Sony Xperia 1 V

Za prave fotografe

Sony Xperia 1 V ima mnogo aduta, ali na prvom mestu ističu se kamere. Dobili smo na test petu generaciju flegšip telefona, pa pogledajmo šta Sony nudi za poveću svotu novca.

Možda će većina korisnika očekivati da za nemalu sumu dobije bogato pakovanje, ali moramo vas odmah razočarati. Sony stiže u papirnoj kutiji od recikliranog papira, s nekoliko malih papirnih uputstava, i to je to. U pakovanju nema brzog punjača, nema kabla, nema maske, pa čak ni iglice za otvaranje SIM ulaza. Već vam ovde moramo skrenuti pažnju da vam ova iglica i ne treba, jer se SIM otvor lako otvara noktom, a mikrofon je postavljen upravo na logično mesto, tamo gde smo godinama gurali iglicu. Mislimo da je Sony morao da upozori svoje kupce – ah, i jeste – na prvoj stranici uputstva koje nismo ni otvorili. Ali dosta šale…

Dizajn

Sony Xperia 1 V je korak ispred u odnosu na četvrtu generaciju telefona, što nam se dopada. Blaga unapređenja bolja su od potpunih izmena kod nekih drugih kompanija koje lutaju i eksperimentišu s vrhunskim karakteristikama, koje su jedne godine najvažnije, a već naredne se potpuno zaborave. Razlog zbog kojeg u paketu nećete dobiti masku leži u tome što zadnji panel ovog telefona ima Gorilla Glass Victus 1. Ovaj panel je matiran tako da telefon ne beži iz ruke. Metalni okvir na sebi ima recke, što dodatno pruža sigurnost vlasniku. Ipak, treba se samo navići na to da vam telefon nema nikakvu zaštitu.

Prednja strana telefona ima Gorilla Glass Victus 2 preko ekrana, a Sony je dobio i sertifikat IP65/68, što znači da telefon jeste otporan na čistu vodu, kao i prethodni modeli. Ipak, prednji panel, odnosno ekran, nije otporan na tragove prstiju, dok zadnji panel ipak jeste. Ono što će se dopasti audiofilima jeste postojanje dva zvučnika, pa je solidna stereo-reprodukcija ipak moguća jer su zvučnici na vrhu i na dnu ekrana. Takođe, na vrhu telefona nalazi se 3,5-milimetarski priključak za slušalice! Pitali smo predstavnike Sonyja zbog čega ne pređu na USB-C konekciju, a odgovor je bio da žele da izađu u susret svim korisnicima koji imaju prave hi-fi slušalice sa analognom vezom.

Čitač otisaka prstiju na Sonyju se nalazi bočno. On je uzak, ali radi veoma brzo. Jedina mana ovog rešenja jeste to što telefon morate uzeti u ruke ako želite da ga otključate, i to ne možete uraditi ako je telefon spušten na sto. Iznad čitača nalazi se taster za kontrolu glasnoće zvuka, a ispod je taster za fotografisanje koji ima dva koraka. Prvi korak je kad pritisnete taster do polovine i kamera fokusira objekat, dok je drugi korak potpuni pritisak, kad se škljocne fotografija. Ovaj taster zaista pruža osećaj korisniku kao da upravlja pravim foto-aparatom.

Jedina stvar koja nam se ne dopada na Sonyju jeste izbočina za kamere, koja smeta kad stavite telefon na ravnu površinu. Telefon će se klackati na podlozi kao stolica koja ima kraće dve dijagonalne nogare. Svakako da ovaj problem postoji i na drugim telefonima, ali priložene maske izravnaju zadnju stranu telefona, te problem nestane.

Hardver

U kućište teško 187 grama smešten je vrhunski hardver. Procesor je Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, najbolji procesor trenutno dostupan na tržištu. Telefon dolazi sa 12 gigabajta RAM i 256 gigabajta memorije, koja je proširiva s mikro-SD karticom. Mikro-SD kartica koristi SIM2 slot, pa ako želite da imate dve aktivne SIM kartice, jedna mora biti eSIM.

Ekran je ravan, bez ikakvih zaobljenja i izrađen u OLED tehnologiji, s dijagonalom od 6,5 inča. Odnos stranica je 21:9, što čini telefon uskim i lakim za držanje u ruci. Maksimalna rezolucija ekrana je 4K (1.644 x 3.840 piksela), s gustinom od 643 piksela po inču. Ipak, konstantno prikazivanje u 4K rezoluciji brzo bi istrošilo bateriju, pa će korisnik najčešće gledati u „produženom“ Full HD-u, odnosno 1.096 x 2.560 piksela. Isto važi i za frekvenciju osvežavanja – iako je maksimalna frekvencija 120 herca, telefon će najčešće raditi na 60 herca.

Kapacitet ugrađene baterije je 5.000 miliamper-sati. Ako želite originalni brzi punjač, potražite Sony XQZ-UC1. U pitanju je punjač snage 30 vati, koji dolazi sa USB-C otvorom i sa obostranim USB-C kablom. Nažalost, ovaj punjač košta 50 evra, a Sony tvrdi da će vam se 50 procenata napuniti za 30 minuta, što i nije neki rezultat u današnje vreme. Telefon podržava i reverzno punjenje, pa možete dopuniti neki drugi uređaj poput TW slušalica ili pametnog sata.

