Yamaha MCR-N670

Evolucija mini-sistema

Nakon renomiranih mini-sistema serije PianoCraft, iz Yamahe stiže nova generacija Grand PianoCraft uređaja, koja podiže kvalitet zvuka, mogućnosti i izgled mini-komponenata na još viši nivo.

PianoCraft sistemi kompanije Yamaha dobro su poznati u audiofilskom svetu i često se preporučuju kao efikasno i elegantno rešenje za one koji traže jednostavan i funkcionalan sistem malog gabarita, ali ne žele da se odreknu dobrog kvaliteta reprodukcije. U proteklim godinama imali smo priliku da testiramo različite PianoCraft sisteme, te da se iz prve ruke uverimo u njihove vrline, ali Yamaha je nedavno podigla lestvicu predstavljanjem serije Grand PianoCraft, koja je karakteristična po nešto većoj širini komponenata i još elegantnijem izgledu. Nova serija trenutno sadrži sisteme MCR-N870 i MCR-N670, kao i njihove podverzije koje su opremljene DAB tjunerom (MCR-N870D i MCR-N670D), a mi smo odlučili da upoznavanje s novom serijom započnemo druženjem sa sistemom MCR-N670.

A-670
Za razliku od standardnih PianoCraft komponenata kojima mala širina i poprilična visina daju robustan i pomalo buckast izgled, Grand PianoCraft komponente odlikuju se niskim profilom i većom širinom (314 mm), što im daje proporcije velikih hi-fi komponenata i čini ih veoma elegantnim. Dizajnerske smernice preuzete su od većih Yamahinih pojačala, što podrazumeva pravilne forme i oštre linije, pa A-670 ostavlja snažan utisak retro-luksuza. Ovome doprinosi prednji panel od brušenog aluminijuma, kao i bokovi u sjajnom klavir-lak finišu crne boje. Jednostavan prednji panel pojačala opremljen je kružnom komandom za kontrolu glasnoće na desnoj strani, dok su u središnjem delu postavljene tri manje kružne komande pravougaone forme, koje služe za korekciju parametara zvuka. Na levoj strani je smešten stendbaj taster sa svetlosnom indikacijom statusa, kao i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Na zadnjem panelu nalaze se terminali za jedan par zvučnika, koji su izvedeni u kombinaciji metalne osnove i plastične oplate i solidnog su kvaliteta. Pored toga, tu su jedan linijski RCA ulaz, izlaz za aktivni sabvufer, 3,5-milimetarski sistemski priključak, koji služi za vezu s plejerom, i strujni kabl koji se ne može odvojiti, a proizvođač naglašava da su svi priključci pozlaćeni kako bi im se povećala trajnost i obezbedio što bolji kontakt. U pogledu tehničkih karakteristika, Yamaha navodi da se u unutrašnjosti pojačala nalaze digitalni amplifikacioni moduli koji pružaju 65 vati po kanalu na šest oma, uz frekvencijski odziv od 10 herca do 40 kiloherca i izobličenja od 0,05 procenata (30 W/1 kHz). Dakle, ukoliko se izuzme mali broj ulaza, može se reći da A-670 predstavlja standardno integrisano pojačalo, spakovano u kućište manjih dimenzija.

MCRN670DSIicGB_f

CD-NT670
Centar sistema u pogledu funkcionalnosti i mogućnosti predstavlja upravo CD-NT670, koji je opremljen tolikim brojem opcija da je zaista teško sročiti naziv za ovakvu vrstu uređaja. Očekivano, ovaj multiplejer je upakovan u kućište koje je isto kao kod A-670, s malom visinom, frontom od brušenog aluminijuma i bokovima u crnoj boji visokog sjaja, pa ne treba naglašavati da se vizuelno savršeno uklapa s pojačalom. Prednjim panelom dominira centralno postavljeni dot-matriks displej, iznad kog je smešten mehanizam diska s veoma tankom fiokom, kakvu smo navikli da viđamo na Yamahinim CD plejerima novijeg datuma. Na desnoj strani nalaze se nešto veća kružna komanda za odabir izvora i četiri tastera za kontrolu reprodukcije, dok su na levoj strani postavljeni stendbaj taster i USB-A port za reprodukciju s prenosivih skladišta. Poput pojačala, zadnja strana plejera relativno je slabo popunjena, što ukazuje na sve veću popularnost reprodukcije preko mreže, pa i bežičnim putem. Pored linijskog RCA izlaza i sistemskog 3,5-milimetarskog priključka predviđenih za vezu s pojačalom, prisutni su po jedan analogni RCA i digitalni optički ulaz, eternet port i antena za bežični signal, kao i ulaz za FM antenu.

