Ovo je 5 najboljih televizora u 2018.

Nije lako izabrati novi televizor. Bez obzira da li ćete ga koristiti samo za gledanje vesti pre spavanja ili blokbaster filmova u 4K rezoluciji, svakako planirate da ga koristite dugo – poslednja stvar koju želite je da uložite u nešto što neće da zadovolji vaše potrebe.

Sa puno specifikacija o kojima treba razmisliti, novim tehnologijama koje se neprekidno predstavljaju tržištu, donošenje konačne odluke je teže nego ikada. Najnoviji, vrhunski modeli televizora renomiranih proizvođača nude ogroman raspon različitih tehnologija i funkcionalnosti i praktično je nemoguće izabrati model bez detaljnog istraživanja i upoređivanja.

Kraj leta obično predstavlja početak nove sezone tehnoloških sajmova na kojima će se predstaviti najnoviji modeli renomiranih proizvođača, a uskoro bi i na policama prodavnica trebalo da vidimo neke od najboljih modela televizora dostupnih u narednoj godini. Podrazumeva se naravno da će dolaskom novih modela, cene prošlogodišnjih premijum modela barem malo pasti, pa je definitivno dobro vreme da krenete u istraživanje ponuda.

Bilo koji moderan LED televizor vredan investicije mora da ponuditi osnove kao što je 4K rezolucija i HDR tehnologija, ali to je samo početak. Za više detalja o najnovijim funkcijama i tehnologijama proverite kraj teksta, a u nastavku pogledajte top pet modela televizora koji trenutno mogu da se kupe.

Najbolji od najboljih – ultra premijum vrhunski televizori

LG C8-SERIES 4K OLED TV
Cela serija LG-ovih OLED televizora je vredna pažnje na prvom mestu zbog izuzetnog kvaliteta slike, dostupnih veličina ekrana, kao i primamljivih cena za sve što mogu da ponude. Baš kao i prošlogodišnja C7 serija, C8 televizori su po mnogima najbolji model televizora koje trenutno možete da kupite. Od 55 do 77 inča dobijate 4K Ultra HD rezoluciju slike sa neverovatnim kontrastom; najnovija HDR opcija uključuje HDR10, Dolby Vision i puno hvaljeni LG webOS interfejs.

SAMSUNG Q9FN 4K QLED TV
Nekada u ovo vreme prošle godine, Samsung je prvi put predstavio QLED kao svoj odgovor na OLED tehnologiju, a prošlogodišnji Q9F model je po mnogima bio jedan od najboljih LCD televizora sve dok početkom godine nije predstavljen naslednik – Q9FN model. Najnovija najava iz Samsunga tiče se Q900FN modela sa neverovatnom 8K rezolucijom, koji bi se u prodaji trebao naći u oktobru. Samsungova QLED serija televizora definitivno je dokazala da svojim kvalitetom može da stoji rame uz rame sa hvaljenom OLED tehnologijom. Radi se ipak o ultra-premijum LCD/LED televizoru, a imamo čemu da se radujemo i u narednim mesecima.

SONY A8F BRAVIA OLED TV
Sony Bravia A8F koristi iste OLED panele kao i LG-ovi televizori, pa odmah možete da znate da je reč o vrhunskom ultra-premijum kvalitetu slike koji uz to dolazi i sa hvaljenim glasovnim upravljanjem i mogućnosti integracije smart-home sistema. Zahvaljujući Sony Acoustic Surface tehnologiji koja omogućava emitovanje zvuka sa ekrana, umesto iz klasičnih zvučnika modeli su još i tanji, a zvuk izuzetan. Kod A8F možemo reći da se radi o zaista prvoklasno opremljenom televizoru vrednim svake pažnje.

PANASONIC OLED TV FZ950
Još jedan hvaljeni OLED model donosi veličanstven kvalitet slike u Ultra HD 4K rezoluciji, neizostavni HDR, i hvaljeni smart interfejs. Predivnog dizajna, pomenuti model može da se pohvali i neverovatnim kvalitetom zvučnika. Kod ovog modela televizora sve je podređeno performansama, boje se savršeno prikazuju i mnogi se slažu da se radi o jednom od ovogodišnjih premijum televizora sa najboljim kvalitetom slike.

TCL SERIJA 6 ROKU TV
Ova serija je prvi put bila predstavljena na ovogodišnjem CES-u i sa svojim performansama prisutnima je dala do znanja da je reč o velikom hitu. Mnogi su se složili da se radi o seriji televizora sa verovatno najboljim odnosom cene i kvaliteta. Neverovatno povoljne cene od samog početka, televizori Roku serije 6 imaju skoro sve premijum funkcionalnosti i definitivno ih vredi uzeti u obzir.

Ovo su funkcionalnosti televizora na koje trebate da obratite pažnju

Bez obzira da li kupujete najpopularniji LED televizor ili vrhunski OLED televizor, pre nego što izaberete proverite ovu listu osnovnih termina i njihovo značenje.

4K Ultra HD – označava rezoluciju koja je četiri puta veća od 1080p HD rezolucije. 4K Ultra HD rezolucija televizora je 3840 x 2160 u 16:9 odnosu sa pogledom od skoro 8.3 miliona piksela. Ovo ogromno povećanje gustine piksela doprinosi jasnom i čistom prikazivanju i najsitnijih detalja, sliku čini realnom i omogućava gledanje velikih ekrana sa male udaljenosti.

HDR (High Dynamic Range) – ova oznaka je mnogima najpoznatija kao oznaka na fotoaparatima i video kamerama, označava visoki dinamični raspon, odnosno širi kontrast boja. HDR potvrđuje kvalitet slike jer se tiče svetline i raspona od milijardu boja. Postoje dva velika HDR formata: HDR10 i Dolby Vision; dok je HDR10 standard, Dolby Vision označava premijum funkciju.

QLED – ovi televizori koriste kvantne tačkice koje su smeštene ispred LED ploče i na taj način utiču na bolji kvalitet prikazivanja slike na svim delovima ekrana na kojima je to potrebno. QLED televizori imaju mogućnost kreiranja veće dubine boja i veće svetline od običnih LED televizora. Skraćenica označava Quantum-dot-Light-Emmiting Diode.

OLED – Skraćenica označava Organic Light-Emitting Diode i kao što smo već pomenuli radi se o tehnologiji koju je razvio LG. Glavna karakteristika OLED tehnologije je ta što OLED paneli sami prilagođavaju jačinu svetlosti za svaki piksel posebno i na taj način utiču na neverovatan kontrast i sposobnost kontrole prikazivanja boje i svetla.