O nama

Počeci

Prvi broj magazina Hi-Files je objavljen septembra 2004. godine. Osnovna ideja magazina je bila, i ostala, popularisanje Hi-Fi zvuka i kućnog bioskopa, jer sličan časopis nije postojao u prethodnih 5 godina. Koncept časopisa je bio veoma jednostavan i sličan stranim časopisima slične tematike. Bilo je neophodno pokriti osnovne teme kao što su: vesti, testovi, izveštaji sa manifestacija, edukacija, prikazi muzičkih i filmskih izdanja, web linkovi i pregled tržišta.

Danas je Hi-Files jedini štampani hi-fi časopis u (ex-Yu) regionu sa čitanošću od preko 35.000 čitalaca (online izdanja) i oko 10.000 čitalaca štampanog izdanja. Web-sajt ostvari za mesec dana oko 100 hiljada poseta korisnika i oko 500 hiljada otvorenih stranica.

Info
U početku časopis je distribuiran samo na teritoriji Srbije, da bi godinu dana kasnije bila pokrenuta prodaja u Crnoj Gori. Prva istraživanja profila čitalaca su ukazala na sledeće podatke:
– više od 99% čitalaca su muškarci
– više od 85% čitalaca su starosti između 20 i 50 godina
– više od 60% čitalaca imaju visoko ili više obrazovanje
– više od 70% čitalaca kupuju i druge časopise (uglavnom iz IT industrije)

Teme
Hi-Files magazin je internacionalno orijentisan. Pisali smo izveštaje sa najvažnijih svetskih sajmova, ali i sajmova u regionu, kao što su:
– Hi-End Show, Minhen
– IFA, Berlin
– CES, Las Vegas
– MWC, Barselona
– Audio Video Show, Varšava
– Too Loud Show, Zagreb

EISA
Na EISA konvenciji održanoj u maju 2008. godine u Briselu doneta je odluka da Hi-Files postane član ove prestižne asocijacije. Nalazimo se u tri ekspertske grupe: Hi-Fi, Home Thatre Audio i Mobile Devices.

Urednik časopisa Hi-Files, g. Ljubiša Miodragović, je na poziciji potpredsednika EISA od 2014. godine.
Iako popularišemo internacionalno poznatu opremu, pokušavamo da damo doprinos i popularišemo i domaće proizvođače. Časopis Hi-Files izlazi šest puta godišnje, uglavnom prvih dana svakog neparnog meseca.