Hi-Files Show 2023

Čist hedonizam

Sedamnaesti Hi-Files Show još jednom je pomerio granice na zadovoljstvo rekordnog broja audiofila iz zemlje i regiona. Ovoga puta imali smo rezervisanih petnaest prostorija većih površina u kojima se predstavilo dvadesetak kompanija.

Iako smo u organizacionom smislu ove godine imali mnogo problema, uspeli smo da ih rešimo u poslednji čas. Naime, nakon 15 godina organizovanja sajma na istoj lokaciji, naš omiljeni hotel dobio je trećeg vlasnika. Svaki novi vlasnik voli da napravi promene, a zapravo te promene nam nikako nisu odgovarale. Jedna od najvećih odnosila se na zamenu itisonskih podova laminatom, što je u akustičkom smislu bilo katastrofalno. Reverberacija je bila nepodnošljiva čak i za normalan razgovor, a ne za kritičko slušanje high-end sistema. Zbog toga smo morali sami da popravimo situaciju postavljanjem jednokratnih itisonskih podloga kako bismo ublažili odjek. Druge izmene ticale su se nekoliko prostorija koje smo želeli da iznajmimo, ali one su samo nekoliko nedelja pre sajma bile van funkcije zbog renoviranja. Sve ove promene izazvale su nervozu kako nas organizatora, tako i samih izlagača. Pored toga, milion sitnica nije radilo – od utičnica za napajanje do eternet priključaka, a sve to moralo je da se sredi u petak uveče, dok su trajale pripreme za početak sajma.

Ipak, nakon 17 održanih sajmova navikli smo na ovakve stresove, pa je sve bilo spremno da počne na vreme tako da niko od posetilaca i ne nasluti nervozu kroz koju smo svi zajedno prolazili.

4Audio

Beogradski distributer 4Audio je, kao i poslednjih nekoliko godina, predstavio svoju opremu u dve velike sale. Prva sala je bila namenjena za slušanje high-end sistema, dok je druga bila izložbenog karaktera. Kako je 4Audio nedavno postao distributer za legendarni McIntosh, naš sajam je bio idealna prilika da se predstave proizvodi ove renomirane kompanije. Iako nije svirao, na policama je „sijao“ gramofon McIntosh MT5, dok su kao izvor zvuka bili korišćeni McIntosh SACD/CD plejer MCD600, koji na svakom kanalu ima četiri DAC-a, koji up-sempluje signal do 32 bita i 384 kiloherca. Pored SACD i CD diskova, može reprodukovati i fajlove visoke rezolucije sa USB diska. Za muziku sa striming servisa u 4Audiju odlučili su da koriste NAD striming DAC C 658, koji podržava BluOS. Kao pretpojačalo korišćen je lampaški preamp McIntosh C2700, koji ima čak 16 ulaza, a koristi lampe 12AX7A i 12AT7. I, konačno, za snagaše su korišćena dva monobloka McIntosh MC611, koji imaju svaki po 600 vati. Zanimljivost kod ovog monobloka jeste to što će zvučnik uvek dobiti ovu snagu na raspolaganju bez obzira na to da li ima dva, četiri ili osam oma. Izbor zvučnika pao je na Sonus faber Amati Homage, trosistemski podnostojeći zvučnik, težak 55 kilograma. Prisustvovali smo raspakivanju ovog zvučnika i njegovoj postavci i veoma jasno videli o kakvom je remek-delu reč. Ovaj zvučnik je zapravo reinkarnacija starog modela, ali urađen je po nacrtima dizajnera po imenu Livio Cucuzza. On je zadužen za sve inovacije u pogledu dizajna ove uspešne italijanske kompanije duži vremenski period.

