NAD Masters M66

Audiofilska poslastica

NAD ne predstavlja često nove uređaje iz prestižne serije Masters, ali su uvek u pitanju prave poslastice za audiofile.

Nakon izleta među kompaktne višenamenske sprave s modelima M10 i M10 V2, kanadski proizvođač vraća seriju Masters tamo gde joj je mesto – u visokoj klasi hi-fi uređaja, koje, pored odličnog zvuka, odlikuju masivna kućišta punog gabarita.

Dizajn i povezivanje

Istini za volju, pretpojačalo M33 u pogledu dizajna ne donosi ništa posebno novo, već nastavlja u stilu koji su već zacrtali njegovi prethodnici. Ovo podrazumeva kućište upečatljive pojave, koje odiše robustnim luksuzom, što je postignuto efektnom kombinacijom srebrne i crne boje i istaknutim detaljima poput hromiranih glava šrafova. Prednji panel u osnovi ima masivnu ploču od brušenog aluminijuma, na koju je postavljena nešto manja crna ploča, sa atraktivno izvedenim kosinama. Savremenost ovog uređaja najbolje se vidi po odsustvu komandi na frontu – prisutna je samo velika kružna komanda u desnom delu, dok je središnju površinu zauzeo ekran u boji dijagonale sedam inča (177 mm), koji je osetljiv na dodir. Na levom delu nalazi se diskretni logotip kompanije, a ispod njega smešten je 6,35-milimetarski izlaz za slušalice – priključak je pomalo nepraktično uvučen ispod isturenog dela, pa pretpostavljamo da je fabrika ovo uradila kako bi očuvala minimalističku čistoću fronta. Postavku kompletira taster osetljiv na dodir, koji je postavljen na samoj ivici gornje strane i služi za uključivanje uređaja.

Kako dolikuje spravi iz najviše serije, M66 izveden je u potpunosti od aluminijuma. Gornji panel opremljen je velikim pravougaonim otvorima za hlađenje, koji su opremljeni dodatnom metalnom mrežicom za zaštitu unutrašnjosti. Aluminijumski bokovi posebno su atraktivni, jer zahvataju i uzak pojas gornje i donje strane, dok je pri dnu postavljen prorez s mrežicom, koji se prostire celom širinom i dodatno poboljšava protok vazduha. Pored toga, M66 i na donjoj strani pokazuje klasu jer se uz masivne hromirane nožice isporučuju jednako krupne podloške. Pored sprečavanja klizanja, ove podloške obezbeđuju minimalnu kontaktnu površinu između uređaja i podloge, čime se umanjuje prenos vibracija.

Tek na zadnjoj strani u punoj meri se može sagledati višenamenska priroda ovog uređaja jer M66 objedinjuje funkcije mrežnog plejera, D/A konvertera i pretpojačala za digitalne i analogne izvore. Za povezivanje analognih izvora previđena su dva linijska RCA i jedan balansirani XLR ulaz, kao i dva zasebna ulaza za gramofone s MM i MC zvučnicama. Digitalnih audio-ulaza ima ukupno pet – u pitanju su dva koaksijalna, dva optička i jedan AES/EBU, a dodatno je na raspolaganju HDMI eARC za jednostavnu integraciju televizora ili drugog video-uređaja u hi-fi sistem. Analogni izlaz prisutan je u formi RCA i balansiranih XLR priključaka, a sabvuferima je takođe posvećena velika pažnja, pa ovih izlaza ima čak osam – po četiri RCA i XLR. Povezivanje na lokalnu mrežu omogućeno je preko gigabitnog eternet porta i dvopojasnog wi-fija, a prateće opcije podrazumevaju blutut 5.0 s podrškom za aptX HD i USB-A port za povezivanje eksternih skladišta muzičkih fajlova. U levom delu u oči upadaju dva MDC2 slota – NAD-ov modularni specijalitet omogućuje naknadno dodavanje modula po želji – dok se u desnom delu nalazi IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim prekidačem i osiguračem.

Tehnologija i mogućnosti

Poput gotovo svakog NAD-ovog mrežnog uređaja, M66 za striming koristi platformu BluOS, s kojom smo se sreli već mnogo puta. Zahvaljujući stalnom razvoju, ova platforma sada je dovedena na izuzetno visok nivo i ne pokazuje praktično nikakve slabosti, bilo da je u pitanju brzina odziva, stabilnost rada ili dostupnost različitih servisa. Jedina uslovna zamerka mogla bi se staviti na odsustvo podrške za DSD format – naime, BluOS može da reprodukuje DSD, ali ne u izvornoj formi, već tako što će ga prvo konvertovati u PCM 192/24, jer je to najveća rezolucija koju ova platforma podržava. U svemu ostalom BluOS predstavlja besprekorno doteran komad softvera, koji objedinjuje upravljanje reprodukcijom, pristup lokalnim audiotekama i spoljašnjim servisima i podešavanje samih uređaja – od tonskih korekcija i reznih frekvencija za sabvufere pa do multirum uvezivanja i centralizovanog upravljanja velikim audio-sistemima.

