Father

HiFi distributer / proizvođač
 • Content Count

  4,329
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

1 Follower

About Father

 • Rank
  Ipak može mooogo bolje!
 • Birthday 02/05/1972

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  . . . Beograd

Recent Profile Visitors

5,143 profile views
 1. Proračun iz koga se dobila nadograndnja prednje ploče je gađao 60Hz zbog prihvatljivosti dimenzija u prostoriji, smanjen je za koji cm u širini ali tu je negde. Proračun sam uradio uz pomoć kolege BokiVokiToki-ja pre više godina. Merenje sa 1m udaljenosti to potvrđuje. Edge simulator daje drugačije viđenje i pretpostavlja početak opadanja na 147Hz bez zadnjih krilaca. Dodavanje bočnih stranica na poleđini prednje ploče definitivno pomera donji roll off niže i golica modove prostorije koji je najjači na oko 33Hz. Proračuni su uvek dobar polazni parametar, ali realno okruženje je prepreka koju treba što lakše prevazići, naravno poznajući sve zamke koje se tu nalaze. Hvala svima na angažovanju i savetima, verujem da će sve to leći na svoje uz malo podešavanja i pozicioniranja.
 2. Jay Luong na kraju zaključuje da je Strujni kabl osnova svakog sistema i da bi trebalo prvo njega odabrati iz velike ponude i šarolike prezentacije kojom grade tonalni potpis vašeg sistema, koji se kasnije teže koriguje u drugom pravcu. Sve je ovo diskutabilno uzimajući u obzir to da se osnovni izbor mora izvesti na nekakvom trenutnom sitemu, pa je teško utvrditi šta je starije kokoška ili jaje. Iako smatram da je sistem strujnih kabloba izvanredno važan u sistemu ipak mislim da ga treba smatrati ozbiljnom i skupom nadogradnjom na nivou audio komponente. Ne bi smeo biti predmet štednje, ali isto tako ne bi smeo imati tonalni karakter, odnosno trebao bi biti maksimalno neutralan dovodeći sistem u balans i ravnotežu koji bi se odmah morao čuti. Razrada ili usviravanje je neminovnost svakog materijala, sklopa ili sistema sklopova, pa tako i strujnih kablova.
 3. Ako dobro razumem. Dubinom baffle-a koriguje se i rezonantna freq. na gore ili dole? Uvođenjem veće površine buffle-a ja sam je izmestio na gore pa odatle možda ta mala farba koju čujem? Meni je rez negde posle 1000Hz za sva tri drivera u paralelnoj vezi. Tako da se ne radi o klasičnoj bass skretnici do 200Hz. Dosta je kompleksnije za ugoditi na toliko širokom rasponu, pa je i normalno da imam nekih problema sa prilagođavanjem otvaranjem donjeg roll off-a. Definitivno će biti traženja prave dužine back krilaca, zajedno sa pozicijom zvučnika u odnosu na modove i ukupna akustička svojstva prostorije.
 4. @skrstic Kod mene su 3 drivera od 6.5", a prednji baffle je 2x9.5"= 19" širina prednje ploče je 48cm, što je donekle jednako u zbiru sva tri 3x6.5"=19.5". Ovo sam upravo dobio slušanjem kartona postavljenih na prednju ploču, koja je bila samo onaj srebrni deo prednje ploče. Naknadno sam dodao crni ram kao proširenje. Trebalo je da bude i veći, ali sam morao da napravim kompromis sa kućnom komunikacijom i prolazom pored njih pa su ostali malo okraćeni. Sada mislim da sam mogao da se pružim još tih pola ili ceo inč u ukupnoj širini. Sa zadnje strane sam postavio po dva krilca levo i desno, gde je savko dužine 32.5cm tj. 12.8" jer sam u Edge app simulatoru dobio nešto oko 65Hz najnižu suverenu freq. Ispada da mi je bio potreban leđnji baffle od 25.6" da bih se spustio sa odzivom na 60Hz. Pošto mi je zvučnik stajao na mestu gde lepo radi sa sobnim modovima bez ovih back krilaca, potpuno sam to prenebregao sinoć u prvih 2 sata slušanja. Kada sam se malo poigrao sa šetnjom zvučnika stvari su postale jako zanimljive... Treba to još gađati i mislim da imam još malo farbe na vokalima, ali su se instrumenti poprilično oslobodili te neke "preteške" prezentacije. Mislim da treba još malo okratiti krilca sa zadnje strane i biće to dosta dobro. Hvala ovo je super ideja, da lako mogu da korigujem dužinu klizanjem slobodne polovine.
 5. Evo i filozofije koju upotpunjuju dole navedeni komentari. "Well, despite what some companies may tell you in their marketing, a power cord only conducts electricity. And when it comes to conducting electricity, there are two simple and steadfast rules: Larger Gauge = Lower Voltage Drop and Resistance More Insulation/Shielding = Less Interference I take these two rules to heart when designing and building my cables, and all but ignore the “fluff” that’s out there. I am often asked why I don’t use exotic materials, and/or why I build my cables the way I do. To that I simply say, I build cables to provide performance and value, not marketing slogans." Who should buy this cable? If you value a clean, neutral, uncolored (and dreamy-ish) sound with fantastic bass. Physically, you do get a lot of power cord for your money. The price is hard to beat if these are the qualities you’re looking for. Tradeoffs Aside from bass, there aren’t a lot of tonal shades or energy to the sound. There’s somewhat of a “global roll-off” where nothing is emphasized or clearly outlined. I guess that’s what it means to be neutral. Notes Neutral-ish white, dense, nice slam, and uncolored.
 6. Tebi bre ovo sve ukrivo! si siguran da si čito prave knjige!? Ajd živ mi bio pa daće bog da i tebi napravim jedan open polu-klozeta. Kad stignu nove zvuje obavezno te zovem na druženje.
 7. Za početak ću malo da mrdam zvučnike po sobi. Malo sam probao micanje tamo vamo i zanimljivije zvuči...
 8. Preslušao sam baš dosta pesama i onih koje često puštam i nekih koje retko slušam i neke koje nisam slušao do sada. Zaključak je sledeći. Basa ima "da ve podavi". Nije uvek brz i definisan, ali uglavnom jeste sa izuzetnom ekstenziom na dole. Zaista se pojavilo mnoštvo impozantnih bas deonica i sve je grandiozno i spektakularno, ali postoji ali. Izostalo mi je prirodnosti, najviše u vokalima. Dosta ih je povuklo na dole, sve je postalo mnogo teže i kod instrumenata, pogotovo žičanih i wow faktor je ogroman, ali to je zapravo zvuk od koga sam pobegao pre mnogo godina kada sam imao dva Redford 15" basa, svaki u kutiji sa svojih 100l... Old school... Verovatno su modovi sobe sada predominantni i prosto guše. Čuje se velika disproporcija bas područja u odnosu na ostatak slike, prosto je previše. Dark Night koncertna verzija je bio ok do 2/3 pesme onda je počeo da pritiska. Neke pesme zvuče kao da radi TDL zvučnik, gde se čak i čuje malo kašnjenje kao iz transmission line tunela. Oseti se blag pad na brzini, ali rast na efikasnosti, pa sam uglavnom sve slušao dosta tiše na vol potu. Mislim da ću ipak malo po malo da skraćujem bočne stranice dok ne dođem do onoga što mi odgovara. Ovo mi je previše kolorisano i sa "debelom gudom". Nije ovo moj zvuk, a sumnjam da bi neko na ovo isekao vene. Možda na bass, ali i on, zajedno sa modovima nije penzionerska sreća. Nešto razmišljam, koliki mi je sada pik na onih 33Hz sa basom koji pretpostavimo da silazi do 65Hz, mogu samo da pomislim!? Pokušaću da nađem dimenziju buffle-a u app, koja mi gađa drugi harminik od rezonantne freq. sobe pa da probam tako nešto između 90-100Hz. Ovo je sada too much, naprosto ruši kuću. Mango voli, Mango pati, Mango će da skrati... Pala mi je na pamet ideja da raskačim jedan bass driver pa poslušam i tako, možda ostane ekstenzija, a smanji se sound pessure na donjim freq.!? Ovo kako je sada je prosto neverovatno. Maltene osećam kako mi drhte membrane u ušima od tolike količine basa.
 9. Prelepo izgleda! Modovi sobe, me zapravo i najviše brinu, kako će se zapravo njihova do sada pozitivna uloga sada manifestovati. Sinoć nisam glasno odvrtao film, jer smo počeli gledanje oko 22:20h nisam primetio neku tutnjavu ili boomy, što bi upućivalo na negativne uticaje sobnih modova. No, videćemo ...
 10. Father

