JBL Tour One & Tour Pro+ TWS

Putovanje uz muziku

JBL je početkom godine predstavio novu seriju slušalica pod nazivom Tour, koja je, kako joj naziv govori, posebno pogodna za upotrebu tokom putovanja.

JBL je ovoj seriji podario jedinstvenu funkciju My Alarm, koja je predviđena upravo za upotrebu tokom putovanja.

Nova serija trenutno se sastoji od jednog in-ear i jednog over-ear modela, za koje je zajedničko da koriste blutut za povezivanje i, još značajnije, da raspolažu adaptivnim sistemom za umanjenje buke okruženja (ANC). Slušalice takođe dele aplikaciju My JBL Headphones, koja se koristi za detaljna podešavanja, dok je tonski karakter oba modela podešen po JBL Pro Sound recepturi.

Tour Pro+ TWS

Testiranje započinjemo in-ear modelom Tour Pro+ TWS: u pitanju su true wireless, odnosno potpuno bežične bubice, koje se isporučuju u paketu s neizbežnom kutijom za transport i punjenje. Iako kod ovakvih modela po pravilu nema mnogo mesta za dizajnerski izraz proizvođača, JBL je uspeo da podari bubicama savremen izgled pomoću atraktivne tamnosive metalik boje kućišta. Nešto veći rezonatori izrađeni su od veoma kvalitetne plastike, s diskretnim hromiranim obrubom i logotipom kompanije na spoljnoj površini. Na unutrašnjem delu rezonatora ističe se dodatak koji ne viđamo često – u pitanju je prsten od tvrđe silikonske gume, koji služi za ostvarivanje što bolje izolacije, a isporučuje se u dve veličine. Unutrašnji deo slušalica izveden je uobičajeno, uz postavljanje pod uglom zarad bolje anatomske prilagođenosti obliku ušnog kanala, a u priboru se nalaze silikonski završeci u čak pet veličina.

Kao drugi deo kompleta, pripadajuća kutijica vizuelno je savršeno uklopljena s bubicama, što podrazumeva kvalitetnu plastiku u istom finišu, uz tamne hromirane detalje. Završna obrada je izuzetno dobra, a američki proizvođač očigledno je shvatio značaj snažne šarke, kao najugroženijeg pojedinačnog dela tokom duže upotrebe. Ona je stoga veoma čvrsta i s jasno određenim korakom, uz gotovo potpuno odsustvo praznog hoda. Pored zaštitne uloge, kutijica služi i za punjenje slušalica, što se obavlja svaki put kad se bubice ubace u ležišta. Interna baterija ima kapacitet 510 miliamper-sati, što je dovoljno za više od četiri punjenja. Na donjoj strani nalazi se USB-C port za dopunjavanje, uz LE diodu za signalizaciju statusa i taster za ručno uparivanje, a treba naglasiti da kutijica podržava i bežično punjenje po QI standardu.

Tokom upotrebe, Tour Pro+ TWS su nas podsetile na bubice iz serije Club, a srodnost se potvrđuje istim prečnikom upotrebljenog drajvera od 6,8 milimetara. Nakon ko zna koliko testiranih JBL slušalica, verujemo da možemo da prepoznamo tipičan tonski potpis američkog proizvođača, a testirane slušalice predstavljaju odličan primer JBL zvuka. Tonovi su dovoljno čisti i detaljni, ali uvek zadržavaju dozu baršunaste topline, što ih čini veoma prijatnim tokom dužeg slušanja – kao stvorene za putovanja. Kad je u pitanju zvuk bubica, mora se naglasiti da on u velikoj meri zavisi od izolacije, pa preporučujemo da pre upotrebe pronađete prsten i završetke koji najviše odgovaraju obliku vaših ušnih školjki. U suprotnom, curenje zvuka može izazvati slab bas i sveukupno nezadovoljavajući muzički ugođaj. Ipak, jednom kad im ugodite, Tour Pro+ TWS uzvratiće vam sveobuhvatnim i zaista moćnim zvukom, kao i snažnim i preciznim niskotonskim opsegom. Ritmičnost i tajming ovih bubica pozivaju na žešći ritam, ali to ne znači da se one neće snaći i sa smirenijim numerama. Naprotiv, muzikalnost je takođe na visokom nivou, a naročito nam se svidelo što zvučničke jedinice ne zahtevaju mnogo snage da bi se potpuno pobudile, pa i tiho slušanje donosi celoviti ugođaj.

U pogledu upotrebne vrednosti, teško da postoji bilo šta praktičnije od ovakvih slušalica. Njihova kutijica dovoljno je mala da je bez teškoća možete nositi u džepu, a tokom korišćenja omogućena su podešavanja zvuka preko aplikacije. ANC je veoma dobar i zaista minimalno utiče na zvuk, a kontrola preko tač-panela na spoljašnjim stranama rezonatora, iako zahteva period učenja i privikavanja, zapravo je sasvim jednostavna i intuitivna.

Tour One

Kao drugi predstavnik nove serije, u našu redakciju stigao je model Tour One. U pitanju su over-ear slušalice nešto manjeg gabarita, prilagođene prenošenju i upotrebi u pokretu. Završna obrada veoma je dobra, a dizajn savremen i elegantan, pa vas Tour One neće obrukati ni tokom poslovnog sastanka. Rezonatori ovalnog oblika izvedeni su u istom finišu kao manji model, s detaljima u tamnim hromiranim površinama i tasterima koji su smešteni na rubovima. Nosač slušalica bogato je tapaciran u gornjem delu, a ispod spoljašnje plastične oplate smešteni su metalni mehanizmi za podešavanje obima, koji su izrađeni veoma precizno i pomeraju se po podeocima. Ipak, pomalo iznenađuje odluka proizvođača da mehanizme postavi u gornjem delu nosača, pa se tokom podešavanja obima na glavi može dogoditi da vas počupaju za kosu.

