Father

HiFi distributer / proizvođač
 • Content Count

  5,645
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

1 Follower

About Father

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  . . . Beograd

Recent Profile Visitors

6,996 profile views
 1. Pozdravljam i rado ću da poslušam, kao i ona tri prethodna. Treba raditi i istraživati u okviru svojih interesovanja i uvek biti otvoren za nove ideje i komentare drugih, jer je to jedini put ka napredovanju i brušenju konačnog rezultata.
 2. Lako će mo mi da se organizujemo za tu novu probu. Imam sad i Father interkonekte za testiranje da ne bude dosadno.
 3. Da je elektronika u Oppo-u nevidljiva Pa ima neki vid stanbay-a, ali kada se upali treba mu 40 sec da dođe na Home screen. Gašenjem se isključuje oko 10 sec. posle čega se čuje cak releja i pređe u taj neki standby/ugašen mod.
 4. Ištekan ili uštekan a ugašen na merenju nije pokazalo isto stanje, što sam i očekivao, ali ga imam kao merenje i ne mora ništa više od toga da znači. Meni naprimer mnogo znači činjenica da snimak ugašenog a priključenog na struju uređaja i upaljenog u stanju reprodukcije pokazuju skoro pa isti odziv na merenju (žuta i plava linija)
 5. Jasno mi je odmah bilo kada sam merio muziku sa jednim i drugim kablom. Frekventni potpis cele pesme snimljen sa jednim i sa drugim kablom. Preklopljeni odzivi identični, da ne može da se vidi ni 0.1 db ne poklapanja frizovanih linija dva merenja. Onda sam došao na ideju da merim tišinu i donji noise floor, pa sam jedino tu pronašao nepodudaranja, ali na nivoima koji su izuzetno tihi sa pomenutom razlikom od 1-2 db. I tako dalje zaludan odlučio sam da proverim da li se na tim mestima primećuje famozno USVIRAVANJE pa se i tu odzivi nisu poklapali sa većim ili manjim pomeranjima ... Merenja sam radio za sebe i sada sam ih prikazao samo zbog aktuelne diskusije na drugoj temi, jer sam ipak dobijao različita merenja. I dalje nemam objašnjenje zašto strujni pa i svaki drugi kabl izmeren sa punim signalom ne pokazuje razlike, a čuje se znatno drugačije. Njegov kapacitet, otpor, izolator, impedansa, induktivnost, konstrukcija na neki način nisu dovoljni da ih merna oprema prikažu u punom signalu. Šta mi onda čujemo i zašto čujemo tolike razlike od kabla do kabla ja ne mogu da objasnim. Svakako mislim da je proba u svom sistemu najbolja i najvernija referenca sviđanja ili ne sviđanja nekog kabla, ako već o njima govorimo.
 6. Zapravo je to snimak veze gde je strujni kabl izopšten iz veza, jednog i drugog uređaja.
 7. Merim šta kompjuter snima na svom Lin In ulazu a dobija sa izlaza od Oppo-a bez da je ovaj priključen na struju, Lan, USB... Samo RCA izlaz iz Oppo-a veza sa ulazom na kompu.
 8. Prikazana merenja su jedino što se moglo izmeriti, a da nije aposolutno poravnato i identično. Znači jedan track spakovan od prvo 30 sekundi koji se sastoji od mrtve tišine ispred pištalica za usviravanje i demagnetizaciju koji ga slede od oko 7 minuta i iza njih još jedan track tišine od 30 sec. Ceo mix traje nešto manje od 8 min. Merenje pre pištalica je uzeto na početku wav fajla, a merenje posle pištalica je uzeto selektovanjem zadnjih 30 sec fajla. Razlika se uočava. Ta razlika se događa u okviru od 2db na nivoima -72db do -116db. Kao što sam i napisao na tako niskim nivoima 1 ili 2 decibela se ne smatraju za važnu razliku u prigušenju smetnji. Ipak pri slušanju postoje razlike. Dodavanjem crvene linije koja prezentuje kako izgleda potpis ugašenog uređaja bez spojenog strujnog kabla pri snimanju, sam ilustrovao šta se sve desi kada se kabl poveže. Zapravo merenja sa ugašenim uređajem, ali spojenim na napojni kabl izgledaju skoro isto kao i pri reprodukciji snimljene tišine sa početka i kraja celog tracka. Donji grafik prikazuje žutu liniju koja prezentuje ugašen Oppo povezan preko napojnog kabla i kolika je razlika u odnosu na odspojen uređaj od strujnog kabla. Takođe preklopio sam i merenja kada uređaj reprodukuje pre i posle burn in/shamooo pištećih tonova. Uočavaju se neznatne razlike žute i plave linije, a nešto osetnija razlika sa purournom linijom koja prikazuje snimak tišine nakon pištećih tonova.
 9. Složiću se. Isto kao što se ti slažeš da na merenju frekventnog opsega dva različita kabla nema uočljivih razlika, a pri slušanju se čuju. Ili kao što se slažeš da se u 7 minuta demagnetizacionih pištalica pojavi uočljiva razlika u merenju tišine (najdonja dva grafička prikaza). Sve se slažem, i složićeš se da se promena kabla uvek čuje čak i u prvih par taktova...
 10. Ispravi me ako grešim. Mislim da smo tu probu radili kada si imao stari set drivera. Intereseantno bi bilo ponoviti celu stvar sa novim kvalitetnijim driverima i novim skretnicama. Nova postavka ti je daleko osetljivija na promene i sklona je iznenađenjima, kao što smo mogli da posvedočimo. Sada kada nas ponovo zatvore eto prilike za probu ako postoji interesovanje. Što se tiče hiper realizma i opuštenije prezentacije, tu imam različitih iskustava od ljudi koji su bili zainteresovani da ih poslušaju kod sebe u sistemu. Mislim da je individaulna preferenca za nekakvim zvukom ok i opravdana. Ja sam se vodio zadatkom za što vernijim prensom informacija sa zvučnog zapisa. Moja referenca, nekome drugom može da bude u njegovom sistemu otvorenija, a nekome zatvorenija. Svakako prija kada su iskustva i komentari suprotstavljeni jer je istina negde u sredini.
 11. Radio je uređaj sat vremena pre merenja dok sam sve podesio i postavio kao default. Sve je bilo ugrejano i usvirano, nema potrebe da sumnjaš u ugrejanost uređaja. Takođe Oppo kabl je radio na glavnom komjuteru i nije stajao u fioci tako da je i on razrađen.
 12. Pretpostavka u startu je bila da je kabl urađen sa debljim poprečnim presekom provodnika, npr 1.5 ili 2.5 kvadrata. Milsli smo na isto, ali tebi kolega je dosadno vidim ja.
 13. Samo na podužni otpor i samim tim na manji gubitak energije koji se pretvara u toplotu. Oko 5 minuta koliko je bilo potrebno da sve prekontrolišem i započnem merenja. Merenje je trajalo oko 20 min posle čega bi se uređaj gasio i menjao kabl. Merenje je obuhvatalo ugašen uređaj sa i bez kabla priključenog na uređaj. Merenje kada ništa ne reprodukuje a upaljen je. I merenje kada reprodukuje signal sa DVD-A diska koji sam namenski za tu priliku izradio.