  Meze classics 99

  Samo sam progooglao da vidim kako izgledaju, pa naletim na review i nasmeja me, pa rekoh da postavim kako je čovek doživeo bass sa njima. Pošto me je nasmejao, onda je pozitivan komentar, just for the record.
 11. Father

  Meze classics 99

  Ima ovaj tip "How to describe the bass from the Meze 99 headphones… Have you ever seen those old WW2 films? Those featuring a captured spy in the chair, Gestapo villain in a long coat and a nasty facial scar wants facts, facts, facts! You know the type. But it’s no go from our hero. His lips are sealed. So the Germanic tough slaps the…guy…around…the..face! That, my friends, is the bass from the 99s. Each bass hit is a wallop across the chops. It’s massy, massive and meaty. It’s big, it’s full of impact, its…well, it’s nasty. Nasty, nasty bass that hits you in the solar plexus like a heavyweight boxer." https://theaudiophileman.com/meze-99-classics-headphones-review/
 12. Slažem se, ali ipak sprečavaju poništavanje kontrafaznih talasa i pomažu većoj prisutnosti niskih tonova. Ako i malo kasne to se kod basa i ne registruje tako dramatično. Možda čak i doprinose "boljoj" prostornosti ili iluziji dubine scene? A da se lepo čuju, čuju se, ali opet sa ogradom jer još nisam u potpunosti siguran da sam čuo
 13. Da, ok to ima smisla. Znači li to da teorijski sada sa ovolikim/ovakvim bafflom, ponavljam teorijski, imam nanižu freq pomerenu na 60Hz? ... apstrahujući prostoriju i mereno u npr. gluvoj sobi.
 14. Vrlo prijatan i opušten gost. Pravi je užitak poslušati njegova iskustva. Hvala Šćepo, divna emisija.
 15. Prvi setup: Shure V15 Type III sa Dual DN352 (VN 35 E) eliptičnim vrhom. Ova glava postoji u opcijama LM, TM, DU. Na glavi koju sam kupio su skoro sva slova obrisana sa donje strane, pa nije jasno o kojoj je reč, ali je činjenica da nema srebrno telo nego je komplet crna, kao ove opcije koje nalazim. Drugi setup: Ortofon 2M Blue + OM40 VDH igla Treći setup Ortofon Super ili Gold telo + Super OM10 igla. (OM10 sa slike, poslednju u nizu sam u međuvremenu prodao)