Vratimo se rezonatorima: postavka komandi je kompletna i obuhvata tastere za uključivanje i blutut uparivanje, kontrolu glasnoće i regulaciju ANC sistema. Pored toga, na dnu desnog rezonatora smešten je priključak za audio-kabl, kao pomoćni vid povezivanja, dok se na levom rezonatoru nalazi USB-C port za punjenje interne baterije. Proizvođač deklariše kapacitet od 920 miliamper-sati i do 50 sati autonomije, što je poprilično, naročito kad se ima u vidu da slušalice imaju masu od relativno skromnih 268 grama. Unutrašnja ivica rezonatora obrubljena je nešto tanjim, ali mekano tapaciranim jastučićima, a ispod zaštitne mrežice na unutrašnjoj strani nalaze se zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara. JBL Tour One pružaju frekvencijski opseg od 10 herca do 22 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 95 decibela, a za upotrebu preko kabla treba znati da nominalna impedansa iznosi 32 oma.

S obzirom na to da je nova serija posebno predviđena za putovanja, tokom testiranja potrudili smo se da Tour One nosimo u produženim intervalima. Zahvaljujući odličnom ergonomskom dizajnu, mekanim jastučićima dobro odmerene debljine i umerenoj masi, testirane slušalice pokazuju se kao izuzetno zahvalne za dugotrajnu upotrebu, a jedino može zasmetati nešto manji obim rezonatora. Kao drugi važan faktor, prisutan je odličan zvuk: Tour One pružaju snažne i živopisne tonove, ali nikada ne gube iz vida dobru rezoluciju. Količina detalja je veoma dobra, kao i prikaz sporednih finesa u zvuku, ali bismo rekli da ove slušalice na prvo mesto stavljaju muzikalnost i živ, razigran muzički ugođaj. Ovo podrazumeva prisustvo odličnih dinamičkih vrednosti, pa slušalice stvaraju veoma tihu pozadinu, dok su agilni drajveri sposobni za brze i silovite dinamičke udare. U skladu s dobrom prekookeanskom tradicijom, najniži deo spektra prilično je moćan i dubok, a tonovi imaju zavidnu masu i snažan udarac. Srednji i gornji opseg, opet, više su živopisni i baršunasti nego detaljni, pa se može reći da su Tour One podešene najpre za uživanje u muzici, umesto za analitičko raščlanjivanje tonskog zapisa. Najzad, ukoliko vam fabrička podešavanja zvuka nisu po volji, preko aplikacije možete odabrati jedan od tri predefinisana modaliteta (Jazz, Vocal ili Bass), ili podesiti parametre ekvilajzera u skladu sa svojim afinitetima.

Već ranije smo se uverili da je JBL izučio zanat kad je u pitanju sistem za suzbijanje buke okruženja, pa je on kod testiranih slušalica zaista odličan. Negativan uticaj na kvalitet reprodukcije prisutan je u zanemarljivoj meri i ogleda se u za nijansu tišem zvuku – ovaj efekat prisutan je ravnomerno u celom spektru, što je posebno važno. S druge strane, ANC je izuzetno efikasan u pogledu eliminacije neželjene buke, a iako se ne može podešavati, raspolaže dodatnim funkcijama Ambient Aware i Talkthru, koje omogućuju bolju interakciju s okruženjem. Pored toga, JBL je ovoj seriji podario jedinstvenu funkciju My Alarm, koja je predviđena upravo za upotrebu tokom putovanja. Podešavanje se obavlja u tri koraka: prvo treba odrediti koliko dugo želite da slušalice reprodukuju muziku. Nakon toga, u zadato vreme muzika se isključuje, ali ANC ostaje uključen; na kraju, slušalice vas bude u zadato vreme pomoću alarma. Dakle, u pitanju je idealno rešenje za uspavljivanje uz muziku, spavanje uz ANC izolaciju od spoljašnje buke i buđenje neposredno pre pristizanja na odredište.

Zaključak

U skladu s nazivom, slušalice iz nove serije Tour pokazuju se kao savršen izbor za putovanje, kao i za svakodnevnu upotrebu u pokretu, a verujemo da bi, zahvaljujući elegantnom dizajnu i odličnim mikrofonima, veoma dobro poslužile i tokom poslovne komunikacije. Odlična ergonomija dopunjena je izdašnim baterijama i naprednim funkcijama, pa je pred sezonu putovanja na vama samo da odaberete između diskretnog in-ear modela ili velikih over-ear slušalica.


JBL Tour Pro+ TWS
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 96 dB
Povezivanje: blutut v5.0
Prečnik zvučničke jedinice: 6,8 mm
Kapacitet baterije: 55+55+510 mAh
Dodatno: mikrofon, ANC
Masa: 7,5 + 7,5 + 57 g
Cena: oko 210 evra

JBL Tour One
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 22 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
SPL: 95 dB
Impedansa: 32 Ω
Povezivanje: blutut v5.0, kabl
Kapacitet baterije: 920 mAh
Dodatno: mikrofon, ANC
Masa: 268 g
Cena: oko 300 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Velika autonomija.
Kvalitetna izrada.
Prijatan i celovit zvuk.
Odličan ANC.
Napredne dodatne opcije.
Nešto viša cena.
4.6