Srednji tonovi obiluju životom i s lakoćom spajaju gornji i donji opseg.

NS-BP301
Treći deo testiranog sistema čini par regalskih zvučnika nešto manjih dimenzija i konzervativnog dizajna, koji su opremljeni sa dve zvučničke jedinice u dvosistemskoj topologiji. Prednja strana zvučnika prati bokove uređaja i izvedena je u crnoj boji visokog sjaja, a kontrast prave aluminijumski okviri drajvera, kao i bela membrana mid-bas jedinice. Iako se NS-BP301 isporučuju s crnim platnenim maskama, one se pričvršćuju pomoću skrivenih magnetnih držača, što čini prednji panel još lepšim i doprinosi estetici sistema kad su mrežice skinute. Visokotonac je opremljen kupolastom tekstilnom membranom prečnika 30 milimetara s velikim okvirom, dok mid-bas ima prečnik od 130 milimetara i raspolaže membranom u A-PMD tehnologiji (Advanced Polymer Injected Mica Diaphragm), koja je preuzeta iz prestižne Soavo serije zvučnika. Zadnja strana zvučnika je konvencionalna i sadrži jedan par kvalitetnih pozlaćenih terminala u donjem delu, dok je u gornjem delu postavljen bas-refleks otvor. Kabinet je izrađen u VCCS tehnologiji (Vibration Control Cabinet Structure), što podrazumeva da su na ključnim pozicijama u unutrašnjosti postavljena kompozitna ojačanja koja povećavaju čvrstinu i umanjuju neželjene vibracije. Zahvaljujući navedenim rešenjima omaleni zvučnici NS-BP301 imaju frekvencijski raspon od 55 herca do 40 kiloherca, uz nominalnu impedansu od šest oma i osetljivost od 85 decibela (1 W/1 m), a rezna frekvencija skretnice postavljena je na četiri kiloherca.

Odvojeno i zajedno
Na početku slušnog testa poželeli smo da kvalitet zvuka pojedinačnih komponenata uporedimo s našim uređajima. Stoga smo samo plejer CD-NT670 povezali na pojačalo Exposure 2010S2, koje je pokretalo regalske kutije KEF Q300. Iako Yamaha ne daje podatke o konverterskom kolu u ovom uređaju, CD-NT670 nam je pružio vrlo detaljan i precizan zvuk sa umerenom dozom topline, karakterističan za savremene DAC čipove dobrog kvaliteta. Kao primarni vid povezivanja koristili smo mrežni kabl, a plejer u ovom režimu podržava fajlove rezolucije 192 kiloherca i 24 bita. Zvučna scena bila je dobro razvijena, sa instrumentima koji su jasno ocrtani u prostoru, s veoma dobrom separacijom tonova, a posebno nam je imponovala odlična prezentacija niskotonskog dela spektra, koja se odlikovala ritmičnošću i sjajnom definicijom.

U drugom delu testiranja plejeru smo priključili pojačalo A-670, a za punu kontrolu sistema preko daljinskog upravljača neophodno je povezati ova dva uređaja pripadajućim 3,5-milimetarskim kontrolnim kablom. Nastavak kritičkog slušanja ukazao nam je na nešto slabiju dinamiku Yamahe u poređenju sa Exposure pojačalom, ali to i nije neki nedostatak kad se u obzir uzme razlika u ceni ovih uređaja. Zapravo, može se reći da je A-670 iz ovog duela izašao kao moralni pobednik jer je u mnogim segmentima parirao višestruko skupljem Exposure integralcu. Kontrola niskotonskog opsega zadržala je visok nivo, a nešto otvoreniji karakter pojačala istakao je finese u najvišem delu spektra. Ovo ukazuje na veoma, veoma dobru usaglašenost Yamahinih uređaja, koji se savršeno dopunjuju i stvaraju sveobuhvatnu zvučnu sliku bez čujnih nedostataka.

