ISE 2024, Barselona

20. rođendan

Iako su mnogi bili skeptični kad su organizatori ISE sajma odlučili da sajam presele iz Amsterdama u Barselonu, tek sada se pokazalo koliko je ovaj potez bio ispravan. Broj izlagača i posetilaca na ISE 2024. oborio je sve rekorde.

Zaista, zašto bismo išli u hladni i vetroviti Amsterdam u februaru kad možemo uživati na 17 stepeni na ulicama Barselone? I ne samo to, sajam Fira de Barcelona Gran Via daleko je bolje organizovan prostor od sajma RAI, koji je ISE , jednostavno rečeno – prerastao. Poslednjih godina organizatori ISE su u Amstedamu pravili montažne hale, a to je skupo i nikada ne može u potpunosti zameniti pravi sajamski prostor. Barselona je ponudila mnogo više. Ne samo bolje vremenske uslove već i dobro organizovane hale, iznad kojih se nalazi pasarela s brzim trakama za hodanje, poput onih koje viđamo samo na aerodromu. Pored toga, mnogim učesnicima sajma, kao što su novinari, ISE je dao besplatne karte za prevoz, čime se smanjuju gužve koje uvek prave taksi i lična vozila.

ISE je trajao četiri dana, od utorka do petka, i pomislili smo da bi bila dobra ideja preskočiti prvi dan, kad su obično najveće gužve. Oh, kako smo pogrešili – sreda je bila najposećeniji dan, a došlo je preko 51.000 posetilaca. Ukupan broj „unikatnih“ posetilaca iznosio je preko 73.000, što je porast od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Posetioci su došli iz čak 162 države.

Pored uobičajenog sajamskog prostora, ISE poseduje i veliki broj konferencijskih predavanja, diskusija i prezentacija, koje su posebno interesantne ljudima iz AV industrije.

McIntosh i Sonus faber

Najveća zvezda ovog štanda bio je McIntoshev monoblok MC2.1KW, koji je napravljen posebno za 75-godišnjicu kompanije. Ovo pojačalo ima jedan izlazni modul i dva „power“ modula, od kojih svaki ima po 1.000 vati. Ovo pojačalo dolazi u tri kućišta iz praktičnih razloga, pre svega. Svako kućište ima oko 54 kilograma, pa bi nošenje pojačala od preko 180 kilograma bilo nemoguće. Pritom, ovo je pojačalo samo za jedan kanal. Pojačalo na sebi ima ugraviran posebno dizajniran logo s brojem 75, a zanimljivo je da je McIntosh ograničio prodaju ovih pojačala na 75 komada po državi. Eto idealne poslovne prilike za male države poput naše… Pored ovog „monstruma“, na štandu je prikazan čitav zid sa ugradnim zvučnicima koje su potpisali McIntosh i Sonus faber.

Monitor Audio

Britanski Monitor Audio prikazao je veliki broj ugradnih zvučnika iz različitih cenovnih serija. Zanimljivo je koliko je ova kompanija napravila široku lepezu ugradnih zvučnika primereni svakom budžetu, čime je svakako doprinela i njihovom kvalitetu. Zvezda ovog štanda ponovo je bio zvučnik HYPHN, koji smo slušali još u Minhenu, ali zanimljivo – ovog puta smo mogli da vidimo kako izgleda zvučnička jedinica i uverili se koliko je ovaj koncept zvučnika napredan u odnosu na konkurenciju. Zaista impresivno inženjersko rešenje.

DALI ugradni zvučnici
 Poznata danska kompanija iskoristila je ISE sajam u Barseloni za predstavljanje nove serije ugradnih zvučnika PHANTOM E-WR. Proizvođač navodi da je ova inovativna serija predviđena da pruži izuzetan zvuk u okruženjima koja su nezahvalna za uobičajene hi-fi sisteme, uključujući visoku vlažnost i temperaturne ekstreme. Serija PHANTOM E-WR konstruisana je za rad na temperaturi od -20 do +60 stepeni, uz vlažnost od 100 odsto, dok sertifikat IP65 obezbeđuje zaštitu od prašine, peska i prskanja vodom. Zvučničke jedinice opremljene su membranama od vodootpornog polipropilena i vešanjima od prirodne gume, što garantuje mali stepen koloracija i veliku krutost. Manji model PHANTOM E-60 WR opremljen je mid-bas membranom od 165 milimetara, dok kod većeg modela PHANTOM E-80 WR ona iznosi 203 milimetra. Visokotonac je isti kod oba modela, a u pitanju je 25-milimetarska tekstilna membrana koja je postavljena ispred mid-bas jedinice. Drajveri se mogu zaokretati pod uglom od pet stepeni, što dopušta usmeravanje u željenom pravcu, a fabrika posebno ističe jednostavnu instalaciju, koja ne zahteva posebne alate. Ugradni zvučnici DALI PHANTOM E-60 WR i E-80 WR očekuju se u prodaji tokom marta, po ceni od oko 300 i 400 evra.

