Muzika za sve

RuneAudio kao efikasno i jeftino rešenje za sastavljanje optimizovanog hardversko-softverskog plejera za muziku sa storidža.

Audiofilska rešenja za reprodukciju muzike s kompjutera odavno više nisu novost. Posle plejera integrisanih u operativne sisteme, kao što su Windows Media Player i iTunes, došla je plejada softverskih plejera, mahom besplatnih, koji su na različite načine rešavali reprodukciju s kompjutera (i probleme koji su se tu otvorili), koristeći ili zaobilazeći Windows i OS X kernele. Međutim, svi oni, od besplatnog Foobara do Amarra Symphony (645 dolara), instaliraju se na različite hardvere i operativne sisteme i koegzistiraju s drugim funkcijama i procesima kompjutera, što može dovesti do uzajamnog uticaja na performanse.

runeaudio-runeui-queue

Alternativa ovakvim instalacijama jeste embedovani sistem: kompjuter koji ima samo jednu funkciju – reprodukciju muzike – s odgovarajućim softverom koji je prilagođen isključivo toj nameni i oslobođen svih nepotrebnih komponenti. RuneAudio je upravo to: besplatan softver sa otvorenim kodom koji obuhvata operativni sistem, aplikacije i servise za reprodukciju muzike i upravljanje datotekama.

Otvorene mogućnosti
Glavna odlika RuneAudija jeste ta što su njegove verzije (builds) sastavljene i optimizovane za unapred poznate hardverske konfiguracije, a to su mikrokompjuteri veličine kreditne kartice: Raspberry, Beaglebone, CuBox, Udoo, Cubietruck, a odskora i sve popularniji Odroid. Sve što je potrebno jeste da sa sajta www.runeaudio.com skinete odgovarajuću verziju, instalirate je na SD karticu, koju zatim ubacite u kompjuter čiji je izlaz priključen na DAC i – začuće se muzika. Kompletna instalacija i postavljanje, od trenutka kad raspakujete Raspberry do puštanja prve numere, traje oko 30 minuta. Ovako dobijeni muzički plejer je jeftin (cena Raspberry Pi 3 kod nas se kreće oko 50 evra), bešuman (Raspberry nema napajanje s ventilatorima), malih dimenzija i – ekološki.

rasp_03_01

Raspberry Pi je jedna od najpopularnijih spravica među samograditeljima još otkad se pojavila 2012. U pitanju je kompjuter s još manje resursa od bareback kompjutera, veličine je kreditne kartice i opremljen s dovoljno procesorske snage da može da pokreće embedded (namenske) aplikacije. Aktuelni Raspberry Pi 3 ima 64-bitski četvorojezgarni procesor ARM v8, 1 GB memorije, wi-fi, blutut, četiri USB porta, HDMI i LAN portove, slot za SD karticu, kao i interfejs za kameru i displej. Njegova cena kod nas kreće se oko 50 evra.

 

RuneOS je baziran na operativnom sistemu Arch Linux s minimumom servisa, što doprinosi veoma niskoj latenciji. Iako je svaka verzija prilagođena odgovarajućem hardveru, operativni sistem nudi izbor nekoliko kernel profila radi optimizacije; promene ovih parametara nemaju nikakve veze s digitalnim audio-izlazom, koji je uvek bit perfect, ali različiti profili mogu uneti čujnu razliku – eto audiofilima zabave! – tako da oni verovatno menjaju parametre latencije i, posledično, i ukupan džiter.

untitled-1RuneAudio se pozicionira kao srce digitalnog sistema. Kao izvore može da iščitava i prima podatke s lokalnog ili mrežnog diska, preko LAN ili wi-fi konekcije, kao i da strimuje veb-radio. U verziji sa Raspberry Pi 3 postoje USB-A, I2S i koaksijalni S/PDIF izlaz. Što se tiče formata, naročito zanimljiva karakteristika ovog sistema jeste da je on headless, dakle može da funkcioniše bez monitora, tastature ili miša, a celokupno upravljanje izvodi se preko konzola, odnosno klijenata, preko wi-fi ili LAN konekcije. Klijenti mogu biti računari, tableti i mobilni telefoni, koji se preko brauzera loguju na lepo dizajniran RuneAudio veb korisnički interfejs. Preko njega je moguće upravljati reprodukcijom i plejlistama, kao i pristupiti sistemskim podešavanjima bez otvaranja terminala na kompjuteru. Takođe, za Android platformu postoji i posebna aplikacija za daljinsko upravljanje. Postoji i nekoliko drugih mobilnih aplikacija koje nude bogati prikaz metapodataka, a istovremeno upravljaju procesom MPD, koji je zadužen za reprodukciju zvuka.

Alternative
RuneAudio, kao i dve konkurentske platforme Volumio i MoOde potekli su od istog projekta, ali su se različito razvijali. RuneAudio je najbrži u pokretanju sistema i indeksiranju datoteka. Njegov veb-interfejs ima lepši i čistiji dizajn od MoOdea, koji je pretrpan. Treba naglasiti da ni kod jedne patforme nema bogatog prikaza omota, niti svih metapodataka osim osnovnih. S druge strane, Volumio je baziran na debian distribuciji, koja ima veću korisničku bazu i stabilnija je verzija Linuxa, zatim izbor digitalnog izlaza, podešavanja NAS-a i wi-fija, dok MoOde nudi i još neka dodatna podešavanja. U diskusijama o muzičkim serverima na internetu većina se slaže da po kvalitetu zvuka MoOde odnosi pobedu nad drugim dvema platformama.

Na kraju i reč upozorenja: kao i sve otvorene platforme, i nabrojani softveri za reprodukciju imaju svoje probleme poput povremene nestabilnosti, ispadanja iz mreže, gubljenja mrežnih diskova i UPnP konekcije i slično. Srećom, mnoge od ovih teškoća moguće je rešiti pomoću foruma i ulaskom u tekstualne editore programa. Ali ako vam se ipak ne čeprka po Linuxu i tražite gotovo rešenje, Chromecast uvek stoji kao opcija.