Vivo X90 Pro

Za ljubitelje slike i zvuka

Nakon samo osam meseci od predstavljanja i testiranja modela X80 Pro dobili smo novu verziju top-modela kompanije vivo. Koliko su ova dva telefona slična ili različita, saznaćete u našem testu koji smo radili dve nedelje.

Kompanija vivo je i ovoga puta bila predusretljiva i dala nam telefon na duže testiranje. Ovo smatramo veoma važnim jer tek nakon nekoliko nedelja korišćenja novog telefona počinjete da shvatate da li vam se neke stvari na njemu dopadaju ili počinju da vas nerviraju. Takođe, bili smo iznenađeni koliko se prethodnik i novi X90 Pro zapravo razlikuju. Dok druge kompanije uglavnom samo postepeno unapređuju svoje telefone, vivo se odlučuje na ozbiljnije zaokrete. Ali krenimo redom…

Vivo X90 Pro dolazi u velikoj, luksuzno dizajniranoj kutiji, u kojoj se, pored telefona i silikonske maske, nalaze i masivni USB punjač, snage 120 vati, kao i prateći kabl od šest ampera, koji sa obe stranice ima USB-C priključak. Kad smo radili transfer podataka sa starog telefona, bili smo oduševljeni koliko se transfer putem ovog kabla brzo odvijao. Oko 50 gigabajta fotografija, video-snimaka i muzičkih fajlova prebačeno je na novi telefon za manje od 10 minuta. Odmah smo krenuli u testiranje ovog punjača i zaključili da telefon možete napuniti za 50 procenata za manje od 10 minuta, a od 0 do 100 procenata za manje od pola sata. Ovako brzim punjenjem menjaju se i naše navike jer više ne moramo noću da punimo telefon – dovoljno je priključiti ga tokom obroka ili tuširanja, i tu je daljoj brizi kraj.

Inače, punjač za X90 Pro je znatno manjih dimenzija od prošlogodišnjeg, što je svakako dobra vest. Moramo takođe reći da, kad telefon priključite na neki drugi punjač, bez obzira na snagu punjača, vivo će se puniti sporo iz bezbednosnih razloga. Dakle, savetujemo da čuvate originalni punjač i kabl. Silikonska maska koja je u kutiji solidnog je kvaliteta i lepo će štititi telefon. Zanimljivo je da je vivo odustao od plastične maske koja se dobijala uz prošlogodišnji top-model.

Opis

Telefon definitivno izgleda drugačije i neće proći ni dan a da vas neko ne priupita koji uređaj koristite. Zadnji panel telefona je prekriven veganskom kožom i neće kliziti u ruci, pa vam silikonska maska nije preko potrebna. Okvir telefona je metalni, a taj metalni deo se prostire i kao tanka linija po sredini telefona, na kojem je natpis „extreme imagination“. U gornjem desnom delu vidimo ZEISS logotip, kao i dvotonski blic. Izbočina iza kamere je velika i ima skoro pet milimetara, a na njenoj sredini primetićete mali crveni natpis T*, koji označava da preko kamera ide sloj ZEISS premaza, u cilju smanjenja refleksije. Demonstraciju ove tehnologije imali smo prilike da vidimo uživo prošle godine u Berlinu, u ZEISS inovacijskom centru, na promociji X80 Pro.

Na donjoj strani telefona nalaze se USB-C priključak, zvučnik, mikrofon i otvor za dve SIM kartice. Gore imamo još jedan mikrofon i infracrveni predajnik, dok je zvučnik iznad ekrana toliko tanak da se jedva primećuje. Desno imamo tastere za uključivanje telefona i tastere za podešavanje glasnoće.

