Sony SRS-X88

High-end blutut

Sony je predstavio liniju blutut zvučnika, koja je funkcionalno veoma bogata. Na test smo dobili model SRS-X88, drugi u hijerarhiji po dimenzijama, ali i po kvalitetu zvuka koji pruža.

sony DSC_2430

Dizajneri u Sonyju očigledno su voleli da se igraju kockicama u detinjstvu, pa su tako napravili liniju zvučnika inspirisanu ovim geometrijskim telom. Na primer, model SRS-X33 izgleda kao da ste poređali tri kockice zvučnika SRS-X11 jednu pored druge, dok model SRS-X55 izgleda kao da ste stavili dva komada X33 jedan povrh drugog. Gornji segment ponude čine zvučnici SRS-X77, X88 i X99. Nama je X88 bio najinteresantniji jer pruža najviše po još uvek prihvatljivoj ceni. Najjači model X99 ima dva dodatna visokotonca i snažnije pojačalo, za koje smo sigurni da doprinose kvalitetu reprodukcije, ali cena ovog modela vrtoglavo skače.

Uvod
Model SRS-X88, koji testiramo, ima oblik kvadra, dimenzija 359x111x103 milimetra i masu od 2,7 kilograma. Zauzeće lep deo radnog stola, a može izgledati i veoma elegantno ukoliko se postavi na zidnu policu. U pakovanju se dobija daljinski upravljač s dve baterije, ispravljač za struju s dve vrste mrežnih priključaka, uputstvo, kratki vodič za povezivanje na wi-fi i „alatka za skidanje mrežice zvučnika“. Kadsmo videli ovu alatku na spisku, bili smo zaista zaintrigirani kako se metalna mrežica skida jer smo na internetu videli sliku ovog zvučnika sa čak sedam zvučničkih jedinica. Dakle, nemojte gurati viljuške i noževe u mrežicu, već uzmite priloženi štapić iz kutije koji ima magnetni kraj, prislonite ga na mrežicu i – voilà – mrežica se lako skida. Mrežica je montirana pomoću deset magnetnih tački, a iza nje se krije pravi mali audiofilski san. Levo i desno nalazi se visokotonac prečnika 20 milimetara, koji pokreće pojačalo od 15 vati. Ispod visokotonaca su zvučne jedinice punog opsega dimenzija 40 milimetara s pojačalom iste snage, dok se u sredini nalazi sabvufer prečnika 69 milimetara, ali s pojačalom od 30 vati. Između basa i visokotonaca nalaze se po jedan pasivni zvučnik „racetrack“ oblika s ravnom membranom. Ovim konceptom postignuto je da korisnik ipak može uživati u stereo-zvuku dok bas-sekcija maksimalno koristi ograničene dimenzije kućišta.

sony01234

Opis
Bočna stranica krije wi-fi antenu, koju je moguće izvući i zarotirati u uspravan položaj, zatim USB ulaze A i B tipa, analogni 3,5-milimetarski ulaz, priključak za mrežni kabl, kao i taster za manuelno povezivanje s wi-fi ruterom. Bočne ivice su napravljene od plastike, ali izgledaju kao brušeni aluminijum, dok se s donje stranice nalaze veoma lepe nožice, koje solidno odvajaju zvučnik od podloge. Gornja ploča je crne boje, ima visok stepen refleksije i izgleda veoma lepo, ali sve dok na njoj ne ostanu tragovi prstiju. Desni deo ove ploče zadužen je za osam tastera osetljivih na dodir, kojima se bira ulaz i kontroliše glasnoća. Kad se tasteri za kontrolu glasnoće dodiruju, jedna LE dioda iza maske zatreperiće kao indikator.
Daljinski upravljač je manjih dimenzija i ima tastere za izbor ulaza, kontrolu glasnoće i kontrolu reprodukcije. Sigurni smo da će korisnik ovog zvučnika imati i pametni telefon, te da je potreba za daljinskim upravljačem zaista minimalna.