Sofver

Kad pokrenete Android 13 na Sonyju, dobićete listu aplikacija koju možete, ali i ne morate instalirati. Ovo smatramo veoma velikom prednošću jer nećete morati da instalirate desetine nepotrebnih aplikacija kao kod drugih proizvođača. Tu je pregršt korisnih aplikacija, a u posebnoj grupi izdvojene su sve Google aplikacije, a čak ni njih ne morate instalirati. Na telefonu ćete dobiti tri fotografije i trejler za film „Lyle, Lyle, Crocodile“ iz Sonyjeve produkcije, koji vas može uveriti u kvalitet audio-video reprodukcije Xperije. I zaista, pitanje je šta će vam se više dopasti – zvuk ili slika.

Sony jeste stavio Xperia UI preko Androida, ali taj grafički interfejs je jednostavan i rekli bismo – čist. Zapravo, možda je i previše jednostavan i čini nam se da bi nekim korisnicima nedostajala određena podešavanja. Možete instalirati nekoliko zanimljivih Sonyjevih aplikacija. Bravia Core nudi bogat katalog filmova iz Sonyjeve produkcije, a kupovinom ovog telefona dobijate godinu dana besplatnog gledanja filmova (zavisno od tržišta). Sony Music Pro omogućava vam da snimate vokale i instrumente, da ih miksate i poboljšate snimak simulacijom Sonyjevog mikrofona s lampama ili Sonyjevog studijskog reverba. Moguće je koristiti i ugrađeni metronom, ali, naravno, morate koristiti slušalice kako zvuk metronoma ne bi bio snimljen.

I, na kraju, možda i najzanimljivija mogućnost jeste korišćenje ovog telefona kao eksternog monitora za Sony Alpha kamere. Za te potrebe koristi se Creators aplikacija, a verujemo da će se mnogi fanovi Alpha foto-aparata upravo odlučili za Xperia 1 V telefon.

Kamere

Pored selfi kamere, Xperia ima tri kamere na zadnjoj stranici: glavnu, širokougaonu i treću sa optičkim zumom. Ova postavka je bila ista i na četvrtoj generaciji ovog Sonyja. Glavna kamera je zapravo doživela najveći napredak jer sada koristi senzor IMX 888, koji ima foto-diode i tranzistore u dva sloja. Svi proizvođači telefona imaju foto-diode i tranzistore u jednom sloju, a ovaj tehnološki napredak omogućava veće foto-diode, koje samim tim mogu da upiju dvostruko više svetla i da postignu trostruko više zasićenosti boja. Senzor je veličine 52 megapiksela, ali koristi samo 48 megapiksela, a objektiv je optički stabilizovan sa otvorom blende od f/1,9 i uglom od 24 milimetra. Ova kamera je toliko superiorna da vam preporučujemo da isključivo nju koristite.

Ako vam ipak treba veći ugao, druga kamera ima objektiv od 16 milimetara i otvor od f/2,2. Koristi senzor IMX 563 od 12 megapiksela, veličine 1/2,55 inča i ima dual pixel fokusiranje. Ovo je zapravo ista postavka kao na četvrtoj generaciji telefona. I treća zum kamera takođe je ista kao kod prethodnika – ima stabilisan objektiv koji se može pomerati između 85 i 125 milimetara, tj. može napraviti zum između 3,5x i 5,2x. Senzor je takođe 12 megapiskela, ali je i najmanji po veličini i ima dijagonalu od samo 1/3,5 inča. Konačno, selfi kamera ima senzor IMX 663, veličine 1/2,9 inča, sa objektivom od 20 milimetara i otvorom blende od f/2,0.

Jedna od novosti koje Sony ima jeste takozvani režim „product showcase“, preuzet od Alpha kamera. Ako ste vloger i snimate sebe kako predstavljate određeni proizvod – kamera će prebaciti fokus s vašeg lica na proizvod koji postavite ispred sebe. S druge strane, ako ste poznavalac profesionalnog video-snimanja, onda će vas oduševiti S-Cinetone profil u aplikaciji Video Pro.

Zaključak

Xperia 1 V je odličan, moderan telefon koji se razlikuje od konkurencije. Ako već trošite preko hiljadu evra na telefon, sigurni smo da vam cena od stotinu evra gore-dole neće dati konačnu odluku o izboru kupovine. Xperia 1 V jeste jako skupa, ali je jedinstven telefon po mnogo čemu. U odnosu na prethodnika, ima novu glavnu kameru s revolucionarnim senzorom, kao i novi Snapdragon. Podrška za mikro-SD kartice, zatim 3,5-milimetarski priključak za stereo par zvučnika svakako su prednosti koje su mnogi proizvođači telefona napustili, pa se Xperia može smatrati i dobrim izborom za sve korisnike koji slabije podnose promene.

Kamere su odlične, ali smo se nadali da će Sony produžiti zum u odnosu na prethodnu generaciju. Novi senzor na glavnoj kameri je možda i najveći evolucioni korak na ovom telefonu. Svakako, 1.399 evra nije malo novca, pa uzmite telefon prvo u ruke pre nego što ga kupite preko interneta čitajući samo specifikacije.

Sony Xperia 1 V
Ekran: 6,5 inča (1.644 x 3.840 piksela)
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
Memorija: 256 GB do 512 TB, 12 GB
Kamera: 48 + 12 + 12 MP, 12 MP selfi
Baterija: 5.000 mAh
Dimenzije i masa: 165 x 71 x 8,3 mm, 187 g
Cena: 1.399 evra
www.sony.rs
Odlična glavna kamera.
Dizajn kućišta i sveukupni izgled.
Napredne Sonyjeve funkcije.
Previsoka cena.
Bez brzog punjača u paketu.
4.6