Élodie Deveau, Triangle

Sve boje francuskog zvuka

Povodom repozicioniranja Trianglea na našem tržištu, razgovarali smo sa Élodie Deveau iz ove poznate francuske audiofilske firme o francuskom zvuku i nekadašnjem i novom Triangleu.

Slušajući francuske audio-komponente, lako se može zaključiti da imaju poseban i bitno drugačiji zvučni karakter. Šta, po vašem mišljenju, sačinjava taj francuski karakter zvuka? I kako se razlikuje zvučni potpis Trianglea od drugih francuskih marki? Kako biste opisali Triangle zvuk?

Francuska je prepoznata kao veliki proizvođač audio-komponenti i zvničnika. Ne samo da imamo prilično veliki broj marki – od Cabassea i Elipsona, preko Trianglea, Waterfall Niagara, Parrota i Atohma, do Mulidinea i Focala – nego je i ponuda većine ovih firmi u najvišem segmentu.

Lako je razlikovati francuske komponente od engleskih, nemačkih ili američkih. Visoki i srednji opseg su mnogo precizniji i mnogo više pažnje je posvećeno vernoj reprodukciji vokala i instrumenata. Triangle je uvek težio da omogući da se muzika ponovo oseti, kao da se nalazite na koncertu. Za to je potreban dinamičan i živahan zvuk koji će izraziti sve finese i lepotu celokupne muzičke kompozicije.

Da bi postigao taj cilj, Triangle se oslanja na tri osnovna principa:

– dinamičan visokotonac koji, zahvaljujući kupolastom obliku, zvučnicima daje dosta energije i dinamike;

– srednjetonac male mase: Triangle primenjuje lake a čvrste materijale za visoki realizam u reprodukciji vokala – muzika je, tako, preciznija i detaljnija, čak i na tihim nivoima;

– brzi i precizni basovi: Triangle stavlja akcenat na brz i čist niskotonski opseg, koji ima masu, i na taj način postiže i jasniji srednji opseg.

Triangle obeležava 40 godina. Koliko se tokom svog postojanja marka promenila i u kojoj meri je ostala ista i prepoznatljiva?

Osnivač Trianglea g. Renaud de Vergnette, veliki ljubitelj muzike i audiofil svog vremena, uvek je bio u potrazi za apsolutnom reprodukcijom zvuka. Njegov prvi model, sa oznakom 1180, obeležio je vreme kad se pojavio. Za njim je ubrzo usledio model CX2, koji je još dalje pomerio granice originalnog pristupa rekonstrukciji prirodnog zvuka. Ovi zvučnici su imali visokotonac montiran na plastičnoj piramidi na vrhu kutije zadužene za reprodukciju širokog opsega, što je u to vreme bila premijera. Triangle je tada stekao reputaciju takozvanog prirodnog ili živog zvuka i avangardnog dizajna. To će, na neki način, postati zaštitni znaci naše marke.

Tokom godina, Triangle je samostalno razvio brojne tehnologije u smeru ideala svog osnivača. Svetlina, koja je odlikovala zvuk u početku, vremenom je ustupila mesto više uravnoteženom sazvučju bez ikakve reskosti. Zvučnički sistemi Triangle ostaju simbol ekspresivnosti i transparentnosti, što su kvaliteti koji muzici udahnjuju život. Počev od 2013, novi tim na čelu firme nije se libio da preispita određena rešenja i poboljša ih, zahvaljujući najsavremenijim softverima i akustičkim simulacijama, koje se stalno primenjuju u razvoju zvučničkih jedinica i kabineta. Triangle zvučnike odlikuje veoma dinamičan zvuk, ali oni zadržavaju sve detalje i realizam muzičkih instrumenata. Imaju izuzetnu rezoluciju, koja god linija da je u pitanju. Preciznost i tonska ravnoteža su njihova glavna odlika, koja prenosi slušaoca u samo središte snimljenog muzičkog dela svojom zbunjujućom prirodnošću.

U aktuelnoj gami zvučnika vidimo legendarne linije, kao što su Magellan, Genèse i Esprit Ez, koje su doživele značajan uspeh. Koje nove linije su proširile dosadašnju ponudu?

U poslednje tri godine Triangle je odlučio da se okrene mlađoj publici, kojoj je ponudio aktivne sisteme, kao i pristupačne modele. To je omogućilo da kupovina kvalitetnih hi-fi sistema postane pristupačnija, na taj način se i edukuju mlađe generacije, koje slušaju muziku mnogo više nego ranije zahvaljujući dematerijalizaciji nosača zvuka.

Zbog toga su linije Active i AIO osmišljene u okvirima tehnologije i dizajna. Triangle je razvio bežične audiofilske zvučnike koji, zahvaljujući novim aplikacijama za striming, pružaju visoki kvalitet reprodukcije i u isto vreme se dizajnom koji prati savremene tendencije prilagođavaju svim tipovima enterijera.

Linija Borea, za koju kažemo da je u isto vreme pristupačna i beskompromisna, postigla je veliki uspeh od 2019, kad je lansirana. Ovi zvučnici se lako uklapaju u hi-fi sistem ili u kućni bioskop, a za to su zaslužni njihov zvuk, kompaktne dimenzije i cena. Odlikuje ih prilično klasičan, ali potvrđen dizajn, u koji su ugrađena tehnička rešenja iz serije Esprit Ez.

Konačno, tu je i jubilarna linija “40ème Anniversaire”, koju čine dva dobro poznata zvučnika Comète i Antal, ali sada u potpuno novom izdanju i u ograničenoj seriji: poseduju kupolasti visokotonac od magnezijuma, bas i srednjetonce od celulozne pulpe i s posebno odabranim elementima na skretnici i za interno ožičenje. Izrađeni su u kabinetima spuštenim iz serija Signature i Magellan, u plemenitom drvetu i ružičastom aluminijumu, ručno finiširani. Tu je i prateći stalak za model Comète. Jubilarna linija je u potpunosti proizvedena u Francuskoj.