Druga prostorija 4Audija bila je ispunjena najrazličitijom opremom i brendovima, pa smo tako mogli da vidimo Yamahine slušalice YH-L700A i pojačalo R-N2000A, koje je osvojilo EISA nagradu, Thorens gramofon TD 204 ili retro sistem sačinjen od NAD C 3050 LE pojačala i zvučnika PSB Passif 50, kojim je kompanija obeležila pedeset godina postojanja. Jednu policu rezervisali su Technicsovi proizvodi poput gramofona i stereo-pojačala. Najveću pažnju vizuelno je ukrala nova Platinum 3G serija kompanije Monitor Audio. Našlo se mesta i za Triangle blutut zvučnike, Sonus faber Omnia zvučnik, kao i Bluesound zvučnike i saundbar. Koncept cele prostorije bio je da se posetioci upoznaju sa širokim prodajnim programom uvoznika i dogovore o demo-slušanju i eventualnoj kupovini.

Acoustic Invader i RelcoAudio

Ako nas sećanje dobro služi, novosadski Acoustic Invader učestvovao je tri puta na našem sajmu, a izlagao je i u Zagrebu na Too Loud Festu. Pored pretpojačala FULCRUM, koje smo čuli i ranije, Goran Vidić predstavio je nove monoblokove u klasi D, koji su predviđeni za bi-amping i nose ime FELON. Za digitalno-analognu konverziju bio je zadužen DAC Acoustic Invader LANCER, a digitalna sekcija je zaokružena muzičkim serverom i strimerom cocktailAudio X50Pro. Iza sistema nalazio se veliki grafički baner, na kojem je bio prikazan mlazni avion, koji je poslužio kao inspiracija Goranu za velike crvene komandne točkiće. Kako je Acoustic Invader napravio partnerstvo s nemačkom firmom RelcoAudio, oni su nam doneli nekoliko poslastica. Prvo – gramofon Perpetuum Ebner PE 4040 MKII, opremljen Thorensovom ručkom TP 92 i zvučnicom Hana ML, uz cevno gramofonsko pretpojačalo Model 1300 japanskog proizvođača Zanden. I najvažnije – svirali su podnostojeći zvučnici DaVinci II iz kompanije Relco Audio – ovi veliki florstenderi prepoznatljivi su po dvodelnom kabinetu s ribonskim visokotoncem, dužine jedan metar, i četiri 20-centimetarska bas-drajvera. Sistem je bio povezan kablovima Kimber i Jorma, uz strujni kondicioner IsoTek EVO3 Sigmas.

Audio Plus

Novosadski distributer Audio Plus prikazao je uređaj koji se slobodno može smatrati zvezdom našeg sajma. U pitanju je zvučnik Fyne Audio Vintage Twelve, koji ima bi-wire, dvosistemsku topologiju i čak 77 kilograma po komadu. Point source zvučnička jedinica ima prečnik od 300 milimetara i zadužena je za srednji i bas opseg, dok se u sredini nalazi visokotonac od titanijuma, prečnika 75 milimetara. Ovaj zvučnik ima veoma visoku osetljivost od čak 96 decibela. Za njegovo pokretanje bio je korišćen integralni pojačivač McIntosh MA12000, a muzika se slušala ili sa HiFi Rose RS150B strimera, ili s gramofona Linn Majik LP12 s ručkom Krane i MM zvučnicom Adikt. U sklopu sistema našli su se i svestrani Naim NSC 222 iz serije New Classic, koji sadrži pretpojačalo, strimer, DAC i gramofonsku sekciju, a prisutno je bilo i eksterno napajanje NPX 300. Pored navedenih uređaja, posetioci su mogli da vide i Focal zvučnike Sopra No2, kao i bukšelf zvučnike kompanija Harbeth i DALI.

BIOS Audio

BIOS Audio je kompanija koja je prvi put na našem sajmu, a predstavila je dva modela zvučnika nastala u njihovoj radionici. Za izradu zvučnika bio je zadužen g. Saša Černe, poznat po svojim radovima u nekadašnjoj kompaniji Teresonic. Oba modela su izvedena kao podnostojeći zvučnici trosistemske topologije, a veći model nosi naziv HUMAN i pruža frekvencijski raspon od 30 herca do 32 kiloherca, uz nominalnu impedansu od šest oma i osetljivost od 88 decibela. Manja i stilski drugačija kutija nazvana je FRANKY i donosi slične tehničke karakteristike. Za pokretanje zvučnika tokom prezentacija bila su zadužena integrisana pojačala Cambridge Audio CXA81 i Miraudio M-1000, dok su se za reprodukciju vinila koristili gramofon Lenco PTP-5, a digitalnu sekciju sačinjavali su CD transport Tascam 7500RW i Miraudio DAC.