Ekran

Ove godine vivo se odlučio za AMOLED ekran s dijagonalom od 6,78 inča i podrškom za HDR10+. Osvežavanje ekrana je 120 herca i nije samostalno prilagodljivo, već korisnik može birati između 60 i 120 herca. Isto tako, korisnik može odabrati između dve rezolucije, 2.400 x 1.080 i 2.800 x 1.260 piksela. Ako se odlučite za nižu frekvenciju osvežavanja i nižu rezoluciju, baterija će svakako duže trajati, ali zašto biste to radili kad telefon možete priključiti na brzo punjenje. Proizvođač displeja je poznata firma BOE, a ivice ekrana su bočno zaobljene. Inače, korisnik može prilagoditi i način prikaza boja, pa tako može koristiti standardni režim, zatim Pro, Bright i Zeiss Natural Color. Dosta zanimljivo.

Zvuk

Reprodukcija muzike na X90 Pro telefonu poprilično je glasna, ali ujedno i kristalno čista. Poslušali smo više numera preko Tidal striming platforme i kvalitet reprodukcije nas je prijatno iznenadio. Jedino nam se čini da bi podešavanje glasnoće moglo biti suptilnije, tj. da broj koraka kojima podešavamo nivo glasnoće bude veći. Drugih zamerki nemamo, naprotiv. Telefon podržava blutut u verziji 5.3 s podrškom za aptX HD, kao i A2DP i LE, što je za svaku pohvalu.

Informacija koju smo dobili od predstavnika viva jeste da je ugrađeni DAC poznati AK4377A renomirane firme Asahi Kasei, koji podržava 32-bitski signal. Sempling frekvencija je 384 kiloherca i ima izrazito niska izobličenja i širok dinamički opseg. Vivo krije puno podešavanja u „sound“ meniju. Pored nekih praktičnih stvari, poput podešavanja vibracija odvojeno za pozive i notifikacije, morate videti menije u podešavanjima kvaliteta zvuka. Vivo ima podešavanje nazvano Audio Super Resolution, koje će automatski podešavati i optimizovati zvuk ukoliko je snimak nižeg kvaliteta. Dalje, ima hi-fi režim rada koji je podržan kad su priključene slušalice. Zapravo, tada će vivo uključiti integrisani DAC. Ako se pitate zašto DAC nije stalno aktivan, odgovor je veoma jednostavan – troši bateriju, pa je bolje da korisnik odabere aplikacije na kojima zahteva bolji kvalitet zvuka.

Konačno, vivo je omogućio i prilagođavanje zvuka po vašim ličnim afinitetima. Moguće je podesiti reprodukciju prema vašoj starosnoj grupi, prema slušalicama koje koristite ili možete sami podesiti profil koji vam odgovara.

Kamere

Kao i na prošlom modelu, kamere su nešto najzanimljivije na ovom telefonu. Iako se na prvi pogled čini da X90 Pro ima četiri kamere, četvrti otvor je zapravo laserski fokus. Tri kamere čine glavna kamera od 50 megapiksela, portretna, odnosno telefoto kamera iste rezolucije, i konačno ultraširoka kamera sa 12 megapiksela. Sve tri kamere imaju podršku za autofokusiranje, kao i za snimanje videa u 4K rezoluciji. Glavna prednost X90 Pro jeste veličina senzora od jednog inča, a u pitanju je Sony IMX989. Ovaj senzor je upravo glavni razlog zbog kog su fotografije napravljene glavnom kamerom superiorne u odnosu na druge telefone. Trenutno postoji na svetu samo pet telefona sa ovim senzorom – dva su Xiaomi i dva su Sharp. Moramo samo pojasniti da veličina senzora nije zaista dijagonale jednog inča, već je to način na koji se obeležava veličina senzora od pamtiveka. Naime, senzor je one veličine koja bi mogla da se stavi u cev dijagonale od jednog inča, a to je u prevodu oko 0,63 inča, tj. oko 16 milimetara. Ako znamo da profesionalni foto-aparati imaju dijagonalu senzora od 35 milimetara (full-frame standard), onda je jasno koliko je Sony IMX989 zapravo veliki senzor za mobilni telefon.

Ipak, tu priči nije kraj, jer je Zeiss prekrio kamere dodatnim slojevima kako bi poboljšao snimanje boja i smanjio refleksije. Reč je zapravo o jednom sloju stakla i sedam slojeva plastike, tj. takozvanim Zeiss T* slojem. Inače, zbog veličine senzora vivo je odustao od ugrađenog gimbala, koji smo imali na prethodniku, ali je zato optička stabilizacija praktično dovedena do savršenstva.