MCRN670_scene01UAGBTKLV_f

Konačno, došao je red na povezivanje zvučnih kutija NS-BP301 kako bismo u potpunosti sagledali sve vrline i mane ovog mini-sistema. Iako Yamaha u paketu isporučuje zvučničke kablove, oni su osnovnog kvaliteta, pa preporučujemo njihovu zamenu nekim kvalitetnijim kablovima – ova investicija od nekoliko desetina evra sigurno će se isplatiti. Isto važi za fabrički interkonekcioni kabl, koji bi valjalo zameniti nekim boljim predstavnikom svoje vrste. Jednom kad smo sve povezali i postavili na mesto, Grand PianoCraft sistem pokazao se u punom sjaju, pre svega u pogledu vizuelnog ugođaja. Komponente i zvučnici tako su savršeno uklopljeni i toliko elegantni da će bez sumnje oplemeniti svako okruženje, bez obzira na to da li je u pitanju moderan ili rustičan ambijent. Yamaha MCR-N670 uživo izgleda još bolje nego na fotografijama, a iako autor ovog teksta preferira komponente u crnoj boji, u ovom slučaju crno-srebrna kombinacija verovatno je još efektnija. Zvučnici NS-BP301, kao poslednji deo Yamahine slagalice, ističu kvalitete elektronike na najbolji način. Tonovi su potpuno jasni i lepo uobličeni, a basovi se spuštaju iznenađujuće duboko. Visokotonci obavljaju odličan posao u prezentaciji suptilnih detalja, dok srednji tonovi obiluju životom i s lakoćom spajaju gornji i donji opseg.

Kad su u pitanju mogućnosti, ovaj mini-sistem ima ih toliko da bi se samo o tome mogao napisati manji zaseban tekst. Pored funkcije CD plejera i strimera, CD-NT670 obavlja funkciju eksternog D/A konvertera, FM i internet radija. Mrežno povezivanje može se obaviti kablom ili bežično, a na raspolaganju su blutut i AirPlay veza za direktnu reprodukciju s mobilnih telefona i sličnih sprava. DLNA sertifikat garantuje da će sistem besprekorno raditi s velikim brojem mrežnih uređaja i softverskih servera, u šta smo se uverili korišćenjem besplatnog programa Serviio. Pored aplikacije vTuner za internet radio, sistem podržava veliki broj popularnih striming-servisa, kao što su Spotify, Napster ili Rhapsody. Takođe, MCR-N670 pripada novoj generaciji Yamahinih uređaja koji podržavaju MusicCast tehnologiju, što znači da mogu biti deo većeg multirum sistema s centralizovanim upravljanjem preko Android ili Apple aplikacije.

Ubica džinova
Iako se odlikuje nešto manjim dimenzijama, MCR-N670 se po svim drugim parametrima može smatrati punokrvnim hi-fi sistemom, čak toliko da smo se zapitali da li je Yamaha novom Grand PianoCraft serijom ugrozila sopstvene hi-fi komponente nižeg cenovnog razreda. Jer, nije nam poznato da se kod bilo kog renomiranog proizvođača za 720 evra, koliko košta MCR-N670, može kupiti sistem koji bi pružio ekvivalentan kvalitet reprodukcije, a o mogućnostima da i ne govorimo. Stoga, Yamaha MCR-N670 od nas dobija najviše ocene i preporuke kao sjajan sistem za sve namene.

PLUS
Veoma lep i elegantan dizajn.
Pregršt mogućnosti i jednostavno rukovanje.
Detaljan i precizan zvuk.
Dobro definisan bas.
Sjajan odnos kvaliteta i cene.

MINUS
Ništa.

A-670
Kontinualna snaga: 2x65 W na 6 oma
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 40 kHz
Izobličenja THD: 0,05%
Broj linijskih ulaza: 1
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dodatno: izlaz za sabvufer
Dimenzije (ŠxVxD): 314x70x342 mm
Masa: 3,3 kg
CD-NT670
Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, WAV, WMA
Analogni ulazi: 1x RCA
Analogni izlazi: 1x RCA
Digitalni izlazi: 1x optički
Tjuner: FM, RDS, 30 mem. mesta
Dodatno: USB-A, eternet, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 314x70x338 mm
Masa: 2,9 kg
NS-BP301
Preporučena snaga pojačala: 60-110 W
Frekvencijski opseg (-10 dB): 55 Hz - 40 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 85 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1x130 mm bas/srednjotonac, 1x30 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 4 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 176x310x297 mm
Masa: 4,6 kg
Cena sistema: 720 evra
Reader Rating45 Votes62
62
Ocena čitalaca