Dirigent Acoustics

Dirigent Acoustics je još jedna kompanija koja se prvi put predstavila na našem sajmu. Ova firma se inače bavi akustikom, kontrolom buke, zvučnom izolacijom, te im je i konstrukcija zvučnika jedno od polja interesovanja. Njihov konstruktor Goran Todorović predstavio je dva modela zvučnika – Hudyn i Tachyon. Oba zvučnika su izrazito malih dimenzija, pa su gotovo svi posetioci bili prijatno iznenađeni zvukom koji čuju iz kutija tako male zapremine. Zvučnici imaju malene zvučničke jedinice punog opsega, te je njihova konstukcija poprilično jednostavna. Hudyn ima samo jednu zvučničku jedinicu i bas-refleks otvor, dok Tachyon ima jednu jedinicu napred, a drugi pozadi, takođe s bas-refleks otvorom. Za njihovo pokretanje bilo je zaduženo integrisano pojačalo konstruktora Nenada Vukičevića ispred brenda NV Audio, a model je dobio ime A-1. Ovo pojačalo ima JFET ulazni stepen, dok je naponski pojačivač signala izrađen u FET tehnologiji i obezbeđuje rad u čistoj A klasi. Izlazni stepen ima Toshiba brze bipolarne tranzistore, koji rade kao strujni bafer.

Impulse Hi-Fi Audio

Beogradski distributer Impulse Hi-Fi Audio odlučio je da nas iznenadi i da promeni svoju postavku sistema u odnosu na najavljenu. Iako smo svi očekivali da Hegel H190 ili Exposure 3510 i 5010 monoblokovi preuzmu ulogu amplifikacije, najčešće je zvuk dolazio zapravo s Jadis pojačala I70. Manje pojačalo DA50 stajalo je kao izložbeni primerak. Za strimere su korišćeni Cambridge Audio Edge QN i dva strimera kompanije Matrix – Element X2 i X Sabre3. Muzika se najčešće čula sa ELAC Comcetro S503 bukšelf zvučnika, dok su na „klupi sedeli“ Spendir Classic 3/1 i ELAC Navis 51 florstender. Čini nam se da je izbor Jadisa bio pravo osveženje na ovogodišnjem sajmu i prava odluka da se popularišu veoma kvalitetna pojačala ovog francuskog proizvođača. Pored toga, poznato je da se u sobi ovog uvoznika može čuti i pank-rok muzika, što su posetioci našeg sajma posebno pozdravili.

M-Kabl

Novobeogradski uvoznik M-Kabl predstavio je sistem visoke klase. Na mestu zvučnika su se smenjivala dva modela – Estelon Aura, čiji ste test imali prilike da čitate u septembarskom broju časopisa, i novitet iz danske kompanije Borresen, model Z3. Oba zvučnika imaju veoma interesantan dizajn, a posebnu pažnju privukao je ribonski visokotonac na modelu Z3. Za pokretanje zvučnika korišćeno je pojačalo Aavik U-280, koje pripada seriji Unity, a ima snagu od fantastičnih 300 vati po kanalu na osam oma. U sebi ima i DAC s pet digitalnih ulaza.  Muzika se puštala sa uređaja koji objedinjuje strimer i D/A konverter i nosi oznaku S-280, a koji ima aktivne Tesline kalemove za umanjenje šumova i smetnji.  Kao glavni izvor bio je prisutan digitalni muzički server Innuos Statement, koji dolazi u dvodelnom kućištu, sa inovativnom arhitekturom sekcije za napajanje. Uz sistem su se koristili kablovi i audiofilski pribor iz kompanije Ansuz Acoustic, dok su u sali takođe bili izloženi noviteti iz kompanija Innuos, IsoTek i Axxess.