Meridian Audio
Renomirana ostrvska kompanija poznata je po naprednim rešenjima, a u Barseloni je prikazala podnostojeće zvučnike DSP9 iz referentne serije. Veliki aktivni zvučnici, prepoznatljivog dizajna, izvedeni su u trosistemskoj topologiji, s berilijumskim visokotoncem, srednjetonskom jedinicom od 160 milimetara i četiri polipropilenska basa. Ugrađena amplifikacija kombinuje klasu AB i klasu D, a pruža ukupno 1.260 vati po kanalu, dok su za povezivanje predviđeni analogni i digitalni ulazi. Još zanimljiviji je flegšip zvučnik DSP8000 XE, koji je potekao iz Meridianovog programa Extreme Engineering i sadrži čak šest niskotonskih jedinica. Pored toga, prikazani su aktivni ugradni zvučnici DSP640.2 iz serije Performance In-wall, koji su opremljeni ekskluzivnim Class-M DSP sistemom i ukupnom snagom od 400 vati po kanalu u klasi D. Topologija obuhvata dva širokopojasna drajvera i dva niskotonca po zvučniku, a ukupna dubina od 10 centimetara i mogućnost farbanja grilova čine ih veoma zahvalnim za ugradnju.

Steinway Lyngdorf

Kompanija Steinway Lyngdorf predstavila je novi zvučnik pod imenom Steinway & Sons Model C. U pitanju je direktni naslednik legendarnog modela D, s kojim deli svu tehnologiju, ali u kompaktnijem kućištu. Inače, prvi model C predstavljen je još davne 2008. godine, dok je Model C MkII prvi put prikazan upravo u Barseloni. Zanimljivo je da se crne strune, koje prekrivaju prednji panel, takođe nalaze i na zadnjem panelu. Razlog za to je što su ovi zvučnici otvorenog kućišta, odnosno imaju „open baffle“. Samim tim nema bojenja zvuka od strane kompresije vazduha unutar kutije, što dovodi do veoma transparentnog i čistog zvuka. Visokotonac je njihov poznati Air motion Transformer ribon. Svi zvučnici ove kompanije sastavljaju se u Danskoj.

Focal i Naim

Ove dve kompanije prikazale su veliki broj svojih proizvoda – od ugradnih zvučnika, preko onih namenjenih spoljnoj upotrebi, do hi-fi proizvoda. Zvučnici namenjeni spoljnoj upotrebi i otporni na vremenske uslove pripadaju seriji Littora, dok ugradni zvučnici pripadaju seriji 1000. Kad su u pitanju „kućni“ zvučnici, bili su izloženi Aria Evo X, Kanta, Sopra i drugi. Nije propuštena prilika ni da se prikažu Mu-so, kao i Uniti sve-u-jednom sistemi. Impresivan štand s velikim brojem veoma kvalitetnih proizvoda.

Bang & Olufsen

ISE je bio odlična prilika za B&O da pokaže svoj portfolio, kao i nove koncepte na kojima se radi. Prikazan je najmoćniji soundbar Beosound Theatre, zatim bežični stereo-zvučnici Beolab 28, kao i kompaktni zvučnici Beolab 8. Upravo ova kompanija ulaže velike napore kako bi njihovi proizvodi bili deo pametnog doma. Interesantni su nam bili i zvučnici za spoljašnju upotrebu Bollard, koji zbog svojih kompaktnih dimenzija nisu dobili pažnju kakvu zaslužuju. Nama se ipak najviše svideo transparentni televizor sa saundbarom.

Epson

Epson je prikazao veliki broj svojih projektora i novih tehnologija, a najveću pažnju je izazvao džinovski kišobran, koji je najbolje prikazao šta može video-tehnologija današnjice. „Guliverov“ kišobran je širok osam metara i težak 800 kilograma, koji koristi „rear“ projektore za prikaz na razapetom platnu. Ceo projekat je inspirisan festivalima širom sveta, kao što su kineska Nova godina i karneval u Barseloni. Pored toga, Epson je prikazao i svoj najmanji i najlakši 4K projektor, sa 20.000 lumena EB-PQ2220B. Veliki deo štanda zauzeli su i projektori i interaktivni sistemi za edukaciju. Zanimljivo je još bilo videti i veliki broj zamenljivih objektiva za projektore, od kojih su neki sposobni da naprave sliku dijagonale od 200 inča sa udaljenosti od jednog i po metra!