Epson EH-TW650

Pristupačni Full HD

Sve veća popularnost Ultra HD materijala, kao i najave za dolazeći 8K format munjevitom brzinom obaraju cene kućnih Full HD projektora. Ono što je do juče bilo nemoguće – da se za skromnu svotu nabavi Full HD projektor, pa uz to i poznatog imena – već danas je stvarnost.

Kao jedna od tri glavne kompanije u Seiko grupi, japanski Epson, najširoj javnosti već decenijama je poznat prevashodno po izradi štampača i projektora. Kao jedan od giganata elektronske industrije, Epson u svojoj ponudi ima više od 200 projektora za najrazličitije namene, od prenosivih i kućnih do profesionalnih i instalacionih.

Opis
Kućni projektor EH-TW650 odlikuje se klasičnim i jednostavnim dizajnom u neutralnoj beloj boji, a zaobljeno kućište i relativno kompaktne dimenzije čine ga dovoljno diskretnim za postavljanje u dnevnom boravku. Konvencionalna postavka podrazumeva sočivo na prednjoj strani, s kliznim zaštitnim poklopcem koji uvek predstavlja dobro rešenje jer se ne može izgubiti. Iznad sočiva su postavljene mehaničke komande za podešavanje uveličanja i fokusa, kao i za horizontalnu keystone korekciju. Na levoj strani prednjeg panela nalazi se rešetka za izduvavanje toplog vazduha, dok su na desnom boku smešteni prorezi za uzimanje svežeg vazduha, zajedno s filterom koji se može jednostavno skinuti radi čišćenja. Na levom delu, obuhvatajući deo gornje i bočne strane, nalazi se poklopac koji omogućava pristup lampi.

Pogledajte video test

Boje su čiste i jasne, s odličnom separacijom i verodostojnim koloritom.

Uobičajeno, na gornjoj površini smestila se garnitura od 10 tastera za upravljanje projektorom. Pored tastera za krstarenje menijima, ovde se nalaze komande za uključivanje i promenu izvora, kao i četiri lampice za signalizaciju operativnog statusa uređaja, wi-fi veze, lampe i temperature. Svi priključci smešteni su na zadnjem panelu, a ovde nailazimo na dva HDMI ulaza, uz još po jedan D-sub i kompozitni video-ulaz. Dodatno, na raspolaganju su USB-B port za direktnu vezu s računarom, kao i USB-A za reprodukciju s prenosivih memorija i hard-diskova. Pored HDMI veze, zvuk se može dovesti preko RCA stereo-ulaza, a za audio-reprodukciju zadužen je mono-zvučnik od dva vata na zadnjoj strani.

Kad je u pitanju postavljanje, EH-TW650 pruža raznovrsne mogućnosti. S donje strane, zadnje nožice mogu se podešavati po visini, dok je napred postavljena jedna nožica na izvlačenje, pomoću koje se može fino podešavati ugao pozicioniranja. Tu su i prihvatnici za montažu pomoću plafonskog nosača, a slika se može jednostavno okrenuti u meniju. Čak se i senzor daljinske komande nalazi i na prednjoj i na zadnoj strani kako bi se zadržala puna funkcionalnost bez obzira na poziciju projektora.

Test
Priznajemo da na početku testiranja nismo bili sigurni šta da očekujemo od projektora koji nosi poznato ime i pruža Full HD rezoluciju, ali po veoma pristupačnoj ceni. Ipak, EH-TW650 nam je veoma brzo pokazao da je čistokrvni Epson. Kao predstavnik 3LCD tehnologije, ovaj projektor pruža odlično definisanu sliku preciznog prikaza i bez zamućenja, uz potpuno odsustvo efekta duge. Boje su čiste i jasne, s odličnom separacijom i verodostojnim koloritom, što je zasluga CLO tehnologije (Color Light Output) za živopisan prikaz boja i pri uslovima povećanog svetla. Nabrojani kvaliteti zadržani su i tokom prikaza brzih i dinamičnih scena tokom akcionih filmova ili sportskih događaja, pa EH-TW650 predstavlja odličan izbor za uživanje u blokbasterima, ali i za svakodnevno gledanje TV programa. Svestrana upotrebljivost dodatno je istaknuta opcijom Split Screen, odnosno mogućnošću istovremene reprodukcije s dva različita izvora. Na ovaj način svi članovi porodice mogu da uživaju u omiljenim sadržajima na velikoj dijagonali.

Za osvetljenje je zadužena lampa koja daje 3.100 lumena, što garantuje sjajne vrednosti kontrasta u zamračenoj prostoriji, ali i dovoljnu osvetljenost za poslovnu primenu. Dovoljno je u opcijama odabrati Bright Cinema i projektor će dati dodatnu svetlost, što omogućava gledanje sadržaja i poslovne prezentacije u prostoriji koja nije sasvim zamračena. Iako se nalazi u grupi kućnih projektora, treba reći da EH-TW650 omogućava i poslovnu primenu, čemu doprinose kursor integrisan u daljinski upravljač i jednostavno bežično povezivanje na lokalnu mrežu. Pored toga, daljinac sadrži zaista sve komande, a grafički interfejs, iako nije posebno estetski doteran, veoma je pregledan i sasvim jednostavan za korišćenje.

EH-TW650 pri radu odaje nivo buke od prilično standardnih 37 decibela, što se može spustiti na znatno nižih 28 decibela u Eco modalitetu, ali uz smanjenu jačinu osvetljenja. Stoga, montaža na plafon predstavlja idealno rešenje za duže korišćenje u kućnim uslovima. Pored udaljavanja ukućana-gledalaca od buke, na ovaj način ih udaljavamo i od toplog vazduha koji ovaj, kao i svi drugi projektori, konstantno izduvava.

U pogledu zvučnog ugođaja, ugrađeni, nejaki mono-zvučnik možemo da preporučimo samo za poslovne prezentacije ili ako u tom trenutku zaista nemate izbora. Ukoliko, s druge strane, nabavljate projektor kao trajno rešenje za uživanje u sinematskom doživljaju kod kuće, najtoplije preporučujemo njegovo uparivanje s nekim moćnijim izvorom zvuka. Naravno, čistokrvni surround sistem predstavljao bi idealnog partnera, ali će i valjana dvokanalna postavka, kao i kvalitetniji saundbar, sasvim dobro poslužiti. Uz adekvatnu zvučnu podlogu, Epson EH-TW650 će vam priuštiti istinski bioskopski ugođaj kod kuće, i to po sasvim prihvatljivoj ceni.

Epson EH-TW650
Rezolucija: 1.920x1.080
Osvetljenje: 3.100 lumena
Odnos kontrasta: 15.000:1
Raspon dijagonale: 76-762 cm
Video-ulazi: 2x HDMI, 1x kompozitni i D-sub
Audio-ulazi: 1x RCA stereo
Dodatno: LAN, wi-fi, USB-A, USB-B
Zvučnici: 1x2 W
Daljinski upravljač: da
Potrošnja električne energije: 219-298 W
Nivo buke: 28-37 dB (A)
Dimenzije (ŠxVxD): 302x92x252 mm
Masa: 2,7 kg
Cena: oko 600 evra
www.epson.rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Slika
Vrednost za novac
Jasna definicija.
Odličan prikaz boja.
Split screen opcija.
Odnos cene, kvaliteta i mogućnosti.
Ništa po ovoj ceni.
4.4