Solaja Audio / Ecoform Audio / Tight Sounds Factory / High-End Audio Art

Udruživanje domaćih uvoznika i proizvođača nešto je na šta smo navikli na našem sajmu. Okosnica ovog udruženja bio je g. Dragan Šolaja, koji je okupio ekipu ne bi li sastavili veoma interesantan sistem. Kao izvor korišćen je Roon Nucleus server s Roon audio-softverom, koji je obezbedila firma Ecoform Audio. Za kablove se pobrinula firma High-End Audio Art iz Novog Sada. Šolajina amplifikacija bila je sastavljena iz pretpojačala Grand Excellence, kao i izlaznog stepena SE Tandem. Ceo sistem pokretao je zvučnike još jednog proizvođača iz Novog Sada, i to model B MKII firme Tight Sounds Factory. Zvučnik ima zanimljivu topologiju jer se napred nalaze ribonski visokotonac i srednjetonska jedinica, dok su dve bas-jedinice smeštene s bočne strane zvučnika. Zbog toga zvučnik ima veliku dubinu, pa samim tim i veliku zapreminu.

Soulines / RAS Audio / SOtM

Naš konstruktor Igor Gligorov u ime firme Soulines opet je okupio iste uvoznike kao i prošle godine za naš sajam. Soulines je predstavio gramofon Kubrick DCX sa KiVi ručicom sopstvene proizvodnje, na koju je bila montirana gramofonska glava Benz Micro Zebra Low. Gramofon je bio povezan na Soulines pretpojačalo The Loop. Pored gramofona, pretpojačala i ručice, Igor je konstruisao i kućište za SOtM server, koji izgleda prilično atraktivno, a dobio je naziv SOtM-Soulines Audio Server. Unutra se nalazi više SOtM komponenti. Korišćeno je bilo pojačalo Audia Flight FLS 9 s internom DAC karticom, koje je pokretalo podnostojeće zvučnike Jean Marie Reynaud ABSCISSE JUBILE, a ceo sistem bio je povezan kablovima iz kompanije Harmonic Technology. Ovo je bila još jedna od prostorija s veselom atmosferom, neobičnim izborom muzike, ali i prisustvom „magičnog lavorčeta“, tj. pasivnog multivokalnog rezonatora kompanije HighEndNovum iz Nemačke.

Sretenović Audio

I ove godine je g. Sretenović odlučio da obraduje naše posetioce sajma nekom ekskluzivom. Gabaritni zvučnici Quad ESL-2912.3 imaju čak šest elektrostatičkih panela i pružaju koristan frekvencijski opseg od 28 herca do 23 kiloherca, a masa jednog zvučnika iznosi čak 44 kilograma. Kako bi bili pravilno „nahranjeni“, korišćeni su monoblokovi istog proizvođača, i to model Artera. Ova pojačala imaju snagu od 300 vati i idealan su izbor za treću generaciju ESL zvučnika. Ostatak sistema su činile luksuzne komponente kompanija Audio Research i Burmester. Posetioci su mogli povremeno da čuju i druge zvučnike, kao što je Tannoy Arden sa 15-inčnom jedinicom karakterističnom za Tannoy manufakturu. Inače, za kablove su u ovim sistemima bili korišćeni različiti modeli iz kompanija Nordost, Siltech, Kubala-Sosna i Purist.

Teoharov

Veselin Teoharov je ove godine doneo maleni sistem, sačinjen od pojačala sa ugrađenim strimerom i DAC-om sa imenom NetAMPLIFIER, kao i bukšelf zvučnika manjih dimenzija H 1B. Pojačalo poseduje i digitalne i analogne ulaze, a snaga pojačala u D klasi je 120 vati po kanalu. Kućište je izrađeno na CNC mašini i debljine je 10 milimetara, čime je termalno i električno zaštićeno od spoljnih uticaja. NetAMPLIFIER podržava striming preko LAN, wi-fi i blutut aptX HD konekcija, a može da reprodukuje popularne servise poput Spotifya, Tidala i Deezera, a podržava i Airplay 2, UPnP i DLNA protokole. Zvučnici pripadaju H seriji ovog proizvođača i imaju dvosistemsku topologiju. Visokotonac je postavljen na nižem položaju i ima prečnik od jednog inča, dok je srednjetonska bas-jedinica prečnika 5,5 inča. Preporučena snaga pojačala je od 50 do 100 vati. Ovako jednostavan sistem pokazao se kao jedan od najmuzikalnijih i najzabavnijih na našem sajmu.