Prva kamera ima objektiv od 23 milimetra sa otvorom blende od f/1,75, dok je veličina piksela 1,6 mikrometara. Telefoto kamera takođe ima Sonyjev senzor, ali IMX758, veličine 1/2,4 inča, ali s pravim portretnim objektivom od 50 milimetara i otvorom blende od f/1,6. Ova portretna kamera će vas oduševiti baš kao i osnovna, jer će napravljeni bokeh efekti biti fantastični. Dodatno, nakon fotografisanja možete menjati fokus tačku i stepen bokeh efekta menjanjem otvora blende.

Selfi kamera radi veoma dobro, pa čak i u noćnim uslovima. Ivični deo ekrana će u tim situacijama zableštati belom svetlošću, čime će pomoći osvetljavanju lica. Kamera ima i Tetracell kolorni filter, što zapravo znači da se susedni pikseli na senzoru udružuju u veće piksele, čime mogu primiti daleko više svetlosti. Ova tehnologija potiče od Samsunga, a ugrađeni senzor selfi kamere upravo je S5KGD2 pomenute kompanije.

Softver kamere je takođe impresivan jer poseduje mnogobrojne režime rada – sport, noćna fotografija, portret, pro, pa sve do nekih ređe korišćenih, poput dual view, food, supermoon, slo-mo, double exposure i tako dalje. Kamera u sebi softverski ima predefinisane filtere. Ono što moramo pohvaliti jeste filter za ulepšavanje – nekada su ovi filteri bili predmet smeha jer osoba više nije ličila na sebe, ali je vivo napravio tako suptilne filtere koji će na najbolji mogući način, a istovremeno realan, ispeglati sve nedostatke na nečijem licu. Pokušajte i sami, oduševićete se.

X80 Pro vs X90 Pro

Softver

Na kraju, još samo nekoliko reči o softveru, koji je presvučeni Android 13. Vivo ga naziva Funtouch 13, koji predstavlja grafički interefejs i nudi neverovatnu količinu mogućnosti za prilagođavanje sopstvenim navikama. Možda ne volite okrugle ikonice – nema problema, podesite ih na kvadratne. Možda ne volite da klikom na poslednje aktivirane aplikacije skrolujete kroz njih, ni tu nema problema jer ih možete složiti po četiri na ekranu. Puno opcija imate i za „always on display“ – opcije šta će prikazivati, kad će se gasiti, da li ga možete uključiti duplim klikom po ekranu. Šta god zamislite, sve je moguće.

Ugrađeno je i mnogo efekata koji se mogu prikazati na vašem ekranu, na primer, kad ga priključite na punjač, može se pojaviti munja s donje strane.

Zaključak

Vivo X90 Pro je drugačiji telefon. Ako želite da budete isti kao drugi – kupite iPhone, ali ako želite da budete drugačiji, X90 Pro je poprilično unikatan. Ne radi se samo o njegovom dizajnu, veganskoj koži ili ZEISS logotipu, već je mogućnost prilagođavanja zaista impresivna. Želite drugačiji interfejs, drugačiju reprodukciju zvuka ili drugačije fotografije – sve to možete podesiti na svom vivo telefonu. Od nas dobija najvišu ocenu.

Hi-Peak
Ekran: 6,78 inča (1.260 x 2.800 piksela)
Procesor: Mediatek Dimensity 9200
Memorija: 256 GB, 12 GB
Kamera: 50 + 50 + 12 MP, 32 MP selfi
Baterija: 4.870 mAh
Dimenzije i masa: 164,1 x 74,5 x 9,3 mm, 215 g
Cena: 139.999 RSD
Plus
Odlične kamere.
Prilagođavanje audio-reprodukcije i integrisan DAC.
Unikatan dizajn.
Minus
Nema adaptivnu frekvenciju osvežavanja ekrana.
Posetite za više informacija