Teoharov

Magija u nastajanju

Na Hi-Files Showu 2019. predstavio se domaćoj publici tada novi makedonski brend Teoharov. Ovog proleća posetili smo ih u Skoplju.

Prošlo je godinu i po otkad je na sajmu u Beogradu nastupio makedonski konstruktor Veselin Teoharov sa istoimenim brendom zvučnika, amplifikacije i pribora za napajanje, koje smo opširnije predstavili u broju 93. Malo ko je mogao tada da zaključi da su tehnička rešenja i kompetentnost, kvalitet izrade i zvučni doživljaj bili tek razvojna faza predstavljenih komponenti i sistema. Šta se promenilo od tada?

Odakle sve dolazi

Epicentar makedonskog high-enda nalazi se u Skoplju. Salon firme „Teoharov“, u širem centru grada, prostire se na dvestotinak kvadrata modernog, izvanredno ukusno opremljenog prostora koji zadovoljava kako estetske, tako i slušalačke zahteve. U salonu, na kakvom bi pozavidele i mnoge prestonice u regionu, moguće je relaksirati se, slušati muziku i sisteme po izboru i zamisliti ih u sopstvenom enterijeru, kupiti ploče, biti poslužen osveženjem i uvek sresti nekoga iz nemalog skopskog audiofilskog kruga koji gravitira ka prostoru u Ulici Metodija Šatorova Šarla. Na više sistema i pozicija za slušanje, među nekoliko brendova dominira – Teoharov.

Zvučnici H-type

Čitaoci koji pamte sajamsku prezentaciju Teoharova u hotelu „Holiday Inn“ mogli su steći utisak da je akcenat ove firme na rešenjima za pojačanje. Ako je tako i bilo u početku, stvari su se u međuvremenu razvile u smeru zvučnika.

Serija s oznakom H je ulazak u zvučne kutije Teoharova. U jednostavnom i jasno postavljenom line-upu, serija obuhvata dva modela. Manji model je regalski H Type Loudspeaker I, klasičnog izgleda i konstrukcije, dvosistemski sa Scan-Speak mid-basom i kupolastim visokotoncem istog proizvođača. Zvučnik poseduje bas-refleks na zadnjoj strani i smešten je na sopstvenim stalcima, koji pružaju dvostruku izolaciju kabineta od podloge.

Model II je podnostojeći zvučnik, ali vitkih dimenzija, zbog kojih ne zahteva kompromise niti dodatni prostor u enterijeru, tako da razliku u odnosu na manji model čine njegove zvučne sposobnosti. I II je dvosistemski zvučnik kod koga mid-basovi rade u paraleli, što poboljšava linearnost srednjeg opsega i povećava ukupni kapacitet ovih zvučnika na plintama s dvostrukom izolacijom od poda.

Postoje dva bitna faktora koji ove naizgled konvencionalne kutije odvajaju. Prvi je pozicioniranje visokotonca i aluminijumske maske, čije su širina i debljina prvo matematički proračunate, a zatim empirijski potvrđene da linearizuju odziv visokotonca putem oblikovanja disipacije. Drugi bitan činilac je odabir komponenti, od terminala do poluprovodnika, koji daje završni potez njihovom zvuku.

Zvučnici C-type

Sada ulazimo u istinski high-end: ne onaj u smislu larpurlartizma, već u vrhunsku muzikalnost, realizam i uvlačenje u muziku. Tako smo, ukratko, već opisali perjanicu ove serije, a to je Loudspeaker I Reference. Iako već na prvi pogled ovi dvosistemci odaju svoju posebnost, ono što pružaju u reprodukciji tek će dati njihovu pravu sliku. Zakošeni radi faznog poravnanja između jedinica, ovi dvosistemci imaju ScanSpeak mid-bas i berilijumski kupolasti visokotonac. S antiparalelnim stranicama umrtvljenog kabineta i zadnjim bas-refleksom, zvučnike nose masivni stalci s trostrukom izolacijom od podloge. Zaista je impresivno koliko beskompromisnosti je moguće spakovati u ove dimenzije. Ne postoji mnogo ovakvih zvučnika.

Ništa manje zanimljiva nisu ni ostala dva modela iz ove serije. C Type Loudspeaker I je vrlo neobičan monolit kabineta i vertikalnog nosača od ornalita posebnih akustičkih svojstava, koji je čvrsto implantiran na solidnu plintu od aluminijumskog sendviča i izolovan od podloge spajkovima. Ovaj model ima ScanSpeak mid-bas i ring radijator visokotonac iste marke.

S druge strane, Loudspeaker II prati sličnu filozofiju podnostojećeg modela serije H, ali s tehnologijom C serije: dvosistemac vitkih dimenzija, s dva mid-basa koji rade u paraleli, u potpunosti izrađen od ornalit MDF-a i sa zadnjim bas-refleksom. Nesumnjivo većih mogućnosti reprodukcije od manjeg modela, “dvojka” nas je uvela u dilemu da biramo između nje i modela Reference, koju ćemo razrešiti u testovima svih pomenutih zvučnika u narednim brojevima.

Amplifier(s)

U jednom od ranijih brojeva Hi-Filesa testirali smo (i ishvalili) koncept pojačivača Teoharov, koji postoji u konfiguracijama pretpojačivača, integralca, pojačivača snage i monobloka. Suština je u razvoju tonskih i kontrolnih modula čijim kombinovanjem i nizanjem se dobijaju željene snage i funkcije, u kućištima standardizovanih gabarita. I ovaj segment komponenti je evoluirao. Pre svega, pomenuti tonski i kontrolni moduli su poboljšani i preprojektovani. Pretpojačivač sada ima dodatnu komponentu, nazvanu jednostavno Battery Supply, koja – pogađate – predstavlja eksterno napajanje u koje su izmešteni svi izvori struje iz pretpojačivača, uključujući i upravljačke napone. Istih dimenzija kao i pretpojačivač, ovo napajanje je opremljeno masom baterija i funkcioniše kao baterijsko napajanje sa svim njegovim prednostima i elektronikom, koja rešava poneke nedostatke i vrši pametno prebacivanje na mrežno napajanje kad se baterije isprazne ispod određenog nivoa.

Integrisana verzija pojačivača sada postoji u dve verzije: kao konvencionalno u AB klasi s oznakom IB1, odnosno u čistoj A klasi – IA1.

Potpis na razglednici

U salonu „Teoharov“ procesi neprestano teku. Iza izložbenog dela nalazi se radionica u kojoj se na licu mesta rade prepravke na komponentama, koje se zatim vraćaju u salon na slušne testove. Tako smo jednom zatekli Veselina Teoharova kako preko kompjutera unosi nove parametre u velike aktivne trosistemske zvučnike s DSP-om. Na naš komentar da smo već imali prilike da ih slušamo u Beogradu, osmehnuo se i rekao da to nisu ti isti zvučnici. Dakle, i u tom segmentu se otišlo dalje.

Od ove godine marka Teoharov je spremna za tržište. Ulaskom u serijsku proizvodnju i izlaskom na tržište biće dostupna kupcima i audiofilima i izvan Makedonije. Sudeći po planovima, najpre će krenuti u osvajanje regiona. Obratite pažnju na ovu marku.