Velikinac Audio Lab

Ako bismo morali da izdvojimo jednu prostoriju u koju je izlagač uložio najviše truda, to bi svakako bila soba Save Velikinca. Zid iza sistema bio je pokriven akustičkim panelima, bočno su bili postavljeni apsorpcioni paneli izbrendirani logotipom Velikinac, dok se na podu našao prelepi tepih koji je upijao preteranu reverberaciju. Zvučnici koji su bili predstavljeni nazivaju se Sirius, a na sajtu proizvođača još nećete naći nikakve informacije o njima. Zvučnici su sastavljeni iz tri kutije, a zbog velike mase od stotinu kilograma dolaze na točkićima. Njihova visina je 160, dubina 60, a širina 94 centimetra. Njihova osetljivost je visoka i iznosi 95 decibela. Ono što nas je sve iznenadilo jeste cena od 94.900 evra, što dodatno govori o kakvom raritetu je reč. Pored Siriusa, posetioci su mogli da vide i kablove iz produkcije Velikinac Audio Lab, zatim demagnetizere, kao i zvučnike Tisa i Differo II SE+. U ovoj sobi smo videli toliko truda i rada da moramo skinuti kapu timu Velikinac.

Vox Trade

Kao i svake godine, Vox Trade je za sajam pripremio atraktivnu audiofilsku postavku. Sistem su predvodili podnostojeći zvučnici srednje veličine Dynaudio Contour 30i, opremljeni čuvenom visokotonskom jedinicom Esotar i parom 180-milimetarskih mid-bas drajvera. Za pokretanje su bila zadužena monoblok izlazna pojačala Electrocompaniet Nemo AW 600, koji pružaju 600 vati po kanalu na osam oma, a nastupaju s dvodelnim pretpojačalom Simaudio MOON P-8. Kao izvori zvuka koristili su se kompakt-diskovi i striming servisi, a digitalna sekcija bila je u potpunosti sačinjena od uređaja ugledne francuske kompanije Metronome. CD transport Metronome Le Player 4 i mrežni plejer DSS slali su signal na digitalno-analogni konverter Le DAC. Na svim pozicijama u sistemu našli su se kablovi američkog proizvođača Transparent iz serije ULTRA.

WAY Cables / BM

Domaći distributer BM i proizvođač audio-kablova WAY Cables na ovogodišnjem sajmu prikazali  su izuzetan audio-sistem, a dolazak g. Kerryja St. Jamesa iz kompanije Nagra bilo je posebno iznenađenje. Sistem se sastojao od zvučnika Marten Coltrane 3, koje su pokretali monoblok izlazna pojačala Dan D’Agostino Momentum M-400 i linijsko pretpojačalo Momentum. Digitalni deo sistema bio je sačinjen od Super Audio CD/CD plejera Esoteric K-01XD, s Grandioso G-01X Master Clock Generatorom, D/A konverterom Nagra Classic DAC II i mrežnim audio-serverom Fidata HFAS10-KSS20U. Za reprodukciju vinila korišćen je gramofon Thales TTT Slim + Easy Tonearm, s gramofonskim glavama Nagra Reference MC-6 i EMT HSD 006 MC i gramofonskim pretpojačalom Nagra Classic Phono. Sistem je bio povezan WAY Cables kablovima iz X-serije, koja je nedavno lansirana: PoetryX analogni balansirani interkonekti i digitalni S/PDIF & AES/EBU kablovi, IntuitionX eternet kabl, EndlessX zvučnički kablovi i bi-wiring džamperi. Takođe su se koristili kablovi iz Plus serije: Libertas USB, MIND eternet, CORE kablovi za napajanje i Union strujne letve. Sistem je bio smešten na police Finite Elemente Pagode Carbon Edition HD13 uz pribor za uređaje CeraBase/CeraPu/CeraBall.