Na odličan mrežni transport nadovezuje se jednako kvalitetan D/A konverter ESS ES9038PRO, a tu je i inovativna tehnologija DDH (Dynamic Digital Headroom), zadužena za eliminaciju izobličenja koja se mogu javiti kod visokofrekvencijskih tranzijenata u procesu digitalno-analogne konverzije. Kontrola glasnoće obavlja se preko mreže otpornika, a kako bi signal sa analognog izvora mogao proći kroz DSP korekciju, koristi se A/D konverter ESS ES9822PRO. S druge strane, na raspolaganju je i modalitet Analogue Direct, kojim se analogni signal celim putem zadržava u izvornom obliku. Kad je u pitanju korekcija zvuka, M66 podržava Dirac Live Room Correction, koji smo opisali već nekoliko puta i sada ćemo samo reći da je u pitanju tehnologija koja izuzetno uspešno umanjuje ili potpuno eliminiše negativne uticaje okružujućeg prostora. Proces kalibracije relativno je jednostavan i ne traje dugo, a nakon toga korisnik može po želji uključivati i isključivati korekciju zvuka. NAD je ovde otišao korak dalje i ponudio Dirac Live Bass Control, koji pomoću merenja obezbeđuje neosetan prelaz između glavnih zvučnika i sabvufera kako bi ukupni ugođaj bio još bolji.

Slušni test

Kao i svaki višenamenski uređaj, M66 na samom početku traži da mu se posveti nešto više vremena kako bi se obavila odgovarajuća podešavanja svih funkcija. Nakon toga, upravljanje je zaista jednostavno i izuzetno komforno – primera radi, uređaj pamti poslednju reprodukovanu plejlistu (lokalnu ili sa striming servisa) ili radio-stanicu, pa je pri ponovnom uključivanju ona već učitana i muzika započinje na samo jedan klik. U pogledu reprodukcije, M66 nas je veoma brzo kupio gotovo nestvarno slojevitom prezentacijom, koja pruža nepomućen uvid u najsitnije detalje tonskog zapisa. Ovakav nivo transparentnosti zaista je teško opisati rečima – u pitanju je prikaz izvanredne dubine, u kojoj svaki pojedinačni ton ima sopstveno telo i gotovo opipljivu prisutnost u prostoru. Tekstura tonova je uverljiva do krajnjih granica, a pozornica više nalikuje na malu binu, postavljenu u prostoriji i prisutnu u sve tri dimenzije. Maleni trosistemci ELAC Uni-Fi UB52 pokazali su se kao odličan izbor za vrlo direktnu komunikaciju sa auditorijumom, pri kojoj je M66 pružio predivan spoj fluidne prezentacije i bliskog uvida u najtananije tehničke finese tonskog zapisa.

Uvek nam je zadovoljstvo kad tokom testiranja imamo priliku da isprobamo uređaj u različitim postavkama, pa smo u drugom delu testa promenili koncept i povezali M66 na aktivne zvučnike Canton Smart Townus 8. Ovi florstenderi srednje veličine takođe su se pokazali kao odličan izbor, jer su nam pružili uvid u neke druge vrline testiranog NAD-a. Nastupajući u većim okvirima, Cantoni su kreirali znatno širu pozornicu, koja možda nije imala onako izražen trodimenzionalni prikaz, ali je donosila sveukupno upečatljiviju prezentaciju. Makrodinamika je kroz M66 bila naizgled beskrajno precizna, uz linearno utišavanje tonova do potpunog prestanka. Donji opseg sadržao je tonove sjajno odmerene mase, ali uz zadržavanje ranije opisane slojevitosti, pa su basovi zvučali vrlo prirodno i živopisno. Izuzetna detaljnost niskih tonova podarila im je izražajnost kakvu prilično retko srećemo, pa je celokupna ritam-sekcija zvučala nestvarno dobro i verodostojno.

Zaključak

Nakon temeljnog testiranja, M66 se pokazao kao sprava ujednačenog kvaliteta, što ne mora uvek biti slučaj – čak ni u ovom cenovnom razredu. Mrežna platforma, D/A konverter i kontrola glasnoće spregnuti su i međusobno usaglašeni na način koji ih zajedno čini savršenim spojem, pa je prosto šteta ne iskoristiti pun potencijal ovog uređaja. Ukoliko tražite svestrani centar kućnog hi-fi sistema, koji pored sjajnog zvuka donosi luksuzni izgled i pregršt naprednih funkcija, NAD Masters M66 predstavlja odličan izbor.

NAD Masters M66
Frekvencijski opseg (+/-0,2 dB): 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,001%
D/A konverter: ESS ES9038PRO
A/D konverter: ESS ES9822PRO
Podržana rezolucija: do 192/24
Formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, MQA, OGG, WAV, WMA...
Analogni audio ulazi/izlazi: 5/2
Digitalni audio ulazi/izlazi: 5/0
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Dodatno: HDMI, USB-A, blutut, 4 x sub out
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: sistemski
Dimenzije (ŠxVxD): 435 x 125 x 380 mm
Masa: 16,2 kg
Cena: 5.500 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetno slojevit i elaboriran zvuk.
Fluidnost i transparentnost.
Besprekoran rad svih opcija.
Kontrola glasnoće preko mreže otpornika.
Ne podržava DSD.
4.7