Funkcije
sony DSC_2443Što se funkcionalnosti tiče, X88 je veoma bogat, kao i ostali članovi njegove familije. Ako volite jednostavnost, povežite svoj pametni telefon blutut vezom i uživajte odmah u muzici. Sony X88 podržava i NFC, tako da je za uspostavljanje i raskidanje veze neophodno samo primaknuti telefon logotipu na gornjoj ploči. Moguće je povezati i USB memoriju na zadnju stranu uređaja, a podržani su mnogi popularni formati, uključujući MP3, AAC i WMA do 320kbps, dok WAV, AIFF, FLAC i ALAC idu do 192/24. Podržani su i DSD fajlovi do 2,8 megaherca (DSD64).
Zanimljiva je i mogućnost povezivanja računara na USB ulaz B tipa, gde bi Sony preuzeo ulogu D/A konvertera.
Ako posedujete NAS, onda uživanju nema kraja, ali dovoljno je i da u nekoj prostoriji imate računar s instaliranim DLNA serverom, poput Serviio servera, i sva deljena muzika biće vam nadohvat ruke. Mi smo X88 slušali na nekoliko načina, prvo smo priključili USB memoriju s muzikom koju obično slušamo u autu, a zatim smo putem SongPal aplikacije puštali muziku koju imamo u telefonu LG G3. SongPal je zaista dobro osmišljena aplikacija i preporučujemo je uz Sonyjeve proizvode. Nakon instalacije dovoljno je da telefon povežete putem blututa s X88, a vaš telefon će podeliti informacije o wi-fi mreži, te je korisniku potrebno samo da unese lozinku i Sony SRS-X88 biće nakačen na wi-fi. Veoma jednostavno i brzo. SongPal ima standardne opcije kad je reprodukcija u pitanju, poput prikaza sličice albuma i podešavanja ekvilajzera, ali i neke posebne. Naime, svaki Sonyjev proizvod biće prikazan kao krug u aplikaciji i korisnik samo treba da primakne dva kruga i kreiraće grupu uređaja na kojima će se reprodukovati ista muzika. Multiroom na veoma praktičan način, bez ikakvih komplikacija. Za raskid veze, logično, samo treba razmaknuti krugove. Ova aplikacija može puštati i strimovanu muziku sa servisa, poput Pandore i Spotifyja, ali i s nama dostupnog Deezera.

Google Cast
Ako znate šta je Google Chromecast, onda vam ne moramo posebno objašnjavati za šta je sposoban X88. Zamislite da je Chromecast ugrađen u X88, a to znači da će se u vašim aplikacijama na telefonu pojaviti ikonica za cast. Cast nije isto što i strim, jer u ovom slučaju muzički materijal se ne strimuje s telefona na X88, već telefon samo zadaje komandu zvučniku šta da reprodukuje. Em je praktično i jednostavno, em ne crpi bateriju telefona. Kao ljubitelji Chromecast koncepta potpuno smo oduševljeni ovom opcijom.

Muzika
U trenucima kad tržište trpi veliki udar nekvalitetnih blutut zvučnika, koji zapravo reprodukuju mono, pravo je osveženje imati jedan zaista odličan zvučnik koji ipak pruža stereo-zvuk. Činjenica je da X88 nije toliko veliki da bismo imali široku scenu kao kad slušamo prave hi-fi sisteme, ali ako X88 smestite na sto, u vašoj blizini, prostornost je sasvim zadovoljavajuća. Zvuk je odlično izbalansiran, a distrorzije u basu nema ni pri veoma glasnim nivoima slušanja. To što ovaj Sony ima nožice koje ga izdižu s postolja svakako puno pomaže u čistoći i razgovetnosti bas-sekcije. Dok se drugi igraju DSP-om, Sony je ovde ipak odlučio da primeni konvencionalniji pristup, i to se oseća na prvu notu. Nema zgužvane reprodukcije, gde se instrumenti preklapaju, već se sve nalazi na svom mestu.
Da bi strimovana muzika bila kvalitetnija, Sony je razvio dve veoma zanimljive tehnologije. Prva se zove LDAC i zapravo je kodek za blutut koji ima tri puta veći prenos informacija od klasičnog SBC kodeka za blutut. Druga tehnologija je DSEE HX, koja radi upscaling kompresovane muzike na kvalitet blizak fajlovima visoke rezolucije.

Zaključak
Neverovatno je da jedan blutut zvučnik podržava i DSD64 i DSD128, kao i fajlove u rezoluciji od 192/24. Radi se o istinski audiofilskom blutut zvučniku koji radi apsolutno sve. Da li možete da smislite neku opciju koju ne podržava? Nama se ozbiljno dopao i voleli bismo da ga zadržimo. Ono što nas malo brine jeste cena, koja je nešto viša nego u EU (oko 12%), te kad još uzmemo u obzir slabu kupovnu moć našeg tržišta, ne vidimo da će ova sjajna sprava ući u veliki broj domova u Srbiji. A za koncept multirooma treba kupiti još neke modele, jače ili slabije, te je onda problem još veći. Sve u svemu, SRS-X88 od nas dobija najpozitivniju ocenu jer mu nismo pronašli nikakvu manu.

PLUS
Odlična reprodukcija.
Kvalitetna izrada i vrhunske funkcije.
Podrška za high-res fajlove.
Google cast, LDAC, NFC…

MINUS
Ništa, osim nešto više cene na našem tržištu.

Topologija: 2x20mm visokotonac, 2x40 mm srednjotonac, 1x69 mm bas, 2x pasivna jedinica
Frekvencijski poseg: 55-40.000 Hz
Bežična veza: blutut s NFC, DLNA, AirPlay
Analogni ulazi: 3,5 mm
Trajanje baterije: 12 sati
Dimenzije (ŠxVxD): 359x111x103 mm
Masa: 2,7 kg
Cena: oko 480 evra
Reader Rating1 Vote
34
34
Ocena čitalaca