Novi outcast striminga

Googleov novi dodatak bežičnoj tehnologiji koja omogućava da se vaš AV sistem svede na televizor, zvučnike i mobilni uređaj.

cast0231Mnogi korisnici su već odavno primetili da je globalni gigant Google usput i lider u neuspelim i napuštenim projektima, uglavnom u domenu veba i aplikacija, i to kad oni već ugledaju svetlost dana. Jedan od njih je bila i platforma Google TV lansirana krajem 2010, za koju su uređaje proizvodili Sony i Logitech, a neki proizvođači poput LG-ja čak su je i integrisali u svoje televizore. Nju je zbog lošeg prijema kod provajdera sadržaja i slabe integracije sa okruženjem nakon četiri godine zamenio Android TV, koji je komercijalno bio skoro jednako neuspešan. Godine 2013. Google je lansirao digitalni medija-plejer Chromecast veličine dongla, koji se priključuje na HDMI ulaz televizora ili monitora i pruža mogućnost direktnog bežičnog striminga videa i audija sa interneta ili iz lokalne mreže. S cenom od samo 35 dolara i 17 miliona prodatih komada, Chromecast je prošle godine bio najprodavaniji strimer na svetu. Za njim je naredne godine usledio i Google Nexus risiver. Oba uređaja, po navodima proizvođača, rade na uprošćenoj verziji Chrome OS-a, mada su se hakeri koji su provalili u sistem već pobrinuli da demantuju ovaj podatak, navodeći da je reč o prepravljenoj verziji Androida koji je već postojao u Google TV-u.

cast

U srcu ova dva uređaja jeste protokol Google Cast, sličan već poznatim i čvrsto utemeljenim protokolima u sistemima kućne zabave kao što su DLNA i Miracast, koji su izgubili bitku s trećim standardom – Apple AirPlay – u pogledu mogućnosti i fleksibilnosti. Sudeći po njegovim karakteristikama, Google Cast je na putu da pobedi AirPlay ili, u najgorem slučaju, ostane njegov jedini takmac. Google Cast nudi dva osnovna načina povezivanja: striming s mobilnog ili veb-uređaja direktno na TV ili drugi ekran, pri čemu odgovarajuća striming aplikacija s ugrađenim Cast protokolom ili Cast ekstenzija u brauzeru Chrome preuzima kontrolu nad transferom i resurse uređaja koji služi kao izvor ostavlja slobodnim za druge funkcije, kao što su surfovanje ili obavljanje telefonskih poziva; drugi vid je mirroring, odnosno prikazivanje sadržaja s mobilnog uređaja ili taba u brauzeru na televizoru ili drugom ekranu. Doduše, kod sadržaja koji koriste Silverlight i QuickTime može doći do problema s prikazivanjem poput nedostatka slike ili tona zbog nepotpune kompatibilnosti protokola. Među oko 20.000 aplikacija sa integrisanim Google Cast protokolom, koliko ih je naraslo za nešto više od godinu dana, postoje dve vrste: jedna je na izvoru i ona, osim striminga, omogućava pretraživanje sadržaja, komande reprodukcije, izbor destinacije, kao i low-level procese komunikacije među uvezanim uređajima; na drugom kraju je prijemna aplikacija koja, u zavisnosti od složenosti i mogućnosti uređaja, može prihvatati razne striming protokole, među kojima MPEG-DASH, HTTP Live Streaming, Microsoft Smooth Streaming Protocol, kao i različite audio-kodeke. Nigde, međutim, ne postoji opcija lossless audija, koju glavni konkurent AirPlay poseduje. Bar ne dosad.

Google Cast For Audio
Google cast buttonNa sajmu International CES u Las Vegasu ove godine Google je najavio ekstenziju Cast tehnologije pod imenom “Google Cast for Audio”, pomoću koje će aplikacije moći da strimuju digitalni audio na kompatibilne risivere, saundbarove i aktivne zvučnike putem wi-fija. Ova ekstenzija predstavlja bitnu nadgradnju zvuka jer klasični Cast protokol, kakav se nalazi u Chromecastu, ne podržava nijedan lossless audio-kodek, već isključivo popularne komprimovane formate slike i tona. To znači da je dovoljno da posedujete Android tablet ili smart telefon, neki od Appleovih mobilnih uređaja, Windows kompjuter ili Chromebook, i da s njih strimujete muziku direktno na kompatibilne zvučnike prostim dodirom na “cast” ikonu na ekranu uređaja. Internet konekcija se podrazumeva. Drugim rečima, ova tehnologija će omogućiti da iz vašeg sistema eliminišete sve komponente koje su u međuvremenu postale viškovi i zadržite samo mobilni uređaj kao izvor i aktivne zvučnike, naravno uz mogućnost da Cast bude samo pridodat kompatibilnom risiveru ili strimeru kao još jedna komponenta u audio-lancu. Cast prtokol obećava manje drop-auta i uopšte bolji kvalitet zvuka nego što je to slučaj s AirPlayom jer odgovarajući softveri zadržavaju za sebe dovoljno resursa za istovremeni internet striming i obradu signala.
Hardver koji podržava audio-striming je, barem zasad, više nego skroman: ovaj protokol su usvojili samo LG i Sony sa aktivnim saundbarovima, a uskoro će i Denon izbaciti svoj prvi Cast uređaj na tržište. Ostali proizvođači, Panasonic, Pioneer, Bose, Harman Kardon, Philips, Monitor Audio, Yamaha, Cambridge Audio, pa čak i Bowers&Wilkins s popularnim aktivnim zvučnikom Zeppelin, još uvek su privrženi isključivo AirPlay protokolu. Izgleda da će, kao i u slučaju drugih Googleovih proizvoda, industrija malo sačekati pre nego što se upusti u novu avanturu koja je još uvek pomalo neizvesna.

Google Cast vs AirPlay
Na kraju, napravićemo kratko poređenje između ove dve tehnologije. AirPlay je već uspostavljeni standard na koji su mnogi korisnici navikli i za koji postoji veliki broj podržanih aplikacija i uređaja. On, međutim, ima i svoja ograničenja. S hardverske strane, AirPlay je ugrađen u sve Appleove mobilne uređaje i kompjutere. Dok je striming moguć sa svih operativnih sistema putem iTunesa, mirroring i pretvaranje uređaja u prijemnik mogući su samo uz dodatne softvere. Takođe, AirPlay ne podržava direktni striming s klaud servera. Za ostvarivanje nativne veze potreban je audio ili video uređaj s ugrađenim AirPlayom, što već nameće i određenu cenu. Kao alternativa za povezivanje već godinama postoji Apple TV po ceni od 99 dolara. Gogleov pandan Chromecast, s cenom od samo 35 dolara, u tom smislu je znatno pristupačniji i fleksibilniji kao najjeftinija ulaznica u Cast uređaje, mada je i dalje određen broj funkcija u fazi “beta”, što, znajući Google, znači ili bagove ili potpuno gašenje funkcije u budućnosti. Google Cast tehnologija postoji na svim operativnim sistemima, a uskoro treba očekivati rast broja uređaja sa ovom opcijom. Imajući u vidu zastupljenost Android uređaja i Windows operativnih sistema na tržištu, može se očekivati da ova nova tehnologija uskoro postane vodeća u bežičnom domenu. Naravno, ukoliko tromi div Google bude pratio zahteve i dinamiku razvoja tržišta.