvencije. Samim tim, slusanje basa "na uho" je za veliku vecinu prilicno nemoguca misija, a ubediti ih u to, osim objektivnim merenjem, je vrlo tesko. Kad se sistem dobro postavi nakon sto je odradjen DSP i pozicioniranje bas drajvera, on ce zvucati mnogo bolje, a potrebno je to onda i iskustveno potvrditi naravno. Neka logika je da se merenja za bas uzmu kao referenca u smislu da se ne naprave ozbiljni problemi u sobi, a da se "fine-tuning" radi na uho, ali da su promene VRLO inkrementalne. Na kraju "balade" se odradi finalno merenje. Testiranje na uho mora da uzme u obzir (ako o muzici pricamo), tonu razlicitih tipova instrumenata, mixova i produkcija. Basom, duzinom i energijom talasa u prostoru (zapremina prostora gde se talasi prostiru igra ogromnu ulogu naravno) upravlja fizika. Dakle, nemoguce je uzeti dva 6,5" drajvera i ocekivati "dobar bas" ako prostor diktira drugacije potrebe. S tim u vezi, @damic itekako zna sta prica sa multi-sub sistemom, koji opet koristi pozicije drajvera u sobi da sa jedne strane ujednaci odziv, a sa druge da igra pomalo i "fizicki" oblik DSP sa ukidanjem primarnih modova preko "randomizovanja" prostiranja talasa u prostoriji. I, uzgred, nije da znam, ali znam da neke od najbolje projektovanih subova je sam @damic uradio i slusao sam ih na razlicitim mestima (a znam prilicno o ovoj materiji). Tako da konstatacije tipa "ti znas/ne znas nista o OB", "sta ti znas o digitaliji" i slicno su besmislene i neosnovane. Toliko.
 9. Rezolucija cini citanje grafika malte ne nemogucim, a druga stvar, kao sto Delija rece, mic nije kalibrisan, pa ispade da su jaci tonovi na oko 45db, sto je prilicno tiha soba bez zvukova, a kamo li pusteno merenje. I ovako, oci da izbijes, cini mi se da Lowther i dalje ima jedno 1db vise nego sto bi trebalo u odnosu na Raal. Najbolje psychoacoustic kriva jer najverodostojnije korespondira osetljivoscu ljudskog uha u kriticnim opsezima - tipa 1,500-4,500hz, itd.
 10. Pedjica

  Maurizio Cucco

  Jel ovo ti i Maurizio merite?
 11. Pedjica

  Maurizio Cucco

  U to ime, evo jedne prigodne pesme za grofa: