Jump to content


Father

HiFi distributer / proizvođač
 • Posts

  7,055
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

2 Followers

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd
 • Interests
  ovo i ono

Recent Profile Visitors

12,609 profile views

Father's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

 • Conversation Starter
 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare

Recent Badges

 1. Zanimljiva vesela pesmica.
 2. Father

  Phono preamp

  Sa ovim sam se igrao sa gosp. Andonovom i najbolje zvučne rezultate daje Litijumjonska baterija. Razlike između više vrsta punjivih baterija u zvuku se na odmah čuju. Litijumske su u svim aspektima najdominantnije.
 3. Father

  Phono preamp

  Preradio sam NAD-ov 1130 preamp sa phono sekcijom u samo pasivni phono preamp, preskačući selektor slušanja i linijsko pojačanje uzevši izlaz phono sekcije na RCA konektore n šasiji. Sve elemente na sekciji napajanja i phono preampa sam zamenio za daleko kvalitetnije i rezultat je izvnaredan. U izvornoj postavci je bilo dosta farbe i sivlj aprezentacija, ali se jasno čuo potencijal i kvalitet tonlanih nijnasi i detalja koje je trebalo osloboditi stege jeftinih delova koji su ih gušili. Bilo je par phonoa u gostima na kraće i duže vreme, ali ga nijedan nije izgurao sa police.
 4. Door stoper je neizostavni element svakog iole ozbiljnog audio sistema. Čisto da se zna!
 5. Father

  Šta se sluša ?

  Hvala, našao sam na Tidal-u. Upravo započinjem magloviti dan uz milozvučne lagane tonove ovog albuma u nadi da će prvi sunčevi zraci nacrtati 🌈 https://tidal.com/browse/album/113358939
 6. Father

  Šta se sluša ?

  Naleteh na ovu kompilaciju. Jan Douwe Kroeske 2 meter sessions 1987-2009 Vol 1. u toku i pri kraju, moram da kažem da je odlična ... https://tidal.com/browse/album/132772069
 7. Iskustvo sa obrunutom strujnom fazom sam uglavno čuo kao ne fokusiranu, bestelesanu prezentaciju instrumenata. Ne uvek svih već po nekog koji se nekako jako čudno pojavljuje u zvučnoj slici. Često bude i "razrok" u smislu da se čuje ekstemno levo i ekstremno desno u isto vreme bez jasnog fokusa pozicije levo/desno i napred/nazad. Takođe kontrafaza ume da zazvuči grandioznije i jače u basu, ali već posle par numera se lako čuje da je bas lošije kontrolisan i čak isečen za koji HZ na dole. Nekada ume više uređaja da bude u kontrafazi, a samo jedna u fazi, pa je mali problem da se sve dovede u oštar fokus i treba napraviti neku vrstu strategije kako ustanoviti odakle početi. Ovo je naravno kada konstruktor nije vodio računa sa obeležavanjem prvog namotaja primara trafoa u uređaju i njegove veze sa faznim pinom u IEC konektoru.
 8. Simply Red koncert na Cubi, čini čuda za porodično okupljanje oko HiFi-ja. Sade je takođe odličan izbor.
 9. Moj sistem je priključen na mrežu preko odvojnog balansiranog trafoa. Njega iz zida isključujem samo prilikom nevremena sa gromovima, ili kada El. distribucija nešto isključuje struju, pa sačekam nekih 20min nakon vraćanja struje pre nego priključim trafo jer umeju nekoliko puta da isključe i naglo vrate struju dok rade na kvaru. I naravno kada odlazim negde na par dana. Inače, iz jučerašnjeg upoznavanja sa lokalnim požarom u susednom naselju gde je ljudima izgoreo ceo stan, saznao sam da je uzrok bio punjač za telefon koji su korisnici stalno držali uključenog u struju i kada ne pune telefon. Samo je eksplodirao i zapalio se zahvatajući obližnju zavesu i tako dalje ode ceo stan. Treba na sve strane voditi računa o bezbednosti i rizicima i dobro proceniti sigurnosne rizike na koje preventivno delovati.
 10. Pod imperativom bezbednosti, mislio sam više na uređaje između zidnog šukoa i AV komponenti tj. uređaja koji već u sebi imaju predviđene sisteme pripreme i stabilizacije struje za potrošače. Razni kondicioneri, stabilizatori, osigurači, filter letve, zaštite od naponskih skokova... Ozbiljni potrošači imaju soft start možda više zbog kućne instalacije nego zbog sebe 😄, jer bi vrv. svaki put iskako osigurač ili gorela tabla.
 11. Ako je bezbednost uređaja tema onda će diskusija ići u jednom pravcu. Ako je i kvalitet zvuka uz bezbednost, onda je to drugi pravac sa više kompromisa za obe strane. Ako je tema samo kvalitet zvuka onda je to treći pravac diskusije. Apsolutna bezbednost (standardizacija) i maksimalni kvalitet ne mogu baš da idu na istom koloseku. Ovde mislim na implementacije uređaja za filtraciju, stabilizaciju, električnu bezbednost, kao i na same uređaje u audio domenu koji imaju svoje ćudi i procedure kada se upale nakon odvajanja sa mreže. Tome treba dodati i kontaktne površine rodijum, srebro, zlato, bakar, mesing, nikl i njihova ćud i "usviravanje" nakon vađenja iz kola i sijaset drugih fenomena iz domena fantastike koji prate HiFi.
 12. Kada se na ovo novo navikneš, teško će biti povratka nazad i sistema koji će te lako impresionirati. Mnogo se tajni krije u midbass području, ali kada se otključaju u adekvatnim uslovima ostaje samo da im se čovek potpuno prepusti i beskrajno uživa.
 13. A puckaju li i na tom "nemom" kanalu? Ako pucketaju, onda je neko zeznuo lacquier pri izradi stampera. Ne uobičajno, ali pogreši čovek 😂
×
×
 • Create New...