Jump to content


Zvučnički kablovi.


Engine

Recommended Posts

Nije toliko bitna dužina, koliko debljina u zavisnosti od dužine. Znači ako je kabl duži, trebao bi da bude i deblji. Moji kablovi su 2 m dužine i 2x2,5 mm preseka.

Послато са Redmi 6A уз помоћ Тапатока

Link to comment
Share on other sites

abl JE-H(St)H FE90

Idealan za zvučnički kabl za sve nivoe HiFi i HiEnd zvučnika. Moja topla preporuka.

Kabl je potrebno uzemljiti na strani pojačala da bi RF/EMI zaštita imala svoju aktivnu funkciju. Udvoje se crvena i žuta za + vod, a plava i siva za - vod. Drenažnu žicu (petu) odvesti na uzemljenje sa strane pojačala.

Vrh vrhova. Presvukao debeljuškastog VHD bez napinjanja ušiju.

Kome je suviše jeftin, neka kupi neki skuplji.

Kao što rekoh, moja topla preporuka.

Link to comment
Share on other sites

Ja bi napomenuo da ne postoji dobar, bolji ili najbolji kabal. Već postoji kabal koji legne dobro u neki sistem samo za tvoje uši (bolje reći glavu).

Tako da taj narandžasti telekomunikacioni kabal leži u Fatherovom sistem za njegove uši. Možda neko da je poslušao isti VDH bi rekao da je njemu on bolji.

Isto tako bi možda Father-u (a.k.a Otac) više legao VDH u nekom drugom sistemu u odnosu na narandžasti.

Ovo važi za sve kablove u audio tehnici. Ponajviše je igranke oko strujnih.

Dalje, ko recimo sad ubaci po prvi put neki dobar strujni kabal u sistem može da mu se desi da sad neki drugi kabal u sistemu nije dobar. Tek sad oseti da mu recimo interkonekt kabl ima slabu propusnu moć. I tako u krug.

Tako da nije baš lako odabrati nešto da ti sve legne. Stime da se treba držati preporuka što daje Cambridge jer one malkice sužavaju izbor odabira, ali ni izbliza dovoljno.

Iz svega ovog se jasno vidi zašto kablovi slične cenovne klase od različitih proizvođača se različito čuju. (Ovo ne važi za hardcore minimaliste, njima je sve isto)

Link to comment
Share on other sites

Skoro sam video neku tabelu za kablove i kabl poprecnog preseka 0,75mm ( mislim ) propusta citav frekventni opseg bez frke ( mislim za nase uslove na 2 ili 3 metra ).   Debljina je vise vazna u razglasu kad imas kabl od 30 ( i znatno vise nekad ) metara.

Tako da to sto se prodavci cude za sve preko 1,5mm2... i nije cudno.

47 Labs je prodavao "tanke" kablove kad su svi isli na veliki poprecni presek da eto pokazu da to ne mora biti znacajan faktor za opsti kvalitet.

Kazu mnogi da je za zvucnicki kabl bolje da bude sto kraci,  dakle ako ti je 2,5 metra dovoljno npr. onda ti ne treba 3 metra.

2,5mm presek je realno i vise nego sto ti treba, onako napamet ne mozes da omanes tu, pitanje je samo kako ce koji kabl da ti radi.

 

Link to comment
Share on other sites

Naravno, kako kome legne sto rece vdzele, probao sam ih par nista specijalno i skupo, najbolje mi se pokazao neki Neotech, no i on se nije dugo zadrzao zbog razmestaja zvucnika te predjoh na neke no name od po 5m duzine. I sa njima je zvuk ok.

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, pompi said:

Pozdrav! Izvinjavam se na upadu ali me interesuje misljenje o nastavljanju zvucnickih kablova, naravno, istih? Hvala.

Izvodljivo, ali nije preporučljivo.

Ako već mora onda bakar predviđen za kontakt dva kabla ispraviti ili začeljati licne i nakon čvrstog obmotavanja dva kraja oba kabla prvo jako stisnuti teflon trakom, preko koje navući kratko cca 5cm termostežuće bužir crevo. 

Donji primer nije HiEnd rešenje jer ne obmotava Teflon traku preko spoja, :D .... koja ima za cilj dodatnu imobilizaciju i snagu spoja i sprečavanje brže pojave korozije. Da dodam da je dobro koristiti neke pamučne ili gimene rukavice da znoj sa prstiju ne nagrize bakar.

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, pompi said:

Pozdrav! Izvinjavam se na upadu ali me interesuje misljenje o nastavljanju zvucnickih kablova, naravno, istih? Hvala.

Nastavljanje treba izbegavati. Samo lemljenje je sigurno ili krimpovanje za licnaste, motanje kao u prethodnom videu ne bih preporučio osim za solid core kablove.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...