Jump to content


Sonus Faber Toy Tower


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Na slušanju, fali malo visokih definitivno, i levi zvučnik koji je u ćošku bumbara dosta. Visoki su pomalo agresivni, ali im nedostaje detalja.  Malo ću da razmislim i predložim rešenje kako da se ispeglaju bez mnogo izmena.

Ideja je da se spusti nivo srednjotoncu, a podigne nivo visokotoncu, tako da se dobije izbalansiraniji zvuk, da zvuče malo sličnije T+A, ali sa više basa. Da im se udahne novi život i malo ukine agresivnost u zoni 1-5k.

Zbog položaja levog zvučnika u samom ćošku, T+A su po meni bolji izbor od Sonusa za trenutni raspored. Bas boom je nerešiv sa ovakvim rasporedom, ili da se trpi, ili da se menja raspored, nema treće.

Što se impedanse tiče, jedam minimum od 4,2 oma na oko 150Hz, realno odgovara opisu zvučnika sa 6 oma nominalnom impedansom.

Snimljen je i desni zvučnik na 3m, na mestu slušanja, ali sam ja izgleda greškom prepisao to merenje novim merenjem. Slično je bilo levom zvučniku, ali bez tolikog izdizanja niskih frekvencija.

Link to comment
Share on other sites

Da bude svima jasno o čemu Nixie piše, reč je o zvučnicima koje sam pominjao u mojim temama Toy Tower i Pulsar 1200E i sobe u kojoj sam ih slušao.

Drago mi je da su merenja u saglasnosti sa mojim sluhom, bez subjektivnih primesa☺️.

Toy Tower je očito potentniji zvučnik, ali akustika prostora je više nego bitna stavka, čega sam i sam bio svestan.

 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, gvlada said:

Без адекватне позиције џаба и најбоље појачало на свету.

Projektant stana baš i nije mislio na aidiofilske potrebe. 🙃

Prostor je dobar, za svakodnevni život mislim, al za muziku krajnje nezgodan. Vidi se na snimcima da levi zvučnik pravi probleme, a nema ga kud staviti osim tu.

Mini monitori na stalcima i aktivni SUB, tu bi se već moglo nešto uraditi. Neće biti onda toliko problema.

Link to comment
Share on other sites

Mini monitori na stalcima i sub na žalost nisu opcija - u stanu je prisutna priličino nestašna mačka☺️.

Postoji opcija premeštanja postojećeg rasporeda na drugu stranu uz manju investiciju, do tada mora ovako zbog u prednjem tekstu navedene kućne "štetočine", pardon, ljubimca. 

Što reče kolega džabe i najbolje pojačalo na svetu, kada je raspored ovakav. Abacus 60-120B je u trenutnoj situaciji, sasvim OK, ali biće nekoliko proba sa raznom opremom u naredna dva tri meseca, pa ću vas obavestiti kako to sve izgleda i da li ima nekih razlika.

U svakom slučaju rado bih kada nađem vremena ugostio neki drugi amp koji predlažete za probu, ali iskreno dosta toga je vezano i za odluku koliko da se otvorim na tu temu...

Link to comment
Share on other sites

Evo mog predloga na bazi aktuelnih merenja.

Predviđeno je svuda dodavanje paralelnih komponenti, osim otpornika 6,8oma koji se moraju zameniti sa 8,2oma. Na visokotoncu imaju dve opcije, plava i crvena. Svega ima po našim prodavnicama. Žičani (keramički) otpornici od 5 i 10W i neki jeftini poliester kondenzatori za probu. Ako uspe proba, onda se može razmišljati o boljim komponentama, zameni ožičenja i sličnim akcijama. Moguće je da bude bolje zvučno bez intervencije na srednjotoncu, zato bih ja prvo probao samo podizanje nivoa visokotonca.

Ako se ne dobije dovoljno visokih, postoje Kineski Vifa XT25A visokotonci od 8oma (originalni su 4oma - XT25SC90) koji pasuju ovde savršeno, i ta opcija je validna. Sviraju zaista odlično (probato) i istih su dimenzija kao ovi na kutijama koji su takođe Kineski jer Vifa sa NEO magnetima se pravi samo u Kini. Onda bi se oni ugradili umesto originala, tu bi se dobilo još malo na glasnoći bez smanjivanja impedanse na visokim frekvencijama, pa bi se eventualno kasnije utišavali ako zatreba L padom. Ali o tom potom.

https://www.ebay.com/itm/225033916031

Sonus Faber Toy tower skretnica V2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Treba probati, sitnim koracima do uspeha. Ako ne uspe lako je sve vratiti nazad. Realno, visoki su previše depresirani. Računam da treba dići par dB visoke i spustiti koji dB sredinu, i ima da propevaju. Ko vagica, samo pritisneš jedan kraj. 😁

Link to comment
Share on other sites

Ovu špansku seriju od kasapljenja zvucnika na svakoj božjoj temi audio foruma kad vidi prosečan audiofil tačno da beži od Kp oglasa kod od đavola... Jbt kako već godinama ne dosadi. Trenutno na svim temama isto... kasapnica. 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:

Trenutno na svim temama isto... kasapnica. 

Aman nije nikakva kasapnica, ne dramatizujte to previše. Može se lako vratiti u fabričko stanje. I oni refreši pojačala, još niko nije rekao da mu lošije zvuči. Zašto bi slušao nešto lošije ako može bolje, nije mi jasno?

Za razliku od elektrostatika koji ne mogu nikad da se vrate u fabričko stanje čak i ako ih nisi taknuo. 😂

Link to comment
Share on other sites

Imam uši, imam mikrofon, ono što smo čuli odgovara onome kako je izmereno.  Franko je osoba za poštovanje. Da li je sve zvučnike uradio savršeno? Nije svakako (nije niko baj d vej), ali dizajn kutija mu je bio jača strana definitivno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...