Dacho

Članovi
 • Content Count

  726
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About Dacho

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Sisak
 • Interests
  glazba,motori

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Da li je netko susretao i slusao stare JBL 537 500 horne ili koje druge MASH POTATO horne sa tim perforiranim limovima?
 2. Ponekad proizvođači PA horni rade slicno, u tom slucaju je zvucni val vrlo usmjeren i uzak, doslovce se ispucava kao uzak snop. To moze funkcionirati na velikim udaljenostima slusanja kao stadioni i sl. ali ne za kucne uvjete.
 3. Gledam bas ove moderne kreacije od talijanskih dizajnera....pa gledam ovaj dugacki vrat na izlazu uz membranu drivera....nisam bas siguran da to moze biti dobro...
 4. Mene je uvijek kopkala ta integracija subwofera u ostatak sistema tj stapanje sa zvukom kada su horne u pitanju, a na freq ispod 100Hz. Kod velikih kutija takvog ustroja gotovo uvijek se desava kada je bas u aktivi da ili ga je previse ili fali mesa na donjim registrima. Slicno je kada se pokusava obican aktivan sub uklopiti u sistem. Ja sam zato isao na takav sistem da bas driver pustam do 900Hz tj u mid bas ali i prema dolje je limitiran na nekih 35Hz da nebi bilo nekog bumijanja. Sa tim sam dobio vrlo brz bas i mid bas sa dovoljnom dubinom od 35Hz koje na papiru ne izgleda bas nesto ali u stvarnosti je to vrlo mocan i pun bas koji ne zasjenjuje ostatak spektra. Mislim da se zvukovno slicno ponasaju i recimo top modeli JBL kao K2, 67000 i sl. U obicnim prostorijama 20-25 m2 obicno dolazi do visetrukih losih odbijanaca u basu sa takvim zvucnicima pa je ponekad te pikove koji kvare i muljaju sliku potrebno smanjiti u nekoj mjeri sa DSP-om. Ne treba pretjerivati jer onda zvucnik gubi na energiji i autoritetu.
 5. Da li netko dolazi na Multipak u Pakracu kod Boze za 2 tjedna pa mozemo i tamo raspravljati konkretno uz primjenu DSP-a? S obzirom da kao i obicno nece biti vremena za prava mjerenja i finu korekciju DSP-a mislim da ce biti dovoljno na licu mjesta korigirati bas ako bude bilo potrebno. Prostorija je dosta manja i drugog oblika nego moja pa mogu ocekivati neke probleme ali prema poznatom glazbenom materijalu mogu lako napraviti par korekcija na podrucju do 200 Hz. Ostatak spektra bi trebalo biti ok.
 6. Zoki vjerovatno je obicno to u pitanju da nije dobro podesena skretnica pa se zakljucuje da je zvucno losa. Po mom osobnom iskustvu moze se vrlo lako zabrljati i zamuljati zvuk pa onda i bude sve skupa lose. Pasivne komponente (u pasivnoj skretnici), osim reza na obicnoj skretnici rade i peglanje nekih grbina tj. eqalizaciju, svaka promjena donosi neku promjenu u zvuku i na krivulji mjerenja sto je poprilicno dug proces. Kada se vrsi mjerenje na krivulji se pokaze samo ukupni rezultat i ne moze se znati precizno sto je pasivni elemenat napravio na kojoj freq. Kod DSP-a se moze vrlo precizno uzrokovati na signal u koracima od par Hz, promjenom Q parametra se zahvat lovi šire ili uze i tako utjece na krivulju odaziva. Ako se upotrebi krivi odnos Q i razina promjene u dB moze se poprilicno zajebati zvucna slika. Mozdam grešim ali cini mi se da kada se ide konstruirati pasivna kutija jako se pazi na parametre svakog drivera da budu u dobrom odnosu da bi međusobno se dobro uklopili, dok kod aktive sa DSP-om vidim da mnogi pokusavaju spojiti neke drivere jer misle da se sa jakim pojacalima i DSP moze sve popeglati i spojiti u dobru cjelinu. Cesto puta je to ogromna greska. Kada napravis veliki zvucnik sa hrpu horni i svakakim pozicijama drivera, pa to pokusavas vremenski uskladiti jer to kao DSP "može" mislim da je to krvav posao. Sto je najgore ta usklađenost nece biti jednaka na 2 ili 4 m udaljenosti od zvucnika. Tu sad dolazimo do onoga sto ja sa svojim kutijama pokusavam progurati. Svaka kutija se mora custom posloziti na licu mjesta gdje su pozicinirane i odakle se slusa. Tu je velika prednost u odnosu na pasivne kutije. Skretnica je napravljena u nekom drugom prostoru i kada se prenese u tvoju slusaonu sa signalom se čuda dešavaju i sve moze pasti u vodu.
 7. Ovi momci rade zanimljive horne za ćošak...u sredini je coaxijalac za HF/Mid a sve okolo impozantnih dimenzija je horna sa 4 x18" driverima. Posegnuli su za digitalnom skretnicom zbog vremenske usklađenosti drivera. Lloyd-Curtis Corner Horn Speakers
 8. Ja bih predlozio da se skupi ekipa pa vas ugostim jedan vikend da zajedno prčkamo po DSP -u, hornama i sl.!
 9. Tesko je to dijeliti, nisam probao da li kod zakljucavanja bude sve nedostupno ili ne. Mislim da se svaka od 4 memorije moze zasebno zakljucavati. Nemam bas iskustva sa tim ali da li recimo KII Audio, Avandgarde, Backs&Muller imaju dostupan DSP da se moze cackati po njima?